ΠΕΡΙ ΠΡΟΛΗΨΕΩΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΙΑΣ ΤΕ ΑΔΕΝΟΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ


 


Α)Η κατάλληλη διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη
Ο προστάτης, είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Το βάρος του είναι περίπου 15 γραμμάρια και έχει σχήμα καρυδιού.

Ο προστάτης μαζί με άλλα όργανα και μύες, βοηθά στην αποβολή του σπέρματος κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, ενώ ο ρόλος του είναι να παρέχει μέρος του υγρού αυτού που βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης.

Προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον προστάτη είναι:

– Καλοήθης διόγκωση ή υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)
– Προστατίτιδα
– Καρκίνος του προστάτη

Η διόγκωση του προστάτη, μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιες φορές με φαρμακευτική αγωγή και κάποιες φορές, μπορεί όμως ο ασθενής να χρειαστεί να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Λόγω του ότι οι διαταραχές του προστάτη, πολλές φορές εξελίσσονται σε καρκίνο, μια διατροφή πλούσια σε αντικαρκινικές τροφές, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του.

Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις που θα βοηθήσουν:

– Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με καθημερινή άσκηση.

– Διατηρήστε σταθερό και υγιές βάρος.

– Πιείτε ικανές ποσότητες νερού.

– Μειώστε ή καλύτερα αφαιρέστε τις πικάντικες-καυτερές γεύσεις από το πιάτο σας.

– Προτιμήστε να καταναλώνετε αγνές τροφές και μάθετε να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα, για να αναγνωρίζετε πότε
ένα τρόφιμο είναι επιβαρυμένο με πολλά συντηρητικά για να το αποκλείετε από τη διατροφή σας.

– Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα.

– Αξιοποιήστε τα τρόφιμα φυτικής κυρίως προέλευσης και αποφύγετε όσο δυνατόν τα ζωικά λιπαρά.

– Αντικαταστήστε το ψάρι, αντί του κρέατος στη διατροφή σας και κάντε το την κύρια πηγή πρωτεΐνης που προσλαμβάνετε.

– Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων σας.

– Αποκλείστε τη ζάχαρη και τα απλά ζάχαρα από τη διατροφή σας. Καλό θα ήταν να αποκλείσετε τελείως και όλα τα
υποκατάστατα ζάχαρης.

– Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών σας.

– Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά.

– Έρευνες δείχνουν πως η κύρια πηγή του λίπους σας, θα πρέπει να προέρχεται από το δικό μας Ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά χρησιμοποιήστε και το κολοκυθέλαιο (το οποίο και λόγω υψηλής ποσότητας ψευδαργύρου θα σας βοηθήσει σημαντικά).

– Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών σας.

– Αφαιρέστε το αλκοόλ από την καθημερινότητά σας, ενώ αν σας αρέσει, περιορίστε το στο ελάχιστο. Καλή πρόταση για αλκοολούχο ποτό είναι το κόκκινο κρασί.

Τρόφιμα και ουσίες που θα πρέπει να αυξήσετε στη διατροφή σας

– Ψευδάργυρος: Οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα φύτρα και το πίτουρο του σιταριού. Έτσι, μπορείτε να αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί σίκαλης. Η βρώμη, σαν πρωινό, είναι μια επιλογή που προτείνεται, όπως επίσης και τα μούσλι. Πολλά όσπρια, αλλά και ο αρακάς, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα στο διαιτολόγιό σας.

Διάφοροι ανάλατοι ξηροί καρποί σαν σνακ, όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, αλλά κυρίως το βραζιλιάνικο φιστίκι και ο κολοκυθόσπορος θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον ψευδάργυρο στη διατροφή σας. Υπάρχει ακόμη και το κολοκυθέλαιο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας ωμό, αντί του ελαιόλαδου.

– Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε: Με αντικαρκινικές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι δυο αυτές ουσίες, θα προστατέψουν τα κύτταρά σας. Το σελήνιο προστατεύει το εσωτερικό του κυττάρου, ενώ η βιταμίνη Ε, την κυτταρική μεμβράνη.

Το σελήνιο, θα το βρείτε, στο σέλινο, στους περισσότερους ξηρούς καρπούς (επιλέξτε ανάλατους-άψητους), με μεγαλύτερη ποσότητα στα φιστίκια Βραζιλίας, στους οποίους καρπούς θα συναντήσετε και τη βιταμίνη Ε, αλλά θα πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο, λόγω των αυξημένων λιπαρών που περιέχουν.

Καταναλώστε αρκετά θαλασσινά και οστρακοειδή, όπως και πολλά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, οι αντζούγιες κ.α. Χρησιμοποιήστε κάποιες φορές το μήνα (2-3) το συκώτι.

– Λυκοπένιο: Ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, με κύριο «αρχηγό» τη ντομάτα. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται σε αυτή μια ποσότητα ελαιόλαδου, αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα. Οπότε μπορείτε να βάλετε σάλτσες φρέσκιας τομάτας με ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Λυκοπένιο έχουν και όλα τα κόκκινα φρούτα όπως το καρπούζι, το ροδάκινο, οι κόκκινες πιπεριές, το καρότο κ.α.

– Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, λόγω αυξημένων DHA και EPA -όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ,το σκουμπρί, η συναγρίδα, ο τόνος, η πέστροφα- συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Βρείτε τα πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά και στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο φιστίκι Βραζιλίας, στο λιναρόσπορο, στη σόγια (όπου βρίσκονται σε μορφή ALA), δηλ. από τρόφιμα φυτικής προέλευσης με το α΄-λινολεϊκό οξύ.

– Βιταμίνη Ε και C: Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση, σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό, κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τη βιταμίνη E θα τη βρείτε στα φυτικά έλαια και στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στους σπόρους, ενώ την βιταμίνη C, θα τη συναντήσετε στην κόκκινη πιπεριά, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

 

Β)Τροφές – όπλα κατά του καρκίνου του προστάτη

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ή βοηθητικό ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.

H σωστή διαιτητική θεραπεία έχει προταθεί ως μια οικονομική, αποδοτική και μη επεμβατική λύση για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη (Prostate Cancer-PC), καθώς και της εξέλιξής του. Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δημοσιευμένων μελετών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Πολλά είναι δηλαδή τα τρόφιμα που είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό μπορούν να παίξουν καθοριστικό ή βοηθητικό ρόλο στη διαδεδομένη αυτή νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη (PC) είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η κακοήθης νεοπλασία κυττάρων του προστάτη.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότιη εθνικότητα και η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και ιδιαίτεραπεριβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάνισηςκαρκίνου του προστάτη. Σε Καυκάσιους Αμερικάνους, η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σε Αφροαμερικανούς είναι περίπου 300 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες.

Επίσης, εκείνοι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με το άτομο που παρουσίασε τον καρκίνο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισής του, στοιχείο που δείχνει την έντονη σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και το περιβάλλον.

Ωστόσο, έρευνες σε πληθυσμούς μεταναστών τονίζουν την πολύ ισχυρή επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου. Σε μετανάστες στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία και την Κίνα, το ποσοστό του καρκίνου βρέθηκε να αυξάνει, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους.

Στη δεύτερη γενιά, η συχνότητα εμφάνισης πλησίαζε ήδη τον μέσο όρο τους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, σε Ασιάτες στις νότιες ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σιγκαπούρη και την Ινδία επιβεβαιώνει την αυξημένη συχνότητα των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μετανάστες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, που συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

  • Φυτικής προέλευσης συστατικά τροφίμων. Τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες, όπως π.χ. οι βιταμίνες C και Ε και τα φυτοχημικά (π.χ. τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα και οι isothiocyanates), έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται κυρίως στα κίτρινο-πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν την προώθηση του όγκου. Μερικά φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οδηγούν σε δέσμευση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA και πιθανώς καρκίνο.
  • Ντομάτα και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε ντομάτες και σε φρούτα όπως το καρπούζι, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά μακρομόρια. Η κατανάλωση του λυκοπένιου, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εμφάνιση των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μελέτες ασθενών-μαρτύρων. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος, συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων σε τρεις τελευταίες μελέτες ασθενών-μαρτύρων.
  • Σταυρανθή λαχανικά. Τα σταυρανθή ή κραμβοειδή λαχανικά, που περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το λάχανο και το μπρόκολο. Έχει βρεθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες π.χ. η σουλφοραφάνη (βοηθά τις πρωτεΐνες του σώματος που προστατεύουν από την αφομοίωση καρκινογόνων πρωτεϊνών) προστατεύουν τα κύτταρα του DNA από βλάβη. Μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των σταυρανθών λαχανικών και της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ασθενών-μαρτύρων. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία πειστική ένδειξη ότι η κατανάλωση των λαχανικών αυτών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
  • Πράσινο τσάι. Οι πολυφαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου και χαμηλότερα επίπεδα IGF-I. Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι δεν συσχετίστηκε με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μια δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου, για άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Σόγια. Η σόγια είναι πηγή ισοφλαβονών, που αναστέλλουν την ανάπτυξητόσο των καλοήθων,όσο και των κακοήθωνεπιθηλιακών κυττάρων του προστάτη in vitro. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, μια διατροφή που περιέχει προϊόντα σόγιας όπως π.χ. το tofu (τυρί σόγιας) έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά ψάρια -όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα- περιέχουν τα γνωστά πλέον για τις ποικίλες ευεργετικές τους δράσεις λιπαρά οξέα, που ονομάζονται ωμέγα-3 και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μεμονωμένες μελέτες με χρήση λιναρόσπορου (επίσης πλούσια πηγή ω3) έδειξαν επίσης συσχέτιση με την πρόληψη του καρκίνου.
  • Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε έχει δράση ‘αντι-προσταγλαδίνης’, συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων WCRF / AICR εξέτασε συνολικά έξι μελέτες, 14 μελέτες ασθενών-μαρτύρων και σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες και την πρόσληψη της βιταμίνης Ε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ‘πιθανή’ σχέση μεταξύ πρόσληψης βιταμίνης Ε και μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
    Ένα στοιχείο που απαιτούσε προσοχή ήταν ότι η κατανάλωση της βιταμίνης Ε σε επίπεδα άνω των 400 IU βρέθηκε να συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ορού. Ωστόσο, υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε(400 IU) μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Αρνητική επίπτωση

  • β-καροτένιο: Το β-καροτένιο είναι ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Αστο έντερο. Σύμφωνα με μελέτες, υψηλή πρόσληψη β-καροτίνης οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στους καπνιστές. Υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση του πάνω από 20 mg ημερησίως, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καθώς με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού PC και τα στοιχεία είναι περιορισμένα.

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Μια ‘δυτικού’ τύπου δίαιτα που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά από κρέας και τυριά, αλλά ταυτόχρονα πτωχή σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Ένα στοιχείο που έχει ενοχοποιηθεί ιδιαίτερα είναι το ψήσιμο στο γκριλ. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η αποφυγή του ψημένου με αυτό τον τρόπο κρέατος.

Αυξημένο βάρος και μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η υιοθέτηση τακτικής φυσικής δραστηριότητας φαίνεται να δρουν προστατευτικά από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Συνιστάται, λοιπόν, η διατήρηση του βάρους σε υγιή πλαίσια (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 20 και 25) και η τακτική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 30′ την ημέρα μέτρια αερόβια άσκηση).

Γενικές Οδηγίες

  • Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
  • Τρώτε κυρίως φυτικής προέλευσης λίπος και αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά.
  • Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά.
  • Τρώτε ψάρια.
  • Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώτε καθημερινά.
  • Πίνετε πράσινο τσάι.
  • Δοκιμάστε να προσθέσετε τη σόγια στη διατροφή σας.
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

 

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγές: Chan, J.M., Gann, P.H. & Giovannucci, E.L. (2005) Role of diet in prostate cancer development and progression. J. Clin.Oncol. 23, 8152–8160. Darlington, G.A., Kreiger, N., Lightfoot, N., Purdham, J. & Sass-Kortsak, A. (2007) Prostate cancer risk and diet, recreational physical activity and cigarette smoking. Chronic Dis. Can. 27, 145–153. Giovannucci, E., Liu, Y., Platz, E.A., Stampfer, M.J. & Willett, W.C. (2007) Risk factors for prostate cancer incidence and progression in the health professionals follow-up study. Int. J. Cancer 121, 1571–1578. Greenwald, P. (2004) Clinical trials in cancer prevention: current results and perspectives for the future. J. Nutr. 134, 3507S–3512S. Hedelin, M., Chang, E.T., Wiklund, F., Bellocco, R., Klint, A.,Adolfsson, J., Shahedi, K., Xu, J., Adami, H.O., Gronberg, H. & Balter, K.A. (2007) Association of frequent consumption of fatty fish with prostate cancer risk is modified by COX-2 polymorphism. Int. J. Cancer 120, 398–405. Jatoi, A., Burch, P., Hillman, D., Vanyo, J.M., Dakhil, S., Nikcevich, D., Rowland, K., Morton, R., Flynn, P.J., Young, C. & Tan, W. (2007) A tomato-based, lycopene-containing intervention for androgen-independent prostate cancer: results of a Phase II study from the North Central Cancer Treatment Group. Urology 69, 289–294. Kurahashi, N., Sasazuki, S., Iwasaki, M., Inoue, M. & Tsugane, S. (2008) Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. Am. J. Epidemiol. 167, 71–77. Peters, U., Littman, A.J., Kristal, A.R., Patterson, R.E., Potter, J.D. & White, E. (2008) Vitamin E and selenium supplementation and risk of prostate cancer in the Vitamins and lifestyle (VITAL) study cohort. Cancer Causes Control 19, 75–87.

Πηγή: diatrofi.gr ,http://www.iatronet.gr/
Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s