ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΝΕΤ,ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ (B)


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 3/09/15)

2.1: Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Παγκόσμιου Ιστού

Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λι, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”. Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. 

Ορισμός:

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια τεράστια συλλογή από ψηφιακά έγγραφα (τις ιστοσελίδες), που βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπολογιστές του Διαδικτύου.Λόγω της μεγάλης απήχησης του Παγκόσμιου Ιστού, πολλές φορές ταυτίζουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο.Αυτό φυσικά είναι λάθος.

Αυτή την διαφορά επισημαίνει και η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.Παρατίθεται το αντίστοιχο άρθρο παρακάτω:

Παγκόσμιος Ιστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του Internet. Για την ακρίβεια, την δημοφιλέστερη. Σε αντίθεση με το Internet, που έχει και υλική υπόσταση, ο ιστός δεν έχει, μιας και αποτελείται από πακέτα πληροφορίας. Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία “υπερκειμένων”, μία διασύνδεση δηλαδή πάρα πολλών μη ιεραρχημένων στοιχείων που παλαιότερα ήταν απομονωμένα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχου.

Αυτό το άρθρο υπόκειται στους όρους της Άδειας Δωρεάν Τεκμηρίωσης GNU. Χρησιμοποιεί υλικό από Άρθρο “Παγκόσμιος Ιστός”.

Μια ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες, ήχο, ή βίντεο και μεταφέρεται στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας από κάποιον κεντρικό υπολογιστή ,στον οποίο είναι αποθηκευμένη , στον υπολογιστή μας.Κάθε ιστοσελίδα έχει την δική της διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό και αν θέλουμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα αυτή πρέπει να ξέρουμε την διεύθυνση της.Η διεύθυνση αυτή καλείται URL(Uniform Resource Locator- Ενιαίος Προσδιοριστής Πόρου) ή πιο απλά διεύθυνση ιστοσελίδας.Μια διεύθυνση ιστοσελίδας είναι μοναδική και έχει την μορφή:

 • http: σύνολο κανόνων στους οποίους υπακούει το λογισμικό πλοήγησης
 • www: World Wide Web δηλώνει ότι πρόκειται για διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό και είναι προαιρετικό.
 • internet όπως στο παράδειγμα ή καποιο άλλο όνομα:έχει σχέση με το όνομα του ιδιοκτήτη του δικτυακού τόπου.
 • com: κατάληξη που δηλώνει την περιοχή στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα :gr->Ελλάδα, it->Ιταλία, de->Γερμανία ή τον τύπο της ιστοσελίδας όπως στο παράδειγμα, com->εμπορική, org-> οργανισμός.

Τι είναι ένας δικτυακός τόπος;

Ένας ιστότοπος, ιστοχώρος ή δικτυακός τόπος ( web site) είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού. Βασίζεται στην υπηρεσία www (world wide web – παγκόσμιος ιστός), μια από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Διαδίκτυο, με τη χρησιμοποίηση του πρωτοκόλλου http. Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του ίντερνετ να δημιουργήσουν οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο στις ιστοσελίδες τους. Το σύνολο των ιστοτόπων αποτελεί το world wide web (www).

2.2: Πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό-Γνωριμία με το Υπερκείμενο


Οι ιστοσελίδες στον Παγκόσμιο Ιστό είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ,έτσι ώστε με τη βοήθεια του ποντικιού να μπορούμε εύκολα να περιηγούμαστε ανάμεσα τους.Στην γλώσσα της πληροφορικής όταν επισκεπτόμαστε την μια ιστοσελίδα μετά την άλλη , λέμε ότι πλοηγούμαστε στον Παγκόσμιο Ιστό.Για να έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων στην οθόνη του υπολογιστή μας και να πλοηγούμαστε ανάμεσά τους ,πρέπει να εχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ένα Λογισμικό Πλοήγησης ή Φυλλομετρητή (browser). Οι πιο δημοφιλείς φυλλομετρητές είναι Microsoft Internet Explorer ,Netscape Navigator,Mozilla FireFox ,Opera κ.α.Ακολουθούν τα εικονίδια των παραπάνω browsers και ένα άρθρο απο την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Γκαλερί εικόνων

Εμφάνιση εικόνας Microsoft Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer

Εμφάνιση εικόνας Mozilla FireFox

Mozilla FireFox

Εμφάνιση εικόνας Google Chrome

Google Chrome

Εμφάνιση εικόνας Opera

Opera

Εμφάνιση εικόνας Netscape Navigator

Netscape Navigator

Εμφάνιση εικόνας Apple safari

Apple safari

Web browser

Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο Web browser επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι φυλλομετρητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον browser.

Οι πλοηγοί Web ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε browser διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία («add-ons» ή «plug-ins»), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητάς τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.

Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:

Άλλοι φυλλομετρητές, σε φθίνουσα σειρά χρήσης (κατά τον Αύγουστο 2006)[3], είναι:

 • Maxthon
 • Avant
 • Smart Bro
 • Slim Browser
 • Arena
 • iBrowse

Αυτό το άρθρο υπόκειται στους όρους της Άδειας Δωρεάν Τεκμηρίωσης GNU. Χρησιμοποιεί υλικό από Άρθρο “web browser”.

Η ανάγνωση των κειμένων των ιστοσελίδων είναι διαφορετική από αυτή ενός παροδοσιακού κειμένου.Κάθε φορά μπορύμε να επιλέγουμε διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης ,ανάλογα με τις πληροφορίες που ψάχνουμε.Το κείμενο που αποτελείται απο πολλά στοιχειώδη αυτόνομα κείμενα συνδεδεμένα μεταξύ τους ,ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών διαδρομών ανάγνωσης και αναζήτησης πληροφοριών ,ονομάζεταιΥπερκείμενο(HyperText).

Μερικές λέξεις στο κείμενο μιας ιστοσελίδας έχουν διαφορετικό χρώμα.Συνήθως όταν περάσουμε το δείκτη ποντικού από πάνω τους , ο δείκτης μετατρέπεται σε χεράκι.Οι λέξεις αυτές ονομάζονται θερμές λέξεις . Μια θερμή λέξη λειτουργεί σαν παραπομπή σε ένα άλλο κείμενο.Όταν επιλέξουμε μια θερμή λέξη με το ποντίκι ,οδηγούμαστε μέσω των συνδέσμων(links) σε κάποιο σχετικό κείμενο.Για να περιηγηθούμε σε ένα υπερκείμενο ,αρκεί να ακολουθούμε τους διαφορετικούς συνδέσμους που ενώνουν τα κείμενα των ιστοσελίδων μεταξύ τους.Ξεκινώντας από ένα αρχικό κείμενο –κόμβο μιας ιστοσελίδας επιλέγουμε με το ποντίκι μας τις κατάλληλες 8ερμές λέξεις που μας οδηγούν , με την βοήθεια των συνδέσμων ,σε νέα κείμενα που βρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες .

Χρήσιμα κουμπιά Πλοήγησης:

Αν θέλουμε να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα αρκεί να γράψουμε την διεύθυνση της στο Λογισμικό Πλοήγησης και να πατήσουμε στη συνέχεια το Go.

Back: Με το πλήκτρο αυτό επιστρέφουμε στην αμέσως προηγούμενη ιστοσελίδα που επισκεφτήκαμε πριν από την ιστοσελίδα πο δείχνει το Λογισμικό Πλοήγησης.

Forward-Εμπρός:το πλήκτρο αυτό ενεργοποιείται αφού έχουμε χρησιμοποιήσει το πλήκτρο Back μια φορά τουλάχιστον.Μας επαναφέρει στην ιστοσελίδα που είχαμε επισκεφτεί πριν επιλέξουμε το πλήκτρο Πίσω.

Αρχική -Home:είναι το εικονίδιο σπιτάκι που βλέπουμε στην εικόνα πάνω και μας επαναφέρει στην αρχική σελίδα που επισκεφτήκαμε μόλις ενεργοποιήσαμε το Λογισμικό Πλοήγησης.

Διακοπή- Stop:το εικονίδιο με το κόκκινο Χ.Με αυτό μπορούμε να διακόψουμε τη μεταφορά των δεδομένων μιας ιστοσελίδας στον υπολογιστή μας.Επιλέγουμε αυτό το κουμπί όταν καθυστερεί πολύ μια ιστοσελίδα να μεταφερθεί ή όταν διαπιστώσουμε οτι το περιεχόμενο της δεν μας ενδιαφέρει.

Refresh-Ανανέωση:το κουμπί δίπλα απο το stop.Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διαβάσουμε ξανά την ιστοσελίδα.

Το βέλος που δείχνει προς τα κάτω δίπλα από το κουμπί Go διατηρεί μια λίστα από διευθύνσεις ιστοσελίδων που έχοθμε επισκεφτεί πρόσφατα.

Διαφορετικά κουμπιά Λογισμικού Πλοήγησης και με διαφορετική σειρά  χρησιμοποιούν διαφορετικά Λογισμικά Πλοήγησης.  

2.3: Άντληση Πληροφοριών από τον Παγκόσμιο Ιστό


Ο Παγκόσμιος Ιστός μας παρέχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών. Έτσι μπορούμε να αντλήσουμε από αυτόν κάθε είδους πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.Όμως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την αξιοπιστία τους.Το βασικό πλεονέκτημα του Παγκόσμιου Ιστού είναι το πλήθος των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε με την βοηθειά του σε πολλούς τομείς:

 • Ψυχαγωγία:

Χιλιάδες δικτυακοί τόποι προσφέρουν παιχνίδια, ταινίες ,τραγούδια,φωτογραφίες .Μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να γνωρίσουμε νέους φίλους και να μοιραστούμε μαζί τους νέα μας.

 • Ενημέρωση:

Μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό μπορούμε να ενημερωθούμε για θέματα επικαιρότητας .Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά περιοδικά εφημερίδες σε ηλεκτρονική μορφή και υπαρχούν και blogs στα οποία ο καθένας μπορεί να γράψει την γνώμη του.

 • Εκπαίδευση:

Υπάρχουν δικτυακοί τόποι με ολοκληρωμένα μαθήματα,σημειώσεις ,δραστηριότητες,λυμένες ασκήσεις.

 • Πληροφόρηση:

Στον Παγκόσμιο Ιστό μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες όπως ποιες ταινίες παίζονται αυτή την εβδομάδα  ,πληροφορίες για ταξίδια, οδηγίες για τις μετακινήσεις μας, προβλέψεις για τον καιρό και άλλα πολλά.

Άντληση πληροφορειών μέσω της υπηρεσίας RSS

Πέρα από τον ”συμβατικό” τρόπο ενημέρωσης από το Internet, (όπου μπαίνοντας σε ενημερωτικές ιστοσελίδες μαθαίνουμε για τα γεγονότα που μας ενδιαφέρουν) τελευταία έχει επικρατήσει ένας εναλλακτικός τρόπος ενημέρωσης : Το RSS

Το RSS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ενημερώνεστε για τα γεγονότα. Το Διαδίκτυο αποτελείται πλέον από δισεκατομμύρια σελίδες οι οποίες περιέχουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών που είναι σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το RSS. Πλέον όλες οι πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν έρχονται στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.

Το RSS σας επιτρέπει να βλέπετε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να λαμβάνετε κατευθείαν στον υπολογιστή σας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμείτε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.

Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση του RSS θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (RSS reader). Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο προσθέτετε τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και αυτό με τη σειρά του ελέγχει τις σελίδες αυτές και σας ενημερώνει διαρκώς για οτιδήποτε νέο. Αφού επιλέξετε πρόγραμμα ανάγνωσης (δείτε παρακάτω), θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο περιεχόμενο θέλετε να λαμβάνετε. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο και στους αγαπημένους σας δικτυακούς τόπους τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και γραφτείτε συνδρομητές.

Συνήθως η διαδικασία απαιτεί ένα ειδικό λογισμικό «αναγνώστη» (το οποίο μπορεί να είναι ενσωματωμένο στον πλοηγό web του χρήστη), όπου κάποιος πληκτρολογεί τη διεύθυνση URL της ζητούμενης ροής μιας ιστοσελίδας, ώστε να εγγραφεί σε αυτήν ως συνδρομητής.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προγράμματα στο Διαδίκτυο από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Προσέξτε να επιλέξετε το σωστό πρόγραμμα που να είναι λειτουργικό στον υπολογιστή σας. Μερικά προγράμματα είναι τα εξής:

Freeware (Δωρεάν προγράμματα)

Active Web Reader Windows
The Big Feed Windows
FeedExplorer Windows
FeedReader Windows
BottomFeeder Windows | Mac | Unix | Linux
NewsReader Mac

Shareware (Δοκιμαστική και επί πληρωμή έκδοση)

NetNewsWire Windows | Mac
FeedDemon Windows
Briz RSS reader Windows
NovoBot Windows
NewsFan Mac

Web-based (Πρόσβαση σε RSS μέσω Διαδικτύου)

NewsGator
Bloglines
FeedBucket
FeedLounge

Παρακάτω εμφανίζεται μια rss σελίδα από τον ιστότοπο in.gr που αφόρα τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πρόκειται για τίτλους ειδήσεων όπου γραφώμενοι στην υπηρεσία, λαμβάνουμε αυτόματα κάθε νεώτερη είδηση από την ενότητα που έχουμε επιλέξει.

Κρίσιμες ώρες για τον διαδηλωτή που τραυματίστηκε στα επεισόδια

Γενική 24ωρη απεργία κατά των οικονομικών μέτρων

Στον τελικό της Eurovision θα… δείξουν τον χορό τους οι Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike

Ματαιώσεις και αλλαγές ώρας πτήσεων αναχώρησης την Τετάρτη

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην απεργία της 11ης Μαΐου

Αποκλείει το πάγωμα του εποικισμού το Ισραήλ «έστω και για τρεις ώρες»

Στα 60.000 ευρώ αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές φοιτητών

Προφυλακίστηκαν έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του μακελειού στον Ρέντη

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Γουόλ Στριτ την Τρίτη

Επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών στο σημείο της δολοφονίας του 44χρονου

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Ελεύθερη Δραστηριότητα

Βήμα 1:Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.in.gr πληκτρολογώντας αυτή την διεύθυνση στο Λογισμικό Πλοήγησης που διαθέτετε.Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα αλλά και σημαντικά παγκόσμια γεγονότα από διάφορους τομείς όπως πολιτισμός-αθλητισμός-οικονομία.

Βήμα 2:Σε αυτή την ιστοσελίδα που βρίσκεστε επιλέξτε τον τομέα ειδήσεις πάνω -πάνω.

Βήμα 3:Αφού ολοκληρώσετε το βήμα 2 επιλέξτε  από τα θέματα που εμφανίζονται στα αριστερά σας σε μια στήλη ,ένα θέμα της αρεσκεία σας.

Βήμα 4:Στη συνέχεια περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες ακολουθώντας τους συνδέσμους που συναντάτε και γράψτε μια περίληψη των ειδήσεων που διαβάσατε.

Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές στην περίληψη των ειδήσεων διότι διαφορετικές ειδήσεις θα διαβάσει ο κάθε μαθητής αφού θα ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή.

Προσοχή: Αξιολογήστε τις πληροφορίες που συλλέγετε γιατί όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχουν ιστοσλίδες με ανακριβείς πληροφορίες.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΙΝΟΣ

ΠΗΓΗ   http://hermes.di.uoa.gr/

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.