Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΣΟΝ


A)Μεταμοσχεύτηκε συνθετικό όργανο

Του KENRICK VEZINA

Χειρουργοί στη Σουηδία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν ένα πλήρως συνθετικά κατασκευασμένο όργανο -μια τραχεία- σε έναν άνδρα με καρκίνο στο τελικό στάδιο

Η συνθετική τραχεία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο κατασκευασμένο από ένα πορώδες πολυμερές και ιστό από βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενή μέσα σ’ έναν βιοαντιδραστήρα σχεδιασμένο ειδικά για την προστασία του οργάνου και την ανάπτυξη κυττάρων.

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από τον Πάολο Μακιαρίνι στο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη. Ο ασθενής έχει αναρρώσει πλέον πλήρως και έχει γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το αντίγραφο της τραχείας κατασκευάστηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Σεϊφάλιαν, καθηγητή νανοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής στο UCL του Λονδίνου. Οι ιστοί του οργάνου αναπτύχθηκαν πάνω στο αντίγραφο χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς μέσα στον βιοαντιδραστήρα. Το αντίγραφο βασίστηκε πάνω σε ένα διάλυμα από βλαστοκύτταρα που πάρθηκε από το μυελό των οστών του ασθενούς και διατηρήθηκε στη σωστή θερμοκρασία καθώς περιστρεφόταν μέσα στον βιοαντιδραστήρα και τα κύτταρα σχημάτιζαν τον ιστό του οργάνου. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες.

Η μεταμόσχευση αυτή είναι ένα τεράστιο άλμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, λέει ο Αρνολντ Κρίεγκσταϊν, διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής και Ερευνας Βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. «Το να βρίσκουμε τρόπους να δημιουργούμε μοσχεύματα μέσω των βλαστικών κυττάρων είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται η αναγεννητική ιατρική» λέει ο Κρίεγκσταϊν.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει πως η τραχεία είναι ένα απλό όργανο που πραγματοποιεί μια κατά βάση μηχανική λειτουργία -λειτουργεί σαν ένας αγωγός αέρα. Η δημιουργία ενός εξαιρετικά περίπλοκου οργάνου, όπως ενός πνεύμονα ή ενός νεφρού θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, εξηγεί.

Τα συνθετικά όργανα είναι ανώτερα των κοινών οργάνων δωρητών από πολλές απόψεις. Μπορούν να είναι διαθέσιμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ένα όργανο δωρητή. Επίσης, επειδή δημιουργούνται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, δεν απαιτούν τη χορήγηση επικίνδυνων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για αποφυγή της απόρριψης του μοσχεύματος.

Για να κατασκευάσουν την τραχεία, ο Σεϊφάλιαν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα πολυμερές με χιλιάδες μικρές τρυπούλες, οι οποίες επέτρεψαν στα κύτταρα να «ριζώσουν» και να αναπτυχθούν.

Αρχικά δημιούργησαν ένα γυάλινο καλούπι της τραχείας χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες του ασθενούς. Επειτα έκοψαν λωρίδες από πολυμερές υλικό και τις τύλιξαν γύρω από το καλούπι για να δημιουργήσουν δακτυλίους χόνδρου, οι οποίοι δυναμώνουν τη δομή του οργάνου. Μετά έβαλαν το μοντέλο σε μια υγρή μορφή του ίδιου πολυμερούς, η οποία είχε αναμειχθεί με αλάτι. Τέλος, το ξέπλυναν ολόκληρο σε ένα διάλυμα, από το οποίο βγήκε ένα σπογγώδες μοντέλο που έμοιαζε με μια οργανική τραχεία.

Οταν το καλούπι ήταν έτοιμο, ο ζωντανός ιστός άρχισε να αναπτύσσεται επάνω του χρησιμοποιώντας τον ειδικό βιοαντιδραστήρα. Ενα διάλυμα βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενή χύθηκε μέσα στη συνθετική τραχεία η οποία πήρε την τελική της μορφή μέσα στον βιοαντιδραστήρα. Χρειάστηκαν περίπου δύο μέρες για να δημιουργηθούν οι ιστοί.

Η δημιουργία του συνθετικού οργάνου καθυστέρησε, επειδή ήταν η πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, εξηγεί ο Σεϊφάλιαν. Στο μέλλον, λέει, θα μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες μοντέλο μέσα σε δύο μέρες.

© 2011 Technology Review

PEEGEE ENET.GR

B)επιστημονικά θαύματα που άλλαξαν τον κόσμο μας

Με μια διεθνή επικαιρότητα που βρίθει από οικονομική κρίση, ανεργία, διαφθορά και σκάνδαλα κάθε είδους, πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα, εμφυλίους πολέμους και φυσικές καταστροφές, οι «καλές ειδήσεις» της χρονιάς προέρχονται συνήθως από τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς μεγάλης διάρκειας παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Παρίσι

Η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς μεγάλης διάρκειας παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Παρίσι

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, επιστήμονες από όλον τον κόσμο κατάφεραν με τα επιτεύγματά τους να ανοίξουν τον δρόμο για τη θεραπεία ασθενειών, το ξεκλείδωμα μεγάλων μυστηρίων και τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας.

Η έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Science» επέλεξε ως σημαντικότερο επίτευγμα του 2013 την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, που είναι και η μάστιγα του αιώνα μας. Δεν πρόκειται για μία και μόνο μέθοδο αλλά για μια στρατηγική που άλλαξε φέτος «τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος», δηλαδή μέσω της στρατολόγησης του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξουδετέρωση των όγκων.

Μέσα στο 2013 τρεις προσεγγίσεις που βασίστηκαν σε γνώσεις που χρονολογούνται από το 1980 και 1990 απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στους ασθενείς.

2013... επιστημονικά θαύματα που άλλαξαν τον κόσμο μας

Η πρώτη αφορά την πρωτεΐνη CTLA-4 που υπάρχει στην επιφάνεια των Τ-ανοσοποιητικών κυττάρων και φρενάρει τη δράση τους δίνοντας παράταση ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα και δεύτερη στο μόριο PD-1 που επίσης θεωρείται ότι φρενάρει τη δράση των Τ-κυττάρων συρρικνώνοντας τους όγκους σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Κύτταρα
Η τρίτη ανοσοθεραπεία που αναφέρει η επιθεώρηση έγκειται στην απομόνωση Τ-κυττάρων από τον οργανισμό του καρκινοπαθούς, την προσθήκη επιπλέον γονιδίων σε αυτά και την εκ νέου τοποθέτησή τους στον ασθενή, μια μέθοδος που εξαφανίζει τη λευχαιμία σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

2013... επιστημονικά θαύματα που άλλαξαν τον κόσμο μας

Ενα ακόμη ιατρικό επίτευγμα, το οποίο αυτόν τον μήνα έγινε πρώτη είδηση στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς μεγάλης διάρκειας παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας Carmat που έκανε πραγματικότητα την ιδέα που είχε συλλάβει ο Αλέν Καρπεντιέ, η τεχνητή καρδιά αποτελείται από μηχανικά μέρη και από ιστό αγελάδας, μιμείται με επιτυχία τη λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς με έναν συνδυασμό μηχανικών εξαρτημάτων και ηλεκτρονικών αισθητήρων και είναι συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό για πέντε χρόνια, σε αντίθεση με τα τεχνητά όργανα που υποκαθιστούσαν ή υποβοηθούσαν την καρδιά και είχαν μικρή διάρκεια ζωής. Ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα, το οποίο βέβαια ζυγίζει τρεις φορές περισσότερο από μια ανθρώπινη καρδιά και το κόστος της ανέρχεται σε περίπου 150.000 ευρώ, έχει συνέλθει και έχει κανονική επαφή με το περιβάλλον.

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και την πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων που επετεύχθη τον περασμένο Μάιο από ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης στο Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών ανοίγοντας τον δρόμο για τη θεραπεία ασθενειών και την αναγέννηση ιστών και οργάνων, όπως καρδιάς, μυών και εγκεφάλου.

2013... επιστημονικά θαύματα που άλλαξαν τον κόσμο μας

Μετά από 15 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, οι επιστήμονες εφάρμοσαν σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα μια τεχνική κλωνοποίησης παρόμοια με εκείνη που είχαν εφαρμόσει οι Βρετανοί συνάδελφοί τους του Ινστιτούτου Ρόσλιν για να παράγουν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο «Ντόλι» το 1996.

PAGAN ETHNOS.GR

 

C)Αναγεννητική ιατρική με χρήση ομφάλιου λώρου

Το 2005, ο δρ McGuckin και ο δρ Forraz απέδειξαν για πρώτη φορά “την ύπαρξη πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων στρ αίμα ομφάλιου λώρου, τα οποία ονομάστηκαν βλαστικά κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου παρόμοια με τα εμβρυονικά (Cord Blood-derived Embryonic-like Stem Cells, CBE) λόγω των συγγενών χαρακτηριστικών τους με τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Τα CBE έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν διάφορους τύπους ιστού όπως αίμα, νευρικά κύτταρα, πάγκρεας ή ήπαρ, προσφέροντας ενδιαφέρουσες προοπτικές για Βιοτεχνολογία και κλινικές εφαρμογές.

Το 2005 και το 2006, ο/καθηγητής McGuckin δημοσίευσε τα αποτελέσματα από την πρώτη δημιουργία ηπατικού ιστού σε τρείς διαστάσεις (3D) χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινο αίμα ομφάλιου λώρου. Για να το επιτύχει αυτό, ή ομάδα του συνεργάστηκε με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) υπό τη διεύθυνση και χρηματοδότηση του βρετανικού υπουργείου Επιστήμη, και Τεχνολογίας. Η συνεργασία αυτή με τη NASA και με δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως εταίρους (Rice University και University of Texas) επέτρεψε την ανάπτυξη του βιοαντιδραστήρα μικροβαρύτητας για μηχανική ιστών. Τα μοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές τα προσεχή χρόνια. Όσον αφορά τη φαρμακευτική έρευνα, τα μοντέλα αυτά συμβάλλουν ήδη στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τοξικών παρενεργειών στον ανθρώπινο ιστό. Το 2007, η ομάδα του καθηγητή δημοσίευσε ένα άρθρο όπου παρουσιάζονταν οι ανθρώπινοι ιστοί που παράγουν ινσουλίνη. Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη.

Προάγγελος της ιατρικής του μέλλοντος

Ο δρ Colin McGuckin, πρόεδρος και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυτταρικών θεραπειών στη Λιόν της Γαλλίας και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Novus Sanguis για την Αναγεννητική Ιατρική, πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσα δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μέσα σε λιγότερα από 20 χρόνια τα Βλαστικά κύτταρα αναδείχθηκαν από μια σχεδόν άγνωστη έννοια σε προάγγελο της ιατρικής του μέλλοντος.»
Τα Μεσεγχυματικά Βλαστικά Κύτταρα, (MSC), είναι ένας τύπος πολυδύναμων ενήλικων Βλαστικών κυττάρων, τα οποία τα βρίσκουμε σε σημαντικά μεγάλες ποσότητες στον ίδιο το ιστό του ομφάλιου λώρου (συγκεκριμένα στη γέλη του Whartοn -ουσία του ομφάλιου λώρου- και στους πλακουντιακούς ιστούς).Ένα από τα Βασικά πλεονεκτήματα της γέλης του Wharton είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής».

Έχει αποδειχθεί, συνέχισε ο καθηγητής, «η δυνατότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων να διαφοροποιούνται σε πληθώρα διαφορετικών ιστών, όπως οστικό, χόντρους ,λιπώδη, ηπατικό, νευρικό, παγκρεατικό και μυϊκό, και τα εν λόγω κύτταρα θεωρούνται επίσης ότι έχουν αναγεννητικές δυνατότητες για συγκεκριμένες εκφυλιστικές παθήσεις. Η αποθήκευση αυτών των κυττάρων θεωρείται πλέον εφικτή από τον ομφάλιο λώρο, μέσω των νέων καινοτομιών στην τεχνολογία ψύξης. Η χρησιμότητα των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων επιβεβαιώνεται από τα θετικά κλινικά αποτελέσματα διαφόρων ερευνητικών κέντρων με τη χορήγηση αυτόλογων MSC (ο ίδιος ασθενής ως δότης) σε ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, οστική νέκρωση, κατάγματα οστών, ρήξη μηνίσκου, διαβήτη τύπου 1, οξεία νέκρωση του εγκεφάλου, αποφρακτική αρτηριοπάθεια και χρόνια τοξική ηπατοπάθεια. Να χρησιμοποιηθούν δηλαδή στην Αναγεννητική Ιατρική.

«Αναγεννητική ιατρική είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφεται πλέον αυτό που θεωρείται ως «το τελευταίο οχυρό» της έρευνας: Η αναγέννηση του φθαρμένου ιστού με τρόπο που θα εγγυάται την αποκατάσταση της λειτουργίας όχι μόνο ενός, αλλά πληθώρας εξειδικευμένων ιστών, όπως ήπαρ, πάγκρεας, μυοκάρδιο, προστάτης, οστά, χόντρος, ενδοθήλια, καρδιακές βαλβίδες, κύστη, ακουστικό σύστημα, οπτικό σύστημα, επινεφρίδια, δέρμα και άλλα, μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων, με σκοπό την παροχή νέων θεραπευτικών αγωγών για παθολογίες ή βλάβες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από τις συμβατικές ιατρικές και φαρμακολογικές θεραπείες»

PAGAN  http://www.ivf-embryo.gr

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.