ΔΙΑΒΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ


A)ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ

Διαψεύδοντας 10 διατροφικούς μύθους για τον σακχαρώδη διαβήτη…
1) Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη!
      Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στη διεθνή βιβλιογραφία, άποψη που υποστηρίζουν βέβαια και όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι, όπως ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος.
      Ο λόγος που πιθανώς οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μύθου είναι ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι (που η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ) καταναλώνουν κατά κανόνα περισσότερα γλυκά.
2) Οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη!
      Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο, τα φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα με διαβήτη, εφόσον λαμβάνεται υπόψη η συνολική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι κατανέμονται σωστά στα διάφορα γεύματα.
3) Οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν άμυλο, όπως ψωμί, μακαρόνια ή ρύζι!
      Η αντίληψη αυτή αποτελεί τον πιο ισχυρό διατροφικό μύθο για το σακχαρώδη διαβήτη. Τα ερευνητικά δεδομένα βέβαια δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον μύθο και έτσι οι διατροφικές συστάσεις σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύουν την κατανάλωση αμυλούχων τροφών.
      Η κατάλληλη διατροφική αγωγή για τον διαβητικό ασθενή αφορά στον καταμερισμό των υδατανθράκων και κατʼ επέκταση των αμυλούχων τροφών στα γεύματα της ημέρας, στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, στην καλύτερη επιλογή τροφίμων ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο κ.α. Για παράδειγμα, το λευκό ψωμί αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με το ψωμί ολικής αλέσεως, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο το καστανό ρύζι είναι προτιμότερο σεσχέσημε άλλα είδη ρυζιού.
4) Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να τρώνε ότι θέλουν αρκεί να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή!
      Η φαρμακευτική αγωγή είναι σαφώς απαραίτητη, αν κριθεί από το θεράποντα γιατρό ότι η πάθηση βρίσκεται σε στάδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφική αγωγή και άσκηση. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια, καθώς η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Όταν ο διαβητικός ασθενής αγνοεί τις συστάσεις του διαιτολόγου του, η εξέλιξη της νόσου συνήθως είναι γρηγορότερη, ακόμα κι αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
5) Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να αθληθούν!
      Φυσικά και οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν και πρέπει να αθληθούν, αφού είναι γνωστό ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μάλιστα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.
      Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, δηλαδή βοηθάει στην εισαγωγή της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα ώστε να μειωθούν τα επίπεδά της στο αίμα.
6) Ένας διαβητικός ασθενής δεν μπορεί να καταναλώσει φρούτα παρά μόνο ξινόμηλο!
      Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι τα φρούτα αποτελούνται από απλά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, ενώ το ξινόμηλο, ως λιγότερο ώριμο φρούτο, θεωρητικά περιέχει μικρότερη ποσότητα σακχάρων και έτσι δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
      Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο διαβητικός ασθενής μπορεί και πρέπει να καταναλώνει φρούτα και όχι μόνο ξινόμηλο και ,αντίθετα από ό,τι πίστευαν παλαιότερα, η κατανάλωση φρούτων βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
7) Πώς γίνεται να έχω διαβήτη αλλά να χάνω βάρος;
      Η απώλεια σωματικού βάρους είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ενός ατόμου με διαβήτη που δεν το γνωρίζει ακόμα. Όχι μόνο δεν είναι κάτι παράδοξο, αλλά αντίθετα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα που αν το παρατηρήσουμε θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις. Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση του διαβήτη είναι η πολυδιψία, η πολυουρία και η πολυφαγία.
8) Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να χρησιμοποιούν υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες!
      Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συστήνονται σε διαβητικούς, καθώς έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν στο διαβητικό ασθενή την ίδια γλυκιά γεύση με εκείνη της ζάχαρης, χωρίς όμως να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
      Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφορήσαν και ειδικά επιδόρπια με υποκατάστατα γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα με σουκραλόζη, που είναι κατάλληλα και για διαβητικά άτομα.
9) Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις των συνομηλίκων τους!
      Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και οφείλεται στην αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτόν τον τύπο διαβήτη περιλαμβάνει την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης και ανάλογα διαμορφώνεται και το διαιτολόγιο.
      Εφόσον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμιστούν, το παιδί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι δεν διαφέρει σε τίποτα με τους συνομηλίκους του και μπορεί να παίξει, να αθληθεί και να χαρεί τις παιδικές δραστηριότητες όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.
10) Η δίαιτα ενός διαβητικού ασθενούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή με πολλές στερήσεις!
       Πριν από περίπου 100 χρόνια, η δίαιτα του διαβητικού ασθενούς ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και στερητική, καθώς σχεδόν απέκλειε την κατανάλωση υδατανθράκων. Με την πάροδο των χρόνων όμως οι συστάσεις άλλαζαν και η περιεκτικότητα υδατανθράκων στη διατροφή των διαβητικών συνεχώς αυξάνονταν.
       Σήμερα πλέον μιλάμε για μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει και επιτρέπει την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, εφʼ όσον μοιράζονται σε μικρά και συχνά γεύματα. Η δίαιτα του διαβητικού ασθενούς δεν είναι πια μια στερητική κι αυστηρή δίαιτα, αλλά αντίθετα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όπου δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο.

Πηγή: nutrimed.gr

 

B)Ολιγοθερμιδικές δίατες : υπέρ και κατά! 

Πότε μία δίαιτα λέγεται ολιγοθερμιδική.

Ολιγοθερμιδική λέγεται μία δίαιτα που δίνει λιγότερες θερμίδες (συνήθως 10-40%) από όσες χρειάζεται ένα άτομο για να διατηρηθεί στο βάρος του.

Πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:
•    Μειώνουν το σωματικό βάρος,
•    μειώνουν το συνολικό σωματικό λίπος και το κοιλιακό λίπος,
•    μειώνουν το λίπος στο συκώτι,
•    μειώνουν το σάκχαρο του αίματος,
•    αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη (δηλαδή η γλυκόζη χρησιμοποιείται καλύτερα),
•    μειώνουν την ολική και την «κακή» χοληστερίνη,
•    αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη,
•    μειώνουν τα τριγλυκερίδια,
•    μειώνουν την αρτηριακή πίεση,
•    μειώνουν το οξειδωτικό στρες (дηλαδή μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα),
•    μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού,
•    δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα,
•    ρυθμίζουν τις ανωμαλίες του αναπαραγωγικού κύκλου και βοηθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (καθώς μειώνουν το σωματικό λίπος και βάρος),
•    επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που, μακροχρόνια, τρέφονταν μελιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους, είχαν λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εμφάνιζαν μειωμένο σχετικό κίνδυνο θανάτου.

Μειονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:
•    Δε μπορούν να τηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε και πρέπει,
•    μειώνουν σε κάποιο βαθμό και τη μυϊκή μάζα, άρα μειώνουν και την αντοχή μας και τη μυϊκή μας δύναμη, αλλά και το βασικό μεταβολισμό (δηλαδή τις θερμίδες που «καίμε»),
•    μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε όταν ασκούμαστε (ο οργανισμός κάνει οικονομία «καυσίμων»),
•    μάς κάνουν πιο ευαίσθητους στο κρύο,
•    μειώνουν την έκκριση των ορμονών του φύλου, με αποτέλεσμα μείωση της λίμπιντο και της αναπαραγωγικής ικανότητας ή τις ανωμαλίες του κύκλου,
•    κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν υπόταση ή ορθοστατική υπόταση,
•    αυξάνουν το χρόνο επούλωσης,
•    αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση,
•    μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν κουρασμένα,να έχουν ζαλάδες, ευερεθιστότητα, σημάδια κατάθλιψης ή συναισθηματική ψυχρότητα, κυκλοθυμία ή άγχος.

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί;
Για να τονιστούν τα πλεονεκτήματα και να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, είναι απαραίτητο να είναι σχεδιασμένη ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, απο έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο. Κάθε άνθρωπος έχει δικό του ιατρικό ιστορικό και εξατομικευμένες ανάγκες, πάνω στα οποία θα βασιστεί ο ειδικός για να προσφέρει μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα.

Μία σωστή δίαιτα θα πρέπει να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να είναι εύκολη να τηρηθεί, να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, για απώλεια βάρους ή για βελτίωση της υγείας, να βασίζεται στις προσωπικές συνήθειες του ανθρώπου αλλά και στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Απαγορεύεται μία δίαιτα να είναι κάτω από 1.200 θερμίδες για μία ενήλικη γυναίκα και κάτω από 1.500 θερμίδες για έναν ενήλικο άνδρα.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν;
Ιδιαίτερη προσοχή  πρέπει να δίνεται στα παχύσαρκα παιδιά, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Απαγορεύεται να κάνουν υποθερμιδική δίαιτα οι έγκυες και  οι θηλάζουσες, παιδιά και ενήλικες που δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οποιαδήποτε πάθηση (π.χ. σιδηροπενική αναιμία), χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό και το διαιτολόγο τους.
Γράφει η Φωτεινή Καραλάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Βιβλιογραφία:

 • Allen, L.H., Lung’aho, M.S., Shaheen, M., Harrison, G.G., Neumann, C.,Kirksey, A., 1994. Maternal body mass index and pregnancy outcome in the Nutrition Collaborative Research Support Program. Eur. J. Clin. Nutr. 48(Suppl. 3), S68–S76 (discussion S76–67).
 • Florez-Duquet, M., McDonald, R.B., 1998. Cold-induced thermoregulation and biological aging. Physiol. Rev. 78, 339–458.
 • Fontana, L., Meyer, T.E., Klein, S., Holloszy, J.O., 2004. Long-term calorie restriction is highly effective in reducing the risk for atherosclerosis in humans. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 101, 6659–6663
 • Heilbronn LK, Ravussin E. Calorie restriction and aging: review of the literature and implications for studies in humans. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3):361-9.
 • Kagawa Y. Impact of westernization on the nutrition of Japanese: changes in physique, cancer, longevity and centenarians. Prev Med 1978;7:205–17.
 • Kaye W. Neurobiology of anorexia and bulimia nervosa.Physiol Behav. 2008 Apr 22;94(1):121-35.Review.
 • Kubo C, BC Johnson, NK Day, and RA Good, Effects of calorie restriction on immunologic functions and development of autoimmune disease in NZB mice, Experimental Biology and Medicine, vol 201, 1992: 192-199
 • Kushiro, T., Kobayashi, F., Osada, H., Tomiyama, H., Satoh, K., Otsuka, Y.,Kurumatani, H., Kajiwara, N., 1991. Role of sympathetic activity in blood pressure reduction with low calorie regimen. Hypertension 17, 965–968.
 • Leanne M. Redman, Corby K. Martin, Donald A. Williamson, and Eric Ravussin, Effect of Caloric Restriction in Non-Obese Humans on Physiological, Psychological and Behavioral Outcomes, Physiol Behav. 2008 August 6; 94(5): 643–648
 • Metter, E.J., Talbot, L.A., Schrager, M., Conwit, R., 2002. Skeletal muscle strength as a predictor of all-cause mortality in healthy men. J. Gerontol. A:Biol. Sci. Med. Sci. 57, B359–B365.
 • Phelan JP, Rose MR. Why dietary restriction substantially increases longevity in animal models but won’t in humans Ageing Res Rev. 2005 Aug;4(3):339-50.
 • Racette SB, Weiss EP, Villareal DT, Arif H, Steger-May K, Schechtman KB, Fontana L, Klein S, Holloszy JO.One year of caloric restriction in humans: feasibility and effects on body composition and abdominal adipose tissue.J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006 Sep;61(9):943-50.
 • Rantanen, T., Guralnik, J.M., Foley, D., Masaki, K., Leveille, S., Curb, J.D.,White, L., 1999. Midlife hand grip strength as a predictor of old age disability. JAMA 281, 558–560.
 • Reed, M.J., Penn, P.E., Li, Y., Birnbaum, R., Vernon, R.B., Johnson, T.S. Pendergrass, W.R., Sage, E.H., Abrass, I.B., Wolf, N.S., 1996. Enhanced cell proliferation and biosynthesis mediate improved wound repair in refed,caloric-restricted mice. Mech. Ageing Dev. 89, 21–43.
 • Reiser, K., McGee, C., Rucker, R., McDonald, R., 1995. Effects of aging and caloric restriction on extracellular matrix biosynthesis in a model of injury repair in rats. J. Gerontol. A: Biol. Sci. Med. Sci. 50A, B40–B47.
 • Sohal RS, Weindruch R. Oxidative stress, caloric restriction, and aging. Science 1996; 273(5271):59–63.
 • Stamets K, Taylor DS, Kunselman A, Demers LM, Pelkman CL, Legro RS.
 • A randomized trial of the effects of two types of short-term hypocaloric diets on weight loss in women with polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2004 Mar;81(3):630-7.
 • Swoap, S.J., 2001. Altered leptin signaling is sufficient, but not required, for hypotension associated with caloric restriction. Am. J. Physiol. Heart Circ. Physiol. 281, H2473–H2479.
 • Vallejo EA. La dieta de hambre a dias alternos in la alimentacion de los viejos. (Fasting on alternate days in the feeding of the elderly.) Rev Clin Exp 1957;63:25–6
 • Vögele C, Hilbert A, Tuschen-Caffier B. Dietary restriction, cardiac autonomic regulation and stress reactivity in bulimic women.Physiol Behav. 2009 Aug 4;98(1-2):229-34.

ΠΗΓΗ http://www.mednutrition.gr

EUCHARISTOOMEN AKOMINATA EK CHONIOON

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.