ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ


Μια προφητική και ευφάνταστη ιστορία… πριν από 1850 χρόνια!

image

image

image

«Υπάρχει ένα μεγάλο κάτοπτρο πάνω από ένα αβαθή φρεάτιο. Αν κατέβει κάποιος στο φρεάτιο ακούει όλα όσα εμείς λέμε στη γη. Κι εάν στραφεί κάποιος προς το κάτοπτρο βλέπει όλες τις πόλεις όλα τα έθνη όπως βλέπουμε τον καθένα (τηλεσκόπιο).Τότε και εγώ τους συγγενείς μου είδα και όλη την πατρίδα, αν, βέβαια, και αυτοί με έβλεπαν δεν μπορώ με ασφάλεια να το πω. Και αν κάποιος δε με πιστεύει όταν κάποτε και αυτός πάει εκεί θα διαπιστώσει ότι λέω αλήθεια…» Ταξίδι μέχρι τις Πλειάδες… Αφού ταξιδεύσαμε, γράφει, την επομένη όλη τη νύκτα και την ημέρα, γύρω στο απόγευμα φθάσαμε στη Λυχνόπολη. Αυτή βρίσκεται μεταξύ των Πλειάδων και των Υάδων.  Ο Λουκιανός μετά το διαστημικό ταξίδι του επιστρέφει προσθαλασσώνεται στη γη αλλά για κακή του τύχη ολόκληρο το καράβι του καταπίνεται από τεράστιο θαλάσσιο κύτος. Και οι περιπέτειες συνεχίζονται μέχρι το θάνατο του κύτους – μετά από πολύ καιρό- και την απελευθέρωση τους από την κοιλιά του κύτους.

Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (+120 έως  +190) «Ἡ ἀληθής ἱστορία»

 

Ενότητα 4η Οι Σεληνίτες

image

image

Παράλληλα κείµενα

Πρώτο παράλληλο κείµενο

Ο Φώτιος στη Βιβλιοθήκη του έχει διασώσει περιληπτικά ένα έργο του Αντωνίου ∆ιογένη, το οποίο πραγµατευόταν τις ταξιδιωτικές περιπέτειες του ∆εινία και του γιου του στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ∆εινίας ταξιδεύει στις αρκτικές περιοχές, περνά τον Βορρά και φτάνει στο φεγγάρι. Ο Φώτιος όλα αυτά τα θεωρεί «ἄπιστα».

image

∆εύτερο παράλληλο κείµενο

Ο Λουκιανός παραθέτει στο παρακάτω απόσπασµα τα συµπεράσµατα στα οποία κατέληξαν ύστερα από ενδελεχή παρατήρηση οι Αιθίοπες σχετικά µε την προέλευση του φωτός της Σελήνης. Έτσι, καταδεικνύεται ότι, παράλληλα µε τη φανταστική εικόνα που συντηρούσαν η λογοτεχνία και ο µύθος, οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν και την επιστηµονική εξήγηση πολλών φυσικών φαινοµένων.

image

ΑΠΡΟΣΔΙΌΡΙΣΤΗ ΠΗΓΉ ΠΡΟΣ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΈΡΕΥΝΑ

Η χρυσή πολη εχει επτα πυλες ,μια ισχυρη οχυρωση απο παραπλευροντα χαμηλα υψιπεδα,το δε εδαφος ελεφαντινο και συμπαγες.Γυρω απο την πολη κινειται ενας ποταμος με ιδιαίτερη οσμή.Εντος κτιρια γυάλινα ,οι δε ναοι κατασκευασμένοι με βηρυλλιο (σημειο βρασμου τους 2790°,εχει ιδιαίτερη σημασια),οι βωμοι εχουν σμαραγδια(συγγενες στοιχειο με το βηρυλλιο το όποιο συναντάτε στον φλοιο της Γης και στην Σεληνη).Τα δε λουτρα κατασκευασμενα ωστε να αντεχουν τις υψηλες θερμοκρασίες λογω του ζεστου νερου που τις χαρακτηριζει.Οι δε κατοικοι της “οχι αψυχοι” αλλα με σωματα ασαρκα (δηλαδη αδύνατοι) και αθάνατοι ,οι οποιοι οταν έρχεται η στιγμη τους γινονται αστροσκονη!!!

Ταδε εφη και πολλα αλλα απο την μετάφραση του Λουκιανού.

Πηγή: schizas.com  , http://users.sch.gr/i  ,

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in NEWS FROM SYNPAN and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.