ΜΜΕ-ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ- Όραμα


A)Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΜΕ

Σήμερα κλείνουν 15 ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισα να επικοινωνώ μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιθυμώ με την ευκαιρία αυτή να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί χωρίς την δική σας στήριξη και συμπαράσταση, δεν θα ήμουν ακόμη επί των επάλξεων και στον αγώνα για την προστασία αυτού του επίγειου παράδεισου που μας χάρισε ο θεός. Είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα που άρχισα, αδιαφορώντας για το όποιο προσωπικό κόστος, και αποφασισμένος να συνεχίσω παρά τις όποιες απογοητεύσεις έχω βιώσει, αλλά και τις απειλές και εκβιασμούς που δέχομαι κατά καιρούς από τους κρινόμενους.

Άρχισα να στέλλω τα άρθρα μου μέσω διαδικτύου, αρχικά σε καμιά 50ρια φίλους και τώρα αισίως οι λήπτες των μηνυμάτων μου αριθμούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες στη Κύπρο και το εξωτερικό. Ο λόγος που επέλεξα το διαδίκτυο για να επικοινωνώ μαζί σας, είναι γιατί όλες σχεδόν οι ημερήσιες κυπριακές εφημερίδες, σε κάθε άρθρο που τους έστελλα για δημοσιεύση, είτε αρνούντο να το δημοσιεύσουν η το λογόκριναν.

Είναι κοινά παραδεκτό απ’όλους πως το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μαστίζει κυριολεκτικά την εποχή μας και πλήττει το συμφέρον της Κύπρου και των πολιτών της. Το συμφέρον και η έντονα πολιτικοποιημένη κοινωνία μας, έδωσε εύφορο κλίμα στην καλλιέργεια αυτής της παραπληροφόρησης.

Τα ΜΜΕ στο σύγχρονο κόσμο αποτελούν μέρος της τεχνολογίας. Αυτή για να δημιουργείται και να εξελίσσεται απαιτεί σημαντικά χρηματικά κεφάλαια. Επειδή όμως τα αναγκαία χρηματικά ποσά μπορεί να τα διαθέτει μόνο  το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, είναι τελικά αυτό που ελέγχει τα προγράμματα της ενημέρωσης. Φυσικό επακόλουθο είναι το περιεχόμενο των ειδήσεων να προβάλλει τον τρόπο ζωής και τις αξίες των ισχυρών ομάδων. Έτσι η κομματοκρατία, η κάθε εξουσία, είτε πρόκειται για την εκτελεστική, είτε για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων, με την υπερβολική δύναμη που ασκούν τα ΜΜΕ, κατευθύνουν τη σκέψη και τη στάση των πολιτών με βάση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Τα ΜΜΕ αρχικά επιχειρούν την καθήλωση των πολιτών. Η φτηνή συναισθηματολογία και συνθηματολογία λειτουργεί παθητικά για το δέκτη, ενώ ο εθισμός που δημιουργείται από την επανάληψη των ίδιων μηνυμάτων κάνει το δέκτη δέσμιο της δοτής πληροφόρησης. Έτσι ο άνθρωπος αρκείται στην ευκολία και αρνείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές, με αποτέλεσμα να γίνει ένα άτομο χωρίς γνώμη, αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Αν σε ένα κράτος δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία είναι αδύνατο να υπάρξει ελεύθερη έκφραση και επομένως είναι αδύνατη η σωστή λειτουργία του τύπου και ενημέρωση των πολιτών. Επιπλέον, ο τύπος πρέπει να είναι ανεξάρτητος από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, έχουν μεγάλη ισχύ και μπορούν να κατευθύνουν πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απαραίτητο επίσης είναι και το δημοσιογραφικό ήθος, ώστε η ενημέρωση των πολιτών να είναι αντικειμενική και να συνοδεύεται με προσωπικό σχόλιο των δημοσιογράφων, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αντικειμενική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αν, λοιπόν, δεν τηρούνται όλες οι πιό πάνω προϋποθέσεις ο τύπος παρεκκλίνει από την αλήθεια, δεν έχει συναίσθηση του χρέους του, κατευθύνεται από μία πολιτικοοικονομική ελίτ και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη προκαλώντας εθνικές τραγωδίες και κοινωνικές αναταραχές. Με άλλα λόγια, ο τύπος που δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συντελέσει στην κατάλυση της Δημοκρατίας.

Η χρήση του διαδυκτίου έχει σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δράττομαι της ευκαιρίας να προτρέψω τους πολίτες να στραφούν στο διαδύκτιο για να μάθουν όσα τα ΜΜΕ θέλουν να τους αποκρύβουν για δικούς τους λόγους. Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν από χρόνια την Κύπρο, έχουν αποκαλυφθεί είτε από ξένους είτε από πολίτες που τολμούν μέσω του διαδικτύου και όχι από τα κυπριακά ΜΜΕ τα οποία δυστυχώς είναι υποχείρια της πολιτικοοικονομικής ελίτ από την οποία χρηματοδοτούνται. Η σκληρή πραγματικότητα για την κυπριακή μπανανία, είναι το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι τα ΜΜΕ ….τα παίρνουν από παντού για να συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα και τις βρωμιές του αμαρτωλού κατεστημένου και να αναδεικνύουν ανίκανους και βλάκες στην πολιτική.

Η άρνηση εκδοτών και καναλλαρχών να δώσουν βήμα στους απλούς πολίτες, που σήμερα βιώνουν τον απόλυτο κοινωνικό αμοραλισμό και μια απίστευτη οικονομική εξαθλίωση από ενέργειες και παραλήψεις του ελεεινού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, το οποίο για δεκαετίες στήριζαν και συγκάλυπταν με το αζημίωτο βέβαια, τους καθιστά απόλυτα συνυπεύθυνους για την κατάντια που έχει περιέλθει η Κύπρος μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδημοκρατικής στάσης, της συσκότισης και παραπληροφόρησης που τηρούν τα κυπριακά  ΜΜΕ, είναι η άρνηση όλων σχεδόν των ημερήσιων εφημερίδων να δημοσιέυσουν το πρόσφατο άρθρο μου που καταπιάνεται με την οικονομική βιωσημότητα της προτεινόμενης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ΔΔΟ. Στο άρθρο μου αυτό, που ταρακούνησε πάρα πολλούς που το διάβασαν, αναφέρω μεταξύ άλλων 10 λόγους για τους οποίους η λύση της ΔΔΟ δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και σε περίπτωση συμφωνίας το νέο μόρφωμα θα καταρρεύσει. Το άρθρο αυτό έχει αναδημοσιευτεί σε πολλά ηλεκτρονικά έντυπα, μπλόκς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όχι όμως στις κυπριακές ημερήσιες εφημερίδες. Προς τιμή της διεύθυνσης δύο εβδομαδιαίων εφημερίδων, τις οποίες και ευχαριστώ, αυτό το άρθρο θα δημοσιευθεί από την εφημερίδα ‘’Το Ποντίκι’’ την Παρασκευή 25/9/15 και από την εφημερίδα  ‘’24 Ώρες’’ το Σάββατο 26/9/2015

Κλείνοντας, καλώ για ακόμη μια φορά καναλλάρχες και εκδότες να εκφράσουν δημόσια συγνώμη στον κυπριακό Λαό, για τον ρόλο και την στάση που τήρησαν μέχρι σήμερα στα κυπριακά δρώμενα, και να προσπαθήσουν από εδώ και εμπρός να εξιλεωθούν κάνοντας σωστά και δημοκρατικά τη δουλειά τους για το καλό του λαού και του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη οργισμένη αντίδραση του λαού, για την προδιαγραφόμενη κακή λύση του κυπριακού, τις εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους, και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των κύπριων πολιτών, δεν θα πλήξει μόνο τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες αλλά και τους ιδίους.

Του Όμηρου Αλεξάνδρου

Οικονομολόγου Λογιστή-Ελεγκτή

http://omirosalexandrou.blogspot.com

 

B)ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Από τα  σκάνδαλα που έρχονται στο φως , τα δύο κόμματα εξουσίας  που   κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 ως σήμερον :

1/ Στο όνομα της δημοκρατίας και ελευθερίας καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του λαού , παραβίασαν το Σύνταγμα και διέπραξαν    σοβαρά εγκλήματα και  ανθρωπιστική καταστροφή κατά του Ελληνισμού γενικότερα  .

2/ Εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό με  ψεύδη ,  υποσχέσεις   ,  ραδιουργίες, νοθείες ακόμη και προδοσίες στα εθνικά θέματα και  διέφθειραν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της χώρα   .

3/ Ενώ διαδέχονταν το ένα κόμμα εξουσίας το άλλο  , ουσιαστικά συνεχιζόταν η ίδια κλοπή, διαρπαγή, απάτη, κομματική  λεηλασία, η ίδια αλητεία, διορισμοί από το παράθυρο για λόγους ψηφοθηρίας , άνομες συμβάσεις, διανομή και σπατάλη του δημόσιου πλούτου και διαρπαγή τούτου από τις κομματικές συμμορίες, σε συνεργασία με τους ξένους.

4/ Ο βίος και η πολιτεία των Υπουργών Αμύνης και Οικονομικών, χωρίς να εξαιρούνται τα λοιπά Υπουργεία και οι Τράπεζες-τα οποία ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί-παρομοιάζεται με συμμορίες που λυμαίνονταν τον τόπο .

5/ Ο ρόλος των Πρωθυπουργών (στο πρωθυπουργικό σύστημα που το έφτιαξαν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δύο κομμάτων εξουσίας) τους επέτρεπε χωρίς έλεγχο να κλέβουν ατιμωρητί , να ληστεύουν , να διανέμουν στους φίλους και  στην κομματική τους πελατεία,  ακόμη και στους ξένους, τον δημόσιο πλούτο χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα.

6/ Με τις  κλεπτοκρατικές δικλείδες της  ΑΣΥΛΙΑΣ των Υπουργών-Βουλευτών  (άρθρο 86 του Συντάγματος) και τον  νεολογισμό της « ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και άρα ασυλίας και ατιμωρησίας  μπόρεσαν να καταχραστούν  και ιδιοποιηθούν τον δημόσιο πλούτο και να χρεοκοπήσουν την χώρα, χωρίς να μπορεί να κινηθεί  η Δικαιοσύνη και ο  Νόμος εναντίον τους, παρότι είναι εμφανή τα εγκλήματα διαρπαγής και εσχάτης προδοσίας που διέπραξαν.

7/ Η καθυπόταξη και έλεγχος της τρίτης εξουσίας  της Δικαιοσύνης  – η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας -τους άφησε επί 40 χρόνια ανεξέλεγκτους να κλέβουν, να ρημάζουν , να ασχημονούν-ακόμη και να παραδίδουν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας . Μέγιστη ευθύνη φέρουν  και οι κεφαλές της Δικαιοσύνης διότι συνεργάσθηκαν με το αζημίωτο με τις  κομματικές συμμορίες.

8/ Το Κοινοβούλιο αποτελούμενο από τους γνωστούς γόνους των 3-4 «ηγεμονικών κληρομικώ δικαίω;» οικογενειών  και τους βαρόνους αυτών έπαιξε αισχρότατο ρόλο πραιτοριανών   υποκλέπτοντας  τον ψήφο του λαού με ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ψευτοδιλήμματα και απειλές .

9/ Όλο αυτό το  ειδεχθές και  ανθελληνικό συνονθύλευμα της  μεταπολιτευτικής εξουσίας, έδρασε κατά των συμφερόντων του λαού και  ενώ έβαλε στο χέρι τεράστια ποσά τα  κατασπατάλησε χάριν της  κομματοκρατίας, σε  εαυτούς και αλλήλους και αφήνοντας τη χώρα χωρίς ανάπτυξη . Αντίθετα κατέστρεψε  συστηματικά και με μανία  κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου, ακόμη και τον εξοπλισμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ.

10/ Σύμμαχο του είχε τα εγκληματικά   συγκροτήματα  μαζικής ενημέρωσης που συμμετείχαν και αυτά στην συσκότιση και παραχάραξη της αλήθειας και  δεν ενημέρωναν το λαό όταν εληστεύετο η  χώρα.  Αντίθετα τον  τυφλώνουν   και να τον καθοδηγούσαν σε λάθος πολιτικές επιλογές, σε λάθος πρόσωπα και σε λάθος  πορεία .

11/ Τώρα κατηγορούν το σκόπιμα παραπληροφορημένο λαό ότι συμμετείχε εκούσια στην εκλογή της κλεπτοκρατικής συμμορίας που κατέστρεψε τον τόπο και άρα και ο λαός φταίει για την χρεοκοπία  , με την λογική ότι: «μαζί τα φάγαμε».

12/ Οι ξένοι έχοντας αντιληφθεί το ποιόν της διεφθαρμένης εξουσίας με την   οποίαν έκαναν δοσοληψίες , προσπάθησαν να βγάλουν το μέγιστο δυνατόν κέρδος με παράνομες «μίζες» στους αξιωματούχους που υπέγραφαν τα   δάνεια, τους εξοπλισμούς , τις συμβάσεις του δημοσίου και κάθε πράξη απάτης και  συναλλαγής.

Επειδή τώρα αποδεικνύεται ότι τα δύο κόμματα εξουσίας      ήσαν  οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες στις οποίες συμμετείχαν    οι πλουτήσαντες πρωθυπουργοί ,   υπουργοί και όλοι οι  κομματικοί εγκάθετοι,

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια είχαν δεμένα τα χέρια της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Επειδή παραβίαζαν ατιμωρητί το Σύνταγμα .

Επειδή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε και ανεχόταν τη δράση των συμμοριών-κομμάτων εξουσίας και δεν τα κατήγγειλε στο λαό ως όφειλε. 

Επειδή ο λαός χειραγωγείτο-δίκην ποιμνίου- με τα ελεγχόμενα από κλεπτοκρατικά συγκροτήματα των ΜΜΕ  .

Επειδή εν τέλει χρεοκόπησαν και ταπείνωσαν τη χώρα:

α/ Οι πολίτες  στις προσεχείς εκλογές   πρέπει να κηρύξουν δια της ψήφου τους την αλλαγή του Πολιτεύματος . Αυτή θα γίνει  από   Συντακτική των Εθνοσυνέλευση που θα προέλθει από το λαό.

β/ να κηρύξουν την μεταπολίτευση σαν  επάρατη  περίοδο,  χειρότερη και από την επταετία και τις πράξεις   αυτής της σκοτεινής  περιόδου σαν  ΝΟΜΙΚΑ ΑΚΥΡΕΣ διότι έγινε σφετερισμός και παραχάραξη της λαϊκής εξουσίας.

γ/ να  ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ και τις Εταιρείες που συμμετείχαν σε κλεπτοκρατικές για τον Ελληνικό λαό συμφωνίες και  ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΚΥΡΕΣ  ως μηδέποτε γενόμενες .Εν ανάγκη να προσφύγουν και στα διεθνή δικαστήρια.

δ/Να ζητηθεί άμεσα το ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  τις οποίες οι κυβερνήσεις των δωσιλόγων και κλεπτοκρατών είχαν βάλει στο αρχείο.

ε/ να ανακηρύξουν ως πολίτευμα της Ελλάδος  το Πολίτευμα της  Άμεσης Δημοκρατίας (παραπλήσιο με το Ελβετικό)

στ/ να απαγορεύσουν την συμμετοχή για μια 20 ετία όσων ανεμείχθησαν   στην περίοδο της κλεπτοκρατικής μεταπολίτευσης και των γόνων αυτών .

ζ/ να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι συμμετείχαν στην κλοπή του δημοσίου πλούτου  , να επιστραφούν τα κλεμμένα και να δημευτούν οι περιουσίες τους.

*Αμφικτύων

19/1/ 2014

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών

http://amphiktyon.blogspot.com

 

C)Επιστολή από Έλληνα φοιτητή στην Τουρκία

Ο Παναγής  Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς…
«Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμαι στην Τουρκία. Είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και με αρκετά μειονεκτήματα. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένας τόπος με Όραμα και Σοβαρότητα, εν ολίγοις  ‘όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά’ .

Όραμα… αυτή η λέξη που τόσο έχει ξεφτιλιστεί στη χώρα μας. Γραφικός όρος κάθε πολιτικής ομιλίας που απλά πέφτει στο πάτωμα για να τον σκουπίσουν μετά οι καθαριστές μαζί με όλα εκείνα τα χαρτάκια του ψηφο-παραλληρήματος και μαζικού οργασμού αυτών των συγκεντρώσεων… Όραμα εννοώ μια ματιά για το πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον ή πιο απλά να ΄παραγγέλνουμε΄ το αύριο.
Σοβαρότητα δεν εννοώ την κομπορρημοσύνη ή παλικαριά ορισμένων Ελλήνων πολιτικών σε διεθνή γεγονότα ή στην τηλεόραση. Σοβαρότητα εννοώ την αντίληψη του οράματος, της εργασίας και των πόρων για την επίτευξή του, ή απλά αυτό που μας έλεγε ο μαθηματικός και διευθυντής στο Γυμνάσιο που φοιτούσα ΄Είμαι, Έχω, Θέλω΄.
Θα προσπαθήσω, αν και δύσκολο να μην ενδώσω στον πειρασμό της γκρίνιας που τόσο πολύ ερεθίζει, να περιγράψω την εμπειρία μου εδώ -στους ΄άλλους΄, κυρίως στο χώρο του Πανεπιστημίου, και θα αποδείξω γιατί απλά δεν ξαναγυρνώ. Τα συμπεράσματα και η διήγηση είναι προσωπική και εκ των πραγμάτων όχι αντικειμενική, δεν είναι πορίσματα επιστημονικής έρευνας παρά μόνο προβολή μιας οπτικής, ενός φοιτητή που πάτησε το πόδι του στη γείτονα πριν 2 χρόνια και συνεχίζει να διαβιεί εκεί, της δικιάς μου οπτικής.
Πώς ξεκίνησαν όλα. Οι Τούρκοι γείτονες μας μου απέδωσαν μία συνδυασμένη Υποτροφία το 2009. Συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe και με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης (μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες) κατόπιν διαγωνισμού που διεξήχθη και υποβολής αιτήσεων με επέλεξαν να είμαι Πρέσβης Καλής Θελήσεως και να σπουδάσω στη χώρα τους. Αρχικά δε διστάζω να πω, εξαιτίας ορισμένων προκαταλήψεων λόγω κόμπλεξ κατωτερότητας που ανθίζει σε μικρές χώρες όπως και η δική μας, …ήμουν επιφυλακτικός, γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά ήταν  τα πράγματα και πόσο με ωφέλησε η εν λόγω υποτροφία καθώς και πόσο μεγάλη τιμή ήταν το ότι μου αποδόθηκε.
Να γυρίσω πού; Στους σκοτεινούς εκείνους διαδρόμους που θυμίζουν την μεταπολεμική Ευρώπη… Στους περίεργους εκείνους τύπους που πουλάνε ‘ιδεολογική πραμάτεια’ από τα Κομματικά Τραπεζάκια τους.  Στους Φιντέλς και Ζαπατίστα του ελληνικού πανεπιστημίου που χτίζουν πόρτες Γραφείων Επιχειρηματικότητας(περίπτωση Πανεπιστημίου Πατρών)  ή στους Νέο-Ναζί διαφόρων ομάδων που έχουν κάθε δικαίωμα να σταματούν ομιλίες να μπαίνουν… να βγαίνουν, να θερίζουν, να ΄βιάζουν΄ και ό,τι βάζει ο νους.  Να ζηλέψω τι από αυτά;
Το πανεπιστήμιο που φοιτώ (Yeditepe Üniversitesi) είναι Ιδιωτικό ίδρυμα. Ναι μάλιστα οι Τούρκοι φίλοι μας έχουν από αυτά, ναι αυτά που τόσο απειλούν το ένδοξο δημόσιο (σοβιετικού τύπου) Πανεπιστήμιο της Χώρας μας…  Είναι ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός φορέας λοιπόν που Σέβεται τον εαυτό του και πάνω από όλα τους Φοιτητές του. Πρώτη φορά ένιωσα πως «μετράω» και πρώτη φορά είχα εντατική ‘εργασία για το σπίτι’.  Και ναι μου άρεσε! Γινόμουν καλλίτερος, ξαφνικά είχα κίνητρο, ό,τι ποτέ δεν είχα στην Ελλάδα δυστυχώς. Ενδεικτικά αναφέρω πως η παρακίνηση για τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή  μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις NGOs είναι συνεχής από τους καθηγητές, ορισμένες φορές και προϋπόθεση για να ΄περάσεις΄ το μάθημα.
Οι πολιτικές παρατάξεις είναι άλλη μια ελληνική πατέντα, εδώ δεν υπάρχουν, γιατί απλά δε χρειάζονται. Τα παράπονα των φοιτητών λαμβάνονται σοβαρά από τη διεύθυνση κάθε τμήματος και επιλύονται σε χρόνο μιας εβδομάδας (για σοβαρά θέματα).  Φυσικά υπάρχουν όμως Ομάδες ΑΠΟ το Πανεπιστήμιο ΓΙΑ το Πανεπιστήμιο, από ομάδες φιλοσοφικές, ερασιτεχνικής φωτογραφίας, καταδύσεων-extreme sports, χορού μέχρι ομάδες Επιστημονικής φαντασίας και ό,τι βάζει ο νους. Ναι αυτές οι «παρατάξεις» μου αρέσουν πολύ και μάλιστα χρηματοδοτούνται αφειδώς από το Πανεπιστήμιο.
Τις εγκαταστάσεις δεν θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα διότι είναι η ποιότητα που μετράει και όχι η εμφάνιση, συνοπτικά θα πω όμως πως συναγωνίζονται εγκαταστάσεις 5αστερου ξενοδοχείου.
Επίσης  εντός του πανεπιστημίου πραγματοποιούνται ημέρες Καριέρας ναι! Καριέρας όπου έρχονται Εταιρείες και συνδιαλέγονται και ναι γιατί όχι ΄Στρατολογούν΄ φοιτητές!  Σενάρια επιστημονικής φαντασίας αυτά για τη χώρα μας… Ακόμα, το πανεπιστήμιο έχει εφαρμόσει το σύστημα των Credits  που σημαίνει ότι τα μαθήματα που «περνάω» εδώ αναγνωρίζονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο… Βέβαια όχι στη χώρα μας, της οποίας παρεμπιπτόντως  το πτυχίο μου αναγνώρισε πλήρως η τουρκική κυβέρνηση εντός 2 μηνών.
Αλλά μήπως όλα αυτά συμβαίνουν διότι το Yeditepe είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ καθώς έχω επισκεφθεί και Δημόσια Πανεπιστήμια λόγω Τούρκων και Αμερικανών. Ναι! Αμερικανών φίλων που σπουδάζουν εκεί και έχω συμμετέχει σε διαλέξεις. Εν ολίγοις υπάρχει Σοβαρότητα. Δηλαδή οι σκοποί των Πανεπιστημίων είναι σαφώς ορισμένοι και όλοι επιτελούν λειτούργημα, με Πλεονασματικούς (ιδιωτικά αλλά και ορισμένα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα) ή Ισοσκελισμένους (κυρίως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα). Για να μην παρεξηγηθώ, ελλείψεις και μειονεκτήματα υπάρχουν και δεν περιγράφω κάποιον παράδεισο. Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι η Σοβαρότητα και το Όραμα ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, κάτι που λείπει στην Ελλάδα.
Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή. Ανοιχτή σε ξένους φοιτητές, σε ιδέες που θα την πάνε μπροστά. Ανοιχτή στους τουρίστες. Οι Έλληνες μπορούμε να την επισκεφθούμε μόνο με την ταυτότητά μας σε αντίθεση με τους Τούρκους που για να έρθουν στη χώρα μας το μόνο που δε ζητούν –χωρίς αυτό να είναι βέβαιο– είναι Πιστοποιητικό Φρονημάτων. Ανοιχτή σε επενδύσεις και στο επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις εδώ δεν είναι κακές αλλά οι ιδιοκτήτες – μέτοχοί τους είναι πρόσωπα σεβασμού διότι προσφέρουν παραγωγή πλούτου αντί να μοιράζουν τη μιζέρια. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και ασυμμετρίες και σαφώς μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο μέρος να διαβιώσεις, όμως οι ευκαιρίες υπάρχουν. Η ανάπτυξη είναι μεγάλη και το ηθικόν υψηλό. Αυτά μου φτάνουν και μου περισσεύουν.  Θέλετε κι άλλα;
Γερμενής Παναγής
Master in Political Science, Yeditepe Üniversitesi- Turkiye
Bachelor in Bussiness Administration, University of Patras Greece»

Υπεύθυνος φιλοξενίας:
Θανάσης Μαυρίδης

ΥΓ: Πριν δέκα χρόνια η κατάσταση στα τουρκικά πανεπιστήμια δεν ήταν αυτή που περιγράφει ο φίλος μας. Σήμερα η Τουρκία τρέχει σε όλους τους τομείς με ταχύτητες ασύλληπτες για τα ελληνικά δεδομένα.  Δέκα χρόνια μεσολάβησαν για να αρχίσει να μεταμορφώνεται η Τουρκία. Γιατί όχι κι εμείς και γιατί όχι γρηγορότερα;

Capital.gr

Πηγή: himaira.blogspot.com  /2011

EUCHARISTOOMEN EPEIE PANOPEA

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.