ΕΡΓΑΖΟΜΕΘΑ ΔΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΕΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


A)Επαναστατική θεραπεία των αθλητικών κακώσεων με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την ιατρική πιο αποτελεσματική. Δεν είναι τυχαίο που οι επιστήμονες ερευνούν συνέχεια νέες πτυχές εκμετάλλευσης τους για καλύτερη θεραπεία περισσότερων ασθενειών. Τελευταία δεδομένα μας έρχονται από τους αθλητιάτρους καθώς η χρήση βλαστοκυττάρων στις αθλητικές κακώσεις μειώνουν σημαντικά το χρόνο επιστροφής του αθλητή στην ενεργό δράση.

Συγκεκριμένα τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα μας έρχονται από τη δοκιμή βλαστοκυττάρων στη ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου, της πιο συχνής αθλητικής κάκωσης και τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο «International Cartilage Repair Society- StemCells and Scaffolds», το οποίο διεξήχθη στη Μπολόνια της Ιταλίας 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπό την αιγίδα της ICRS.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αθλητές επιστρέφουν στην ενεργό δράση μέσα  σε μόλις δύο μήνες μετά το χειρουργείο. Η νέα μέθοδος  χαρακτηρίστηκε ως επανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα  εφαρμόζονται πάνω  από  540  τεχνικές αποκατάστασης,  ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο χρόνος επιστροφής  στην ενεργό δράση, που κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το σπορ  του αθλητή.

Η χρήση βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών, βοηθά  στην ταχύτερη κυτταρική αφομοίωση- νεοαγγειογένεση των μοσχευμάτων (χιαστού) και  ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Η έκκριση κυτοκινών και νεο-αγγειογεννετικών παραγόντων, επιταχύνουν τη κυτταρική ανάπτυξη και την εν γένει αναγέννηση του χιαστού συνδέσμου, ενώ συνεχίζουν την αναγεννητική τους δράση για πολλούς μήνες.  

Στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου προσμετρούνται επίσης, η γρήγορη αναγέννηση του μοσχεύματος και η σταθερότητα του γόνατος, η μείωση του κινδύνου μόλυνσης και αποτυχίας, η αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας και ο πόνος και φυσικά το μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η  χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.

Η χρήση παροχέτευσης μετά το χειρουργείο απαγορεύεται και ειδικά πρωτόκολλα αιμόστασης απαιτούνται. Επίσης απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι  εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω  αποθεραπεία του.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος που τραυματίζεται πιο συχνά από τις αθλητικές δραστηριότητες μας, πιθανές πτώσεις ή και τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες τραυματίζουν το χιαστό δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες ενώ, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων τραυματισμών σε σχέση με τους Αφρο-αμερικάνους τους Ασιάτες και τους Ισπανόφωνες. Στις ΗΠA  mάλιστα περίπου 250.000 άτομα τραυματίζουν το χιαστό τους σε ετήσια βάση, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνάμε τις 4.000 άτομα το χρόνο. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 15 ετών μέχρι 45 ετών.

Οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί γίνονται στο μπάσκετ, στο χόκεϊ, το ποδόσφαιρο και τη γυμναστική, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ. Να σημειωθεί όμως, ότι μόνο στο 30% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι από άμεση επαφή με αντίπαλο.

Τέλος, αναφορικά με το κόστος για την αντιμετώπιση των κακώσεων του χιαστού συνδέσμου στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου υπάρχει καταγραφή, αυτό φτάνει στα 2-3 δισ. δολάρια το χρόνο, γεγονός που δείχνει το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των τραυματισμών αυτών.

PEEGEE  naftemboriki

B)Η Κυτταρική Ιατρική προλαμβάνει και καταπολεμά τις ασθένειες

Η ημερήσια πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι είναι το κλειδί για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, υποστηρίζει η Κυτταρική Ιατρική.

«Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και του καρκίνου», επισημαίνει ο κύπριος γιατρός, ειδικευμένος στην κυτταρική ιατρική, Γιώργος Κατσώνης, με αφορμή την ομιλία του στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.
«Η κυτταρική ιατρική μελετά τις μικρότερες ομάδες του σώματος, τα κύτταρα. Η υγεία του σώματός μας, καθορίζεται στο επίπεδο των εκατομμυρίων κυττάρων, που συναποτελούν τον οργανισμό μας και όχι στο επίπεδο των οργάνων. Τα κύτταρα σχηματίζουν τα όργανα και χρειάζονται συγκεκριμένες ουσίες για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις. Η χρόνια έλλειψη σε μικροθρεπτικά στοιχεία οδηγεί σε ελλιπείς κυτταρικές λειτουργίες και άρα σε ασθένειες», εξηγεί ο κ. Κατσώνης
Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών ουσιών, ενώ οι ανάγκες τους είναι αυξημένες λόγω του φυσικού και ψυχολογικού στρες.
«Η κύρια αιτία ανάπτυξης της αρτηριοσκλήρυνσης δεν είναι η χοληστερίνη αλλά η χρόνια ανεπάρκεια σε βιταμίνη C και σε άλλα μικροθρεπτικά, στα εκατομμύρια κύτταρα του τοιχώματος των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η σταθερότητα τους και να δημιουργούνται ρωγμές. Η χοληστερίνη και οι άλλες εναποθέσεις αποτελούν ένα πρόχειρο μηχανισμό του οργανισμού για επιδιόρθωση και σταθεροποίηση των αποδυναμωμένων αιμοφόρων αγγείων. Η βέλτιστη παροχή βιταμίνης C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και οδηγεί στην απομάκρυνση των διορθωτικών παραγόντων, δηλαδή των αθηρωματικών πλακών, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Εξάλλου η βιταμίνη C συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του μεταβολισμού βιταμινών-σακχάρων και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη. Επιπλέον η τακτική πρόσληψη κυτταρικών θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη τροφοδότηση των καρδιομυοκυττάρων με βιοενέργεια και άρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αρρυθμιών», υποστηρίζει ο κ. Κατσώνης.
Όσον αφορά τον καρκίνο, η κυτταρική ιατρική στοχεύει στον έλεγχο των μηχανισμών που προκαλούν τη νόσο. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι: η εισβολή των καρκινικών κυττάρων και η μετάσταση, ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων και η ανάπτυξη όγκου, η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο και η ενεργοποίηση της διαδικασίας θανάτου των καρκινικών κυττάρων. Όπως εξηγεί ο κ Κατσώνης υπάρχει μηχανισμός φυσικού ελέγχου του καρκίνου.
«Για τον έλεγχο του καρκίνου κεντρικό ρόλο παίζει η αναστολή των ενζύμων αποδόμησης του κολλαγόνου. Καθοριστικό ρόλο προς αυτό τον σκοπό παίζουν: η βιταμίνη C με αναστολή αποδόμησης και προαγωγή της οικοδόμησης του συνδετικού ιστού, τα αμινοξέα λυσίνη-προπολίνη που προάγουν την οικοδόμηση του συνδετικού ιστού και οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι, που είναι αντιοξειδωτικές και προστατεύουν τα κύτταρα. Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης C και άλλων μικροθρεπτικών είναι ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος βιολογικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της μετάστασης, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου καρκινοπαθών», προσθέτει ο κ Κατσώνης.

PAGAN http://health.in.gr

C)Υαλουρονικό νάτριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Υαλουρονικό Νάτριο (Sodium hyaluronate) είναι το μετά νατρίου άλας της Υαλουρονάνης (Ηyaluronan), δηλαδή του Υαλουρονικού οξέος (Hyaluronic Acid). Το όνομα Υαλουρονικό οξύ προέρχεται ετυμολογικά από την Ελληνική λέξη «ύαλος» (και «ύελος»), που σημαίνει γυαλί, διαφανής υαλοπίνακας, τζάμι (cam= τουρκικό), και «ουρονικό οξύ» επειδή απομονώθηκε πρώτα στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού (vitreous houmor) και απέδιδε ένα μεγάλο ποσό ουρονικού οξέος. Ο όρος Υαλουρονικός αναφέρεται στη συζευγμένη βάση του Υαλουρονικού οξέος. Επειδή το μόριο της ουσίας τυπικά υφίσταται in vivo στην πολυανιονική μορφή, γι αυτό συχνά αναφέρεται και ως Υαλουρονάνη (Hyaluronan).[1].

Το Υαλουρονικό Νάτριο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από σε τρεις ιατρικές ειδικότητες, την οφθαλμολογία, την ορθοπεδική – τραυματολογία και την πλαστική χειρουργική.

Η Χημεία του Υαλουρονικού Νατρίου

Sodium Hyaluronate

Χημικά, το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα βιοπολυμερές (biopolymer) φυσιολογικό σύμπλεγμα σακχάρου της οικογένειας Γλυκοζαμινογλυκάνης (Glucosaminoglycan) και αποτελεί ένα πολυμερές μακράς αλυσίδας, που περιέχει επαναλαμβανόμενες μονάδες Na-γλυκουρονικο-N-ακετυλογλυκοζαμίνης. Η Χημική ονομασία του Υαλουρονικού Νατρίου είναι: Νάτριο (2S,3S,4R,5R,6R) -3- [(2S,3R,4R,5S,6R) -3- ακεταμιδο -4- [(2R,3R,4S,5S,6S) -6- καρβοξυ-3,4,5-τριυδροξυοξαν2-υλ] οξυ -5- υδροξυ -6- (υδροξυμεθυλ) οξαν -2- υλ] οξυ -6- [(2R,3R,4R,5S,6R) -3- ακεταμιδο -2,5- διυδροξυ -6- (υδροξυμεθυλ) οξαν -4- υλ] οξυ-4,5 – διυδροξυοξανο -2- καρβοξυλικό οξύ. Ο συντακτικός τύπος της ουσίας διατίθεται στην  ιστοσελίδα   http://www.chemblink.com/structures/9067-32-7.gif.[1].

  • Ο μοριακός χημικός τύπος της είναι = [C14H20NO11Na]n.
  • Ονομασία INCI = Sodium Hyaluronate
  • Ονομασία EINECS = 232-678-0 (Hyaluronic acid)
  • Αριθμός CAS = 9067-32-7

Παραγωγή Υαλουρονικού Νατρίου

Γενιές Υαλουρονικών

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα ελαστικό και κολλώδες (viscoelastic) πολυμερές, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, φυσιολογικά υπάρχει στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού αλλά στις αρθρώσεις. Το Υαλουρονικό νάτριο που φυσιολογικά απαντάται στο επιθήλιο του κερατοειδούς χιτώνος συνδεδεμένο με ειδικούς υποδοχείς, έχει μια ισχυρή συγγένεια και έλξη με τους υποδοχείς αυτούς. Πιθανώς να υπάρχει και στο ελυτρικό υγρό των τενόντων, όπως και στις κύστεις γαγγλίων, όπως φαίνεται τουλάχιστον μακροσκοπικά. Το σύνηθες υαλουρονικό νάτριο είναι ένα κολλώδες διάλυμα αποτελούμενο από ένα κλάσμα μεγάλου μοριακού βάρους, περίπου 500.000-730.000 daltons, εντός εξευγενισμένου υδατικού διαλύματος χλωριούχου νατρίου.[2].

Η αρχική παραγωγή σκευασμάτων Υαλουρονικού Νατρίου πρώτης γενιάς, γινόταν από ιστούς ζωικής προέλευσης, και ιδίως από ακρολοφίες πουλερικών (λειρί κόκκορα). Η διαδικασία παραγωγής ήταν πλύση με απορρυπαντικά και αλκοόλη, θέρμανση, πολτοποίηση, κονιορτοποίηση, εκχύλιση με αλκοόλη και έτσι είχαμε τα Υαλουρονικά πρώτης γενιάς βραχείας και διασταυρούμενης αλύσου ζωϊκής προέλευσης. Τα Υαλουρονικά αυτά είχαν Μοριακό Βάρος 500-730 kDaltons (Hylan A) και ορισμένα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα (πχ HYALART®).[3]. Τα Υαλουρονικά δεύτερης γενιάς παράγονταν από Hylan A, και με επεξεργασία με φορμαλδεΰδη, παραγόταν το Hylan B (παχύρευστη γέλη). Στη συνέχεια ένα μίγμα αποτελούμενο από 20% Hylan Β και 80% Hylan A επεξεργάζονταν με σουλφοξείδιο του βινυλίου και παραγόταν το Hylan GF-20 (SYNVISC® και EUFLEXXA®).[3] Οι Γάλλοι Chevalier X, Jerosch J, Goupille P et al. δημοσίευσαν το έτος 2010 διπλή τυφλή πολυκεντρική μελέτη – εργασία περί επιτυχούς χρήσης Hylan G-F 20 σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.[4].

Για τα αρχικά αυτά σκευάσματα Υαλουρονικού Νατρίου πρώτης και δεύτερης γενιάς, έχουν γραφεί επικριτικά σχόλια ειδικών. Ο Αμερικανοκινέζος Chen et al έγραψε ότι “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το διασταυρούμενης αλύσου Υαλουρονικό ήταν η πιο πιθανή αιτία της κοκκιωματώδους φλεγμονής στις αρθρώσεις“. Επίσης οι Γερμανοί Leopold S et al έγραψαν ότι «Τοπικές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν σημαντικά συχνότερα στους ασθενείς που έλαβαν πάνω από ένα κύκλο θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο ένα κύκλο Hylan GF-20».[3]. Το έτος 2007 οι Γερμανοί Reichenbach S, Blank S, Rutjes A et al. δημοσίευσαν εργασία – μελέτη όπου σύγκριναν τις εγχύσεις Hylan GF 20 με τις εγχύσεις Υαλουρονικού Νατρίου και πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση.[5].[1].

Τα τελευταία χρόνια έχουμε την παραγωγή Υαλουρονικών τρίτης γενιάς, ή ορθότερα Υψηλής Καθαρότητας Υαλουρονάνες (Highly Purified Hyaluronan, HPH). Πρόκειται για βιοτεχνολογικά προϊόντα με πλήρη καθαρότητα, που παράγονται από καλλιέργειες κυττάρων. Επιλέγεται η αφαίρεση του εκτός κυτταρικής μεμβράνης Υαλουρονικού, γίνεται αύξηση της κυτταρικής σειράς, ζύμωση σε βιοαντιδραστήρα, παραγωγή μεγάλου αριθμού κυττάρων, διήθηση σε γέλη πυριτίου (Silica Gel), κατακράτηση προσμίξεων, διατήρηση του κυτταρικού τοιχώματος, καθίζηση, περαιτέρω καθαρισμός, έκπλυση (το Υαλουρονικό εκπλένεται από τα κυτταρικά τοιχώματα και συλλέγεται) και τελικά παράγεται καθαρό Υαλουρονικό οξύ, μακράς μη διακλαδούμενης αλύσου. Τα Υαλουρονικά αυτά έχουν μοριακό βάρος είτε 1800-2000 kDaltons είτε 2400 – 3600 kDaltons».[6].[1].

Είδη σκευασμάτων Υαλουρονικού Νατρίου

Πίνακας Υαλουρονικών

Στο εμπόριο σήμερα κυκλοφορούν διεθνώς δεκάδες σκευάσματα Υαλουρονικού Νατρίου, ή Υαλουρονάνης, ενίοτε το ίδιο σκεύασμα με διαφορετικό όνομα σε κάθε χώρα, που πολλές φορές στα έντυπά τους έχουν ανεπαρκείς πληροφορίες ιδιοτήτων. Για παράδειγμα το Ιταλικό Hyalart® της Fidia, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ κυκλοφορεί σε συσκευασία των 5 ενέσεων με το όνομα Hyalgan®. Πάντως συγκριτικές μελέτες των διαφόρων Υαλουρονικών δεν είναι διαθέσιμες εκτός σπανίων εξαιρέσεων. Οι Karlsson και συνεργάτες δημοσίευσαν το έτος 1998 συγκριτική μελέτη δύο διαφορετικών Υαλουρονικών και Placebo σε ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν βρήκαν στατιστικα σημαντική διαφορά στα Υαλουρονικά.[7] Θα παραθέσουμε κατωτέρω τα κυριότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ΗΠΑ με τις βασικές ιδιότητές τους, αλφαβητικά: (Πίνακας). Διαφορές: Ορισμένα από αυτά τα Υαλουρονικά είναι συνταγογραφούμενα, και η δαπάνη τους καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας (αυτά με MW=1800-2000 kDaltons), ενώ άλλα όχι (αυτά με MW = 2400-3600 kDaltons). Επίσης, όπως βλέπουμε στον πίνακα τα Υαλουρονικά διαφέρουν στην τεχνολογία παρασκευής, στο μοριακό βάρος και φυσικά στο ιξώδες. Ουδέν εξ αυτών κατάφερε να φτάσει το μοριακό βάρος του ανθρώπινου Υαλουρονικού υγιούς αρθρικού υγρού που είναι 4000-7000 kDaltons, ενώ στην Οστεοαρθρίτιδα είναι μόλις 1000 kDaltons. Μια άλλη διαφορά των Υαλουρονικών είναι ο τρόπος χρήσης. Άλλες εταιρείες προτείνουν μία έγχυση Υαλουρονικού 2ml ανά εβδομάδα επί πέντε ενέσεις συνολικά, άλλες εταιρείες μία εφ άπαξ ένεση 4ml (Monovisc®) ή 6ml ετησίως (Synvisc®) και άλλα 3 ενέσεις ετησίως, μία κάθε εβδομάδα (Euflexxa®). Πρόσφατα η εταιρεία Fidia Ιταλίας ανακοίνωσε εργασίες όπου προτείνεται για το Hyalart® σχήμα 3 ενέσεων 2ml εφάπαξ ανά τετράμηνο, δηλαδή 12 ενέσεις 2ml κάθε χρόνο σε κάθε γόνατο.[8] Πάντως ο Ελληνικός ΕΟΦ συνιστά και εγκρίνει μέχρι 5 ενέσεις σε κάθε γόνατο χωρίς να καθορίζει χρόνο επαναληψιμότητας [9]. Σημείωση – Συντομογραφίες:

  • HPA = Highly Purified Hyaluronan = Υαλουρονάνη Υψηλού Εξευγενισμού – Καθαρότητας,
  • MW = Molecular Weight = Μοριακό Βάρος: Μετράται σε kDa= kilo Daltons.
  • Ελαστικότητα (Elasticity, ELΑ): μετράται σε μονάδες Pa.s (2,5 Hz),
  • Ιξώδες (Viscosity, VI): Μετράται σε μονάδες Pa.s (2,5 Hz).
Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s