ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΝΕΦΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΡΩΝ (2TEL)


(BEING CONTINUED FROM 10/09/15)

image

Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα του Cloud Computing

Πλεονεκτήματα του Cloud Computing είναι πολλά και ένα από αυτά είναι η ευελιξία που σου προσφέρει. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση για προβολή ή επεξέργαση των αρχείων τους από οποιαδήποτε τοποθεσία ή χρονική στιγμή μέσα ακόμη και από το smartphone τους!

    Επίσης δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους χρήστες να επενδύσουν σε χρόνο και χρήμα, αφού είναι πολύ εύκολο στην χρήση του και δεν χρειάζονται μεγάλες εγκαταστάσεις, (διότι χρησιμοποιούν τους υπάρχων πόρους της εταιρίας που παρέχει στον χρήστη Cloud Computing) και δεν χρειάζονται κάποιο λογισμικό (π.χ. πρόγραμμα) παρά μόνο την σύνδεση στο διαδίκτυο (internet).

    Επομένως ένα άλλο όφελος της χρήσης Cloud Computingείναι ότι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για τις υπηρεσίες Cloud με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύς περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στον υπολογιστή μας ή την συσκευή μας, αφού πολλά αρχεία μας θα τα έχουμε “ανεβασμένα” στο διαδίκτυο.

    Αυτό έχει ως συμπέρασμα το  Cloud Computing να μην είναι μόνο οικονομικά αποδεκτό, αλλά χρησιμοποιώντας αυτό βοηθάμε επίσης στο να μειωθούν τα παγκόσμια απόβλητα. Οπότε είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι μοιράζεται από πολλούς χρήστες.

To  Cloud Computing δεν είναι πλήρως τέλειο αν σκεφτούμε και κάποιαμειονεκτήματα του όπως για να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας (ναι μεν χρειαζόμαστε κάποια συσκευή), χρειαζόμαστε την σύνδεση στο διαδίκτυο(internet).

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί hackers με αποτέλεσμα τα αρχεία σου να μην έχουν πλήρη ασφάλεια. Μπορεί βέβαια η εταιρία που σου παρέχει cloud computing να έχει υψηλά μέτρα ασφάλειας (π.χ. antivirus, χρήση κρυπτογράφησης κ.α.) άλλα ποτέ δεν θα είσαι πλήρη καλυμμένος από ασφάλεια.

    Επίσης πολλές  Cloud Computing υπηρεσίες δεν παρέχουν άμεση εξυπηρέτηση στους πελάτες τους. Παραδείγματος χάρη μπορεί να στείλεις ένα e-mail για βοήθεια και να σου πάρει καιρό να απαντηθεί.

    Τέλος ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως οι άνθρωποι, χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις να μην μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια υπηρεσία, η οποία μπορεί να είναι πολύ εύκολη για κάποιον που προχωρά με την τεχνολογία. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είναι τα σεμινάρια, κάποια βοηθητικά κείμενα ή βίντεο.

Ασφάλεια Δεδομένων

Τα τελευταία χρόνια, το cloud computing γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Μάλιστα υπολογίζεται πως θα επενδυθούν σε αυτό περισσότερα από 130,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρία Gartner Inc. Παρόλα αυτά, ακόμα υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να μην μπορούν να το εμπιστευτούν.
Το cloud computing βασίζεται στην ηλεκτρονική αποθήκευση αρχείων, που προστατεύονται από ηλεκτρονικούς κωδικούς και ηλεκτρονικά προγράμματα ασφαλείας. Η ραγδαία αύξηση των επιθέσεων όμως, δεν επιτρέπει σε κανέναν μας να είναι σίγουρος για την ασφάλεια αυτών των δεδομένων. Αρκεί να αναφέρουμε πως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις το 2010 άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 2011 έφτασαν στα 174 εκατομμύρια! Τα αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερα. Ο πρώην υπεύθυνος σε θέματα τεχνολογίας για τη McAfee, Stuart McClure δηλώνει στο Bloomberg πως “είναι μία επίπονη διαδικασία”.
Η πρόκληση είναι να αισθανθείς άνετα, γνωρίζοντας πως θέτεις σε κίνδυνο τα δεδομένα σου. Αν δε μπορείς να αποδεχθείς κάτι τέτοιο, τότε θα ήταν καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις το cloud computing. «Κάθε φορά που γίνεται μία τόσο μεγάλη αλλαγή, η ασφάλεια καταργείται ενώ νέες απειλές κάνουν την εμφάνισή τους. Όμως η ζωή συνεχίζεται», πρόσθεσε ο McClure. Από την άλλη πλευρά, ο Wade Baker, διευθύνων σύμβουλος στο Risk Group της Verizon δηλώνει πως «όσο και να έχω ψάξει, δε μπορώ να βρω απολύτως καμία απόδειξη πως το cloud computing είναι πιο επικίνδυνο από το να αποθηκεύει κανείς τα δεδομένα του στον υπολογιστή του.

Sucre

Νέες εφαρμογές για την ευρεία υιοθέτηση λύσεων cloud computing ανοικτού κώδικα θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το SUCRE, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο με συντονιστή τοΠανεπιστήμιο Αθηνών. Το cloud computing (υπολογιστικό νέφος) θεωρείται το κλειδί στην ενδυνάμωση κατανεμημένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών. Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη μοντέλων και υπολογιστικών εφαρμογών ανοικτού κώδικα. Οι αλληλεπιδράσεις τους όμως δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί και αξιοποιηθεί πλήρως. To SUCRE έρχεται να προωθήσει και να υποστηρίξει τη διερεύνηση αυτή.

Το SUCRE θα υποστηρίξει, επίσης, ένα διεθνή διάλογο για τα “καυτά” θέματα της φορητότητας και της διαλειτουργικότητας των δεδομένων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ και την Ιαπωνία. Τέλος, θα διερευνήσει και θα προτείνει τα μέσα για την ενίσχυση της υιοθέτησης λύσεων cloud computing ανοικτού κώδικα από τους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, το SUCRE θα εμπλέξει δύο κοινότητες χρηστών, των οποίων οι τωρινές και μελλοντικές υπολογιστικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται πολύ καλά από λύσεις cloud computing ανοικτού κώδικα: τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για δύο θεματικές περιοχές μεγάλης σημασίας για την κοινωνία.

Το SUCRE θα παρουσιάσει για κάθε περιοχή, μια έκθεση με ολοκληρωμένες προτάσεις, η οποία θα αναλύει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα και τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και νομικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητικής κοινότητας και βιομηχανίας, καθώς και μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων SUCRE ΕΕ – Ιαπωνίας, που αποτελείται από επιφανή στελέχη και ερευνητές με μεγάλη εμπειρία στους χώρους του Διαδικτύου των υπηρεσιών cloud computing, και των εφαρμογών ανοικτού κώδικα.

Μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση των “5-βημάτων”, το SUCRE θα δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων των κοινοτικών έργων στους τομείς του cloud computing και ανοικτού κώδικα, και που αποτελείται από: Στοχευμένα εργαστήρια, Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, Φόρουμ Νέων Ερευνητών, Εκδόσεις (συγκριτική μελέτη, περιοδικό, φυλλάδια), Ευρύ φάσμα συμπληρωματικών δραστηριοτήτων προώθησης (ιστοσελίδα, βίντεο, συνεντεύξεις, και της κοινότητας οικοδομική δραστηριότητα).

Μια από τις δράσεις του έργου είναι και η παραγωγή μιας περιοδικής έκδοσης, με τίτλο SUCRE CloudSource Magazine, σχετικά με θέματα cloud computing και ανοικτού κώδικα (υποβολή άρθρων για αξιολόγηση, για το πρώτο τεύχος του περιοδικού: 26 Ιανουαρίου 2013).

Το SUCRE ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012 και θα διαρκέσει 24 μήνες. Συμμετέχουν εταίροι από Ελλάδα, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ενώ επικεφαλής φορέας είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής Αλέξης Δελής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. 

ΠΗΓΗ   https://sites.google.com

TELOC

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s