τεχνολογικαι πρωτοπορειαι ελληνων


a)Έλληνες Επιστήμονες Δημιουργούν Την Πιο Γρήγορη Μνήμη RAM Παγκοσμίως

Έλληνες επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φαίνεται να έχουν λύσει το αίνιγμα που είναι γνωστό ως το «πρόβλημα της μνήμης» στην πρόσφατη δημιουργία της ταχύτερης μνήμης RAM στον κόσμο.

Με την επίτευξη ταχύτητας δέκα gigabytes ανά δευτερόλεπτο, η οποία είναι διπλάσια από την ταχύτητα μιας κανονικής μνήμης RAM, οι νεαροί Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να επιτύχουν ό, τι δεν είχαν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες.

Σε συνέντευξη ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Χρήστος Βαγιώνας και μέλος της ερευνητικής ομάδας «ΕΠΑΦΟΣ» δήλωσε ότι η καινοτομία τους θα πρέπει να είναι χρήσιμη για τους υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Διαρκεί κανονικά μια δεκαετία για να μπορεί η τεχνολογία των υπερυπολογιστών να κυκλοφορήσει στην αγορά για κοινή χρήση από το κοινό, εξήγησε ο Βαγιώνας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία των υπολογιστών είναι ότι κάθε χρόνο, οι επεξεργαστές επιταχύνουν την ταχύτητά τους με πολύ υψηλότερο ρυθμό από ό, τι η μνήμη RAM.

Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα στην απόδοση των υπολογιστών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να μειωθεί.

Η νέα ομάδα Ελλήνων ερευνητών, μετά από δέκα χρόνια επιστημονικής εργασίας, θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια καινοτομία που θα λύσει τελικά αυτό το σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα στον τομέα της πληροφορικής.

β)Θανάσης Τσακαλίδης: Ένας παγκοσμίου κλάσης πατρινός καθηγητής πληροφορικής, με όραμα 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος μαζί με την ομάδα του παρουσίασε και στο Patras IQ μια σειρά από projects τα οποία “έτρεξε”, μιλά για την μεγάλη ευκαιρία της Πάτρας να γίνει τεχνολογικό κέντρο, χτίζοντας συνεργασίες. Κάτι που σύμφωνα και με τον ίδιο θα κρατήσει και τα “μυαλά” που βγάζει η χώρα μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα, φεύγουν στο εξωτερικό.

“Παρά την έλλειψη υποδομών και λειτουργικών πλαισίων πρέπει να αντιληφθούμε εγκαίρως ότι διαθέτουμε ήδη ένα από τα δυνατότερα ανθρώπινα δυναμικά, που έχει λάβει εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά δυστυχώς δεν του προσφέρονται οι πολιτικές εκείνες, που να το συνδέουν με την παραγωγικότητα και να του διασφαλίζουν την αξιοκρατική του εξέλιξη. Γι’ αυτό και παρατηρούμε ότι οι απόφοιτοί μας είναι περιζήτητοι για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ή αναλαμβάνουν αμέσως μετά τη λήψη του διπλώματός τους υπεύθυνες εργασιακές θέσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα, κάτι που υπογραμμίστηκε από τις κατά χιλιάδες μεταναστεύσεις επιστημόνων στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σε αυτές τις χώρες οι απόφοιτοί μας γίνονται ανάρπαστοι και παράγουν τεχνολογία, την οποία δυστυχώς αναγκάζεται να την αγοράζει η χώρα μας αντί να την παράγει. Δηλαδή γινόμαστε χρήστες και όχι κτίστες2 των ΤΠΕ ενώ αδυνατούμε να δημιουργήσουμε κρίσιμες υπεραξίες, κρίσιμη μάζα εξωστρεφών τεχνολογικών επιχειρήσεων και παραγωγικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Γεννάται εύλογα το ερώτημα τί πρέπει να γίνει ώστε η διάψευση των ονείρων τους και ο φόβος για το μέλλον τους να μεταλλαχθεί σε ελπίδα και ευκαιρία για να κυλήσουνε πάνω σε ράγες αποκατάστασης στον ίδιο τους τον τόπο.

Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο) υπάρχει ένα αξιόλογο τεχνολογικό οικοσύστημα των ΤΠΕ (AEI, ΤΕΙ, Ινστιτούτα, Τεχνολογικά Πάρκα, Κέντρα Καινοτομίας, Επιχειρήσεις των ΤΠΕ).

Η Τηλεργασία προσλαμβάνει σιγά-σιγά μαζικές διαστάσεις σε πολλές προηγμένες χώρες και αναπτύσσονται πολλές τηλεπλατφόρμες (FreeLancer-Platforms), που φέρνουν σε επαγγελματική σχέση τηλεεργαζόμενους με εντολοδόχους (εταιρείες, οργανισμούς ή ιδιώτες) βασισμένη σε συμβολαιακή σχέση ορισμένου χρόνου. Ένα Κέντρο Τηλεργασίας (ΚΕΤΗΛ) επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φυσικό και νοητό χώρο (Physical and Virtual Place), που να φέρνει σε επικοινωνία ανθρώπους των ΤΠΕ με εντολοδόχους από όλον τον Πλανήτη, που έχουν συγκεκριμένες παραγγελίες.

Προτείνουμε δηλαδή άμεσα να συσταθούν:

1) Ένας ειδικός φορέας της Πολιτείας για τις ΤΠΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που να συντονίζει όλα τα μέλη αυτού του τεχνολογικού οικοσυστήματος σα μια ενιαία ομάδα, όπου ο καθένας με το ρόλο του συνεισφέρει στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς ανταγωνιστικούς στις προσφορές, που έρχονται από το εξωτερικό είτε για εργαζόμενους στην παραγωγή είτε για εργαζόμενους στην έρευνα.

2) Κέντρα Τηλεργασίας (ΚΕΤΗΛ) σε όλες τις τεχνολογικές πόλεις της Ελλάδας και σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να προωθούν αφενός τις νέες ειδικότητες, που εμφανίζονται στις ΤΠΕ και αφετέρου να διευκολύνουν τις συνεργασίες με περισσότερες τηλεπλατφόρμες στον πλανήτη και μέσω αυτών με την εγχώρια και τη διεθνή ζήτηση υπηρεσιών τεχνολογίας.

Οι άμεσοι στόχοι της πολιτείας θα μπορούσαν να είναι ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών, η παραγωγή προστιθέμενης τεχνολογικής αξίας, η εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας, η παροχή υπηρεσιών σε γειτονικά κράτη, τα υψηλά επιστημονικά ή καινοτομικά επιτεύγματα, οι πατέντες, η συνεργασία με την τεχνολογική ομογένεια, η δημιουργία τεχνολογικών κοιτίδων διεθνούς κύρους, η στήριξη συγκεκριμένων διεπιστημονικών πεδίων, η διαρκής παρακολούθηση και συνεργασία όλων των τεχνολογικών μονάδων εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι παραπάνω στόχοι είναι πλέον μονόδρομος για τη νέα οικονομία. Υπάρχει ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να καθοδηγηθεί κατάλληλα βρίσκοντας ταυτόχρονα εργασιακές διεξόδους και δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης επιπέδου και γνώσης. Πρέπει να συσταθεί ένας κρατικός φορέας για να συντονίζει το τεχνολογικό γίγνεσθαι στη χώρα μας για τις ΤΠΕ και να μεριμνά για τη διαρκή τεχνολογική εκπαίδευση, δεδομένου ότι η Πληροφορική αναπτύσσεται ραγδαία και κάθε τρία χρόνια αλλάζει δραστικά το αντικείμενο της εργασίας”.

γ) Άγγιξαν την κορυφή οι ελληνικές αποστολές στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2018

Την τέταρτη θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες κατέκτησαν έλληνες μαθητές στην Ολυμπιάδα ρομποτικής που έλαβε χώρα στην Ταϊλάνδη, παρουσιάζοντας τεχνολογικά επιτεύγματα υδροπονίας και ενυδροπονίας.

Τέταρτες στον κόσμο αναδείχτηκαν στις κατηγορίες τους οι ομάδες ρομποτικής του Pierce και του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη στην Ταϊλάνδη. Οι δύο ελληνικές ομάδες αναδείχτηκαν στις τέταρτες θέσεις των κατηγοριών τους μεταξύ των 63 χωρών που συμμετείχαν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για έναν τεράστιο άθλο καθώς οι δύο ομάδες είχαν να ανταγωνιστούν μεγαθήρια της ρομποτικής όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Με «όχημα» την υδροπονία η ομάδα του Pierce «Rest in PCs»

Οι Μιχαήλ-Άγγελος Γκουβέλης, Γεώργιος Σαζακλής και Κυριάκος Στρατάκος υπό την «παγκέτα» του καθηγητή τους Φώτη Κατσοχρήστο εντυπωσίασαν επίσης με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν ρομποτικά την υδροπονία. «Είναι δύσκολο να επιλέξουμε μία από τις εμπειρίες της Ολυμπιάδας γιατί ήταν πραγματικά ασύλληπτη η εμπειρία και για τους τρεις μας» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μαθητές του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Υπάρχουν όμως δυο στιγμές που ξεχωρίζουν. «Αρχικά μας χαροποίησε η αντίδραση των επισκεπτών και κριτών με την παρουσίαση του πρότζεκτ μας. Είχαν πάντα πολλές ερωτήσεις! Το ενδιαφέρον που δείξανε ήταν για εμάς η πραγματική επιβράβευση της σκληρής δουλειάς μας. Το δεύτερο ήταν όταν μαζευόμασταν οι γειτονικές ομάδες σε έναν κύκλο και τρώγαμε μαζί. Εκεί νιώσαμε κάτι που δεν το περιμέναμε. Αντί να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων, το κλίμα ήταν φιλικό. Οι τρεις μαθητές της Γ’ Λυκείου σημείωσαν ότι «η ρομποτική έχει γίνει ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας όμως δεν είναι αντιληπτό σε όλους για τον λόγο ότι πολλοί πιστεύουν πως τα ρομπότ είναι ανθρωπόμορφα. Ωστόσο η ρομποτική θα έχει μεγάλη επίδραση στην ζωή μας από τα επόμενα χρόνια όπου μηχανές θα επιτελούν σημαντικές και συνθέτες λειτουργίες που θα διευκολύνουν την ζωή του ανθρώπου σε όλους τους τομείς, όπως στις μεταφορές με τα αυτόνομα αυτοκίνητα, ως βοηθοί σπιτιού αλλά ακόμα και στην παραγωγή του φαγητού μας».

Ο καθηγητής του Pierce Φώτης Κατσοχρήστος σημείωσε από την πλευρά του: «Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια στιγμή αυτή θα ‘ταν η στιγμή που στήσαμε την κατασκευή μας. Ένα τεράστιο άγχος έφυγε από πάνω μου, ανακουφίστηκα. Τη στιγμή που είδα το Project μας ολοκληρωμένο ήξερα αμέσως πως θα τα πάμε καλά».

Στην τέταρτη θέση του κόσμου και οι «Autonomous» από το Γαλάτσι

«Δεν περιμέναμε φυσικά ότι θα φτάναμε τόσο ψηλά» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Μαρκόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας «Autonomous» του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου που κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία Open Γυμνασίου με θέμα Food Matters. Αυτό που καλούνταν να κάνει ουσιαστικά η ομάδα του ήταν να βρει έναν καινοτόμο τρόπο για την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη. «Σκεφτήκαμε την ενυδρειοπονία» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Μαρκόπουλος. Από εκείνη την ιδέα ξεκίνησε ένα επίπονο ταξίδι με εκπαιδευτικές εκδρομές, μπόλικο ψάξιμο στο διαδίκτυο αλλά και πολλά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η αναζήτηση χορηγών που θα χρηματοδοτούσαν την αποστολή στην Ταϊλάνδη: «Ευτυχώς βρήκαμε κάποιους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμάς και μας στήριξαν» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Αυτό το ταξίδι ήταν σημαντικό από κάθε άποψη. Τα παιδιά ένιωσαν ότι ήταν πολίτες του κόσμου, είδαν ότι έχουν πολλά με συνομηλίκους τους από μακρινές χώρες, αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις» λέει ακόμη ο κ. Μαρκόπουλος. «Η 4η θέση μας προσέφερε απέραντη ικανοποίηση. Αυτό που είπαμε όμως ότι σημασία είχε το ίδιο το ταξίδι και όχι ο προορισμός» προσθέτει.

Η ομάδα Autonomous, αποτελούμενη από τους Βασίλη Ρ., Στάθη Π. Γιάννη Χ., Σωτήρη Χ., Νίκο Π., Κυριακή Μπ., δεν εντυπωσιάστηκαν μόνο απ’ όσα έζησαν. Εντυπωσίασαν αντιπάλους και κριτές με το «Αυτόματο, Αυτόνομο, Ρομποτικό σύστημα Ενυδρειοπονίας με Απομακρυσμένη Πρόσβαση». Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται τα οφέλη της υδροπονίας και της ιχθυοκαλλιέργειας και είναι από τα πιο οικονομικά και βιώσιμα συστήματα παραγωγής φυτών και ψαριών. Τα παιδιά δημιούργησαν από ρομποτικές γερανογέφυρες και ρομποτικά κλαρκ έως αυτόματους αισθητήρες με τους οποίους έλεγχαν όλη τη διαδικασία.

Τα οφέλη πολλά: οι Autonomus πέτυχαν να καλλιεργήσουν φυτά και ψάρια με το ίδιο σύστημα εξοικονομώντας μάλιστα πόρους: χρησιμοποίησαν μόλις το 2% σε νερό σε σχέση με το συμβατικό σύστημα καλλιέργειας με χώρα και μόλις το 30% της ενέργειας. Ποια ήταν όμως η πιο δυνατή στιγμή που βίωσαν; «Η στιγμή που τα παιδιά σήκωσαν τη σημαία» απαντά ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

PAGAN https://portalnews.gr , https://www.thebest.gr , https://sputniknews.gr

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in SCIENCE=EPI-HISTEME and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.