ΓΕΩΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ (δ)


(CYNECHEIA APO 09/02/23)

Χαμηλού Ύψους Γήινη Τροχιά

Η ESA συμβάλλει στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έως το 2024. Οι αποστολές αστροναυτών της ESA θα εστιάσουν σε σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα και τεχνολογικές εξελίξεις με οφέλη για τους ανθρώπους στη Γη.

Η πρόσκληση εμπορικών εταίρων χρήσης χαμηλού ύψους τροχιάς γύρω από τη Γη θα ενθαρρύνει την οικονομική, ταχεία και εύκολη πρόσβαση στο διάστημα για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Θα επιτρέψει επίσης την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα στηρίξουν τις αποστολές της ESA στην Σελήνη και στον Άρη.

Ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης

Η ESA θα εφαρμόσει παγκοσμίου επιπέδου ευρωπαϊκή επιστημονική γνώση, χάρη σε νέες διεθνείς και εμπορικές συνεργασίες. Νέα ευρωπαϊκή τεχνολογία θα φθάσει στην επιφάνεια της Σελήνης με το Lunar Resource Lander και σε σεληνιακή τροχιά με το Lunar Pathfinder.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα επιδείξει σημαντικές τεχνολογίες για την εξερεύνησης της Σελήνης σχετικά με τη πρόωση, την ενέργεια και τη ρομποτική. 

Άνθρωποι στη Σελήνη

Η ESA συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να ξεκινήσει την κατασκευή στοιχείων κλειδιά για τον διαστημικό σταθμό Lunar Orbital Platform – Gateway, μεταξύ των οποίων μια κατοικίσιμη μονάδα, τηλεπικοινωνίες και έναν αεροφράκτη για την ανάπτυξη επιστημονικών οργάνων και του CubeSats σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Το ευρωπαϊκό Δομοστοιχείο Υπηρεσίας (Service Module) του διαστημικού σκάφους Orion θα μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα στο Gateway και θα τους επαναφέρει. 

Άρης

Η ESA θα εγκαινιάσει την αποστολή ρόβερ ExoMars σε συνεργασία με τη Ρωσία με σκοπό την εξερεύνηση κάτω από την επιφάνεια του Άρη, σε αναζήτηση στοιχείων για το αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Η ESA θα ξεκινήσει την κατασκευή του τεχνητού δορυφόρου και του ‘εξερευνητικού ρόβερ’ για την αποστολή Mars Sample Return ώστε η εκτόξευση να πραγματοποιηθεί το 2026, σε συνεργασία με την NASA.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η επιστήμη είναι το θεμέλιο της ESA, είναι μέρος του DNA μας και αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ όλων μας των δραστηριοτήτων. Η επιστήμη βρίσκεται στην καρδιά της διαδικασίας μέσω της οποίας οι ανακαλύψεις μετατρέπονται σε τεχνολογική καινοτομία, οδηγώντας σε νέα επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία αποτελούν βάση ακόμη περισσότερων καινοτομιών. Η ιατρική χρήση των ακτίνων Χ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη γνώση μας σχετικά με τα άτομα και την ραδιενέργεια. Ομοίως, η εξαιρετικά ακριβής πλοήγηση από το διάστημα δεν θα ήταν εφικτή αν δεν κατανοούσαμε την γενική θεωρία της σχετικότητας. Η επιστήμη είναι ο κινητήριος μοχλός της ευημερίας των κοινωνιών που βασίζονται στην γνώση. Και η επιστήμη, ειδικά η επιστήμη του Διαστήματος, προσελκύει τα καλύτερα νέα ταλέντα ούτως ώστε η πορεία αυτή να συνεχιστεί.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα της ESA έχει ως στόχο να παρέχει στην Ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα τα βέλτιστα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει και να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική της θέση. Οι προσεδαφίσεις των Rosetta και Philae στον Κομήτη 67P, το LISA Pathfinder, η πρώτη διαστημική αποστολή για την αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων, και η υψηλής ακρίβειας αστρονομία από την Gaia, είναι μερικές από τις παγκόσμιες πρωτιές που επιτεύχθηκαν από την Επιστήμη του Διαστήματος της ESA.

Όμως, οι περισσότερες από αυτές της παγκοσμίου βεληνεκούς αποστολές προετοιμάστηκαν πριν από δυο δεκαετίες, με σημαντικά υψηλότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με αυτήν που διατέθηκετην τελευταία δεκαετία, στην οποία παρατηρήθηκε σχετική μείωση. Για να διατηρήσει η Ευρώπη την παγκόσμια ηγετική της θέση, το Επιστημονικό Πρόγραμμα της ESA ζητά μια σημαντική αύξηση, της τάξης του 20%, για τη χρηματοδότησής της από το Space19+.

Αυτό θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα τις αποστολές Athena και LISA, να μελετήσουμε το ηλεκτρομαγνητικό και βαρυτικό “αποτύπωμα” των συγχωνεύσεων μαύρων τρυπών για να μάθουμε πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν. Θα μπορούσε επίσης να μας επιτρέψει να στείλουμε μια αποστολή στους “παγωμένους γίγαντες”, τους πλανήτες Ποσειδώνα και Ουρανό, για να κατανοήσουμε όχι μόνο το Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά και την εξέλιξη άλλων αστρικών συστημάτων και, ενδεχομένως, να βρούμε περισσότερους πλανήτες του ίδιου είδους με την Γη.

Προσβαση στο διαστημα

Background image

Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος μας αν δεν υπήρχαν υποδομές μεταφορών; Χωρίς δρόμους, σιδηροδρόμους ή αεροδρόμια, δεν θα είμασταν σε θέση να ταξιδέψουμε μακριά από το σπίτι μας. Οι άνθρωποι θα παρέμεναν απομονωμένοι στις μικρές τους πόλεις, σε μεγάλο βαθμό όπως ήταν η ζωή πριν τον 19ο αιώνα.

Στον τομέα των διαστημικών υποδομών, βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια μιας επανάστασης των μεταφορών. Νέες αγορές αναδύονται και η Διεύθυνση Διαστημικών Μεταφορών της ESA εξασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα είναι πρωτοπόρες σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές των διαστημικών μεταφορών. Σε τελική ανάλυση, καθιστούμε εφικτό να γίνουν οι διαστημικές μεταφορές στο μέλλον τόσο κοινές όσο είναι οι αεροπορικές μεταφορές σήμερα.

Η διαστημική τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Οι υπηρεσίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της μετεωρολογίας και της πλοήγησης είναι αόρατες αλλά ουσιαστικής σημασίας κοινής ωφέλειας υπηρεσίες, τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά, και εξαρτώνται από την χρήση δορυφόρων. Από αυτήν την άποψη, αποτελεί μείζον οικονομικό, αμυντικό και επιστημονικό συμφέρον της Ευρώπης να έχει αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να εξαρτάται από άλλους οργανισμούς για να θέσει τους δορυφόρους αυτούς σε τροχιά. Με την δική μας οικογένεια εκτοξευτών Ariane και Vega, η ESA εγγυάται στην Ευρώπη αξιόπιστη πρόσβαση στο διάστημα.

Στο Space19+, η Διεύθυνση Διαστημικών Μεταφορών της ESA θα προτείνει προγράμματα που θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διαστημικών μεταφορών:

  • βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των Ariane 6 και Vega-C, ειδικότερα μέσω της βελτίωσης της ανάπτυξης του άνω πυραυλικού σταδίου,
  • ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του Space Rider, του επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού οχήματος της ESA,
  • καλλιεργώντας εμπορικά βιώσιμες ιδέες προερχόμενων από την ευρωπαϊκή βιομηχανία ώστε να ανοίξουν νέες αγορές διαστημικών μεταφορών, υποστηρίζοντας προτάσεις για υπηρεσίες διαστημικών μεταφορών που θα διευθύνονται και θα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα, εστιάζοντας αρχικά στις υπηρεσίες εκτόξευσης με μικροεκτοξευτήρες (microlaunchers).
  • Λειτουργιες
  • Background image
  • https://www.youtube.com/embed/ZV4ik6s8SW8?feature=oembed
  • Σε όλους αρέσει να παρακολουθούν τη θεαματική, πύρινη εκτόξευση μιας νέας αποστολής. Όμως, αφού ο πανίσχυρος πύραυλος έχει κάνει την δουλειά του, αφού ο δορυφόρος έχει μπει στην πορεία του και τα φώτα των ΜΜΕ χαμηλώνουν, ένα από τα πλέον σκληρά και κρίσμα τμήματα της επιχείρησης συνεχίζεται στην ESA.
  • Οι ομάδες μας στο κέντρο ελέγχου αποστολών (ESOC) εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση για να εξασφαλίσουν ότι ο νεοεκτοξευθείς δορυφόρος λειτουργεί όπως αναμενόταν στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος και, στη συνέχεια, παρακολουθούν την αποστολή για επιστημονική εξερεύνηση μηνών ή ακόμη και δεκαετιών.
  • Όμως, το κόστος μιας αποστολής δορυφόρου, για όλη την διάρκεια ζωής του, συνήθως δεν υπερβαίνει το 8% του συνολικού προϋπολογισμού της αποστολής. Το μεγαλύτερο τμήμα του διοχετεύεται στην κατασκευή και τις δοκιμές του δορυφόρου και στην εκτόξευσή του.
  • Και αυτό το μικρό ποσοστό μετατρέπεται σε σημαντικά πράγματα, στα χέρια της ESA.
  • Η ESA κατασκευάζει, συντηρεί και βελτιώνει τις επίγειες υποδομές για την πραγματοποίηση των αποστολών: οι αίθουσες ελέγχου, τα συστήματα ελέγχου αποστολών και οι σταθμοί παρακολούθησης στο απώτερο διάστημα είναι μερικά μόνο από τα πλέον ορατά στοιχεία. Αυτά συνεργάζονται με την ‘αόρατη’ τεχνολογία που προέρχεται από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου για τις αποστολές λογισμικού, των δικτύων, των συστημάτων παρακολούθησης και δοκιμών και των εγκαταστάσεων διαπίστωσης της καταλληλότητας.
  • Σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη της βιομηχανίας σε ένα τεράστιο εύρος ικανοτήτων, η ESA είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πρωτόγνωρες στο είδος τους επιστημονικές αποστολές. Οι ικανότητες αυτές περιλαμβάνουν τον έλεγχο πτήσης, την δυναμική πτήσης, την μηχανική λογισμικού, τον σχεδιασμό συστημάτων εδάφους και πολλά άλλα.
  • Τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου που δαπανώνται μέσω της ESA σε επίγειες υποδομές και ομάδες τεχνογνωσίας αποτελούν μιαν εξαιρετική επένδυση σε τεχνολογία αιχμής, θέσεις εργασίας προστιθέμενης αξίας, με σημαντικά οφέλη που επιστρέφουν στα κράτη μέλη της ESA και δίνουν στην βιομηχανία μας ένα παγκοσμίου βεληνεκούς ανταγωνιστικό έρεισμα.
  • Περίπου 60% του ετήσιου προϋπολογισμού του ESOC επιστρέφει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και, κατά τις περασμένες δεκαετίες, χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής δραστηριότητας είχαν ως σημείο εκκίνησης τις επενδύσεις που σχετίζονταν με επιχειρήσεις της ESA.
  • Τεχνολογια
  • Background image
  • https://www.youtube.com/embed/VQviLUmxdR0?feature=oembed
  • Η Διεύθυνση Τεχνολογίας, Μηχανικής και Ποιότητας της ESA αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο να καταστήσει εφικτές τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές και να ενισχύσει την διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα διαστήματος. Ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο διαστημικών εργαστηρίων, ομάδων ειδικών και το μεγαλύτερο Κέντρο Δοκιμών δορυφόρων της ηπείρου μας είναι στην υπηρεσία τόσο των προγραμμάτων της ESA όσο και των επιχειρήσεων των Κρατών μελών, καθώς υποστηρίζονται μέσω των Βασικών Δραστηριοτήτων της ESA.
  • Για το Space19+, προβλέπεται ένα βελτιωμένο επίπεδο επενδύσεων με σκοπό την ανανέωση αυτών των παγκοσμίου βεληνεκούς πόρων Έρευνας & Ανάπτυξης. Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην ψηφιακή μηχανική καθώς και προχωρημένες τεχνικές κατασκευής θα συνδυαστούν για να βελτιώσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
  • Ο τρόπος με τον οποίο η ESA καινοτομεί θα ανανεωθεί, πετυχαίνοντας μια 30% ταχύτερη ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των καινοτομιών που θα είναι έτοιμες για χρήση το 2021 και τετραπλασιάζοντας τον αριθμό αυτόν έως το 2024. Η βελτίωση κατά 30% του χρόνου ανάπτυξης διαστημικών σκαφών αποτελεί επίσης στόχο για το 2023, μέσω της εισαγωγής τεχνολογιών ψηφιακής μηχανικής.
  • Τεχνολογίες θα αναπτυχθούν για να παρέχουν βελτίωση τάξης μεγέθους στον τομέα της οικονομικής αποδοτικότητας με κάθε νέα γενιά διαστημικών συστημάτων. Η ανθεκτικότητα των διαστημικών συστημάτων στην εισβολή (hacking) και την παραποίηση (spoofing) θα ενισχυθεί χάρη στις βελτιωμένες τεχνολογίες κυβερνο-ασφάλειας, επισπεύδοντας την εισαγωγή τους στην γήινη οικονομία. Το φυσικό διάστημα θα καταστεί επίσης πιο ασφαλές, αντιστρέφοντας την τάση της συμβολής της Ευρώπης στα διαστημικά υπολείμματα έως το 2030.

Βασικες δραστηριοτητες

Είτε αφορούν τον έλεγχο ενός διαστημικού σκάφους που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη με ταχύτητα 8 χλμ/δευτερόλεπτο, είτε την λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου δοκιμών δορυφόρων στην Ευρώπη, οι Βασικές Δραστηριότητες συνιστούν ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων της ESA που καθιστούν όλα αυτά εφικτά αλλά που, το μεγαλύτερο διάστημα, παραμένουν αόρατες επειδή απλά λειτουργούν – και λειτουργούν καλά.

Οι προσπάθειες αυτές εκτείνονται από την ανάπτυξη εργαστηρίων, επίγειων σταθμών και εγκαταστάσεων ελέγχου αποστολών έως τις πανευρωπαϊκές προσπάθειες ανάπτυξης τεχνολογιών αρχικού σταδίου, τις δράσεις υποστήριξης της καινοτομίας και της τυποποίησης, και τις υποδομές πληροφορικής.

Περιλαμβάνουν επίσης μέσα ανάπτυξης, διατήρησης και διάδοσης της γνώσης στοχεύοντας στην ανάπτυξη ικανοτήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επένδυση στις Βασικές Δραστηριότητες σημαίνει τη δημιουργία της ικανότητας για την Ευρώπη να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις προηγμένες αποστολές νέας γενιάς που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέα γνώση σχετικά με τα πέρατα του σύμπαντος ή με το περιβάλλον, εδώ, στο δικό μας πλανήτη.

Σημαίνει υποστήριξη της καινοτομίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην παγκόσμια αγορά. Σημαίνει επίσης τη βεβαιότητα ότι οι κοινές υποδομές και τεχνογνωσία του Οργανισμού συνεχίζουν να επιτρέπουν την υλοποίηση των πλέον πολύπλοκων και απαιτητικών δοκιμών και αναλύσειων στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, χάρη σε εργαστήρια και τεχνογνωσία παγκοσμίου επιπέδου.

Η έρευνα και ανάπτυξη των αρχικών σταδίων που είναι εφικτή χάρη στις Βασικές Δραστηριότητες, ενεργοποιούν τη βιομηχανία έτσι ώστε να αναπτύξει καλύτερες ιδέες, να σχεδιάσει εξυπνότερες αποστολές στο διάστημα και να βελτιώσει την ζωή στη Γη. Εμπορικές πρωτοβουλίες παγκοσμίου επιπέδου βασίζονται σε ευρωπαϊκά προϊόντα που αναπτύχθηκαν με την τεχνολογία που υποστηρίχθηκε από την ESA.

Όλοι επωφελούνται: η σημαντική ενίσχυση των Βασικών Δραστηριοτήτων της ESA είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ωφεληθούν όλες οι αποστολές και τα προγράμματα του Οργανισμού, φέρνοντας τη μελλοντική καρποφορία ακόμη πιο κοντά.

ΠΗΓΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in NEWS FROM SYNPAN and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.