APLOUN TO POLYPLOKON,POLYPLOKON DE TO APLOUN EN TOU TEE EGKEFALOU NOEESEI


A)Οι δέκα καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου

Λονδίνο

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά νερό είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος. Πέρα από τη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, που όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, πρόσφατες βρετανικές έρευνες ανέδειξαν τις δέκα καλύτερες τροφές για και να παραμένει νέα η φαιά ουσία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κολοκυθόσποροι για ψευδάργυρο

Μόλις μια χούφτα κολοκυθόσπορων την ημέρα είναι ο, τι χρειάζεται κανείς για να λάβει την συνιστώμενη ημερησία ποσότητα ψευδάργυρου, ιχνοστοιχείου ζωτικού για την ενίσχυση της μνήμης και των διεργασιών της σκέψης.

Μπρόκολο για βιταμίνη Κ

Το μπρόκολο εκτός από πολύ υγιεινό αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες.

Ξηροί καρποί για βιταμίνη Ε

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Επιδημιολογίας υποστηρίζει ότι η πρόσληψη μιας καλής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης. Βιταμίνη Ε έχουν όχι μόνο οι ξηροί καρποί, αλλά και τα πράσινα λαχανικά, οι σπόροι, τα αυγά και τα αναποφλοίωτα όσπρια.

Λάδι ηράνθεμου (νυχτολούλουδου) και L – Καρνοσίνη

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα συμπληρώματα διατροφής με έλαια θαλασσινών ψαριών και νυχτολούλουδου βοηθούν τα παιδιά να αποκτούν καλύτερες διανοητικές ικανότητες.
Παράλληλα, η L – Καρνοσίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τροφές ολικής αλέσεως

Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε ότι συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά ή ζυμαρικά, καθώς το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β6 που περιέχουν έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Λιπαρά ψάρια για Ωμέγα-3

Τα απαραίτητα λιπαρά ωμέγα-3 που βρίσκονται στα ψάρια και το ψαρόλαδο, του ξηρούς καρπούς και τους λιναρόσπορους είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα ψάρια επίσης περιέχουν ιώδιο, ιχνοστοιχείο που βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.

Μύρτιλλα

Έρευνα του πανεπιστημίου Ταφτς των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Νευροεπιστήμης υποστηρίζει ότι ένα εκχύλισμα από μύρτιλλα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Ντομάτες για λυκοπένιο

Το λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων εναντίον των ελεύθερων ριζών, γεγονός που συμβαίνει στην άνοια και κυρίως στο Αλτσχάιμερ.

Βιταμίνες, βιταμίνες, βιταμίνες

Το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 βοηθούν στην πρόληψη της συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης στο σώμα, ουσίας που παρατηρείται σε αυξημένο βαθμό σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Μαύρο φραγκοστάφυλο για βιταμίνη C

Η βιταμίνη C πιστεύεται εδώ και καιρό ότι έχει τη δύναμη να ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες. Αν και μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα και  λαχανικά, το μαύρο φραγκοστάφυλο είναι μία από τις καλύτερες πηγές τους.

 

B)Στρατής Παττακός: «Υπάρχει εναλλακτική στις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς

Η ειδικότητα της καρδιοχειρουργικής έχει διανύσει μια σχετικά μακρά διαδρομή με σημαντικές εξελίξεις, βελτιώσεις και, πάνω απ’ όλα, προσφορά στον ασθενή. Την τελευταία πενταετία όμως αντιμετωπίζει μια αλλαγή των δεδομένων και αναγκών σε κάθε υποειδικότητα. Ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία κ.Στρατής Παττακός μιλάει στο «Βήμα» για τις εξελίξεις στον τομέα της καρδιοχειρουργικής.

Κύριε Παττακέ, «μπαλονάκι» ή bypass για την αντιμετώπιση πολλαπλών φραγμένων αρτηριών;

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρίνει η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή, βάσει διεθνών οδηγιών. Η μέθοδος που ακολουθείται κάθε φορά εξαρτάται από την περίπτωση του ασθενούς.

Η αλήθεια είναι ότι η χειρουργική στεφανιαίων υπέστη μια ανταγωνιστική πρόκληση από την άνοδο των αγγειοπλαστικών που με τη βοήθεια βελτιωμένων stents αποτέλεσαν τη λύση σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και ενώ διαψεύσθηκαν οι ενθουσιασμοί εκατέρωθεν, επήλθε μια επιστημονική ισορροπία η οποία καθορίζει αν ο ασθενής θα υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη – bypass.

Οπως προανέφερα, η τύχη του ασθενούς δεν καθορίζεται από την προκατειλημμένη άποψη ενός εκάστου ιατρού αλλά από αυστηρές διεθνείς οδηγίες (guidelines) για την καλύτερη επιλογή θεραπείας.

Η προσέγγιση αυτή βοήθησε στη διαμόρφωση μιας ιατρικής ομάδας ειδικών (Heart Team) η οποία αποφασίζει με γνώμονα την άριστη και αντικειμενική εφαρμογή των οδηγιών. Η ομάδα αυτή αποτελείται από καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς, ειδικούς υπερήχων, αγγειοχειρουργούς, νοσηλευτές και τεχνικούς εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί το υβριδικό δωμάτιο (Hybrid Room), το οποίο είναι ένα τεχνικά άρτιο δωμάτιο ικανό να φιλοξενήσει κάθε επεμβατική πράξη».

Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της αντικατάστασης των βαλβίδων της καρδιάς. Μιλήστε μας για αυτές, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ιδίως από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

«Επί σειρά ετών η χειρουργική της αορτικής, μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας διεξαγόταν με την καθιερωμένη τεχνική της εξωσωματικής κυκλοφορίας και της διάνοιξης του στέρνου. Χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί η καθιερωμένη αυτή τεχνική, άρχισαν να αναδύονται βελτιώσεις οι οποίες όχι μόνο κάνουν την εγχείρηση ασφαλέστερη αλλά πολλές φορές την υποκαθιστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να θεραπευθούν και ασθενείς οι οποίοι λόγω της ηλικίας τους ή συμπαρομαρτούντων νοσημάτων θα ήταν ακατάλληλοι για μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς».

Εχω ακούσει για τη μέθοδο TAVI.

«Για ασθενείς υψηλού κινδύνου έχει ήδη καθιερωθεί η διακαθετηριακή τοποθέτηση αυτής (TAVI), κατά την οποία από τη μηριαία αρτηρία ή από την ανιούσα αορτή τοποθετείται η βαλβίδα στην αορτική θέση μέσω καθετήρα. Γίνεται αντιληπτό ότι με την τεχνική αυτή ο ασθενής αποφεύγει τόσο τη διάνοιξη του στέρνου όσο και την εξωσωματική κυκλοφορία. Η τεχνική αυτή έχει βοηθήσει άπειρους ασθενείς με επιτυχία και ως σήμερα αποτελεί την κορωνίδα των διακαθετηριακών επεμβάσεων».

Για τη μιτροειδή βαλβίδα;

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι στην ανεπάρκεια μιτροειδούς εκφυλιστικής αιτιολογίας η επιδιόρθωση είναι ο κανόνας. Με τη βελτίωση των υπερήχων, των διεθνών συνεργασιών και εμπειρίας, η επιδιόρθωση (πλαστική) της μιτροειδούς αποτελεί χειρουργικό κεκτημένο».

Εφαρμόζονται και άλλες μέθοδοι για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς;

«Βεβαίως. Με τη βελτίωση των τεχνικών έχει επιτευχθεί η επιδιόρθωση της βαλβίδας με θωρακοσκοπικές μεθόδους, δηλαδή με προσέγγιση της βαλβίδας από μια μικρή θωρακική τομή μήκους περίπου 4 εκατοστών. Η μέθοδος αυτή υπόσχεται πολλά, προϋποθέτει όμως ιδιαίτερη εκπαίδευση της ομάδας. Οπου δεν έγινε σωστά παρατηρήθηκαν σοβαρές επιπλοκές. Αναμφισβήτητα όμως, αν εξαιρέσει κανείς τη δύσκολη εκμάθηση και προσαρμογή, αποτελεί το μέλλον της χειρουργικής μιτροειδούς.

Επίσης είναι δυνατή η επιδιόρθωσή της με το μιτροειδικό clip. Με τη διακαθετηριακή μέθοδο αυτή τοποθετείται ένα clip στη βαλβίδα με όλα τα πλεονεκτήματα στους ανεγχείρητους ασθενείς. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο στους ανεγχείρητους ασθενείς ιδίως της λειτουργικής ανεπάρκειας (ισχαιμικής αιτιολογίας ή καρδιομυοπάθειας)».

Η αντικατάσταση της τριγλώχινας βαλβίδας πόσο αθώα είναι;

«Εχει ήδη τεκμηριωθεί η αντίληψη ότι η τριγλώχινα βαλβίδα πρέπει πάντα να επιδιορθώνεται όταν πάσχει και πληροί τις διεθνείς οδηγίες, γιατί η αντικατάσταση αυτής δεν είναι καθόλου αθώα. Και στην τριγλώχινα όμως έχουν θέση οι διακαθετηριακές τεχνικές όπως στις άλλες βαλβίδες. Ηδη στο θεραπευτήριό μας τοποθετήθηκε διακαθετηριακά συσκευή η οποία θεραπεύει την ανεπάρκεια αυτής. Αξιοσημείωτο ότι είναι η τέταρτη τοποθέτηση στην Ευρώπη και η 23η στον κόσμο. Ερχεται τώρα το ερώτημα: Ποιος είναι ο αρμόδιος για τις τοποθετήσεις αυτές; Ως σήμερα στη χώρα μας γίνονταν από τον επεμβατικό καρδιολόγο ή τον καρδιοχειρουργό της ομάδας καρδιάς αν επρόκειτο για διαορτική ή διακορυφαία προσπέλαση. Ηδη όμως οι νέοι καρδιοχειρουργοί εντατικά εκπαιδεύονται στον τομέα αυτόν ώστε σε λίγο να είναι έμπειροι στη μέθοδο όπως σε όλον τον κόσμο».

 

PAGAN  http://www.tovima.gr/

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.