EUROOPAIOI&MESOGEIOI ORGANIZE AT EVERY POLIS HEORTAS/F-ESTI-VITIES FOR DEMOS-KRATOS,LIKE THE RHODIANS DID


Γιορτή της Άμεσης Δημοκρατίας στη Ρόδο: Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου


Με πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών”, ο Δήμος Ροδίων και οι οργανώσεις κοινωνίας δημοτών, υλοποιούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα “Γιορτή Aμεσης Δημοκρατίας: Σύγχρονες εκκλησίες του Δήμου”.
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μια πολιτιστική και πολιτική (δίχως παραταξιακό χρώμα) πρόταση για συμμετοχή και άμεση ευαισθητοποίηση των δημοτών σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, που θα ιεραρχούνται και θα επιλέγονται από τους ίδιους τους δημότες κατά τη διάρκεια του δρώμενου.
Στόχος είναι ο προσανατολισμός της δράσης των νέων δημοτικών αρχόντων μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και η προαγωγή θεσμών (“Άμεσης”) Δημοκρατίας και στη χώρα μας, εμπνευσμένων από τη βιωματική λειτουργία της Δημοκρατίας στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις.
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2006 και ώρα 20:00, στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης της Ρόδου, πραγματοποιείται η εκδήλωση “Σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου Ροδίων”. Η διάρκειά της προβλέπεται να είναι περίπου τρεισήμισι ώρες (είσοδος ελέυθερη) και περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση “Ο Ρωμιός” του Γ. Σουρή, σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, τη μουσική παράσταση “Μουσικές του Κόσμου” σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη, καθώς και συζήτηση που αφορά την τοπική κοινωνία του νησιού. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ψηφίσματος των δημοτών πάνω στην ιεράρχηση και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν εκτενώς τη δημοτική αρχή.
Σε αυτό το ζωντανό διάλογο της Σύγχρονης Εκκλησίας του Δήμου, επικεφαλής θα τεθεί ο δημότης. Ο δημότης που δεν περιορίζεται στο ρόλο του θεατή, αλλά συμβάλλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην αυτοδιοίκηση του τόπου του. Γιατί ο ενήμερος και ενεργός πολίτης είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μιας καλύτερης ζωής, που τη χαίρεται ο ίδιος και τη δωρίζει στις επόμενες γενιές.

PAGAN  http://www.metafysiko.gr/

Αναβίωσε η «Εκκλησία του Δήμου»
Με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών», ο Δήμος Ροδίων και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Δημοτών Ρόδου υλοποίησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκδήλωση «Γιορτή (“Αμεσης”) Δημοκρατίας». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό και πολιτικό (δίχως παραταξιακό χρώμα) εγχείρημα, για άμεση ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των δημοτών σε θέματα της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να έχουν αποφασιστικό λόγο στη δραστηριότητά τους ως πολίτες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Ρόδου, με σημαντική προσέλευση κοινού και εντυπωσιακή συμμετοχή, όσον αφορά τις καίριες παρεμβάσεις πολλών δημοτών, με κυρίαρχα θέματα αυτά του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των συγκοινωνιών, της κοινωνικής πρόνοιας, της εργασίας και απασχόλησης, της επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές και της εκπαίδευσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους και οι αρχές του τόπου.
Τη βραδιά άνοιξε ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων (που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση), Ι. Μηνατσής, και ακολούθως ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών», Γιώργος Κόκκας, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναφορά στη 12ετή δράση της στον ελληνικό και στο διεθνή χώρο, τόνισε τις αξίες και την αναγκαιότητα της εφαρμογής, σήμερα, της άμεσης δημοκρατίας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών-δήμων όσο και στην παγκόσμια κοινότητα, μέσω της υγιούς χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών.

Θέατρο και μουσική
Η εκδήλωση συνδυάστηκε σε δύο επίπεδα:
Το πολιτιστικό μέρος περιλάμβανε τη θεατρική παράσταση «Ο Ρωμηός» του Γεωργίου Σουρή, από τη «Θεατρική Εξοδο Αιγαίου», σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, και την εντυπωσιακή μουσική παράσταση «Μουσικές του Κόσμου», που έκανε «πρεμιέρα» από τις «Μορφές Εκφρασης».
Κατά την πρωτότυπη αυτή διαδικασία, ο πολιτισμός εναλλασσόταν με την πολιτική και τον λόγο του δημότη. Ο σατιρικός λόγος του κορυφαίου σατιρικού του νεοελληνισμού, Γεωργίου Σουρή, ήταν η αρχή, καθώς μέσα από τα αιχμηρά πολιτικά κείμενα του έργου του «Ο Ρωμηός» τόνισε πόσο αναγκαία ήταν η έννοια της άμεσης δημοκραταίας, ακόμη και πριν από εκατό χρόνια, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα και τους θεατές μέσα στο Ρωμαϊκό Ωδείο.
Οι μουσικές του κόσμου, μια άψογα κουρδισμένη μουσικοχορευτική παράσταση, παιγμένη από τις Μορφές Εκφρασης, μας ταξίδεψε σε πολλά μέρη του πλανήτη, παρουσιάζοντας μουσικές των λαών, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-λαογραφικά στοιχεία τους.
Ανάμεσα στις εκπλήξεις της βραδιάς ξεχώρισε η στιγμή όπου, με την εμφάνιση του φεγγαριού, ο συντονιστής του πολιτιστικού μέρους της εκδήλωσης, Θέμης Ροδαμίτης, παρότρυνε τον κόσμο και όλο το θέατρο τραγούδησε το «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μάνου Χατζιδάκι!
Χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν οι πολλές και υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις από το κοινό, κυρίως από τη νεολαία, που με θετικό και κριτικό τρόπο εντόπισαν τις προτεραιότητες, αλλά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας ένα ζωντανό βήμα διαλόγου και ένα σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές ανάλογες συνέργειες.
Στη λήξη της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ψηφισμάτων των δημοτών για την ιεράρχηση και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα ήθελαν και πρέπει να απασχολήσουν εκτενώς τη νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί και άσχετα από τους αντιπροσώπους που θα αναδειχθούν.
Οι αρχές της πόλης, στην πρώτη γραμμή του θεάτρου, δέχτηκαν με πραγματικό ενδιαφέρον την κριτική των πολιτών, τις προτάσεις τους και ανέπτυξαν μαζί τους ειλικρινή διάλογο, ο οποίος βασιζόταν στην αρχή της ισηγορίας, βάζοντας σε προτεραιότητα ουσιαστικά ζητήματα πέρα από παραταξιακές αντιλήψεις.

Πηγή: Ελευθεροτυπία 18/7/2006

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.