Πωλείται Πατρίς – ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΧΙ – σταύρωσον , σταύρωσον αυτόν


Α)Πωλείται Πατρίς

Του Όμηρου Αλεξάνδρου

Οικονομολόγου Λογιστή-Ελεγκτή

http://omirosalexandrou.blogspot.com

Άρχισαν να αποστέλλονται οι πρώτες επιστολές από τις κυπριακές τράπεζες στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους ενημερώνοντας τους ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για εκποίηση των περιουσιών τους και εξώση τους από τα σπίτια τους.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει 25 περιπτώσεις εκποίησης ακινήτων αξίας 85 εκατ. ευρώ. Από την Ελληνική Τράπεζα, από τις 18 Αυγούστου πού άρχισαν οι διαδικασίες έως και σήμερα, έχουν σταλεί επιστολές για εκποίηση 30 ακινήτων πέραν των 100.εκατ.ευρώ. Στην περίπτωση του Συνεργατισμού, με το ‘’ανθρώπινο πρόσωπο’’ να μην το ξεχνάμε, οι διαδικασίες εκποίησης έχουν ήδη ξεκινήσει με ακίνητα που συνδέονται με 300 περιπτώσεις συνολικής αξίας €120 εκατ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου να αποσταλούν άλλες 300 επιστολές.

Από καιρό με διάφορα άρθρα μου κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι το ξεπούλημα των περιουσιών των κυπρίων, θυμάτων της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε το τραπεζικό κατεστημένο σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους του την ελεεινή κομματοκρατία, θα έχει τεράστιες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ωστόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη παραμένει ακόμη απαθής και θλιβερός παρατηρητής της υπό εξέλιξη αυτής τραγικής κατάστασης χωρίς να παίρνει οιανδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

Όπως ανέφερα και παλαιότερα, μέχρι και το 2010 ο ιδιωτικός δανεισμός στην Κύπρο ήταν 4 με 5 φορές περισσότερος από τον μέσο όρο της Ευρώπης και με διαφορά ο ψηλότερος στον πλανήτη. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο έχει ξεπεράσει το 65% του συνόλου των δανείων, που σημαίνει ότι, κάτι περισσότερο από το ένα στα δύο δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα..

Παλαιότερα είχα κάνει κάποιες εισηγήσεις ως προς το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό έχοντας υπόψη μου και το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθήθηκε από την Ισπανία και Ιρλανδία. Βασικός στόχος των εισηγήσεων μου ήταν να αποφευχθεί η μαζική πώληση των περιουσιών των κυπρίων μέσω πακετοποιημένων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένα κυρίως επενδυτικά ταμεία, πίσω από τα οποία να είστε σίγουροι ότι θα κρύβονται και Τούρκικα συμφέροντα. Κεντρική ιδέα σε αυτό που έχω προτείνει και με βάσει και τα μοντέλα των πιο πάνω χωρών, είναι η δημιουργία ενός Ειδικού Φορέα Διαχείρισης ενός σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σκοπός του Φορέα αυτού στον οποίο θα συμμετέχουν εκτός από το κράτος και ιδιώτες επενδυτές, για να μην επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά, είναι να αναλάβει ένα σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δάνειων κυρίως οικιστικών από τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει η δικαιοδοσία της διαχείρισης των δανείων αυτών από τις τράπεζες και θα μεταφερθεί στον Φορέα. Οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους, πριν κατακυρωθεί η πώληση της υποθηκευμένης περιουσίας τους στα επενδυτικά ταμεία π.χ με κάποια έκπτωση της τάξης του 40% με 50%, θα έχουν προτεραιότητα για να πάρουν το ακίνητο τους πληρώνοντας αυτοί την μειωμένη τιμή που θα προσφερθεί στα επενδυτικά ταμεία υπό μορφή πακέτου δανείων.

Με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις αναδιαρθρώσεις για να νομιμοποιήσουν προηγούμενες καταχρηστικές και παράνομες χρεώσεις, χρεώνοντας παράλληλα με την νέα σύμβαση, στην ευνοϊκότερη για τον δανειολήπτη περίπτωση, το ίδιο η και μεγαλύτερο επιτόκιο. Όσον αφορά τον άλλο για την μείωση των δόσεων της νέας σύμβασης παράγοντα, την επιμήκυνση, θα πρέπει να πω ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί, καθ’ ότι  στις πλείστες των περιπτώσεων δεν το επιτρέπει η ηλιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Σε πολλές περιπτώσεις, για να υπερπηδηθεί το ηλικιακό πρόβλημα του δανειολήπτη, οι τράπεζες με πονηρό τρόπο προτείνουν σε αυτούς να βάζουν στην νέα σύμβαση συνοφειλέτες τα παιδιά τους, προξενώντας με αυτόν τον τρόπο δειλήμματα και προβλήματα στις σχέσεις γονέων και παιδιών τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος των δανείων για την υπόλοιπη τους ζωή. Η προσωρινή μείωση της δόσης που προτείνεται από τις τράπεζες στους δανειολήπτες δεν βοηθά πρακτικά τον δανειολήπτη γιατί απλά μετακινεί την εκποίηση στο άμεσο μέλλον και τούτο γιατί οι χρεώσεις των τόκων σε ολόκληρο το κεφάλαιο τρέχουν και ο δανειολήπτης θα τις βρει μπροστά του στο μέλλον, μια που η κρίση με την απραξία της Κυβέρνησης, δεν θα τελειώσει σύντομα για να είναι σε θέση να έχει εισοδήματα για να αποπληρώσει το σύνολο του δανείου του.


Συμπέρασμα. Για να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία πρέπει να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Για όσα δάνεια δεν θα καταλήξουν στο Ειδικό Φορέα Διαχείρισης, θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν σωστά. Για να καταστούν αυτά τα δάνεια βιώσιμα θα πρέπει οι τράπεζες, αναλογιζόμενες τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την σημερινή κατάντια της κυπριακής οικονομίας, να δείξουν την απαιτούμενη ευελιξία και ευαισθησία. Θα μπορούσαν για παράδειγμα, να αφαιρέσουν όλες τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις που έκαναν στο παρελθόν, να προβούν σε μια πιο λογική χρέωση επιτοκίου και σε συνδυασμό με μια διαγραφή μέρους του κεφαλαίου της τάξης του 40% με 50%, που ούτως η άλλως θα την παραχωρούσαν όπως περιγράφω πιο πάνω στα ξένα επενδυτικά ταμεία μέσω της πακετοποίησης, να μπορέσουν να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά.

Το 40% της Κυπριακής Γής το παραχωρήσαμε στον Τούρκικο Αττίλα το 1974 με τις ανοησίες μας. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί ανόητοι, πρωταγωνιστές και πάλιν, ετοιμάζονται μαζί με το ΑΚΕΛ, να το κατοχυρώσουν δια της υπογραφής τους στους τούρκους  μέσω της σχιζοφρενικής λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ΔΔΟ. Τέλος οι ίδιοι δοσίλογοι και θλιβεροί πρωταγωνιστές, μένουν απαθείς στο προδιαγραφόμενο ξεπούλημα των περιουσιών των ελλήνων κυπρίων στις ελεύθερες περιοχές σε επενδυτικά ταμεία πίσω από τα οποία κρύβονται τούρκικα συμφέροντα. Να  είναι σίγουροι όμως, ότι αν όλα αυτά τα επιχειρήσουν δεν θα ξεφύγουν αυτή την φορά της οργής του Λαού και ούτε θα καταφέρουν να προλάβουν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό για να απολαύσουν τα κλεμμένα.

Β)Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΥΧΙ

METAK2

METAK1

METAK4

METAK5

METAK6

METAK8

METAK7

METAK9

METAK10

METAK11

METAK12

METAK13

METAK14

METAK15

METAK16

METAK17

METAK18

METAK19

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΜΕΝ ΔΙΟΝΥΣΙΕ ΙΤΑΛΙΚΕ

Γ)ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ

Γράφει ο *Αμφικτύων  / 

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι ο είναι Λίβυος στρατιωτικός (συνταγματάρχης) και πολιτικός, ντε φάκτο ηγέτης της Λιβύης από το 1969, του οποίου η ‘βασιλεία’ λήγει αδόξως εντός ολίγου. Το πλήρες όνομά του είναι Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων. Eίναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο τον Muhammad Gaddafi, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942. Το 1961 διώχθηκε από τη Sebha εξαιτίας της δράσης του ως ακτιβιστής. Σπούδασε Νομικά και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στη Βεγγάζη. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια μικρή ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Καντάφι έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις, ενώ ο τελευταίος παραθέριζε στην Ελλάδα (στα Καμένα Βούρλα), για λόγους υγείας. Βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο ανιψιός του και διάδοχος του θρόνου, Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi. Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι είναι στενός φίλος με τον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργος Α. Παπανδρέου , ο οποίος τον επισκέφθηκε τελευταία φορά στην Τρίπολη της Λιβύης, το καλοκαίρι του 2010.

Σήμερα ο Καντάφι είναι ζωντανός-νεκρός, όπως νεκρή είναι η Επανάσταση του, η αρχηγία του , η Τζαμαχιρία του, το Πράσινο Βιβλίο του, τα αμύθητα πλούτη του, οι συμμετοχή του σε πολυεθνικές εταιρείες , οι πρώην ένθερμοι οπαδοί του(πλην ελαχίστων), οι φίλοι του(ακόμη και ο πιστός οικογενειακός φίλος Γιώργος Παπανδρέου και ο Μπερλουσκόνι τον απαρνήθηκαν) Νεκρές είναι και οι εκκεντρικότητες του, οι τρέλες και υπερβολές του, οι σπατάλες του , τα μεγαλεπίβολα σχέδια του να ηγηθεί του Αραβικού Κόσμου. Νεκρή είναι και η παντοδυναμία του στη Λιβύη , να κάνει ετησίως τις πανάκριβες και φαντασμαγορικές ‘φιέστες’ του , η βεδουίνικη σκηνή του, τα πολυέξοδα και γεμάτα χλιδή και πομπώδη επίδειξη ταξίδια του στο εξωτερικό, το χαρέμι του από πανέμορφα κορίτσια με τα αυτόματα όπλα για φρουρά του, η γαλαντομία του . Νεκρό και το οικογενειακό καθεστώς που είχε δημιουργήσει-ώστε να μην αμφισβητηθεί όσο ζει- γιατί μπορούσε να φυλακίζει και να κλείνει το στόμα σε κάθε αντιφρονούντα . Όλα πλέον είναι παρελθόν. Ο Καντάφι , ένας παγκόσμιος θρύλος, είναι τώρα ένας ζωντανός νεκρός.

Δεν μπόρεσαν τα μεγάλα του έργα να τον σώσουν από την οργή του αχάριστου πλήθους ,όπως:

1/ Η ανάπτυξη της Λιβυκής οξόρυξης πετρελαίου της Σαχάρας που άλλαξε το ρου της χώρας του , χωρίς φυσικά να την ανεβάσει και πολύ πνευματικά.

2/ ο Πράσινος Ποταμός με το νερό της Σαχάρας που έφθασε στις Λιβυκές ακτές και το τεράστιο αρδευτικό δίκτυο που εκτείνεται κατά μήκος των Μεσογειακών ακτών

3/ οι πετροχημικές βιομηχανίες της

4/ τα πανεπιστήμια , σχολεία , δημόσια κτίρια , οδικό δίκτυο κ.α

5/ το απέραντο εργοτάξιο από μεγάλες εταιρείες που έφτιαναν μεγάλα έργα στη Λιβύη κ.α

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήτο βαρύτερο από την Ελευθερία. Βαρέθηκαν να ακούν το όνομα Καντάφι επί 42 χρόνια. Ακόμη και τον Αριστείδη το δίκαιο τον βαρέθηκαν και τον εξόρισαν οι Αθηναίοι. Πολύ περισσότερο όταν οι πολίτες ακούνε την ίδια κρατική προπαγάνδα , τα ίδια ψέματα, τα ίδια άθλια πρόσωπα του καθεστώτος, αντιλαμβάνονται τις κλοπές, τις λοβιτούρες , τις σπατάλες των ανθρώπων του καθεστώτος και δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν γιατί ο δικτάτορας τους έχει σφραγίσει τα στόματα και όποιος μιλήσει τον τρώει η «μαρμάγκα» και σαπίζει στη φυλακή. Ο Καντάφι δεν είναι ο μοναδικός δικτάτορας που έχει κάνει παρόμοια εγκλήματα. Ακόμη και οι δήθεν δημοκρατικοί ηγέτες των υπερδυνάμεων έχουν διαπράξει-και διαπράττουν- απείρως σοβαρότερα εγκλήματα από αυτόν. Το θανάσιμο σφάλμα του είναι ότι παράκουσε στην εντολή της διεθνούς εξουσίας και δεν παρέδωσε την εξουσία όταν τον διέταξαν. Ασφαλώς και αυτός θα διερωτάται ακόμη τι έφταιξε και ανετράπη. Του απαντούμε ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αυτό που θα ρίξει λίαν συντόμως και τον φίλο του Γιώργο, και άλλους .

Τέσσαρες είναι οι επιλογές του Μουαμάρ αλ Καντάφι , οι οποίες όμως όλες οδηγούν προς το θάνατο:

1/ Να συλληφθεί και δικασθεί από επαναστατικό δικαστήριο και να εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού, όπως ο Σαντάμ.

2/ Να συλληφθεί από το ΝΑΤΟ και να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο και από εκεί ισοβίως να εγκλεισθεί στις φυλακές Σπαντάου, (ζωντανός -νεκρός) όπως οι Μιλόσεβιτς και Καρατζιτς

3/ Να δολοφονηθεί από κάποιον της συνοδείας του, πολύ πιθανόν

4/ Να αυτοκτονήσει, μάλλον απίθανον για Άραβα ηγέτη, αλλά όχι απίθανον για τον Καντάφι.

Κι’ όμως το πλήθος αυτό που σήμερα ωρύεται «σταύρωσον , σταύρωσον αυτόν » σε μερικά χρόνια αυτοί ή τα παιδιά τους θα τον νεκραναστήσουν και θα τον ξαναβάλουν στο θρόνο του με τιμές και με δόξα, διότι ο Καντάφι δεν είναι κοινός άνθρωπος. Δεν μπορεί ένας κοινός άνθρωπος να απασχολεί την ανθρωπότητα επί 42 χρόνια. Ο Καντάφι νικήθηκε από την διεθνή εξουσία και από το διαδίκτυο. Τώρα το δράμα του πλησιάζει προς το τέλος. Αργά αλλά σταθερά!! Διέξοδος διαφυγής δεν υπάρχει πλέον. Ο Καντάφι είναι σαν τον ποντικό στη φάκα. Το τέλος του προδιαγραμμένο και αναπότρεπτον . (1/3/2011)

Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης

μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

http://amphiktyon.blogspot.com

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.