Βίλχελμ Ράιχ ο φιλοσοφος της ουσιας της οργονης


Οι επαναστατικές ανακαλύψεις τού Ράιχ στον κοινωνικό, ιατρικό και γενικότερο επιστημονικό χώρο σε Ευρώπη και Αμερική, τον έφεραν αντιμέτωπο με ποικίλα επιστημονικά και εμπορικά  συμφέροντα, πολιτικά κόμματα, οργανισμούς, κυβερνήσεις, αλλά και μυστικές υπηρεσίες!
Το αποτέλεσμα αυτής τής σύγκρουσης ήταν η διαστρέβλωση και συκοφαντία τού έργου του, σε τέτοιο βαθμό όσο δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο επιστήμονα στη γνωστή ιστορία.
Ταυτόχρονα συνέβη αυτό που δεν έχει προηγούμενο. Τα βιβλία του απαγορεύτηκαν και κάηκαν όχι μόνο στη ναζιστική Γερμανία, αλλά και στη φιλελεύθερη Αμερική, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε διανοούμενο!
Ο Ράιχ, βιώνοντας καθημερινά το κυνήγι μαγισσών και συκοφαντίας στην προσωπικότητα και στο έργο του, έκρινε ότι μεγάλο μέρος των ανακαλύψεών του, τα Αρχεία Βίλχελμ Ράιχ, έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα για μισό αιώνα, με την ελπίδα ότι με το πέρασμα των ετών και την αλλαγή νοοτροπίας οι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν την πραγματική αξία τους.
Τα Αρχεία άνοιξαν το 2007 και φυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Βίλχελμ Ράιχ για τα Παιδιά. Ο όγκος τους προκαλεί δέος επειδή είναι επιστημονική εργασία ενός μόνον ανθρώπου με εξαιρετικά πολυτάραχη ζωή,
συνεχείς μεταναστεύσεις, συκοφαντίες και διώξεις. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αδημοσίευτες σελίδες μεθοδικά καταγεγραμμένων και καταχωρημένων επιστημονικών ερευνών, εκατοντάδες φιλμ, φωτογραφίες και ακουστικά ντοκουμέντα.
Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν γιατρός, μαθητής και συνεργάτης του Φρόιντ, στη δεκαετία του 20 και στις αρχές της δεκαετίας του 30.
Ανέπτυξε την Ιατρική Οργονοθεραπεία, μια μοναδική θεραπεία που στοχεύει στη διάλυση της χρόνιας ακαμψίας του χαρακτήρα και της ακαμψίας του μυϊκού συστήματος του θεραπευόμενου, με στόχο την αποκατάσταση του ενεργειακού παλμού και της οργασμικής ικανότητας.
Η πιο σημαντική του ανακάλυψη είναι η Οργόνη, η πρωτογενής ελεύθερη από μάζα ενέργεια, που βρίσκεται τόσο στην άβια και έμβια ύλη, αλλά και παντού στο σύμπαν.
Επιβεβαίωσε την ύπαρξή της με χιλιάδες εργαστηριακά πειράματα και τη μελέτησε επιστημονικά και στην ατμόσφαιρα μέχρι το θάνατό του.
Η Οργονομία είναι η επιστήμη της οργόνης, που περιλαμβάνει την Ιατρική Οργονομία, τη Βιολογία της Οργόνης, τη Φυσική της Οργόνης, την Κοινωνιολογία, τη Μετεωρολογία κ.λπ.
Για τον Ράιχ, μόνο ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν ορισμένα δεδομένα:
Υπήρξε ιδρυτής των επαναστατικών και πρωτοπόρων (ακόμα και σήμερα) κλινικών σεξουαλικής υγιεινής και των συμβουλευτικών κέντρων των νέων στην Αυστρία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί το κίνημα σεξ-πολ με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.
Ανακάλυψε τη Λειτουργία του Οργασμού, που τον οδήγησε σε συγκλονιστικά νέα συμπεράσματα στην Ιατρική, Βιολογία, Κοινωνιολογία και Πολιτική .
Παρατήρησε πως η απαρχή της ανθρώπινης δυστυχίας βρίσκεται στην παιδική ηλικία και κυρίως στη βρεφική περίοδο. Υποστήριξε ένθερμα την προστασία της συναισθηματικής και σωματικής επαφής της μητέρας με το βρέφος προκειμένου να προληφθούν τα ψυχικά τραύματα και οι ολέθριες συνέπειές
τους.
Ανακάλυψε τα Βιόντα, το κλειδί της βιογένεσης. Τα Βιόντα είναι μικροσκοπικές κύστεις μεταξύ έμβιας και άβιας ύλης. Είναι φορτισμένες με οργόνη – δηλαδή ζωική ενέργεια. Δημιουργούνται συνεχώς από ανόργανη και οργανική ύλη όταν αυτή αποσυντίθεται. Η διαδικασία αναπαράγεται και εργαστηριακά, ενώ είναι δυνατό να αναπτυχθούν από αυτές τις κύστεις πρωτόζωα και βακτήρια στην πορεία της εξέλιξής τους.
Ανέπτυξε το επαναστατικό διαγνωστικό, “Τεστ Αίματος Βίλχελμ Ράιχ’’, με το οποίο γίνεται δυνατή η πρόβλεψη της εξέλιξης της καρκινικής συρρίκνωσης, καθώς και άλλων βιοπαθειών.
Προχώρησε στον πειραματισμό για τη θεραπεία του καρκίνου,  χρησιμοποιώντας συσκευές – τους Συσσωρευτές Οργόνης.
Παραμένει σκανδαλώδης η αντιμετώπισή του από τον Αϊνστάιν, ο οποίος αν και είδε τον Ράιχ να γκρεμίζει τα επιχειρήματά του, παρέμεινε σιωπηλός και δεν επιβεβαίωσε για τους δικούς του λόγους, τα πειραματικά δεδομένα του Ράιχ, που αποδείκνυαν σαφώς την ύπαρξη της οργόνης. Ο Αϊνστάιν είχε
αρχικά δηλώσει γι’ αυτά, ότι αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Φυσικής!
Διεξήγε πειράματα για την αλλαγή του καιρού. Ήταν ο μόνος επιστήμονας που πριν από 60 χρόνια παρατήρησε και αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ερημοποίηση τής Γης.
Κατασκεύασε τον Κινητήρα Οργόνης, (εκτίθεται στο Μουσείο Βίλχελμ Ράιχ), από τον οποίο έχει αφαιρέσει έναν κρίσιμο παράγοντα “Υ” φοβούμενος την παράλογη χρήση του.
Πειραματίσθηκε με τη ραδιενέργεια, καταδεικνύοντας ότι η ύπαρξή της είναι θανάσιμη για τη ζωή, προκαλώντας έτσι την οργή τής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ(!) η οποία δεν ασχολήθηκε καν με τα λεπτομερή πειράματά του, που αποδείκνυαν τον ισχυρισμό του, αλλά αντίθετα  εξαπέλυσε μια ακόμα εκστρατεία συκοφάντησης και πολέμου εναντίον του.
Στην Αμερική η ιατρική και επιστημονική του δουλειά προσέλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον προσωπικοτήτων από το χώρο τής επιστήμης, τής εκπαίδευσης, τής διανόησης και τής τέχνης. Στη συνέχεια υπήρξαν οργανωμένες τακτικές συκοφάντησης και διαστρέβλωσης του έργου του.
Από ένα άρθρο λίβελο ξεκίνησε μια ακόμα δίωξη από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), με αποτέλεσμα να κλειστεί στη φυλακή για νομικίστικους λόγους, (απείθεια σε απόφαση δικαστηρίου) και να πεθάνει εκεί(!) χωρίς ποτέ να ελεγχθεί συστηματικά και άνευ προκαταλήψεων το  τεράστιο σε όγκο και ποιότητα έργο του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΚΕΩΝ

Α)Νομίζω πως η οργόνη θα μπορούσε να παραλληλισθεί – συγκριθεί με αυτό που οι αρχαιότεροι ονόμαζαν αιθήρ
Στην αρχαιότητα πίστευαν πως όλος ο κόσμος ήταν γεμάτος από ένα υλικό λεπτό, αέρινο, σχεδόν άυλο, που οι Έλληνες ονόμαζαν Αιθήρ, οι Ινδοί Πράνα και οι ΚινέζοιΤσι.
Ο Πυθαγόρας πίστευε στην ύπαρξη του αιθέρα ως «πέμπτο στοιχείο» της Φύσης, ενώ οι ανατολικοί πολιτισμοί αποκαλούσαν το ίδιο στοιχείο Ακάσα (Akasha).
Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως εκτός από τα τέσσερα στοιχεία (Γη, Ύδωρ, Αήρ και Πυρ) υπήρχε στη Φύση και ο Αιθήρ. Σύμφωνα με την άποψη του ο ουρανός διέφερε θεμελιακά από τον κόσμο, καθώς αποτελούνταν από ένα πέμπτο στοιχείο, τον αιθέρα, που ήταν και η «πέμπτη ουσία» της Φύσης (εξού και η λέξη πεμπτουσία). Ο Αριστοτέλης οδηγήθηκε σ’ αυτό το συμπέρασμα επειδή παρατήρησε πως όλα τα ουράνια σώματα είναι φωτεινά, διαγράφουν ατέρμονους κύκλους, είναι άφθαρτα κι αμετάβλητα. Επομένως κάποια άγνωστη μορφή ενέργειας θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.
Από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ο Αιθέρας αποτελούσε το τελευταίο κρίκο που συνέδεε τη Φυσική με τη μεταφυσική.
(από σημείωση του Γιώργου Στάμκου )

 

Β)βιβλιογραφια :

1.Ο Αιθέρας ο Θεός και ο Διάβολος. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Πύλη και Αποσπερίτης.
2.Άκου Ανθρωπάκο. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Αποσπερίτης και Πύλη.
3.Η Ανάλυση του Χαρακτήρα. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Καστανιώτη και Εγνατία.
4.Η Βιοηλεκτρική Θεωρία της Σεξουαλικότητας και του Άγχους. Εκδόσεις Αποσπερίτης.
5.Η Βιοπάθεια του Καρκίνου. Εκδόσεις Άκμων.
6.Διαλεκτικός Υλισμός και Ψυχανάλυση. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Γραμμή και Ελεύθερος Τύπος.
7.Η Δολοφονία του Χριστού. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Πύλη και Αποσπερίτης.
8. Η Εισβολή της Σεξουαλικής Ηθικής. Από δύο εκδοτικούς οίκους: Πύλη και Καστανιώτη.
9.Το Ένστικτο του Θανάτου. Εκδόσεις Καστανιώτη.
10.Ερωτισμός και Αυτοερωτισμός – 4 μελέτες πάνω στη σεξουαλικότητα. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.

11.Ο Θωρακισμένος Άνθρωπος. Εκδόσεις Καστανιώτη.
12.Η Κοσμική Υπέρθεση. Εκδόσεις Καστανιώτη.
13.Η Λειτουργία του Οργασμού. Εκδόσεις Δίδυμοι. (Σ.τ.Σ.: Πολύ κακή η μετάφραση αυτού του βιβλίου).
14.Η Λειτουργία του Οργασμού. Εκδόσεις Άνθρωπος – Μέτρο. (Σ.τ.Σ.: Αποτελεί μια ωμή λογοκρισία στις απόψεις του Ράιχ από τον εκδότη).
15.Η Λίμπιντο. Εκδόσεις Πύλη.
16.Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού. Εκδόσεις Μπουκουμάνη.
17.Ο Μαζοχιστικός Χαρακτήρας. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.
18.Το Ξεπέρασμα του Οιδιπόδειου Συμπλέγματος. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.
19.Ορμή και Ηδονή. Εκδόσεις Πύλη.

20.Τα Παιδιά του Μέλλοντος. Εκδόσεις Αποσπερίτης.
21.Η Πάλη των Τάξεων και η Ψυχανάλυση. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.
22.Ο Παρορμητικός Χαρακτήρας. Εκδόσεις Πύλη.
23.Οι Ρίζες της Σεξουαλικής Καταπίεσης. Εκδόσεις. Ελεύθερος Τύπος και Χαρακίρι.

24.Σεξουαλική Επανάσταση. Εκδόσεις Ράππα και εκδόσεις Ολκός.
25.Η Σεξουαλική Καταπίεση κατά τον Βίλχελμ Ράιχ, του Michel Cartier. Εκδόσεις Νέος Παλμός
26.Η Σεξουαλική Κρίσις. Εκδόσεις εφημερίδα «Ανεξάρτητος». (Σ.τ.Σ.: Πρόκειται για ένα μέρος από το βιβλίο του Ράιχ «Η Σεξουαλική Επανάσταση». Κατέχει ωστόσο ένα ιστορικό ρεκόρ, γιατί είναι το πρώτο βιβλίο του Ράιχ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, το 1934, σε μια πουριτανική εποχή όπου κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει π.χ. για την αποτυχία του καταναγκαστικού γάμου… Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο εκδότης της εφημερίδας δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το εμπορικό δαιμόνιο των σημερινών. Διέθετε το βιβλίο του Ράιχ με το σύστημα των κουπονιών. Όπως έγραφε : το βιβλίο του «Δρος Γουλ. Ράιχ διατίθεται με 7 δελτία και 5 δραχμές»)….
27.Ο Συσσωρευτής Οργονοενέργειας – η Ιατρική και Επιστημονική του Χρήση. Εκδόσεις Κοροντζή.
28.Ταξική Συνείδηση και Σεξουαλική Χειραφέτηση. Εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη.
29.Υπόθεση Αϊνστάιν. Εκδόσεις Σπηλιώτη.
30.Ο Φρόιντ κι Εγώ. Εκδόσεις Πύλη.
31.Χειρόγραφα Βιοφυσικής. Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.
32.Χειρόγραφα Οργόνης – το πείραμα oranur. Εκδόσεις Σπηλιώτη.

33.Ο Σεξουαλικός Αγώνας των Νέων. Εκδόσεις Καστανιώτη.
34.Ψυχανάλυση στο Θέατρο. Επιστήμη και Τέχνη (Ερμηνεία του Πέερ Γκύντ). Εκδόσεις Πύλη.
35.Η καταγραφή μιας Φιλίας. Η Αλληλογραφία Βίλχελμ Ράιχ και Α. Σ. Νιλ. Εκδόσεις Αποσπερίτης.
36 Άνθρωποι σε μπελάδες. Εκδόσεις Καστανιώτη.

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in PHILOSOPHICAL THEMES and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s