Deep Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) – Το ίντερνετ που δεν βλέπει η Google – τα 8 Αόρατα για τους πολλούς Επίπεδα


του Γιάννη Διβράμη

Το ίντερνετ που δεν βλέπει η Google.

Όλα όσα δεν ξέρατε για το ίντερνετ και που σίγουρα θα αλλάξουν την οπτική που βλέπατε τα πράγματα.Τελικά ποιος μας κυβερνά; Υπάρχει αόρατη κυβέρνηση; Ποιος ελέγχει το ίντερνετ και τις πληροφορίες που μεταδίδονται; Υπάρχει ασφάλεια στο ίντερνετ; Ποιος είναι ο βασικός διαχειριστής για τη λειτουργία του?

Deep Web  είναι επίσης γνωστό και ως Deepnet,DarkNet,Undernet,αόρατο Web,ή το κρυμμένο Web,αναφέρεται στο περιεχόμενο του ίντερνετ που δεν ανήκει στο Επιφανειακό Web(Surface Web), το οποίο δεικτοδοτείται από μία μηχανή αναζήτησης, όπως η Google.

Όχι δεν πρόκειται για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, με θέμα το  το βαθύ διάστημα και την σκοτεινή ύλη, αλλά για το βαθύ και αφανέρωτο ίντερνετ όπου μπορεί κάποιος να μπει από έναν κοινό υπολογιστή από το σπίτι του.

Τι περιέχει το deep web;

Οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κάποιους αλγόριθμους που βάζουν σε λίστες της ιστοσελίδες και λέγονται crawlers ή αράχνες. Οι Web crawlers όμως δεν βρίσκουν τα πάντα. Υπάρχουν κρυφοί πόροι στο διαδίκτυο που σε γενικές γραμμές, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες.

Δυναμικό περιεχόμενο: δυναμικές σελίδες στις οποίες έχει κάποιος πρόσβαση μόνο μέσα από φόρμες στις οποίες συμπληρώνει στοιχεία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι σελίδες που δημιουργούνται με session ids και δεν έχουν σταθερό url.

Μη συνδεδεμένο περιεχόμενο: σελίδες που δεν συνδέονται με άλλες σελίδες. Έτσι, οι αράχνες ή web crawlers που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης, δεν μπορούν να τις βρουν από άλλες σελίδες που εξετάζουν. Το ίντερνετ λειτουργεί με τους συνδέσμους (links) και οι μηχανές αναζήτησης όταν ακολουθούν έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε κάποια άλλη σελίδα, τότε ανακαλύπτουν και τη νέα σελίδα και την ταξινομούν.

Private web:ιστοσελίδες που χρειάζεται να κάνετε login με username και password

Contextual Web:είναι οι σελίδες εκείνες το περιεχόμενο των οποίων προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό. Για παράδειγμα, οι σελίδες εκείνες που, αν έχετε πρόσβαση σε αυτές με μία διεύθυνση ΙP από την Ελλάδα, βλέπετε διαφορετικό περιεχόμενο από το αν θα επισκεπτόσασταν την ίδια σελίδα από μία IP των ΗΠΑ.

Περιεχόμενο περιορισμένης πρόσβασης: ιστοσελίδες που περιορίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους με τεχνικούς τρόπους (Robots Exclusion Standards, CAPTCHAS και άλλα)

Scripted content: σελίδες που είναι διαθέσιμες μόνο από συνδέσμους που παράγονται από JavaScript καθώς και περιεχόμενο που κατεβάζεται από Web servers μέσω Flash. Αυτός είναι και ο λόγος που τα flash sites είναι αόρατα από τη Google.

Non-HTML/text content: περιεχόμενο κειμένου που είναι κωδικοποιημένο σε αρχεία multimedia ή συγκεκριμένα formats που δεν μπορούν να διαβάσουν οι μηχανές αναζήτησης.

Οτιδήποτε δεν ακολουθεί το πρότυπο HTTP/HTTPS. Που σημαίνει ότι ένα αρχείο σε κάποια άλλη γλώσσα προγραμματισμού δεν είναι είναι προσπελάσιμο. Κείμενα που χρησιμοποιούν το παλαιότερο πρωτόκολλο  Gopher και αρχεία που βρίσκονται σε διακομιστές FTP και τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις περισσότερες μηχανές αναζήτησης.

Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα από σελίδες που περιέχει το deep web:

Τα πιστοποιητικά γεννήσεως, δικά μας και των παιδιών μας, καθώς και τα πιστοποιητικά της οικογενειακής μας κατάστασης, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.

Οι τίτλοι σπουδών μας και τα σχολεία που βγάλαμε, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.

Τα στοιχεία της αστυνομικής μας ταυτότητας, του διαβατηρίου μας, του διπλώματος οδήγησης, των τροχαίων παραβάσεων που καταχωρούνται στο Point System κλπ, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.

Το σπίτι μας, είτε δικό μας είτε με ενοίκιο, καθώς και το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα μας και η ασφάλεια που πληρώνουμε γι αυτά, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.

Το ΑΦΜ μας και το ΑΜΚΑ μας, οι φορολογικές μας δηλώσεις, η φορολογική μας ενημερότητα, το ιστορικό της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής μας περίθαλψης, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.

Η Αγγελική Νικολούλη είναι και αυτή καταχωρημένη στο deep web, και την βάζουμε και στο σπίτι μας!

Αυτές είναι μερικές αναγκαίες και καλές χρήσεις του deep web. Δεν θα γινότανε διαφορετικά να υπήρχαν στην επιφάνεια και να φαινότανε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ

Πόσο μεγάλο είναι το deep web;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν σε μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια το 2001 , το deep Web  αποτελείται περίπου από 91.000 terabytes. Αντίθετα το επιφανειακό Web, που είναι εύκολα προσπελάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης είναι περίπου 167 terabytes.

Η Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κονγκρέσου υπολογίστηκε πως το 1997 είχε 3.000 terabytes. Το 2011, το  YouTube  υπολογίζεται ότι είχε αποθηκευμένα περίπου 200 εκατομμύρια βίντεο, συνολικού μεγέθους 5 petabytes ή 5000 terabytes.

Ο υπολογισμός του μεγέθους του web διαφέρει από πηγή σε πηγή και έτσι υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο λάθους και κανένας αριθμός δε μπορεί να θεωρηθεί ως ακριβής.  Ωστόσο σχετικά με τον αριθμό των πηγών του deep Web υπάρχουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις: Το 2004 ο He ανακάλυψε 300.000 deep web sites σε ολόκληρο το Web , και σύμφωνα με τον Shestakov, περίπου 14.000 deep web sites υπήρχαν στο Ρώσικο τμήμα του Web το 2006.

Γενικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι το βαθύ ίντερνετ όπως και το βαθύ κράτος που λένε οι κομμουνιστές είναι πολλαπλάσιο του επιφανειακού ιστού. Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το SEO, όπου το SEO που φαίνεται είναι πολύ μικρό σε αναλογία με το SEO που δεν φαίνεται.

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια σήμερα το μέγεθος του deep web μια και αυτό είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και αυξανόμενο σε μέγεθος. Συνεχώς καινούριες ιστοσελίδες προστίθενται στις παλιές και επειδή ο στόχος τους είναι να μείνουν κρυφές, είναι αρκετά δύσκολο με τις υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης να τις βρούμε.

Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στη δομή του αλγορίθμου της Google,ή να δημιουργηθεί μια νέα μηχανή αναζήτησης για να μπορέσουμε να δούμε το βαθύ ίντερνετ.

Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο Deep Web;

Μπορεί να είναι βαθύ και αφανές αλλά δεν είναι απόρθητο το deep web.Το κλειδί για να μπείτε σε αυτό το παράλληλο web είναι το Tor.Σας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι αυτό και για τις διαφορές του σε σχέση με την συνήθη εμπειρία που έχετε χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες που απολαμβάνετε οι περισσότεροι στο διαδίκτυο.

Tor,είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μηχανήματα εθελοντών που επιτρέπει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο εφόσον ουσιαστικά, η πληροφορία που στέλνετε ή λαμβάνετε χρησιμοποιώντας το, περνά από διάφορα στάδια κρυπτογράφησης και διάφορες διαδρομές, μέχρι τα δεδομένα να φτάσουν στον προορισμό που εσείς θέλετε, ή να έρθουν σε σας από τον προορισμό που έχετε επιλέξει.

Το Tor μοιάζει δηλαδή με τα όπου μπορεί κάποιος να κατεβάσει προγράμματα και ταινίες δωρεάν.

Η τυχαιότητα της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πληροφορία σας, είναι εκείνη που ουσιαστικά διασφαλίζει, τόσο την ανωνυμία στην περιήγησή σας, όσο και την δυσκολία σε κάποιον κακόβουλο να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Η ίδια τυχαιότητα όμως και η πρόσβαση στην υποδομή  του διαδικτύου είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει και την τεράστια πηγή πληροφοριών στο Deep Web.

Το Tor είναι η πύλη για το Deep Web καθώς το δίκτυο λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες. Είτε όμως χρησιμοποιήσετε το λογισμικό Tor ή την ιστοσελίδα του δικτύου, έχετε υπ όψιν σας πως υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική, το Tails OS,ένα λειτουργικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή και σε οποιονδήποτε υπολογιστή, εφόσον είναι bootable είτε από DVD (ιδανικά), είτε αν το έχετε φορτώσει και το κρατάτε μαζί σας σε ένα memory stick.

Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε ότι κάνουμε γιατί το deep web δεν είναι ασφαλές για κάποιον άσχετο χρήστη και κρύβει κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το techblog, το 80% του deep web traffic αφορά σε παιδική πορνογραφία.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 40.000 διαφορετικές υπηρεσίες στο Tor και βρήκαν την τεράστια ζήτηση για παιδική πορνογραφία, αν και τα συγκεκριμένα sites βρίσκονται μόλις στο 2% των διαθέσιμων υπηρεσιών του deep web. Η έρευνα επικεντρώνεται στις κρυμμένες υπηρεσίες, τις λεγόμενες  που είναι διαθέσιμες μόνο από το inside Tor.

Είναι ασφαλές το deep web?

Δεν θέλω να σας τρομάξω, αν και το deep web χρησιμοποιείτε κατά κόρον για εγκληματικές ενέργειες ή παράνομη δραστηριότητα όπως η πώληση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία και ο σχεδιασμός τρομοκρατικών επιθέσεων, είναι θεωρητικά ασφαλές.

Άμα μπείτε να περιηγηθείτε δηλαδή σε αυτό, δεν κινδυνεύετε να δεχθείτε επιθέσεις από άλλους ή να μολυνθείτε με ιούς.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η περιήγησή σας στο Deep Web δεν έχει ως εμπειρία καμία σχέση με αυτό που απολαμβάνετε στο συμβατικό διαδίκτυο που συνήθως κινείστε.

Και ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση στις πληροφορίες, οπότε, δεν λειτουργεί με τόσο απλοϊκό τρόπο η αναζήτηση, όπως την έχετε συνηθίσει στο Google, ή το Bing. Επίσης, ξεχάστε τις καταλήξεις που γνωρίζατε στις ιστοσελίδες, όπως τα .com, .gr, .gov, .org.

Τα περισσότερα domains στο Deep Web έχουν την κατάληξη .onion και πάρα πολλά από τα urls θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία λεκτική συνοχή.

Λίστα με χρήσιμες διευθύνσεις του deep web

Για να μπορέσετε να περιηγηθείτε στο deep web θα πρέπει να έχετε κάποια λίστα με χρήσιμες διευθύνσεις. Παρακάτω σας δίνω μια λίστα με διευθύνσεις που θα πρέπει να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση στον onion browser. Θα πρέπει να έχετε υπομονή γιατί ο onion browser είναι πάρα πολύ αργός.

How To:
Download Tor + Browser (leaves no trace)
Find links! Start out:
The Silk Road where u can buy drugs =o
The Hidden Wiki! Can potentially find everything from here!
Contains Tor Library
Open Vendor Database (discusses non onion drug websites too!)
The General Store (more drugs)
A bunch of rather popular boards (like Intel Exchange and
Most popular chan on tor (Arguably) comparable to 4chan
Directory/list of links
Another chan
pastebin
Επίσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι:
  • Τα .onion urls που βλέπει ο Tor browser αποτελούν ένα μέρος μόνο του Deep Web.
  • Το δίκτυο Tor αποτελεί ένα μικρό υποσύνολο του Deep Web. Δεν είναι όλο το Deep Web.
 Τα 8 επίπεδα βάθους του deep web
Τελικά πόσο αχανές είναι το deep web; Ποιος είναι τελικά το πραγματικό αφεντικό του ίντερνετ; Όλα αυτά τα ερωτήματα ίσως να απαντηθούν εάν δείτε το παρακάτω infographic.
 Deep-Web-3
Αν σε πολλούς από εσάς μοιάζει με τον τάφρο Μαρριανών ή με την άβυσσο, τότε μάλλον θα πρέπει να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για το ίντερνετ.

Τι θα πρέπει να κάνω για να μην γίνει το site μου μέρος του deep web;

Σε ένα προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στο κάθε πότε θα πρέπει να κάνουμε ping το WordPress Blog μας. Ένας λόγος που θα πρέπει να το κάνουμε είναι για να μπορέσει η Google να ανακαλύψει το νέο μας περιεχόμενο και να μας το ευρετηριάσει στον δείκτη της.
Εάν δεν κάνουμε ping το WordPress blog μας και δεν δημοσιεύσουμε τα άρθρα μας και το περιεχόμενο μας στα social media, καταλαβαίνετε ότι το site μας θα χαθεί στα βάθη του deep web και δεν θα φαίνεται στη Google.
PEEGEE http://paramarketing.gr       
Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.