Ναι, Μπορείτε να Φάτε Καστανα κ Βελανίδια !


 

A)ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ( ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ )

Χειμωνιάζει και μετά τη χαλάρωση και ξεκούραση του καλοκαιριού, μπαίνουμε πάλι στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Το τρέξιμο και η πίεση γίνονται σχεδόν μόνιμοι συνοδοί μας, κάτι που επιβαρύνει την υγεία μας. Γι αυτό επιβάλλεται να προσέχουμε τουλάχιστον τη διατροφή μας. Θα συνεχίσω λοιπόν και φέτος την ενημέρωση για τα οφέλη της σωστής διατροφής και τις ευεργετικές ιδιότητες των απλών, καθημερινών τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, ώστε να επιλέγουμε τις ωφελιμότερες και τις καταλληλότερες για την περίπτωση μας. Ξεκινάω με το κάστανο, έναν καρπό νόστιμο και πολύ ωφέλιμο, ωμό και ψημένο. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει με κάστανα για πολλούς μήνες, διατηρώντας θαυμαστή υγεία. Πιο ωφέλιμα και εύπεπτα είναι τα ωμά κάστανα. Είναι πολύ ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από χρόνια διάρροια. Εάν για επτά ημέρες φάγουν μόνο ωμά κάστανα, θα θεραπευθούν. Η δίαιτα με ωμά, αλλά και ψημένα κάστανα, είναι ωφέλιμη σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά, αλλά και από άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Ίσως γι αυτό και η συνταγή που θα σας πω, κάνει καλό για εντριβές σε όσους πάσχουν και πονάνε από τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς. Καθαρίστε και κόψτε σε μικρά κομματάκια πέντε κάστανα από αγριοκαστανιά. Ανακατέψτε τα με ένα λίτρο οινόπνευμα και αφήστε το για 21 μέρες. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε το για εντριβές στα σημεία που πονάτε! Βοηθάει πάρα πολύ. Στα πάρκα μπορείτε να βρείτε άγρια κάστανα και πολύ εύκολα να φτιάξετε το φυσικό αυτό αντιφλεγμονώδες και να συμπεριλάβετε στο φαρμακείο σας, της φύσης. Ακόμα, τα εκζέματα, η ψωρίαση, οι αιμοροϊδες, θεραπεύονται με συστηματική διατροφή για μερικές εβδομάδες με κάστανα. Όσοι δεν μπορούν να μασούν τα κάστανα, να τα τεμαχίζουν με ειδικά μηχανήματα. Στη συνέχεια μπορούν να ανακατέψουν τον πολτό με μέλι η σύκα η σταφίδες η καρύδια η αμύγδαλα. Εάν κανείς καταναλώνει σε καθημερινή βάση, κάστανα, λάχανο, κουνουπίδι, καρότα, παντζάρια, ρεπάνια, αντίδια, σπαράγγια και διάφορα χόρτα, θα ωφεληθεί πάρα πολύ.

Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη

Ιατρός Μικροβιολόγος

Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Κάστανο

Ένα άγριο κάστανο έτοιμο να ανοίξει

Ένα άγριο κάστανο έτοιμο να ανοίξει

   Μετά του Αγίου Δημητρίου μια βόλτα στις καστανιές είναι επιβεβλημένη. Το κακό με τα κάστανα είναι ότι δεν συντηρούνται για πολύ χρόνο, καθότι δεν είναι δυνατόν να αποξηρανθούν. Πάντως για ένα μήνα περίπου τρώμε άφθονα και καλά άγρια κάστανα και μαρόνια. Τα άγρια είναι μικρά και ξεφλουδίζονται δύσκολα, αλλά είναι πολύ πιο νόστιμα από τα μπολιασμένα. Έτσι τα κάμουμε βραστά. Τα μεγάλα κάστανα που προέρχονται από εμβολιασμένες καστανιές, τα μαρόνια, είναι αυτά που συλλέγουν οι ιδιοκτήτες των καστανοπερίβολων. Όμως μετά τη συλλογή τους, περίπου του Αγ. Δημητρίου επιτρέπουν σε όποιον θέλει να μπει και να μαζέψει όσα έχουν παραπέσει. 

Αυτά τα κάνουμε ψητά. 

Ο καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.

Συστατικά: Τα κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται αλεύρι και ψωμί σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες τους συγκρίνεται με εκείνη του σίτου και το ρύζιού. Τα κάστανα έχουν διπλάσιο άμυλο από την  πατάτα. Επιπλέον, το κάστανα περιέχουν περίπου κατά 8% διαφόρα σακχάρα, κυρίως σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, και σε λιγότερο ποσοστό, σταχυόζη και ραφινόζη. Σε ορισμένες περιοχές, οι καστανιές ονομάζονται “το δέντρο ψωμί”.
Είναι οι μόνοι ξυροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C. Το ποσό της βιταμίνης C μειώνεται κατά περίπου 40% μετά από την θέρμανση. Φρέσκα κάστανα περιέχουν περίπου 52 τοις εκατό νερό κατά βάρος, το οποίο θα εξατμιστεί σχετικά γρήγορα κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Μπορούν να χάσουν ακόμη και 1% του βάρους σε μία ημέρα στους 20 ° C.  Οι φλοιοί περιέχουν 10-13 % τανίνη. Ο παρακάτω πίνακαςαναφέρεται σε βραστά κάστανα.

Θερμίδες: Τα Κάστανα βραστά ή ψητά έχουν 2500 θερμίδες ανά κιλό, 2 κάστανα βραστά ή ψητά έχουν 100 θερμίδες.

Καστανιά:

Castanea sativa: αιωνόβιο, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο που προτιμά τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Συνήθως στο δάσος εναλλάσσετε με βελανιδιές, κέδρους κ.α. Τα φύλλα, η φλούδα και ο καρπός έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ενώ το άνθος της είναι σημαντικό για την μελισσοκομική.

Καλλιέργεια: Καλλιεργείται  για τους νόστιμους καρπούς της και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία της αλλά και ως καλλωπιστικό σε διάφορα πάρκα.  Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.

Συστηματική ταξινόμηση:

Φηγοειδή, Φηγώδη

 

ΠΗΓΗ http://www.atriantafyllou.gr/, http://www.alekati.gr/ ,nikow-ant.blogspot

β)βελανιδια

belanidia_37194

Ναι, και δεν είστε ζώα όταν τρώτε βελανίδια, όταν τρώτε ζώα μήπως είστε ? Και νομίζετε ότι με το ΔΝΤ θα την βγάλετε καθαρή ? Μάλλον θα σας χρειαστεί σύντομα ! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις άγριες τροφές που μας προσφέρει η φύση. Μέσα στον χρόνο οι διάφοροι πολιτισμοί έμαθαν την διαδικασία να κάνουν ορισμένες τροφές πιο εδώδιμες και εύγεστες τροφές. Πάντοτε διερωτόμουν τι τρώγανε οι πρωτόγονοι πολιτισμοί, ειδικά αν δεν είχαν ανεπτυγμένη γεωργία. Πάντα ρωτούσα τους φίλους μου και τους συγγενείς

«γιατί δεν βλέπουμε μπρόκολα η ντομάτες, σπανάκι, μπιζέλια η κολοκύθια να φυτρώνουν άγρια στα δάση και τα χωράφια ? Από πού ήρθανε ?

Φαντάζομαι ότι πολλά από τα μοντέρνα λαχανικά μας αναπτύχθηκαν από τον άνθρωπο από μικρότερες και αφανείς ποικιλίες τις οποίες βρήκανε στην άγρια φύση. Αυτό το ενδιαφέρον με έκανε να αρχίσω να ψάχνω για τροφή στην φύση.

Πριν λίγες εβδομάδες αγόρασα το βιβλίο Nature’s Garden: A Guide to Identifying, Harvesting, and Preparing Edible Wild Plants του Samuel Thayer έτσι για να μάθω πώς να αναγνωρίζω και να προετοιμάζω διάφορα φυτά από το δάσος. Αυτό το βιβλίο διαφέρει από άλλα του είδους στο ότι περιλαμβάνει λιγότερα φυτά, αλλά μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες στο πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Διάβασα το εκτεταμένο τμήμα για τα βελανίδια.

Τα βελανίδια ήταν κάποτε μια από τις βασικές τροφές των Αμερικανών Ινδιάνων. Τα μούλιαζαν σε νερό για να φύγουν οι πικρές τανίνες, τα στέγνωναν και τα άλεθαν σε αλεύρι για να κάνουν το γεύμα τους. Παραθέτω δυο εισαγωγές από το κεφάλαιο.

«Επί χιλιάδες χρόνια οι προγονοί μας ζούσαν με βελανίδια σαν μέρος του οικοσυστήματος που αποκαλούσαν σπίτι. Από τους λόφους της Εύφορης Ημισελήνου έως τα μεγάλα δάση της Δυτικής Ευρώπης, από τις ακτές της Ιαπωνίας και της Κορέας, μέσω του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια, από Ανατολικά δάση της Βορείου Αμερικής στα βουνά και τις κοιλάδες του Μεξικού, το βελανίδι ήταν μια λατρεμένη τροφή, βασική όπως το ψωμί. Παρά την μακρά ιστορία τους στην διατροφή των ανθρώπων, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα βελανίδια είναι δηλητηριώδη η μη φαγώσιμα. Ακόμη περισσότερο τα περιφρονούν σαν κάτι κάτω από την αξιοπρέπεια του ανθρώπου να τα καταναλώσει».

Είδατε τι ωραία μας την φορέσανε με όπλο την νοοτροπία και την άγνοια ? Φάτε λοιπόν τα συμβατικά δηλητηριασμένα τρόφιμα, για να σώσετε την ανύπαρκτη αξιοπρέπεια σας, και σε λίγο θα είναι και μόνο ραδιενεργά με τον κώδικα Alimentarious. Που είναι η Ελληνική εξυπνάδα σας ? Καταντήσατε, άρρωστα κουφάρια  ? Χαιρετίσματα !

Υπάρχουν πολλά είδη βελανιδιών και ο συγγραφέας δηλώνει πως όλα είναι φαγώσιμα. Ο καιρός συγκομιδής είναι τώρα. Πέφτουν από τα δένδρα από το τέλος Αυγούστου έως το μέσον του Οκτωβρίου. Ο συγγραφέας Samuel Thayer έχει πολύ ωραίες φωτογραφίες από τις διάφορες ποικιλίες βελανιδιών, καθώς και φωτογραφίες από βελανίδια τρυπημένα από την Σιταρόψειρα.

  • Πρώτα στεγνώνετε τα βελανίδια.
  • Αφού στεγνώσουν μπορείτε να τα επεξεργαστείτε με την ησυχία σας.
  • Αφού τα επεξεργαστείτε σε μορφή χοντρού αλευριού μπορείτε να κάνετε ζύμη για πίτσα, πίτες, να το προσθέσετε στις σούπες, μπουρεκάκια και ότι άλλο θέλετε.

Σε λίγο όλες οι τροφές θα είναι γενετικά τροποποιημένες. Το να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις ελεύθερες πηγές τροφής της φύσης είναι μια σοφή ιδέα και για οικονομία και για την υγεία σας.

PAGAN miastala.com/

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.