Το σπήλαιο Πετραλώνων (2)


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 21/03/17)

49η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το παρακάνω κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Μανδραγόρας», τ.10-11, Ιαν. 1996 και αναπροσαρμόσθηκε ελαφρώς στη συνέχεια.

Του Δρα Νίκου Α. Πουλιανού

Ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του σπηλαίου Πετραλώνων από τον Φίλιππα Χαντζαρίδη (κάτοικο της Κοινότητας Πετραλώνων και πρόσφυγα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922), ένας άλλος συμπατριώτης του ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, μαζί με άλλους 5 (εκ των οποίων 3 επιστήμονες) βρήκαν τυχαία, στις 15 Σεπτεμβρίου 1960, ένα απολιθωμένο κρανίο ανθρώπου καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό. Η είδηση (βλ. εφημ. «Μακεδονία» 18-9-1960) ήταν συνταρακτική, γιατί ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για προηγούμενο στάδιο εξέλιξης του σύγχρονου ανθρώπου και γιατί έως τότε οι ιστορικές επιστήμες δεν διέθεταν απτές αποδείξεις για την παλαιότητα της κατοίκησης του ελλαδικού χώρου.

Τα πολλαπλά ερωτήματα που ανέκυπταν ήταν έξω από το πεδίο τής καθιερωμένης αρχαιολογικής μεθοδολογίας και αφορούσαν πρωταρχικά την ηλικία τού ευρήματος. Κύριο εργαλείο για την επίλυσή τους η επιστήμη τής παλαιοανθρωπολογίας σε συνδυασμό με τα στρωματογραφικά, παλαιολιθικά, παλαιοντολογικά και αρχαιομετρικά δεδομένα.

Εκείνη την εποχή ειδικοί επί του αντικειμένου στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη φύλαξη του ανθρώπινου κρανίου. Οι ίδιοι προχώρησαν σε επιφανειακές περισυλλογές οστών ζώων, που βρίσκονταν διάσπαρτα στο σταλαγμιτικό δάπεδο του σπηλαίου, και μετακάλεσαν από το εξωτερικό δύο Γερμανούς επιστήμονες, τον ανθρωπολόγο Ε. Μπράιτινγκερ (E. Breitinger) και τον παλαιοντολόγο Ο. Ζίκενμπέργκ (O. Sickenberg). Ταυτόχρονα ήλθαν σε επαφή και με τον διδάκτορα ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, γνωστό από την πραγματεία του «Η προέλευση των Ελλήνων» (πρώτη έκδοση 1961) η οποία βασίστηκε σε κρανιολογικές και ανθρωπομετρικές μελέτες των σύγχρονων ελληνικών πληθυσμών από την Κριμαία έως την Κάτω Ιταλία. Με αυτές τις μελέτες ο Άρης Πουλιανός έδειξε ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτόχθων και ότι είναι κοινές οι ρίζες του με αυτές των αρχαίων Ελλήνων, αντικρούοντας τις προηγούμενες και ευρύτατα διαδεδομένες θέσεις της γερμανικής κυρίως επιστήμης, που κατέτασσε τους Έλληνες σε σλαβικούς και άλλους λαούς.

Σχετικά με την πανίδα και τον άνθρωπο του σπηλαίου Πετραλώνων, οι Breitinger και Sickenberg (1964) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι 50.000 περίπου ετών, ενώ ο Breitinger θεώρησε πως από ανθρωπολογική σκοπιά το κρανίο συγγενεύει τόσο πολύ με τα αφρικανικά ευρήματα ώστε μπορεί ν’ αναγορευθεί σαν ο «πρώτος Αφρικανός εκτός Αφρικής». Το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ασπάσθηκε τα συμπεράσματα αυτά και έδωσε επιπλέον την ερμηνεία ότι το ανθρώπινο κρανίο ολίσθησε στο εσωτερικό του σπηλαίου από βρόχινα ή άλλα ύδατα και ότι έτσι δεν υφίσταται καμία παλαιοντολογική ή στρωματογραφική του διάταξη.

Από το 1965 ο Άρης Πουλιανός (έτος επαναπατρισμού του από την τ. Σ. Ένωση) συνέχισε να μελετά το κρανίο και το σπήλαιο Πετραλώνων και, αντίθετα με τον Breitinger, διατύπωσε την καθιερωμένη πλέον σήμερα άποψη ότι ο άνθρωπος των Πετραλώνων αποτελεί μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή προγονική μορφή, η οποία αναπτύχθηκε στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης. Η σχεδόν τέλεια ορθογναθία, το σχήμα της οδοντοστοιχίας, η κατασκευή του ινιακού οστού ήταν, ανάμεσα σε άλλα, τα βασικά επιχειρήματά του.

Η ανάγκη συστηματικών ανασκαφών και όχι μόνο επιφανειακών περισυλλογών των ευρημάτων πρόβαλε επιτακτική. Η διενέργεια των ανασκαφών αυτών καθυστέρησε εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, της απομάκρυνσης του Άρη Πουλιανού από κάθε κρατική θέση, αλλά και της 6μηνης εκτόπισής του στη Γυάρο και τη Λέρο. Παρ’ όλα αυτά, και σε πείσμα των καιρών, κατόρθωσε να προβεί στην πρώτη ανασκαφική τομή του σπηλαίου Πετραλώνων την άνοιξη του 1968. Οι ανασκαφικές εργασίες διακόπτονται εντός μηνός, με δικτατορικό τρόπο, αλλά τα επιστημονικά συμπεράσματα που ανακοινώνονται στον ελληνικό Τύπο (18 και 19 Απριλίου 1968) και δημοσιεύονται στο περιοδικό των Η.Π.Α. Archaeology τον Ιανουάριο του 1971, είναι πάλι διαφορετικά από τις προηγούμενες μελέτες. Ανακαλύπτεται η ύπαρξη διατεταγμένης στρωματογραφίας που ξεπερνά τις 700.000 χρόνια. Σε κάθε σχεδόν γεωλογικό στρώμα διαπιστώνεται η ανθρώπινη παρουσία με την αποκάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων της ίδιας ηλικίας και τα ίχνη της αρχαιότερης μέχρι σήμερα φωτιάς που είχε ανάψει ποτέ ανθρώπινο χέρι επί της Γης. Ανατρέπονταν έτσι όχι μόνον οι προηγούμενες θεωρήσεις για το σπήλαιο Πετραλώνων, αλλά και όλες οι κρατούσες τότε δοξασίες περί της εξόδου του ανθρώπου από την Αφρική και της έλευσής του στην Ευρώπη πριν από 200-300.000 χρόνια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Τύπου του 1968, ο Sickenberg παραπονούμενος ότι δεν διέθετε συγκριτικό οστεολογικό υλικό κατά την πρώτη του μελέτη (1964) των απολιθωμάτων στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να του αποσταλούν τα ευρήματα για να τα ξαναμελετήσει, πολλά από τα οποία δυστυχώς ουδέποτε επέστρεψαν. Η νέα του μελέτη (δημοσιευμένη το 1975), αν και δεν αναφέρεται στις ανασκαφές τού 1968, κατέληξε στην, όπως ο ίδιος αποκάλεσε, «αναθεώρηση της πανίδας των Πετραλώνων» και ερχόταν να συμπλεύσει με την ηλικία που προσδιόρισε ο Α. Πουλιανός το 1968-71.

Οι ανασκαφές και οι έρευνες συνεχίζονται με την πτώση της δικτατορίας, ουσιαστικά από το 1975 έως και το 1983, με άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο όνομα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Άρη Πουλιανού. Παρεμπιπτόντως μπορεί να αναφερθεί ότι σε ενέργειες της Α.Ε.Ε. οφείλεται η δημιουργία, το 1977, της Υπηρεσίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ελπίδα να καταφέρει κάποτε να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κρατικής εποπτείας για τη μέριμνα και προστασία των παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων της χώρας.

Παράλληλα, το 1976, ο χώρος του σπηλαίου απαλλοτριώθηκε από τον Ε.Ο.Τ. και υπό το καθεστώς ειδικής σύμβασης ανατέθηκε στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος η επιστημονική αξιοποίηση (1979) και προβολή σπηλαίου και ευρημάτων. Με δικά της έξοδα προχώρησε η ανέγερση εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση των ανασκαφών και η κατασκευή Μουσείου και ξενώνων (1980/1) συνολικής έκτασης περίπου 2500 τ.μ.

Τα νεώτερα συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από τις έρευνες της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου, αποδίδουν καινούργιους καρπούς, οι οποίοι στηρίζονται στις μελέτες της μεγαλύτερης ίσως επιστημονικής διεθνούς ομάδας που σχηματίστηκε ποτέ για την επίλυση των επί μέρους ανασκαφικών προβλημάτων (46 ειδικοί από 12 κράτη). Οι διδάκτορες καθηγητές: B. Kurten (Φινλανδός), M. Kretzoi (Ούγγρος), M. Ikeya (Ιάπωνας), I. Horacek (Τσέχος), G. Belluomini (Ιταλός), A. Moigne (Γαλλίδα), ο R. Murrill (ΗΠΑ) και άλλοι, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα των συνεργατών που επέλεξε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος να στελεχώσουν τις έρευνες. Από ελληνικής πλευράς πρέπει να αναφερθούν επίσης οι Γ. Μανιάτης του «Δημοκρίτου», Γ. Λυριτζής της Ακαδημίας Αθηνών, Σ. Παπαμαρινόπουλος του Παν/μίου Πατρών και Χ. Παπαστεφάνου του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Επιγραμματικά το σύνολο των νέων συμπερασμάτων, πέρα από την επιβεβαίωση, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους απόλυτης χρονολόγησης, της ηλικίας που είχε προσδιορίσει αρχικά ο Άρης Πουλιανός, αφορά τον στρωματογραφικό συσχετισμό του κρανίου του επονομαζόμενου Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, με διάφορα υλικά που χρονολογούνται στις 700.000 περίπου χρόνια. Η εφαρμογή των πιο αναλυτικών μεθόδων ανασκαφής οδήγησε στην ανεύρεση πρωτοφανών για την εποχή ευρημάτων, όπως απολιθωμένων τμημάτων ξύλου, ενός φύλλου πρίνου και ζωικών τριχών και κοπρόλιθων. Δόθηκε επίσης έτσι η δυνατότητα του βιοχρονοστρωματογραφικού αλληλοσυσχετισμού διαφόρων ανασκαφικών θέσεων, από τη Σιβηρία έως την Αγγλία διαμέσου των Πετραλώνων. Η αδιάλειπτη σχεδόν παρουσία των λίθινων και οστέινων εργαλείων του ίδιου εξελικτικού σταδίου των Αρχανθρώπων, από τα κατώτερα στα ανώτερα στρώματα (περισσότερο από 800.000 και ~550.000 χρόνια αντίστοιχα), έδειξε τη μακρόχρονη παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Εξάλλου, ποτέ δε σταμάτησε η ίδια γραμμή αυτής της εξελικτικής πορείας στην περιοχή, καθόσον οι πιο κοντινοί ανθρωπολογικά σύγχρονοι απόγονοί του αποδείχθηκε (ήδη από το 1973 στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπολογίας του Σικάγο από τον Άρη Πουλιανό) ότι είναι οι νομάδες της Πίνδου Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι κάτοικοι της Ν. Βαλκανικής.

Ο γράφων (γιος του Άρη Πουλιανού) είναι διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και διδάκτωρ Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Πράγας, μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρωπολόγων, επιστημονικό στέλεχος της Υπηρεσίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Στη διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε ερευνητικά με ένα μέρος των ευρημάτων τού σπηλαίου Πετραλώνων και προχώρησε στη σύνθεση των μέχρι σήμερα μελετών, εξετάζοντας μαζί και όσες αντίθετες απόψεις είχαν προκύψει κατά καιρούς. Στον πρόλογο της εν Ιταλία διδακτορικής διατριβής ο διευθυντής τού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας καθηγητής Brunetto Chiarelli (και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας του 2003) εύγλωττα αναφέρει: «…Κεντρικό στοιχείο για το συμπέρασμα ότι η κατοίκηση της Ευρώπης ανέρχεται τουλάχιστο στις 700.000 χρόνια αποτελεί το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο Πετραλώνων… Η εργασία αυτή αποτελεί μία προσφορά υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου… με πολλά πρωτότυπα δεδομένα για την αρχαιότητα, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής αυτού του προϊστορικού ανθρώπου. Μία άλλη όψη είναι και η κριτική αλλά αμερόληπτη παρουσίαση των έντονων επιστημονικών διχογνωμιών, στις οποίες συμπαρασύρθηκαν και ενεπλάκησαν ακόμη και κυβερνητικές ελληνικές υπηρεσίες…».

Προαναφέρθηκε ότι οι ανασκαφές του Άρη Πουλιανού συνεχίστηκαν μέχρι το 1983. Αυτό συνέβη γιατί διακόπηκαν για δεύτερη φορά, για λόγους προφανώς τελείως άσχετους με την επιστήμη, καθόσον στα μέλη της ανασκαφικής του ομάδας απαγορεύθηκε κάθε πρόσβαση τόσο στις ανασκαφές όσο και στα ίδια τα ευρήματα, ενάντια σε κάθε έννοια που απορρέει από τα πνευματικά και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτέλεσμα, επί 15 χρόνια τα ευρήματα παρέμειναν απρόσιτα για μελέτη και ασυντήρητα στο έλεος της φθοράς στις αποθήκες τού Μουσείου. Μία προσέγγιση στα αίτια αυτής της κατάστασης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι προφανής στόχος ήταν αφ’ ενός να αποκρυβεί το μέγεθος των λαθών που προηγήθηκαν των ανασκαφών και αφ’ ετέρου να εμποδιστεί η άντληση όσων νεότερων επιστημονικών συμπερασμάτων παρέμεναν ακόμη κρυμμένα τόσο επί των αδημοσίευτων ευρημάτων του Μουσείου όσο και στα ιζήματα του σπηλαίου. Σχετικά με τα παραπάνω υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 1994 ένα αναλυτικό υπόμνημα στο γραφείο τού Υπουργού Πολιτισμού. Σ’ αυτό σημειώνεται με σαφήνεια ότι, πέρα από τις προσπάθειες υφαρπαγής τού πνευματικού έργου που εκδηλώθηκαν ακόμη και σε επίσημες συνεδριάσεις, η μετά το 1983 στάση τού Υπουργείου ευνοεί κατ’ εξοχήν τους ανταγωνιστικούς φορείς τού εξωτερικού που ασχολούνται με συναφή ζητήματα. Διότι είναι προφανέστατο ότι το φρενάρισμα των ερευνών τού Άρη Πουλιανού έδωσε την ευκαιρία στους ξένους ανασκαφείς και ερευνητές να ανασυγκροτηθούν και να ανασυντάξουν τις απόψεις τους πάνω σε αντίστοιχα ζητήματα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να στερηθεί η χώρα μας τα οφέλη από το προβάδισμα που της αντιστοιχούσε.

Το 1997 η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, δικαιωμένη ύστερα από 15ετή δικαστικό αγώνα, τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, επανήλθε στο χώρο του σπηλαίου. Έκτοτε ο Ε.Ο.Τ. και το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστήσουν ανενεργές τις Δικαστικές Αποφάσεις (από διακοπές ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών έως αλλαγές Νόμων). Αυτή η τακτική δεν γίνεται αποδεκτή από την Α.Ε.Ε. και συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας.

Εν κατακλείδι, με την ευκαιρία της 49ης επετείου της μεγαλύτερης ανακάλυψης του 20ου αιώνα στον τομέα της Ανθρωπολογίας στη Χώρα μας, μπορεί να πει κανείς ότι από πλευράς Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος διατέθηκαν όλα τα υπάρχοντα μέσα για την προστασία των ευρημάτων, καθώς και την προβολή και αξιοποίηση της μεγάλης επιστημονικής τους σημασίας. Με ή χωρίς την αρωγή του επίσημου κράτους, ανάγκη αλλά και χρέος είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Οι ανθρωπολόγοι από τη φύση των σπουδών τους δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξοι. Κι αυτό, γιατί διδάσκονται και διδάσκουν τη θετική ουσιαστικά βιολογική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπινου γένους (παρά τα όποια – συχνά μακροχρόνια – πισωγυρίσματα) και ένα σπουδαίο σταθμό αυτής της εξέλιξης αποτελεί ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.

Σημ. (2007): Γεγονός πάντως είναι ότι στην προαναφερόμενη αισιοδοξία ελλοχεύει ταυτόχρονα ένας επικίνδυνος για το μέλλον όλων μας εφησυχασμός, καθώς πολύ λιγότερο φροντίζουμε, από όσο είναι αναγκαίο, για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανθρωπιστική, φιλειρηνική, αντιρατσιστική παιδεία, μαζί με τις συνακόλουθες πρακτικές αλληλοσυμπαράστασης και απροσχημάτιστων διαδικασιών διαλόγου και συζήτησης – ως βασικών προϋποθέσεων επιβίωσης και παραπέρα πραγματικής δημοκρατικής ανάπτυξης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – 2017 – LAST UPDATED

SCIENTIFIC BIBLIOGRAPHY REGARDING PETRALONA CAVE

(Διατίθεται επίσης σε χρονολογική σειρά – Also offered in chronological order)

Belluomini G., L. Delitala, A.N. Poulianos & N.A.Poulianos (1988) – Epimerization ages of fossil teeth from Petralona Cave (Northern Greece). Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. Report published under the title: The Man of Petralona, an estimated age by amino acid racemization dating. Anthropos 12: 59-64. Athens, 1990.
Bonis L. de & J.Melentis (1982) – L’homme de Petralona, comparisons avec l’homme de Tautavel. 1er Congress Int. de Paleont. Humaine – Nice: 847-869.

Bonis L. de & J. Melentis. (1991) – Age et position phyletique du crane de Petralona (Grece). Proc. 114″ Congres National des Societes Savantes, 3-9 Apri11989, Paris: 283-289.

Bostanci E. (1964) – An examination of a Neanderthal type fossil skull in the Chalcidique Peninsula. Belleten, 28: 377-381. Ankara.

Breitinger E. (1964) – Der Neanderthaler von Petralona. Communication at the 7th International Congress of Anthropological and Enthnological Sciences, Moscow. August 1964.

Budil I. (1990) – Comparative analysis of the basicranial line of the fossil hominids. Med. Sch. Charles Un., Prague.

Budil I. (1997) – Functional reconstruction of supralaryngeal vocal tract of fossil humans and Petralona. Anthropos, 13: 70 – 91.

Chiarelli B. (1981) – Letter. Anthropos, 8: 6-7. Athens.

Christaras V. (1984) – The geology of the Katsika mountain (Chalkidiki) bauxite deposits. PhD thesis Thessaloniki Un.

Christaras V. (1988) – Zur Bestimmung lithostratigraphisher Grenzen in bauxitfuhrenden kalken mit Hilte der Bor-Gehaltes am Beispiel des Katsikaberges (Chalkidiki, Nord-Griechenland). Beitrage zur Landes kunde von Griechenland III. Salzburger Geographische Arbeiten, Band 16:1-6, Abb 2, Saltzburg.

Cregut-Bonnoure A. & E. Tsoukala (2005) – The Pleistocene Caprinae from the Petralona cave (Macedonia, Greece): New interpretation and biogeographical implications. – The Holarctic ungulates of the Pliocene and Pleistocene, 19-22 September 2000, Avignon, France (in press?).

Cook J., C.B. Stringer, A.R. Currant, H.P. Schwarcz & A.G. Wintle (1982) – A review on the Chronology of the European Middle Pleistocene Hominid Record. Yearbook Phys. Anthropology, 25: 19-65.

Corruccini R.S. (1974) – Calvarial shape relationships between fossil hominids. Yearbook of Physical Anthropology, 18: 89-109.

Day M.(1982) – Letter. Nature, 300.

Day M. (1986) – Guide to fossil man. London: Cassell.

Delibassis I., Papadopoulos G. & E. Patiniotis (1983) – Resolution of the 1st Penellenic Anthropological Congress held at Petralona, October 1-3, 1982. Anthropos, 10: 5-6. Athens.

Evaggelatos N. (1983) – Metafora ton epifaniakon isimaton tou kentrikou konou trofodosias pros to katotero klado tou spileou Petralonon. Deltion Ellinikis Spileologikis Eterias: 199-215.

Fortelius M. & N. A. Poulianos (1979) – Dicerorhinus cf. hemitoechus from the Middle Pleistocene Cave at Petralona. Anthropos, 6: 15-43. Athens.

Fortelius M. & N. A. Poulianos (1980) – Errata of “Dicerorhinus cf. hemitoechus from the Middle Pleistocene Cave at Petralona” (:Anthropos 6: 15-43, 1979). Anthropos, 7: 324-325. Athens.

Fortelius M., Mazza P. & B. Sala – (1993) Stephanorhinus (Mammalia: Rhinocerotidae) of the Western European Pleistocene, with a revision of S. etruscus (Falconer 1868). Palaeontografia Italica 80: 63-155.

Gantt, D., Xirotiris, N., Kurten, B. & Melentis, ]., (1980) – The Petralona dentition – Hominid or Cave Bear? – Journal of Human Evolution, London, 9: 483-487. Note: A letter has being sent to the Anthropological Association of Greece by Bjorn Kurten with regard to the fake intrusion of his name in the specific article.

Gardikas Ch. (1939) – Bauxite deposits of Macedonia. The bauxite from Creni-Chalkidiki. Ed. of Thessaloniki Un., Sch. Phys. & Math.: 1-12.

Gerassimova M.M., Lebedinskaja G.V. & G.L. Heet (1983) – The 3rd European Anthropological Congress. Sov. Ethnographia (Records), 6: 111-114.

Gray G.K.(1980) – Humanisation and the origin of Political Economy. Anthropos, 7: 296-309. Athens.

Gray G.K. (1983) – Behaviour during humanisation. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 205-216.

Gray G. K., Hennemberg M., Kurten B. & M. C. Tellalian-Kyrkostas (1988) – Resolution of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology, May 1988. Athens. Published in Anthropos (1990), v. 12: 5-8. Athens.

Grombanopoulou E. (2016) – Τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο και ανάπτυξη. Η περίπτωση του φυσικού παλαιοντολογικού (πλούτου) πολιτισμού στη Βόρειο Ελλάδα: Τα Δημόσια Μουσεία Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης, Κιλκίς και Πετραλώνων, Χαλκιδικής. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. The local cultural capital and development. The case of natural paleontological (richness) culture in Northern Greece: The Public Natural History Museums of Axioupolis – Kilkis and Petralona – Khalkidhiki. (In Greek). Hellenic Open University.

Grunn R. (1996) – A re-analysis of electron spin resonance dating results associated with the Petralona hominid. – Journal of Human Evolution, 30: 227-241.

Harvati Katerina (2006) – Comparative 3D geometric-morphometrics study of Petralona and Kobwe facial bones. Symposium of the Hellenic Anthropological Association, 5-7 June 2006, Athens.

Harvati Katerina (2009) – Petralona: link between Africa and Europe? Hesperia (American School of Classical Studies at Arthens) – suplement 43: 31-48.

Hemmer H.(1972) – Notes sur la position phyletique de l’homme de Petralona. Anthropologie, 76: 155-162.

Hemmer H. (1974) – Untersuchungen zur Stammesgeschichte der PanterKatzen (Pantherinae). Teil III. Zur Aztgescichte des Lowen Panthera panthera leo (Lennaeus 1758). Verof. Zool. Staatssamlg., 17: 167-280.

Hemmer H. (1975) – Notes on the phylogenetic position of the Petralona man. J. Human Evolution, 4: 457-459.

Henemberg M. (1988) – Letter. Current Anthropology, 29 (5): 738.

Hennig G.J., U. Bangert, W.Herr & A.N. Poulianos (1980) – Uranium Series dating and T L Ages of Spelaeothem from Petralona Cave. Anthropos, 7: 174-214. Athens.

Hennig G.J., U. Bangert, W. Herr & A.N. Poulianos (1981a) – Errata of “Uranium Series dating and T L Ages of Spelaeothem from Petralona Cave. Anthropos, 7: 174-214”. Anthropos, 8: 235. Athens.

Hennig G. J., W. Herr, E. Weber & N.I. Xirotiris (1981b) – ESR dating of the fossil hominid cranium from Petralona Cave. Nature, 292: 533-536.

Hennig G. J. & W. Herr & E. Weber & N.I.Xirotiris (1982) – Letter Nature, 299: 281-282.

Horacek I. & N.A. Poulianos (1988) – Further data on bats of the Early Pleistocene site, Petralona, Greece. Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. Published in Anthropos, 12: 50-58. Athens.

Ikeya M. (1977) – Electron Spin Resonance dating and Fission Track Detection of Petralona stalagmite. Athens. Anthropos, 4: 152-168.

Ikeya M.(1978a) – Electron Spin Resonance as a Method of Dating. Archaeomety, 20: 147-158.

Ikeya M. (1978b) – Natural radiation at Petralona Cave. Athens. Anthropos 5: 54-59.

Ikeya M. (1980) – ESR dating of Carbonates at Petralona Cave. Athens. Anthropos, 7: 143-151.

Ikeya M. (1982) – Letter. Nature, 299: 280-281.

Ikeya M. (1988a) – E.S.R. Age of Petralona materials. Proceedings of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. Published in Anthropos 12: 19-28. Athens 1990.

Ikeya M. (1988b) – E.S.R. Age of Petralona cranium and carbonates. Proceedings of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. Published in Anthropos 12: 29-35. Athens 1990.

Ikeya M. (1993) – E.S.R. applications. Ed. Kyoto Un., pp440.

Ikeya M. & T. Miki (1981) – ESR Archaeological Dose of Petralona and Choukoutien bones. Athens. Anthropos, 8: 95-106.

Ikeya M. & A.N. Poulianos (1979) – E.S.R. Age of the trace of fire at Petralona. Athens. Anthropos, 6: 44-47.

Jelinek J. (1982) – The position of the Anteneanderthals amongst the hominids. 1er Congress Int. de Paleont. Humaine- Nice: 937-948.

Jelinek J, Huizinga J. &. Bielicki T. (1983) – Resolution of the 3rd European Anthropological Congress. The Proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 3-4. Athens.

Kanellis A. (1962) – To spileo ton Petralonon. “To Vouno”, 227: 91-102. Thessaloniki.

Kanellis A. (1964) – To spileo ke o Paleolithikos Anthropos ton Petralonon. “To Vouno”, 238: 97-106.

Kanellis A. & A. Savvas (1965) – Craniological study of Homo neanderthalensis of Petralona. Epist. Epetiris of the Fisic. – Matem. School of University of Thessaloniki, 9:65-92.

Kanellis A. & G. Marinos (1969) – Die Hohle von Petralona. Proceedings of the 4th International Congress of Spelaeology. Yugoslavia (12-26 Sept. 1965), Ljubljana.

Karakostanoglou I. (1981a) – Archaeologists, dating and their role in Archaeology. Anthropos, 8: 107-120. Athens.

Karakostanoglou I. (1981b) – Allegation and truth. Anthropos, 8: 121-141. Athens.

Kokkoros P. & A.Kanellis (1960) – Decuverte d’un crane d’ Homme Palaeolithique dans la Peninsule Chalcidique. L´Anthropologie, 64 (5-6): 438-448.

Kordos L. (1978) – Sedimentological study of the Middle Pleistocene fill of Petralona Cave. Anthropos, 5: 60-73. Athina.

Kordos L. (1988) – The appearance in Europe of the genus Spalax (Rodentia) and the problem of the Plio-Pleistocene boundary. M. All. Fold. Int. Evi Jelentese : 469-491.

Kretzoi M. (1977) – The Fauna of Small Vertebrates of the Middle Pleistocene at Petralona. Athina. Anthropos, 4: 131-143.

Kretzoi M. (1995) – unpublished manuscript.

Kretzoi M. & N.A. Poulianos (1981) – Remarks on the Middle and Lower Pleistocene Vertebrate Fauna in the Petralona Cave. Athens. Anthropos, 8: 57-72.

Kretzoi M. & N. Poulianos – (1988) – Microtus praeguentheri and its stratigraphic position in the Petralona Cave. Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. Athens 1988. May 27-29 (in press).

Koufos G. & E. Tsoukala (2007) – Petralona: one cave, one prae… history. Ed. Thessaloniki Un., pp. 135.

Kurtén B. (1982) – Unpublished letter to the Anthropological Association of Greece (concernig Nature – 1982).

Kurtén B. (1983a) – The age of Petralona Man. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Athens. Anthropos, 10: 16-17.

Kurtén B. (1983b) – Faunal sequence in Petralona Cave. Anthropos, 10: 53-59.

Kurtén B. (1988) – Faunal sequence of the Pleistocene and the dating of the Petralonian Archanthropus. Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. Athens 1988. May 27-29. Published under the title Hyenas and the Age of the Petralona fauna. Anthropos 12: 15-18. Athens.

Kurtén B. & A. N. Poulianos (1977) – New Stratigraphic and Faunal material from Petralona Cave – with special reference to the Carnivora. Athens. Anthropos, 4: 47-130.

Kurtén B. & A.N. Poulianos (1981) – Fossil Carnivora of Petralona Cave: Status 1980. Athens. Anthropos, 8: 9-56.

Latham, H.P. & H.P. Schwarcz (1992) – The Petralona hominid site: Uranium-series re-analysis of “layer 10” calcite and associated palaeomagnetic analyses. Archaeometry, 34: 135-140.

Le Floch-Prigent N. (1989) – Scannographie du crane de Petralona: coupes systematiques dans les trois plans; premiere partie: resultats morphologiques. C. R. Acad. Sc. Paris, 309 (Ð): 1855-1862.

Le Floch-Prigent N. & Moschidou-Polizois A. (1991) – The Petralona cranium: C.T. Scan findings. – Bull. Geol. Soc. Greece, 25 (2): 437-452.

Liritzis Y. (1979) – Thermoluminoscence and U234/Th230 dating Investigation of Hellenic Artefacts. Ph. D. Thesis. University Edinburgh.

Liritzis Y. (1980) – U/230 – Th/234 dating of Spelaeothems in Petralona. Anthropos, 7: 215-241. Athens.

Liritzis Y. (1982) – Letter. Nature, 299: 280 – 281.

Liritzis Y. & Poulianos A. N. (1980) – A radiation survey of Petralona Cave. Anthropos, 7: 252-259. Athens.

Lumley M. A. De, A. N. Poulianos & N. A. Poulianos (1982) – Les trois cranes d’Homo erectus europiens: Petralona, Tautavel, Steinheim. 1er Congress International de Paleontologie Humaine, Resumes des Communications, 16-21 Oct., Nice.

Maniatis J. & A.N. Poulianos (1981) – A piece of iron ore in Petralona Cave. Athens. Anthropos 8: 152-154.

Marinos G., P. Giannoulis & L. Sotiriadis (1965) – Palaeoanthropological research at the Petralona Cave Chalkidiki. Epist. Epetiris of the Fisic – Matem. Fac. of Thessaloniki University, 9: 140-204.

Melentis J. (1971) – Petralona Cave (In “History of the Greek Nation”). Ed. Athens Ac. Sc.

Melentis J. (1979) – The species and age determination of the man from Khalkidhiki Petralona cave (in Greek). Mem. Soc. Hell. Antbrop., 48: 63-66.

Meteorological National Service (1986) – Dep. of Climatology and Statistics (years 1961-1986). Airport of Athens. Greece.

Moigne A.M. (1983) – Macrofauna of la Caune de l’Arago Tautavel France. Anthropos, 10: 257-260.

Murrill R.I. (1975) – A comparison of the Rhodesian and Petralona upper jaws in relation to other Pleistocene hominids. Z. Morph. Anthrop., 66(2): 176-187. Stuttgart.

Murrill R.I. (1980) – New measurements on the face of the Petralona fossil hominid skull. Anthropos, 7: 40-41. Athina.

Murrill R.I. (1981) – Petralona Man. Ed. Charles C. Thomas. Illinois, pp. 284.

Murrill R.I. (1983) – On the dating of the fossil hominid Petralona Skull. The Proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 12-15. Athina.

Papamarinopoulos St. (1977) – The first known European? Bulletin, University of Edinburgh, 13 (10): 1-3. April 27.

Papamarinopoulos St. (1978) – Limnomagnetic studies on Greek sediments. Ph.D. thesis, University of Edinburgh.

Papamarinopoulos S., Readman P., Maniatis Y. & Simopoulos (1987) – Paleomagnetic and mineral magnetic studies of sediments from Petralona Cave, Greece. Archaeometry, 29 (1): 50-59.

Papastefanou C., Manolopoulou M., Savides E. & S. Charalambous (1986a) – Dose rate measurements in Petralona Cave for Archanthropus dating. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 11: 41-48. Athina.

Papastefanou C., Manolopoulou M., Savides E. & Charalambous S. (1986b) – Natural radiarion dose in Petralona Cave. – Health Phys., 50: 281-286.

Papastefanou C. & Charalambous S. (1989) – Dating of spelaeothems by radiological merhods. – Nucl. Instr. & Meth. Phys. Res. A 281: 406409.

Papastefanou C., Manolopoulou M., Stoulos S., Ioannidou A, & Gerasopoulos A. (2005) – Elevared radon concentrarions in a Pleistocene cave operating as a show cave.- Intern. Congress Series 1276: 204-205.

Pappa S., Tsoukala E., Lazaridis G. & G. Rabeder (2005) – Milk Teeth of Quaternary Carniíores from Northern Greek Caves, Preliminary Report. Neue Forschungen zum Hohlenbaren in Europa. Abhandlung Band, 45:169-182, Naturhistorische Gesellschaft Í Nurnberg.

Petrocheilos J. (1959a) – Similar to the famous “Cane” Cave of Italy -The Petralona Cave at Chalkidiki. Newsp. “Ethnos” (22-6-1959).

Petrocheilos J. (1959b) – Observations on the Petralona Caves. Preliminary report Inst. of Geology and Subsurface Research. Athens. Ministry of Co-ordination. Archive, No 748.

Petrocheilos J. (1960a) – Report of the observations on the Petralona Caves. Inst. of Geology and Subsurface Research. Athens, Ministry of Co-ordination. Archive, No 784.

Petrocheilos J. (1960b) – Report of the observations on the Petralona Caves. Deltion Ellinikis Spileologikis Eterias, V (5-6): 140-148. Athens.

Petrocheilos J. (1965) – Decouverte de restes de mammiferes du Quaternaire Moyen dans la region de Petralona en Chalkidiki. Third Inter. Cong. of Spelaeology, Section III 37-38. Sept. 1961. Gratz. (Comment: this article must have being sent to the congress committee by A. Petroceilou, since her husband J. Petrocheilos died in January 1960).

Petrocheilou A. (1961) – The Chalkidiki red rocks cave. Journal IOS, v. 45. April. / Το σπήλαιο  Κόκκινων Πετρών Χαλκιδικής. ΗΩΣ τέχος αρ.45.

Petrocheilou A. (1962) – The Cave of the “Red Rocks” (Petralona Chalkidiki). No 1044. Athens. Bulletin (Deltion) de la Societe Speleologique de Grece, VI(7-8): 1-9. Athina.

Petrocheilou A. (1964) – The Cave of the “Red Rocks” (Petralona Chalkidiki). No 1044. Athens. Bulletin de la Societe Speleologique de Grece, VI(6): 160-166.

Petrocheilou A. (1972) – The Cave of the “Red Rocks” (Petralona, Chalkidiki). No 1044. Athens. Bulletin de la Societe Speleologique de Grece, XI(7): 160-164.

Petrocheilou A. (1984) – The Greek Caves. Ed. Athinon, pp. 160.

Poulianos A. N. (1960) – The origin of the Greeks. PhD Thesis at Moscow Institute of Anthropology. Reprinted in Athens at 1962, 1965, 1968, 1988.

Poulianos A. N. (1961) – Discovery of a skull of Palaeolithic Man in Greece. Voprossi Anthropologhii, 8:162.

Poulianos A. N. (1963) – New Palaeolithic finds of Greece. Sov. Arheologhia, 2: 227-229.

Poulianos A. N. (1965) – On the position of the Petralona Man within Palaeoanthropi. Sov. Ethnografia, 2: 91-99.

Poulianos A. N. (1967) – The Place of the Petralonian man among Palaeoanthropi. Anthropos C 19, (N.S.11): 216-221. Akten Anthropologischen Kongresses Brno.

Poulianos A. N. (1968) – Finds of 500-900.000 years in Petralona cave. Press, Thessaloniki 18-4, Athens, 19-4 –1968.

Poulianos A. N. (1969) – Climatic fluctuations of the Middle Pleistocene as indicated in a trial cross-section of the Petralona Cave. Report to the VIIth International Congress of Quaternary. Paris. Resumes des Communications: Section 5: 141.

Poulianos A. N. (1971) – Petralona: A middle Pleistocene Cave in Greece. Archaeology, 24: 6-11.

Poulianos A. N. (1972) – Some ”sapiens” features of the Petralona skull (abstract) in: F. Bordes (Ed) The Origin of Homo sapiens. Proc. Paris Symposium, Sept. 1969, organised by UNESCO with INQUA, Paris, UNESCO.

Poulianos A. N. (1973) – Sarakatsani the most ancient people of Europe. Proceedenigs of the 9th International Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. Chicago (cf. also next, Poulianos A. N., 1974).

Poulianos A. N. (1974) – The 9th International Congress of Anthropology (in Greek). Anthropos, 1: 105 – 106.

Poulianos A. N. (1975) – Palaeoanthropological excavations at Petralona. Prakt. Archaeol. Et.: 131-136. Athens.

Poulianos A.N. (1976a) – Stratigraphy and Cultural Sequence at Petralona Cave. Report to the IXth International Congress of Prehistory. Sept., 1976. Nice.

Poulianos A. N. (1976b) – Archanthropus europaeus petraloniensis. Colloque de Taxonomie Anthropologique, Bordeaux. Sept.10-11, 1976. Universite de Bordeaux I. Talence Laboratoire d’ Anthropologie.

Poulianos A. N. (1977a) – Stratigraphy and age of the Petralonian Archanthropus. Anthropos, 4: 37-46. Athens.

Poulianos A.N. (1977b) – Traces of fire at the Petralona Cave, the oldest known up to day. Anthropos, 4: 144-146. Athens.

Poulianos A. N. (1977c) – Petralonian Archanthropus was right handed. Anthropos, 4: 147-151. Athens.

Poulianos A. N. (1978a) – Correction of the English text on the summary article “Stratigraphy and Age of the Petralonian Archanthropus“. Published in Anthropos, 1977 n.4 pp. 44-46. Anthropos 5: 263-265. Athens.

Poulianos A.N. (1978b) – The oldest artefacts in Petralona cave. Anthropos, 5: 74-80. Athens.

Poulianos A.N. (1979) – The area of South Eastern Europe and the appearance of the Homo sapiens. Athens. Anthropos, 6: 9-14.

Poulianos A. N. (1980a) – Lower and Middle Pleistocene climatic fluctuations at Petralona Cave. Anthropos, 7: 42-80. Athens.

Poulianos A. N. (1980b) – The Archanthropus of Petralona is Autochthonous. Anthropos, 7: 7-11. Athens.

Poulianos A. N. (1980c) – The post-cranial skeleton of the Archanthropus europaeus petraloniensis. Anthropos 7:13-33. Athens.

Poulianos A. N. (1980d) – A new fossilised inion-parietal bone in Petralona Cave. Anthropos, 7: 34-39. Athens.

Poulianos A. N. (1980e) – The Petralona finds. Thessaloniki. Yearbook of the Society of Macedonian Studies: 65-76.

Poulianos A.N. (1981a) – The old entrance of the Archanthropinae into the Petralona Cave. Anthropos, 8: 74-79. Athens.

Poulianos A. N. (1981b) – Microhistological and macroscopic investigation of post-cranial bones of the Petralonian Archanthropus. Anthropos, 8: 80-83. Athens.

Poulianos A. N. (1981c) – Pre – sapiens Man in Greece. Current Anthropology, 22 (3): 287-288.

Poulianos A. N. (1981d) – Climatic fluctuations at Petralona Cave. Terra Cognita.

Poulianos A. N. (1982a) – The Cave of the Petralonian Archanthropinae. Athens-Petralona. Library of AAG. pp. 80.

Poulianos A. N. (1982b) – Once more on the age and stratigraphy of the Petralonian Man. Abstracts of the proceedings of the 3rd European Congress of Anthropology. Athens-Petralona. Anthropos, 9:9.

Poulianos A. N. (1982c) – Letter. Nature, 299: 280.

Poulianos A. N. (1983) – On the Stratigraphy and Dating of the Petralonian Man. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 49-52. Athina.

Poulianos A. N. (1986) – The stature of the Petralonian Archanthropus. Proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congress. Athens. Anthropos, 11: 14-22.

Poulianos A. N. (1988) – The peopling of Europe. Abstracts, 12th International Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. July 25-31, 1988, Zagreb. (in press).

Poulianos A. N. (1990) – Archanthropus europaeus petraloniensis. PARA CONOCER AL HOMBRE – Homenaje a – SANTIAGO GENOVES. UNIVERSITAD NACIONAL AUTONOMA DE MEXICO.

Poulianos A. N. (1996) – Η παλαιολιθική εποχή στη Μακεδονία. Αρχαιολογία και Τέχνες, τ. 60, σελ. 17-18. The palaeolithic period in Macedonia (Greece). Archaeology & Arts, 60: 17-18.

Poulianos A. N. & G. P. Bhat (1980) – Stone Age reconnaissance around Petralona Cave. Anthropos, 7: 260-273. Athens.

Poulianos A. N. & Poulianos N. A. (1986) – “Print” of a flower in Petralona Cave. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 11: 90-93. Athens.

Poulianos A. N., N. A. Poulianos & E. Mikha (1978) – Open site artefacts in the vicinity of Petralona and their comparison with modern Greek stone implements for threshing. Anthropos, 5: 81-97. Athens.

Poulianos N. A. (1977) – New data on the stratigraphy of Petralona Cave. Proceedings of the 7th Int. Spel. Congress. Sheffield: 366-367.

Poulianos N.A. (1978) – A new Archanthropic Inion parietal bone of Petralona Cave. Reported to the 10th Inter. Congress of Anthropological and Ethnological Sciences, New Delhi, Dec. 10-21 (confront A. N. Poulianos 1980d, present).

Poulianos N. A. (1980) – Bone tools from the Mausoleum of Archanthropus. Anthropos, 7: 274-278. Athens.

Poulianos N. A. (1981a) – New Rhino findings from the Crenian Period of Petralona Cave. Anthropos, 8: 84-90. Athens.

Poulianos N. A. (1981b) – Ways of selecting microfauna. Anthropos 8: 91-94. Athens.

Poulianos N. A. (1981c) – The Archanthropinae of Petralona Cave. Proceedings of the 8th Int. Congress of Spelaeology. July 18-24, 1981, Western Kentucky University, Bowling Green, Kentucky: 508-510. Ed: B.F.Beck, Dep. of Geol., Georgia.

Poulianos N. A. (1982) – Dynamics of biostratigraphy of Petralona Cave. 1er Congress International de Paleontologie Humaine. Resumes des Communications, 16-21 Oct. 1982. Nice (confront too N. A. Poulianos 1983a, c).

Poulianos N. A. (1983a) – Biostratigraphy and tool distribution of Petralona Cave. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 74-87. Athens-Petralona.

Poulianos N. A. (1983b) – Bone tools from Petralona Cave. Proceedings of the 3rd European and 1st Panellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 463-482. Athens-Petralona.

Poulianos N. A. (1983c) – Faunal and Tool distribution in the layers of Petralona Cave, with special reference to Microfauna. Journal of Human Evolution, 12: 743-746.

Poulianos N. A. (1985) – (Editing) Anthropologikes Sympligades. Athens, pp. 370.

Poulianos N. A. (1986) – Letter (in “our readers write”, concerning Miocene paleolithic in Macedonia, N. Greece). Current Anthropology, 27 (2): 150.

Poulianos N. A. (1987a) – Conditions of leaving of Archanthropinae in Chalkidiki. Proceedings of the 1st Panellenic Symposium of History and Archaeology of Chalkidiki: 59-64. Polygyros, 7-9 Dec. 1984.

Poulianos N. A. (1987b) – Petralonian Microfauna – Status 1987. Abstracts of 2nd International Congress of Palaeoanthropology 28 Sept.-3 Oct.Torino 1987. J. Hum. Ev. 10: 147-160.

Poulianos N. A. (1988a) – Dating Petralona Cave finds. Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. (in press).

Poulianos N. A. (1988b) – The fossil Lagurini of Petralona Cave. Abstracts of the 2nd Panellenic Congress of Anthropology. May 27-29, Athens 1988. (in press).

Poulianos N. A. (1988c) – Petralona Cave within Lower – Middle Pleistocene sites. Abstracts, 12th International Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. July 25-31, 1988, Zagreb. (confront N. A. Poulianos 1989a, 1990).

Poulianos N. A. (1988d) – The Lower- Middle Pleistocene climate of Europe and its significance for Palaeoanthropology. 6th Congress of the European Anthropological Association. September 5-8, 1988. Budapest, Hungary.

Poulianos N. A. (1989a) – Petralona Cave within Lower-Middle Pleistocene sites. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, 73: 287-294.

Poulianos N. A. (1989b) – Further data on the Lower-Middle Pleistocene Petralona Cave. Proceedings of the 10th Int. Spelaeological Congress: 785-787. Ed. T. Hazslinsky – Takacsne Bolner, Budapest.

Poulianos N. A. (1989c) – Il sito di Petralona e la sua rilevanza per il popolamento umano europeo durante il Pleistocene medio-inferiore. Tesi di dottorato di ricerca presso l´Istituto di Antropologia di Firenze.

Poulianos N. A. (1990a) – Petralona: The key to the Eurasian Lower-Middle Pleistocene. Anthropos 12: 65-90.

Poulianos N. A. (1990b) – Η συμβολή των ανασκαφών του Σπηλαίου Πετραλώνων στη γνώση για τη βιοστρωματογραφία του Ευρασιατικού Κάτω-Μέσου Πλειστόκαινου (Αρχαιολογία και Τέχνες, τεύχος 36, σελ. 87-91). / The contribution of the Petralona cave excavations to the knowledge of the Eurasian Lower – Middle Pleistocene biostratigraphy (in Greek). Archaeology & Arts, v. 36, pp. 87-91.

Poulianos N. A. (1992) – The sex of the Petralona Man. Abstracts of the 1st Panhellenic Spelaeological Congress. Ed. Ministry of Culture – Ephoria of Palaeoanthropology – Spelaeology. Athens Dic. 1992.

Poulianos N. A. (1993) – The taxonomic problems of the “erectus” group in relation to its morphology and chronology. Abstracts of the Pithecanthropus Centennial, Int. Sc. Cong. on “Human Evolution in its Ecological Context”. Leiden 26 June – 1 July 1993.

Poulianos N. A. (1994) – Petralona-Boxgrove. Letter to “Nature”. (See also in present website, separate web page).

Poulianos N. A. (1995) – La grotta e l’uomo di Petralona. Ed. Istituto di Antropologia – Universita di Firenze (Director Prof. Br. Chiarelli), Via del Proconsolo 12 – 50122 Firenze / International Institute for the study of man – Florence. Editrice Grafica L’Etruria – Cortona, pp. 127.

Poulianos N. A. (1996) – Petralona provides a new dating to the Boxgrove site excavations. Poster to the 10th Congress of the European Anthropological Assocociation, Brussels 19-22 August 1996.
Poulianos N. A. (1997a) – Petralona provides a new dating to the Boxgrove site excavations. Anthropos, 13: 199-208, Athens.

Poulianos N. A. (1997b) – The taxonomic problems of the «erectus» group in relation to its morphology and chronology. Anthropos, 13: 209-211. Athens.

Poulianos N. A. (1997c) – Thirty-five years since the discovery of the Petralona man’s skull. Anthropos, 13: 518-522. Athens. Reprint from the journal “Mandragoras”, Jan. 1996.

Poulianos N. A. (1997d) – Historical account of the research at Petralona cave. Anthropos, 13: 523-529. Athens.

Poulianos N. A. (1997e) – The achievements of the Anthropological Ass. of Greece in researching Petralona cave. Anthropos, 13: 645-647. Athens.

Poulianos N. A. (1998) – Pleistocene mammals of Petralona cave, Chalkidiki, N. Greece. PhD thesis on Palaeontolgy defended at the Geological Institutes of the Check Academy and Charles University, Prague.

Poulianos N. A. (1999) – Περί αφροκεντρισμού και δημοκρατίας / On Afrocentrism and Democracy, July ed. Davlos, Athens.

Poulianos N. A. (2000) – Anthropological Association of Greece (editing care and original publications in Greek: against racism, concerning afrocentrism etc, material available also in the present website).

Poulianos N. A. (2001a) – The death of Australopithecuses (in Greek – Ο θανατος των Αυστραλοπιθήκων. Ελλ. Αγωγή). Hell. Agogi. Athens

Poulianos N. A. (2001b) – Manufacturing evidence of bone tools from the Petralona cave. Abstracts of the 13th International Congress of Spelaeology, Brazilia, Brazil, July 2001.

Poulianos N. A. (2004a) – A tooth of a second human from Petralona Mausoleum. Abstracts to the 14th Congress of European Anthropological Association, Komotini 1-5 September 2004 – (see:http://utopia.duth.gr/~xirot/14EAA/Abst_p2.htm or here) – finally presented with photos to the 14th International Congress of Spelaeology, Kalamos – Attica 21-28 August 2005, Proceedings, v. 2, pp 574-575. (Reproduced also in the present website with color and more photos).

Poulianos N. A. (2004b) – The management of Petralona Cave (in Greek).

Poulianos N. A. (2005a) – Data elaboration of ancient Greek burials (in Greek).

Poulianos N. A. (2005b) – Introduction to the Palaeolithic typology and technology (in Greek, textbook for lessons to the Aegean University – Rhodes). Ed. Kardamitsa, Athens (with special reference to Petralona dokanopetres), pp 150.

Poulianos N. A. (2005c) – The Absolute Datings of Spelaeothems and Findings from Petralona Cave. Proceedings of the 14th International Congress of Spelaeology, Kalamos, Attica 21-28 August 2005.

Poulianos N. A. (2006a) – Aπόλυτες Xρονολογήσεις (in Greek): The Absolute Datings of Spelaeothems and Findings from Petralona Cave. Archeologia & Technes, 101: 72-84, Athens. (First presented orally to the 14th International Congress of Spelaeology, Kalamos, Attica 21-28 August 2005).

Poulianos N. A. (2006b) – «Parody of congress». Announcement – Intervention to symposium of the Hellenic Anthropological Association, 5-7 June 2006, Athens, concerning an allegedly round table on Petralona cave (cfr. also Daphne Poulianos, 2006, p. 561-562).

Poulianos N. A. (2007a) – Criticism to “Petralona: one cave, one prae… history” of Koufos G. & E. Tsoukala (2007). Ed. Thessaloniki Un.

Poulianos N. A. (2007b) – The bibliographic vacums in “Petralona: one cave, one prae… history” of Koufos G. & E. Tsoukala (2007). Ed. Thessaloniki Un.

Poulianos N. A. (2008a) – Petralonae Palaeolithicum. The eldest technology of modern humans, pp. 340. Athens.

Poulianos N. A. (2008b) – Αναγωγή ελληνικών λέξεων στην εποχή του λίθου (Greek words since stone age).

Poulianos N. A. (2009a) – The distribution of the Petralona stone tool-types. Anthropos, 14: 135-136. Athens.

Poulianos N. A. (2009b) – The significance of the isolated human premolar from Petralona cave. Anthropos, 14:181-198. Athens (cf too Poulianos N.A., 2004) .

Poulianos N. A. (2013) – Significant “errors” of some Thessalonica geologists and archeologists regarding Petralona Cave. Proceedings of the 16th International Congress of Speleology. Brno 21-28 2013. pp: 88-92.

Poulianou Daphne (2006) – Reversals, concerning the life and the deeds of Aris N. Poulianos (in Greek), pp. 576. Athens.

Protsch R. (1983) – Two letters to the Anthr. Ass. of Greece. (23-11-1982), (22-8-1983). The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Athens. Anthropos, 10: 7-11.

Protsch R. (1984) – Book review: The Petralona man by Murril. Am. J. Phys. Anthropology, 63(3): 335-336.

Protsch R. (1986) – Letter to Anthr. Ass. of Greece. (27-8-1985). The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congress. Athens. Anthropos, 11: 12-13.

Protsch R., N. Xirotiris, W. Henke, G. Henning & M. Schultz (1982) – Petralona. Analysis based on the cleaned splachnocranium and neurocranium. 1er Congress Inter. de Paleontologie Humaine, Resumes des Communications, 16-21 Oct., Nice.

Rabeder G. & E. Tsoukala (1990) – Morphodynamic analysis of some cave-bear teeth from Petralona cave (Chalkidiki, N. Greece). Beitrage zur Palantologie von Osterr., 16: 103-109, Wien.

Schott L. (1974) – Der Petralona-Schadel-ein klassicher Neandertaler? Biologische Rundschau, 12: 393-397.

Schwarcz H.P., Y. Liritzis & A. Dixon (1980) – Absolute dating of travertines from the Petralona Cave, Chalkidiki Peninsula – Greece. Anthropos, 7: 152-173. Athens.

Seidler H., Falk D., Stringer C.B., Wilfing H., Muller G.B., Nedden D.Z., Weber G.W., Reicheis W. & J.-L. Arsuaga (1997) – A comparative study of stereolithographically modelled skulls of Petralona and Broken Hill: implications for future studies of middle Pleistocene hominid evolution. Journal of Human Evolution, 33: 691-703.

Shen Guanjun & Yuji Yokoyama (1986) – Th230/U 234 dating of Petralona spelaeothems. Anthropos, 11: 33-40. Athens.

Shutt G. (1971) – Die Hyenen der mosbacher Sande (Altpleistozan Wiesbaden/Hessen) mit einen beitrag zur Stammesgeschichte der Gattung Crocuta. Mainz Naturv. Arch., 10: 29-76.

Shutt G. (1973) – Revision der Cuon – und Xenocyon – Funde (Carnivora, Mammalia) aus den Altpleistozan Mosbacher Sanden (Wiesbaden, Hessen). Mainz. Naturw. Arch., 12: 49-77.

Shutt G. (1974) – Die Carnivoren von Wursburg – Schalksberg. Mit einem Beitrag zur Biostratigraphischen und zoogeographischen Stellung der Altpleistozan Wirbeltierfaunen (Unterfanken). N. Jahrb. Geol. Pal. Abh., 147: 61-90.

Sickenberg O. (1964) – Die saugetierfauna der Hohle Petralona bei Thessaloniki (preliminary report). Athen. Institute for Geology and Subsurface Research, IX(1): 3-16.

Sickenberg O. (1971) – Revision der Wirbeltierfauna der Hohle Petralona (Grieschenland). Annales Geologiques des Pays Helleniques, 23: 230-264.

Staggos Ch. (1959) – The Petralona Cave of Thessaloniki is of exceptional archaeological interest. (Historically the first announcement of the Petralona Cave discovery). Newsp., “Ethnos” 20-6-1959.

Stout S.D. (1983) – The application of histomorphometric analysis to ancient skeletal remains. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 60-71.Athina.

Stringer G. B. (1974a) – Population relationships of later Pleistocene Hominids. A multivariate study of available crania. J. Arch. Science, 1: 317-342.

Stringer C. B. (1974b) – A multivariate study of the Petralona skull. Journal of Human Evolution, 3: 397-404.

Stringer C. B. (1980) – Phylogenetic position of the Petralona Cranium. Anthropos, 7: 81-95. Athina.

Stringer C.B. (1982) – Book Review “The Petralona Man” by Murrill. BIOTEST, Bull. 1 (2): 156-157.

Stringer C.B. (1983) – Some further notes on the Morphology and the Dating of the Petralona hominid?

Stringer C. B. (1988a) – Encyclopaedia of Human Evolution and Prehistory. Ed. I. Tattersall, E. Delson & J. Van Couvering. Garland Publ. New York & London.

Stringer C. B. (1988b) – Oral on human evolution. 12th Int.Congress Anthropological and Ethnological Sciences. Zagreb, July 25-31, 1988.

Stringer C. B., C. F. Howell & J. K. Melentis (1979) – The significance of the fossil hominid skull from Petralona. Journal of Archaeological Science, 235-253.

Susanne C., Hauser G. & M. J. Roede (1988) – Resolution of the 6th European Congress of Anthropology, Budapest, Sept. 1988. Published in Anthropos 12: 307-316. Athens.

Tsoukala E. (1989) – Contribution to the study of the Pleistocene Fauna of large Mammals (Carnivora, Perissodactyla, Artiodactyla) from Petralona Cave Chalkidiki (N. Greece), pp. 360, ph. tab. LXII.

Tsoukala E. (1991) – Contribution to the study of the Pleistocene fauna of large mammals (Carnivora, Perissodactyla, Artiodactyla) from Petralona Cave (Chalkidiki, N. Greece). Pre1iminary report. – Compte Rendus a l’ Academie des Sciences de Paris, 312: 331-336. Note presentee par Y. Coppens.

Tsoukala E. (1992) – Quaternary faunas of Greece. Courier Forsch-Inst. Seckenberg, 153: 79-92.

Tsoukala E. (1996) – Comparative study of ursid remains from the Quaternary of Greece, Turkey and Israel. – Acta Zool. Cracoviensa, 39(1): 571576, Krakow, Po1and.

Ullrich H. (1982) – Interpretations of artificial injuries on fossil human bones, with special reference to Petralona skull. Abstracts of the proceedings of the 3rd European Congress of Anthropology. Anthropos, 9: 24. Petralona.

Ullrich H. (1984) – Petralona – eine rituelle Schadelbestattung? EAZ Ethnogr. – Archaeol. Z., 25: 585-627.

Unknown (1960) – Skull and bones of a human lived many thousands years ago has been found in Chalkidiki. “Macedonia” newsp, 18th Sept. (Historically, the first publication of the Petralona Man discovery).

Urisson M.I. (1962) – Skull of Palaeolithic Man from Petralona, Greece. Voprossi Anthropologhii, 9: 117-121.

Van Vark Gerrit N. (1983) – On the Phylogenetic position of the Petralona Skull. The proceedings of the 3rd European and 1st Panhellenic Anthropological Congresses. Anthropos, 10: 88-92. Athina.

Wintle A.G. & J.A. Jacobs (1982) – A Critical Review of the Dating Evidence for Petralona Cave. Journal of Archaeological Science, 9: 39-47.

Wolpoff M.H. (1980) – Cranial remains of Middle Pleistocene European hominids. Journal of Human Evolution, 9: 339-358. London.

Wolpoff M. H. (1981) – Palaeoanthropology, Ed. A. Knopf Inc., NY, pp. 379.

Xirotiris N. (1982) – Der Schadel von Petralona – Wirklichkeit und Fantasie. Deltion (S.S.H.), XVIII (1,2). Athens.

Xirotiris N. & Melentis J. (1982) – New studies on the Petralona skull. Anthropological Congress of Universitae Carolina Pragensis. Proceedings: 437-440.

Xirotiris N. & E. Vlcek (1982) – Arago et Petralona:comparisons de l’endocrane. 1er Congress Inter. de Paleontologie Humaine, Resumes des Communications, 16-21 Oct., Nice.

Xirotiris N., Henke W. & G.J. Hennig (1982) – Die phylogenetische Stellung des Petralona Schaedels auf Grund computer romographischer Ana1ysen und der absoluten Datierung mit der ESR-Methode Humanbiol. – Budapestinensis, 9: 89-94.

Yokoyama Y., J. Quaegebeur, R. Bibron, C. Leger, Zouridakis N.M. & Guan Jun Shen (1982) – ESR and U/Th dating of Petralona Man’s site. Abstracts of the proceedings of the 3rd European Congress of Anthropology. Anthropos, 9: 11. Petralona.

(CYNECHIZETAI)

PAGAN  http://www.aee.gr/

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in ARCHAEOLOGIE and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.