PLIATSIKO


A)…..ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΤΟ 1916 ….

eggl3

Τί ανακάλυψαν εν έτη 2014….  Αυτά πού οι εγγλέζοι ήξεραν από το 1916

https://spacezilotes.files.wordpress.com/2016/04/c2c25-tn.jpg

Πώς είναι δυνατόν οι άγγλοι να ήξεραν ΑΚΡΙΒΩΣ που να ψάξουν ( μιλάμε για βάθος πάνω από 10 μέτρα, όπως φαίνεται στην φωτό) ώστε να βρεθούν στην είσοδο του τάφου ( καμάρα με λέοντες ή σφίγγες όπως λένε).  Αυτό είναι τουλάχιστον …περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και η είσοδος του τάφου ήταν γνωστή από το 1916 όπως μαρτυρούν οι Φώτο των πλιατσικαδόρων εγγλέζων ….

eggl

Μά τί κάνουν αυτά τά παιδάκια; Αυτά τά μικρά Ελληνόπουλα; Τά καθοδηγούν οι εγγλέζοι  στόν τόπο τού “εγκλήματος”. Στόν Τάφο τής Αμφίπολης . Είναι οι μικροί εργάτες τους.

eggl2

Πολλά…μά πάρα πολλά παιδάκια – εργάτες . Τά ανυποψίαστα παιδάκια. Δουλειά για τούς πλιατσικαδόρους  ……

eggl4

Στις δυο πρώτες φωτό διακρίνονται οι άγγλοι στρατιώτες να συλλέγουν κάποια αντικείμενα; τί πλιάτσικο έγινε άραγε;  Αν υπολογίσουμε πως ο Λέων ανευρέθη στα 1913 ( β΄βαλκανικός πόλεμος) το 1916 στην διάρκεια του Α΄Π.Π. έχουμε το πλιάτσικο από τους άγγλους που λες και ήρθαν συστημένοι. Δεν πρόλαβαν να πάρουν τα κομμάτια του Λέοντα προφανώς λόγω του μεγάλου όγκου του και επειδή τους πρόλαβαν οι βομβαρδισμοί των βουλγάρων… {όπως αναφέρει ο συγγραφέας Oscar Breneer, στό βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά…..}

eggl5

Γι’αυτό ο Βενιζέλος κοπτόταν τόσο πολύ να μας βάλει στον πόλεμο; Μέχρι έναν ολόκληρο διχασμό δημιούργησε ( κυβέρνηση Θεσ/νίκης) για να το πετύχει …………

Στις δυο Φώτο με τα παιδιά λέει: Hundreds of Greek boys paid one franc per day to pick up stones for use in roadmaking, under supervision of a sapper from the Royal Engineers

δηλ. εκατοντάδες ελληνόπουλα πληρώνονταν ένα φράγκο για να μαζεύουν πέτρες, υπό την εποπτεία ένας σκαπανέα του βρεττανικού μηχανικού.

Μήπως τα παιδάκια αυτά τα έβαλαν να μαζεύουν το χώμα στο άνοιγμα του τάφου στην Αμφίπολη;

B)«Ανακάλυψη του αιώνα»: Πλοίο, πιθανώς της βυζαντινής εποχής, στο βυθό της Μαύρης θάλασσας

Αναστασία Γκνεντίνσκαγια, mk.ru /2015

Το πλοίο που ανακαλύφθηκε από τη Λέσχη Υποβρύχιων Εξερευνήσεων του Ροστόφ στο βυθό της Μαύρης θάλασσας στην περιοχή της Σεβαστούπολης, βαπτίστηκε ήδη ως η «ανακάλυψη του αιώνα».

 

Πηγή: http://rostovdive.ru/category/divetrips/

Πηγή: http://rostovdive.ru/category/divetrips/

Το τεράστιο, μήκους μεγαλύτερου από 100 μέτρα σκάφος, το οποίο έχει διατηρηθεί σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, πιθανολογείται πως ανήκει στη βυζαντινή εποχή. Κατάπληξη προκαλούν, όχι μόνο οι διαστάσεις του πλοίου, αλλά και τα αντικείμενα που οι δύτες ανακάλυψαν μέσα σε αυτό. Όπως ανέφεραν, στο σκάφος μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα! Και όλα, κρίνοντας από τις πρώτες έρευνες, σε θαυμάσια κατάσταση.

Ο επικεφαλής της Λέσχης Υποβρύχιων Εξερευνήσεων του Ροστόφ, Rostov Dive, Ρομάν Ντουνάεφ, μίλησε γι’ αυτό στην εφημερίδα Moskovskiy Komsomolets. Ως τώρα έχει πραγματοποιηθεί μόνο η πρώτη φάση των ερευνών, γι’ αυτό και τα μέλη της αποστολής μιλούν με πολύ μεγάλη προσοχή για το εύρημά τους. Ο Ντουνάεφ εξήγησε ότι το μόνο που μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή, είναι πως βρέθηκε ένα αρχαίο καράβι, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις βυζαντινό. Είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι ασυνήθιστα μεγάλο για εκείνη την εποχή, καθώς το μήκος των πλοίων τότε δεν ήταν μεγαλύτερο από 20-30 μέτρα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμα μια εικασία, ότι δηλαδή μπορεί να πρόκειται για μέρος όπου συνέβη κάποιο μεγάλο ναυάγιο και στο βυθό βρίσκονται αρκετά πλοία που συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Υπέρ της εκδοχής αυτής συνηγορεί το γεγονός ότι τα συντρίμμια βρίσκονται κάθετα το ένα προς το άλλο.

Πως ανακαλύφθηκε

Η πορεία προς την ανακάλυψη αυτή ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Από το 2006 κατά τη μελέτη του βυθού της Μαύρης θάλασσας με σόναρ, η ομάδα του Ρομάν Ντουνάεφ εντόπισε σ’ αυτή την περιοχή ένα ογκώδες αντικείμενο. «Δεν ξέραμε τότε τι είχαμε βρει -αναφέρει ο Ρομάν- και μόνο τώρα καταφέραμε να συνεχίσουμε τις έρευνες βάσει εκείνων των στοιχείων, στέλνοντας αρχικά στο βυθό ρομπότ, μετά τους δύτες, οπότε και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο καράβι».

Το ακριβές σημείο που βρίσκεται το -μοναδικών χαρακτηριστικών- σκάφος οι εξερευνητές το κρατούν μυστικό. Είναι μεγάλο το ρίσκο, όπως λένε, να το λεηλατήσουν αρχαιοκάπηλοι, γι’ αυτό και η περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρηση του στρατού και των συνοριακών υπηρεσιών φύλαξης. Το μόνο που αποκαλύπτουν είναι πως το καράβι βρίσκεται σε βάθος 80 μέτρων.

Τι βρέθηκε

ΕΡ: Αναφέρθηκε αρχικά ότι στο σκάφος μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες αρχαίοι αμφορείς.

ΑΠ: Μερικές εκατοντάδες σίγουρα! Και αυτό σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Μάλιστα, εκτός από αμφορείς, υπάρχουν εκεί και άλλα αντικείμενα, τα οποία προς το παρόν δεν τα αποκαλύπτουμε. Βεβαιώνω όμως ότι το πλοίο δεν μετέφερε μόνο αμφορείς.

ΕΡ: Μπορεί δηλαδή να βρεθεί ακόμη και χρυσός;

ΑΠ: Όλα είναι πιθανά.

ΕΡ: Σε τι κατάσταση βρίσκονται το ίδιο το καράβι και τα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί σ’ αυτό;

ΑΠ: Δεδομένου ότι η ηλικία τους κυμαίνεται από τον 9ο ως τον 11ο αιώνα, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ένας αμφορέας, για παράδειγμα, τον οποίο προλάβαμε να φωτογραφίσουμε, είναι τόσο καθαρός, ώστε δημιουργεί την εντύπωση πως τον τοποθέτησε κάποιος πρόσφατα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εργασίες αποκατάστασης, η αφαλάτωση και το στέγνωμα είναι αρκετά ώστε στη συνέχεια ν’ αποτελέσει τμήμα της συλλογής οποιουδήποτε αρχαιολογικού μουσείου. Γενικότερα, η μορφολογία του βυθού της Μαύρης θάλασσας έχει την ικανότητα να διατηρεί την αρχική ομορφιά των αντικειμένων. 

ΕΡ: Μπορεί δηλαδή το καράβι που βρήκατε ν’ αποτελέσει έναν δεύτερο «Βάσα»; (το «Βάσα» είναι το μοναδικό στον κόσμο απόλυτα διατηρημένο ως τις μέρες μας ιστιοφόρο του 17ου αιώνα, το οποίο οι Σουηδοί κατάφεραν ανεβάσουν στην επιφάνεια, να το αποκαταστήσουν και να το κάνουν μουσείο).

ΑΠ: Το ελπίζουμε πολύ και θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την παράκληση να εγκρίνει τη δημιουργία στη χώρα μας του πρώτου μουσείου-καραβιού που θα έχει ανασυρθεί από το βυθό. Η αλήθεια είναι βέβαια πως στην αρχή πρέπει να διαπιστωθεί αν μπορεί να ανασυρθεί και να διατηρηθεί στην κατάσταση που πρέπει, και πώς αυτό είναι καλύτερο να γίνει. Στις αρχές Ιουνίου τα μέλη της αποστολής στην περιοχή που ανακαλύφθηκε το σπουδαίο πλοίο, θα ξεκινήσουν το βασικό στάδιο των εργασιών. Μπορώ να πω ότι θα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση. Στη Ρωσία τουλάχιστον, τέτοιες εργασίες δεν έχουν γίνει στο παρελθόν. Θα χρησιμοποιηθούν πολλά τεχνικά μέσα, θα λειτουργήσουν ρομπότ, θα πραγματοποιηθούν υδροακουστικές μελέτες, τρισδιάστατη απεικόνιση του πλοίου, και γενικά μια ολόκληρη σειρά από άλλες διαδικασίες. Μόνον ύστερα από αυτά θα γίνει γνωστή η ακριβής ηλικία του ευρήματος, το ποια αντικείμενα βρίσκονται στο εσωτερικό και η κατάστασή τους. Στο τέλος, θα ληφθεί η απόφαση για τη φύλαξη αυτού του μνημείου.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ομάδα του Ντουνάεφ βρήκε και άλλα ακόμη καράβια, αλλά η μελέτη τους θα ξεκινήσει αργότερα. 

EUCHARISTOOMEN EPEIE PANOPEA

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in ARCHAEOLOGIE and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.