EK TOU MASSO TO MASSAGE


Το χρονικό της Χειροπρακτικής στην Ελλάδα

Εμείς οι Έλληνες ανέκαθεν αποκαλούσαμε αυτό το σημείο της γης ΕΛ-ΛΑΣ  δηλαδή φωτεινή πέτρα ή πέτρα από τον ήλιο ή λιόπετρα.
Τι σχέση έχει αυτό με την χειροπακτική; Θεωρούμε ότι έχει.
Μια και το Θείον διέπει το σύμπαν, την Θεϊκή υπόσταση του ήλιου την αποκαλέσαμε Απ όλλων, δηλαδή   απ΄ όλων ή  εκ πολλών πραγμάτων.
Ήταν διά της εικόνας του Θεού Απόλλωνος που εκδηλώθηκε η Θεία υπόσταση στον τομέα της Υγιείας, που ενέπνευσε τους προγόνους μας  να ανακαλύψουν την τέχνη των χειρισμών των αρθρώσεων, που έγινε η επιστημονική βάση για την σημερινή Χειροπρακτική. Ο Όρκος του Ιπποκράτους, δια του οποίου οι νέοι ασκληπιάδες προσχωρούν στο θεραπευτικό επάγγελμα, τους συνδέει με τις ιαματικές δυνάμεις του Θεού Απόλλωνος.

Σπαράγματα από αρχαίους παπύρους που φυλάσσονται σε μοναστήρια, στο Βατικανό και σε δυτικά ιδρύματα αποκαλύπτουν ότι χειρισμοί των αρθρώσεων πραγματοποιούντο  πολύ παλαιά, κατά την εποχή του Ιάσωνα και των Αργοναυτών του  που όργωναν την οικουμένη.
Αυτή είναι η τετάρτη αναφορά στο πως  διεδόθη μαζικώς  ο Ελληνικός Πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Προηγούντο με την σειρά τους, οι Μινωϊτες Κρήτες, ο Διόνυσος, ο Ηρακλής και έπονται, ο Οδυσσέας, οι Σπαρτιάτες της Χιλής, ο Μέγας Αλέξανδρος, εκτός από τις μικρές μεταναστευτικές ομάδες όπως από την Ελίκη της Πελοποννήσου στο Έλτσε της Ισπανίας, από το Οίτυλο της Λακωνίας στο Βοίτυλο της Κορσικής, από την Μικρασία στην Μασσαλία της Γαλλίας και άλλα πολλά περιστατικά..
Ο Ιάσων με τους αργοναύτες του  ξεκινάει από την Βαλκανική χερσόνησο ή την Ελληνική χερσόνησο ή αυτή του Αίμου, περνά τις Ηράκλειες Στήλες ή το σημερινό Γιβραλτάρ μπαίνει στον Ατλαντικό και στην περιοχή του Άτλαντος ή την μακρινή ες πέρας νήσο,  την σημερινή Αμερική.

Αν και η χειροπρακτική είναι μέρος της αρχαίας θεραπευτικής, το νεοελληνικό κράτος είναι δεσμευμένο από την συμβατική «Αλλοπαθητική» Ιατρική και αυτό δυσκολεύει τους Χειροπράκτορες  να εισάγουν και κατ΄ επέκταση να κάνουν αποδεκτό το επάγγελμα στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το 1924 όταν ο ιατρός της συμβατικής Ιατρικής Κλεάνθης Λιγυρός, MD, PhD, DC. διάσημος διεθνώς από το βιβλίο του «Ραχειοθεραπεία» καταφθάνει από τις ΗΠΑ. Στο σύγγραμμά του παραθέτει την Ιπποκρατική μέθοδο χειρισμού των αρθρώσεων όπως ασκείτο από τους παππούδες μας ιατρούς Ασκληπιό, Ιπποκράτη, Γαληνό, Σωρανό κ.ά.  και την συγκρίνει με την Χειροπρακτική που εδιδάσκετο και ασκείτο από τους εφευρέτες της, τους Palmer, στη σχολή εκ της οποίας απεφοίτησε ως Χειροπράκτωρ.  Πιθανότατα είναι και ο πρώτος απόφοιτος από την συμβατική Ιατρική.
Καταλήγει ότι ο Δανιήλ Πάλμερ όντας δεινός μελετητής  πρέπει να βοηθήθηκε στο να διαμορφώσει την θεωρία του έχοντας διαβάσει την «Περι Άρθρων» πραγματεία του Ιπποκράτους, όπως και άλλα βιβλία για την Ελληνική Ιστορία, Τέχνες και Επιστημονικά επιτεύγματα, βιβλία τα οποία οι βιβλιοθήκες του κόσμου παρέχουν σε αφθονία. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένου του Γ. Ουάσινγκτον πρότειναν στο κοινοβούλιο των ΗΠΑ όπως η επίσημη γλώσσα του καινούριου έθνους να γίνει η Ελληνική. Τελικώς καταψηφίστηκε μόνον με διαφορά μίας ψήφου.
Ο Δρ Λιγυρός MD, DC, ανακάλυψε πολλές ομοιότητες, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Χειροπρακτική είχε  ρίζες κάπου στην Αρχαία Ελλάδα.
Άλλοι Χειροπράκτορες, μετά την προσπάθεια του Λιγυρού, δοκίμασαν να περάσουν νομοσχέδιο αλλά αντιμετώπισαν την αντίδραση του ιατρικού κατεστημένου. Οι Δοκτορες Μούτσιος 1928, Μαυρουδής 1932, Χρόνης 1957, Παπάς 1978, είναι μερικοί τώρα αποθανόντες που προσέφεραν τα οφέλη της Χειροπρακτικής σε δεκάδες  χιλιάδες Έλληνες, αλλά πάντα χάνοντας την ευκαιρία για νομοθέτηση από κάποια ατυχία την τελευταία στιγμή. Όλοι τους άφησαν βιβλία, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την παρουσία τους στην Ιστορία της Χειροπρακτικής στην Ελλάδα.

Το 1977 τέσσερεις Χειροπράκτορες, ο Δ. Χρόνης, Γ. Τσιρλής,  Ν. Γιασεμίδης και Σ. Χριστοδουλαρής, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον πρώτο νομίμως επίσημο σύλλογο που θα οργάνωνε την στρατηγική για τη νομοθετική μας ρύθμιση.
Η Ελληνική Εταιρία Χειροπρακτικής, Φυσικής Θεραπευτικής και Οστεοπαθολογίας (Ε.Ε.Χ.Φ.Οσ.) δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύσει τις τρεις φυσικές, αφαρμάκους, μη Χειρουργικές θεραπευτικές επιστήμες. ( 20 μέλη είναι ο ελάχιστος αριθμός που χρειάζεται για να ιδρυθεί ένα σωματείο). Η  Ε.Ε.Χ.Φ.Ος. συμπεριλάμβανε μέσα της τρεις διαφορετικούς συλλόγους, που τα μέλη του καθενός είναι τελειόφοιτοι από εγκεκριμένες σχολές στις χώρες όπου απεφοίτησαν. Ο Σ. Χριστοδουλαρής  εξελέγη ο πρώτος  της  Πρόεδρος.
Το Ελληνικό κοινό ενδιαφέρθηκε σοβαρά όταν το 1977 οι χειροπράκτορες του ICA σε συνεργασία με τον Δρ. Δ.Χρόνη οργάνωσαν σεμινάριο για μία πρόσφατη μέθοδο διευθέτησης των αρθρώσεων, το Activator Method. Πραγματοποιήθηκε στο  ξενοδοχείο των Αθηνών «Μεγάλη Βρετανία» και καλύφθηκε  από τις κυριότερες  εφημερίδες της Αθήνας.
Οι Έλληνες Χειροπράκτορες σε συνάρτηση με τον σύλλογό τους  δραστηριοποιήθηκαν  για πρώτη φορά το 1985, όταν το International Chiropractors Association οργάνωσε  συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική και πάλι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Από τότε ο Πρόεδρος παρακολουθεί όλα τα ετήσια συνέδρια της ICA στις ΗΠΑ και ενημερώνει τα μέλη μας  για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου.
Στον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Χειροπρακτόρων Δρ. Κρίστενσεν, ο δικός μας πρόεδρος είχε επισημάνει την ανάγκη για μία παγκόσμια συνομοσπονδία, και υπέδειξε την ήδη υπάρχουσα ICA. Τότε δημιουργήθηκε το F.I.C.S. Διεθνής Συνομοσπονδία Χειροπρακτικής του Αθλητισμού, της οποίας η Ελλάδα έγινε ιδρυτικό μέλος.
Το 1987 στο Προεδρικό Συνέδριο Κορυφής στο Λονδίνο η Ελληνική αντιπροσωπεία ψήφισε υπέρ της προτάσεως του D.Chapman Smith, στην δημιουργία της Παγκοσμίου Συνομοσπονδίας της Χειροπρακτικής  (W.F.C.)

Το 1988 κάποια πρόοδος για νομοθετική ρύθμιση διεφάνη, όταν ο ιατρικός σύλλογος συνέλλεξε αρκετό υλικό εναντίον μας για να μας μηνύσει «για άσκηση ιατρικού επαγγέλματος άνευ αδείας.» Τότε μία ομάδα από τέσσερεις συναδέλφους, δύο Χειροπράκτορες, έναν Οστεοπαθολόγο, και ένα Φυσιοπαθολόγο (Naturopath) έδραξαν την ευκαιρία και με μία αντεπίθεση κατέθεσαν αίτηση για άσκηση της ειδικότητας τους στο Υπουργείο Υγείας. Η απάντηση του Υπουργού ήταν αρνητική λόγω του ότι δεν υπήρχαν τέτοιες ειδικότητες στην Ελλάδα. Τότε άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οι επτά δικαστές απεφάνθησαν ότι, αφού δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την άσκηση τέτοιων ειδικοτήτων,  η άρνηση του Υπουργείου Υγείας ακυρώνεται.
Η απόφαση του Σ. της Ε. βγήκε μετά από 4 μήνες και μας έδωσε την ευχέρεια να εστιαστούμε στην μήνυση του ιατρικού συλλόγου. Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάσαμε δυνατή μαρτυρία ιδιαίτερα από ιατρούς πεπεισμένους από τα αποτελέσματα και τις μεθόδους μας. Ακουστήκαν καταθέσεις όπως:  «Δεν διατείνονται ότι είναι τίποτε περισσότερο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα», «Οι μέθοδοι εκτίμησης της υγείας είναι διαφορετικές απ’ αυτές της συμβατικής ιατρικής…», «Μελετώντας τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρίσκουμε εντυπωσιακά καλύτερα από αυτά της ορθοδόξου ιατρικής που διδαχθήκαμε στην Ιατρική Σχολή…», «Εξετάζοντας αυτές τις μεθόδους, τις βρήκαμε να είναι σύννομες με τους νόμους της μηχανικής του ανθρωπίνου σώματος  και διερωτώμεθα γιατί απουσιάζουν από το …….της Ιατρικής Σχολής, και διερωτώμεθα εάν αυτή η παράληψη είναι απολύτως  αθώα…» συμπλήρωσε ένας μάρτυς.  Η Δρ. Σκαρπαθάκη ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της απεφάνθη λέγοντας: «Ναι είμαστε ικανοί να διαγνώσουμε, και ναι είμαστε ικανοί να θεραπεύσουμε, διότι είμαστε εκπαιδευμένοι ως προς αυτά… Εάν υπάρχει ιατρός καλύτερα εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης από εμάς, τότε είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τα πτυχία μας….»
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απαλλακτική παρόλο το δυναμικό κατηγορητήριο του ψυχιάτρου προέδρου του ιατρικού συλλόγου.
Εκείνη η απόφαση σε συνάρτηση με την προσωπική μου γνωριμία με τον Πρόεδρο του Σ.της Ε. υπήρξε  καθοριστική στο να κερδιθεί η πρώτη σημαντική μάχη προς την νομοθετική ρύθμιση  των ειδικοτήτων μας.

Στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Χειροπρακτόρων στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας τον Οκτώβριο του 1988, ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτόρων ήταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκοσμίου Συνομοσπονδίας Χειροπρακτόρων.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1988 ο σύλλογός μας συνενώνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χειροπρακτόρων.
Το 1989 η Δρ. Σκαρπαθάκη αποτάνθηκε στο Σ. της Ε. για μία ακόμη φορά να ακυρώσει την άρνηση του Υπουργού για άσκηση της Χειροπρακτικής όπως καθορίζεται από την Σχολή Palmer και πήρε την ίδια απάντηση.
Το 1990 στην  Γενική Συνέλευση απεφασίσθη η αλλαγή της ονομασίας του συλλόγου, για να διατηρηθεί ένας συστεγαστικός σύλλογος που να συμπεριλαμβάνει συναφείς ειδικότητες,  υποστηριζόμενες από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στον τομέα των Παραδοσιακών Θεραπευτικών Μεθόδων. Η νέα ονομασία : ” Ελληνικός Σύλλογος Εναλλακτικής Θεραπευτικής  ( Ε.Σ.Ε.Θερ.)” , με τον Σ.Ε.Χ. να έχει τον καθοδηγητικό ρόλο σε θέματα στρατηγικής για αναγνώριση.
Το 1993 η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Εταιρία Χειροπρακτικής, από την τέως Γεν Γραμματέα της Ε.Ε.Χ.Φ.Ος, Δρ. Σκαρπαθάκη, αιτείται εισδοχή στην Π.Σ.Χ. Η αίτηση της οδηγεί στην συγχώνευση των δύο συλλόγων, με αύξηση κατά τρία μέλη του οργανισμού μας. Εκλέγεται ο τέως γραμματεύς  του συλλόγου μας  Δρ. Γιασσεμίδης, ακολουθούμενος από τον Δρ. Ντ. Ραμόν.
Το 1990 ο Πρόεδρος μας Δρ Μαλτεζόπουλος MD, DO, DC, οργανώνει στην Αθήνα ένα από τα καλύτερα Συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Χειροπρακτόρων  (E.C.U.).   Λόγω της επιτυχούς προσπάθειας του, η Ε.Ε.Χ. τον τοποθετεί επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής όλων των μελλοντικών επιστημονικών συνεδρίων της.
Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ο σύλλογός μας αποκτά νέα δυναμική με την καινούρια Πρόεδρο, την Δρ. Κατερίνα Μουστάκα MD, DC. Εκείνη επικοινωνεί με προσωπικότητες απ’ όλες τις πλευρές σχετικές με την Υγεία (Χειροπράκτορες, Ιατρούς, Οστεοπαθολόγους κλπ) και οργανώνει το πρώτο μικτό συνέδριο, που θύμιζε τις συλλογικές συνεδριάσεις της αρχικής μας Εταιρίας Ε.Ε.Χ.Φ.Ος.

Σ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΡΗΣ D.Ο, D.C. N.D., C.Ac
Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του
Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτόρων (Σ.Ε.Χ) 

Από Αγγλικό κείμενο αναρτηθέν στο βιβλίο ιστορίας της Χειροπρακτικής της E.C.U)

PAGAN  http://www.chronidis.gr/

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.