ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΟΜΟΥΜΕΝ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


a)Προβληματίζει η χρήση κοινωνικών δικτύων από παιδιά

Ποικίλες οι αντιδράσεις ειδικών, ερευνητών και επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων του web από αυξανόμενο αριθμό ανηλίκων.

Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν την αύξηση του αριθμού των παιδιών που δηλώνουν ψευδή ηλικία προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το MySpace, ή χρησιμοποιούν δίκτυα του web ειδικά σχεδιασμένα για αυτά.

Το Facebook και το MySpace θέτουν ως όριο ηλικίας τα 13 έτη, χωρίς όμως να διαθέτουν πρακτικούς τρόπους επαλήθευσης της ηλικίας, με αποτέλεσμα πολλά μικρά παιδιά να αποκτούν πρόσβαση. Κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν ότι προ-εφηβική χρήση αυτών των ιστοσελίδων, που κάποιοι έχουν συνδέσει με περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο, θα μπορούσε να καταστεί ζημιογόνα τόσο για τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών όσο και για τους εγκεφάλους τους.

Πολλοί άλλοι ωστόσο λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να υποστηρίξουν αυτό το επιχείρημα και ότι τα περισσότερα παιδιά φαίνεται να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με μέτρο και με θετικούς τρόπους. «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, παρά την εκτεταμένη κάλυψη όλων των αρνητικών πραγμάτων που μπορεί συμβούν, τα περισσότερα απ’ όσα κάνουν είναι πράγματα που θα έκαναν ούτως ή άλλως», δήλωσε η Κάβερι Σουμπραμανιάμ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Σε δύο έρευνες του ινστιτούτου Pew, σε 700 και 935 εφήβους αντίστοιχα, 38% των ερωτηθέντων ηλικίας 12-14 ετών δήλωσαν ότι διατηρούσαν online προφίλ. Ακόμη, 61% των συμμετεχόντων, ηλικίας 12-17, είπαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο κοινωνικό δίκτυο για να στείλουν μηνύματα σε φίλους, ενώ 42% από αυτούς κάνει καθημερινή χρήση.

Η Αμάντα Λένχαρτ, ερευνήτρια στο Pew και συγγραφείς μιας από τις μελέτες, εξηγεί ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα γιατί εκεί βρίσκεται ο κοινωνικούς τους κόσμος. «Επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος επαλήθευσης της ηλικίας, τα παιδιά σκέφτονται ‘θα πω απλά ότι είμαι 14 και θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω’».

Τα τελευταία δύο χρόνια κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για το χρόνο που περνούν τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα και ότι η υπερβολική διαδικτυακή κοινωνικοποίηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπικότητα τους καθώς μεγαλώνουν. «Φοβάμαι ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες επηρεάζουν την εγκεφαλική ανάπτυξη, περιορίζοντας της στην παιδική κατάσταση που ελκύεται από τους ήχους και τα έντονα φώτα, δυσκολεύεται να εστιάσει την προσοχή και ζουν για τη στιγμή», δήλωσε η Σούζαν Γκρίνφιλντ, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Συχνά αναρωτιέμαι αν τελικά οι πραγματικές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο τελικά δώσουν τη θέση τους σε αυτούς τους αποστειρωμένους και εύκολους διαλόγους εμπρός σε μια οθόνη».

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Γκρίνφιλντ, η Σουμπραμανιάμ επικαλείται μελέτη σε μαθητές γυμνασίου που έδειξε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι άνθρωποι τείνουν να συναναστρέφονται online περισσότερο αυτούς που συναναστρέφονται και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα παιδιά σήμερα περνούν μεγάλο μέρος του χρόνους εμπρός σε υπολογιστές, ενώ οι εγκέφαλοι τους είναι περισσότερο εξοικειωμένοι από αυτούς των ενηλίκων ώστε να συνδυάσουν τις online και offline δραστηριότητες τους. «Πάντοτε θα υπάρχει η μειοψηφία παιδιών που δεν κάνουν σωστή χρήση», επεσήμανε. «Δεν θα πρέπει όμως να παρασυρθούμε από τη γενική φοβία. Η τεχνολογία είναι εδώ και είναι μάλλον ακίνδυνη».

Μία ακόμη μεγάλη ανησυχία των γονέων έχει να κάνει με το φόβο εξαπάτησης του παιδιού τους στο Διαδίκτυο. Αν και οι προβληματισμοί αυτοί έχουν λογική βάση, η Σουμπραμανιάμ και η Λένχαρτ θεωρούν ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν επαρκείς γνώσεις για να γνωρίζουν ποιον και τι να αποφύγουν.

Δεν είναι όμως το Facebook και το MySpace οι μόνες εναλλακτικές για τους νεαρούς χρήστες του Ίντερνετ. Ειδικά διαμορφωμένοι online κόσμοι για παιδιά λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό, προσελκύοντας μάλιστα χιλιάδες παιδιά. Το Club Penguin της Disney είναι ένα κατά βάση gaming site με περιορισμένες δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης, που θα μπορούσε να λειτουργεί ως προστάδιο για τη μελλοντική χρήση των μεγάλων κοινωνικών δικτύων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε μια γενιά που μεγάλωσε με την τεχνολογία», ανέφερε ο Τόμπι Κλαρκ, δημιουργός του KidSwirl, μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για παιδιά. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

http://www.kathimerini.gr /2009  με πληροφορίες cnn.com

 

b)Επαναστατική μνήμη που δεν σβήνει λανσάρει σύντομα η HP

Η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με τη νοτιοκορεατική Hynix για τη μαζική παραγωγή των πρώτων memristor, μιας νέας κατηγορίας τσιπ μνήμης που υπόσχεται επανάσταση σε μια ποικιλία εφαρμογών.
Τα mermistor (memory resistor ή μνημονική αντίσταση) παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι θυμούνται τα αποθηκευμένα δεδομένα ακόμα και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα τα καθιστούσε ιδανικά για την ανάπτυξη υπολογιστών που ανοίγουν στιγμιαία όπως ένας ηλεκτρικός διακόπτης.
Στο απώτερο μέλλον, τα memristor θα μπορούσαν να συνδυάζουν στο ίδιο κύκλωμα τη μνήμη και τον επεξεργαστή, αυξάνοντας την ταχύτητα και περιορίζοντας δραστικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε πρώτη φάση, η νέα τεχνολογία «έχει το δυναμικό να αντικαταστήσει τη μνήμη flash που χρησιμοποιείται σήμερα σε κινητά τηλέφωνα και Mp3 players. Έχει επίσης το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί ως γενικό αποθηκευτικό μέσο -δηλαδή μνήμη που μπορεί να συμπεριφέρεται ως flash, ως DRAΜ ή ακόμα και ως σκληρός δίσκος» αναφέρει ανακοίνωση της HP.
Η δημιουργία των memristor είχε προβλεφθεί σε θεωρητικό επίπεδο το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Η νέα μνήμη θεωρείται το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μετά τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.
«Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε όσο ακόμα ζω» είχε σχολιάσει ο Δρ Τσουά τον Απρίλιο, όταν η HP παρουσίασε τα πρώτα memristor με τη δυνατότητα εκτέλεσης λογικών λειτουργιών.
Τα πρώτα προϊόντα από τη συνεργασία HP-Hynix προγραμματίζεται να φτάσουν στην αγορά το 2013.

Newsroom ΔΟΛ /2010

 

c)Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

12 Μαρτίου 2007    E-0208/2007

Απάντηση του κ. Frattini εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Οι οδηγίες 95/46/ΕΚ(1) και 2002/58/ΕΚ(2) προβλέπουν το νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ΕΕ και θεσπίζουν ειδικούς κανόνες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Το πλαίσιο αυτό, καθώς και η εθνική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων με την οποία εφαρμόζονται αυτές οι οδηγίες, ισχύει πλήρως και για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων. Οι οδηγίες αυτές είναι γενικής φύσης και καταρχήν δεν περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για τον τομέα της απασχόλησης. Οι διατάξεις τους εφαρμόζονται πλήρως σε κάθε είδους αυτοματοποιημένη ή μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και, μεταξύ αυτών, και στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες τους.

Το άρθρο 29 της ομάδας εργασίας για την προστασία των δεδομένων (WP29)(3) εξέδωσε ορισμένες γνώμες και έγγραφα εργασίας σχετικά με την εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων. Το βασικό έγγραφο είναι το έγγραφο εργασίας για την επιτήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο χώρο εργασίας (WP 55) της 29ης Μαΐου 2002 το οποίο πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα και στο οποίο μπορεί να βρει κανείς τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία των σχετικών γενικών διατάξεων της οδηγίας. Ένα άλλο σχετικό έγγραφο είναι η γνώμη 8/2001 για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της απασχόλησης, όπου, στο κεφάλαιο 12, γίνεται αναφορά και στην παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των εργαζομένων. Επιπλέον, άλλα έγγραφα της ομάδας εργασίας του άρθρου 29 που αφορούν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της βιντεοεπιτήρησης προβλέπουν κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται και στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της απασχόλησης.(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 30 της οδηγίας 95/46/ΕΚ, η ομάδα εργασίας του άρθροθ 29, μεταξύ των άλλων καθηκόντων της, οφείλει να «εξετάζει οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων που έχουν θεσπισθεί κατ΄εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ώστε να συμβάλει στην ομοιόμορφη εφαρμογή τους». Για το λόγο αυτό, οι γνώμες και τα έγγραφα εργασίας της ομάδας εργασίας του άρθρου 29 έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι αποσκοπούν στην ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις εθνικές αρχές για την εφαρμογή των σχετικών νομικών διατάξεων στα κράτη μέλη.

2. Σε εθνικό επίπεδο, η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων ρυθμίζεται στα κράτη μέλη από νομοθεσία σε διάφορους τομείς, όπως το συνταγματικό δίκαιο, το εργατικό δίκαιο, το δίκαιο προστασίας των δεδομένων, το δίκαιο των τηλεπικοινωνιών, κλπ. Η οδηγία 95/46/ΕΚ για την προστασία των δεδομένων εφαρμόστηκε σε όλα τα εθνικά νομικά συστήματα και των 27 κρατών μελών. Η οδηγία 2002/58/ΕΚ μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο και από τα 25 κράτη μέλη(5). Σε ορισμένα κράτη μέλη, υπάρχουν ειδικές νομικές διατάξεις σε σχέση με την απασχόληση(6) και/ή γνώμες ή κώδικες συμπεριφοράς που θεσπίστηκαν από τις αρχές επιτήρησης προστασίας των δεδομένων(7), οι οποίες αντιμετωπίζουν το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εργαζομένων στον τόπο εργασίας. Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων ρυθμίζεται, επίσης, σε ορισμένα κράτη μέλη(8), με συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εθνικές παραδόσεις και πρακτικές τους.

3. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα ρυθμίζεται από το Σύνταγμα (άρθρα 9A και 19) καθώς και από το νόμο 2472/1997 για την προστασία των φυσικών προσώπων, όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και το νόμο 3471/2006 για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων εξέδωσε πολλές γνώμες για καταγγελίες που αφορούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές 115/2001 που αποσκοπούν στην εφαρμογή των προαναφερόμενων νόμων στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

4. Η Επιτροπή δεν προτίθεται να ετοιμάσει τροποποίηση των οδηγιών 95/46/ΕΚ και 2002/58/ΕΚ για να συμπεριλάβει ειδικές διατάξεις σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων.

(1)Οδηγία 95/46/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των δεδομένων, ΕΕ L 281 της 23/11/1995.

(2)Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2002 σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ΕΕ L 201 της 31/07/2002.

(3)Αυτή η ομάδα εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε βάσει του άρθρου 29 της οδηγίας 95/46/ΕΚ, διατύπωσε ορισμένες σημαντικές γνώμες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της απασχόλησης και βρίσκεται στο διαδίκτυο στην ακόλουθη διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/dataprot/wpdocs/index.htm.

(4)Σύσταση 2/99, γνώμη 2/200 και γνώμη 7/2000 της ομάδας εργασίας του άρθρου 29) καθώς και η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω βιντεοεπιτήρησης (βλ. έγγραφο εργασίας της ομάδας εργασίας 67 της 25-11-2002 και γνώμη 4/2004 της ομάδας εργασίας του άρθρου 29).

(5)Προς το παρόν, αναλύεται το καθεστώς στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

(6)Πρβλ., για παράδειγμα, άρθρο 11 του νόμου του Λουξεμβούργου της 2ας Αυγούστου 2002 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της φινλανδικής πράξης αριθ. 759/2004 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του επαγγελματικού βίου.

(7)Πρβλ., π.χ., Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία.

(8)Πρβλ., π.χ., Βέλγιο, Δανία.

http://www.europarl.europa.eu/

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.