ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (ΙV)


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 28/02/14)

Το ΕΛΛΑΚ

1)σαν λυση στις δημόσιες υπηρεσίες /  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ 2011

admin's picture

Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν από το ελεύθερο λογισμικό στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παρούσα φάση φαίνεται πως είναι εξίσου ικανές -και σε πολλά σημεία αδιαμφισβήτητα καλύτερες- με αυτές που προτίθεται να δώσει η Microsoft ή άλλοι κολοσσοί της Πληροφορικής.

Αυτό μαρτυρούν οι αποφάσεις κρατών όπως η Ιαπωνία, το Περού, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Β. Κορέα και πολλές άλλες να χρησιμοποιήσουν κατά κόρον πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού, όπως το debian ή το ubuntu και αντίστοιχα πακέτα σε ανοιχτό κώδικα όπως το OpenOffice (το ‘ανταγωνιστικό’ πακέτο του Microsoft Office). Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί και συγκεκριμένες διανομές λειτουργικών συστημάτων με πυρήνα το Linux, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της κάθε χώρας, όπως το Nova OS της Κούβας*, το Red Star OS της Β. Κορέας** κ.λπ.

Το πρώτο ζήτημα, στο οποίο έρχεται να απαντήσει η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων, είναι το ζήτημα του κόστους. Τη στιγμή που η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft για 70.000 άδειες χρήσης με έκπτωση 20% αγγίζει ποσά της τάξης των 43.400.000? χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος υποστήριξης, τα ίδια πακέτα μπορούν να αναζητηθούν στο ελεύθερο λογισμικό απολύτως δωρεάν, με την ίδια ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Κάνοντας μια παρένθεση θα θέλαμε να επισημάνουμε ως μέτρο σύγκρισης ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2ου μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας (του Καποδιστριακού ) ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδάλλως, με ασύγκριτα μικρότερο κόστος η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθέσει σε μια ελληνική εταιρεία να προσαρμόσει το υπάρχον λογισμικό ανοικτού κώδικα στις ανάγκες της εκάστοτε Δημόσιας Υπηρεσίας ή ακόμα καλύτερα να στραφεί στην ίδια την κοινότητα (Ελληνική κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ). Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες ως χρήστες και μέλη της κοινότητας θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν -με τον τρόπο που αναφέρθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια- συνεισφέροντας στη βελτίωση του λογισμικού.   

Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του ανοιχτού κώδικα έγκειται στη δυνατότητα που παρέχει στον έλεγχό του από όλους, όπως εξηγήσαμε στην προηγούμενη ενότητα, την ίδια στιγμή που η Microsoft με πλατφόρμες όπως τα Windows Vista είναι πλέον περιβόητη για την ανασφάλεια που ‘προσφέρει’ με ιούς, κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) και κρυφό λογισμικό, που ελέγχει τις λειτουργίες του χρήστη (DRM). Η ίδια εταιρεία έχει να καταθέσει περγαμηνές στη δημιουργία ολοκληρωμένων τρόπων παρακολούθησης των εργαζομένων της και στην αγαστή σύμπνοια με κυβερνήσεις, όπως της Κίνας και των ΗΠΑ, για τον περιορισμό των ελευθεριών των χρηστών του λογισμικού της. Τη στιγμή που διακυβεύεται η απλή χρήση των προϊόντων της σε λογισμικό στο σπίτι, η χωρίς όρους παράδοση ενός κρατικού μηχανισμού στη λειτουργία της καταντάει επικίνδυνη φάρσα.

Μέσο δημοσίευσης: Χανιώτικα Νέα

Πηγή: haniotika-nea.gr

2)ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ισως η πλέον προοδευτική σκοπιά του ΕΛ/ΛΑΚ είναι η συνεισφορά του στην Εκπαίδευση.
Χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοικτού κώδικα στην εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόζουμε το λογισμικό στις ανάγκες της Εκπαίδευσης, αντιδιαμετρικά με τη χρήση του κλειστού λογισμικού, που έχουμε προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ιδιαιτερότητες του λογισμικού!
Αρχικά, η αλληλεπίδραση χρηστών – δημιουργών δημιουργεί μια σχέση ανάδρασης, που συντελεί στη συνεχή βελτιστοποίηση του λογισμικού, στην καλλιέργεια κλίματος συναδελφικότητας μεταξύ των μελών της κοινότητας που το χρησιμοποιούν και στη διεπιστημονική ανάπτυξη των εμπλεκόμενων. Ετσι η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να γίνει πιο δημιουργική και πιο προσοδοφόρα.

Ιδιάζοντα ρόλο έχει το ΕΛ/ΛΑΚ στις σπουδές Πληροφορικής. Με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα ο διδασκόμενος εντρυφεί έμπρακτα στο αντικείμενο που σπουδάζει, αφού του δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχει την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Γνωρίζει έτσι εις βάθος το αντικείμενό του και ταυτόχρονα μπορεί να το εφαρμόζει καθώς εμπνέεται από δημιουργίες άλλων προγραμματιστών, δανείζεται κομμάτια κώδικα ή εργαλεία και αναλίσκεται στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών ή δικών του δημιουργημάτων αντί να προσπαθεί να ξανα – εφεύρει τον τροχό. Η δυνατότητα που δίνεται στον μαθητή να είναι ταυτόχρονα και δημιουργός τον εισαγάγει σιγά – σιγά στον χώρο της εργασίας μέσω της δημιουργικότερης πτυχής της.

Επιπλέον, με τη διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ δίνεται η δυνατότητα σε νεαρούς guru των υπολογιστών να αρχίζουν να πειραματίζονται με αυτό, χωρίς τους φραγμούς που επιβάλλει το κλειστό λογισμικό και χωρίς να είναι τόσο αποκλειστικά αναγκαία η συνδρομή κάποιου εκπαιδευτικού. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει Πληροφορική να έρθουν πιο κοντά με το αντικείμενο του λογισμικού και να ανακαλύψουν τον δημιουργικό και αειφόρο χαρακτήρα του προγραμματισμού.

Η ακαδημαϊκή σημασία του να υιοθετηθεί το ελεύθερο λογισμικό είναι ακόμα πιο καίρια. Με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα ο διδασκόμενος εντρυφεί έμπρακτα στο αντικείμενο που σπουδάζει αφού του δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχει την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Μέσω της κοινοτικής, ελεύθερης ανάπτυξης του λογισμικού μπορούν να δοθούν στ’ αλήθεια νέες δυνατότητες εκμάθησης της Πληροφορικής και άμεσης αλληλεπίδρασης των εργαζομένων με το αντικείμενο της εργασίας τους. Αντί, λοιπόν, να ενισχυθεί η αλλοτρίωση από το αντικείμενο δουλειάς, η τεχνοφοβία και η επιβολή της κυριαρχίας στη γνώση από τα μονοπώλια και ενώ οι δυνατότητες που διανοίγονται από τη σκοπιά της ελευθερίας της γνώσης και της εργασίας είναι ασύγκριτες, είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τους εγχώριους καλοθελητές και υπαλλήλους των επιχειρήσεων και με τις λογικές που εκπροσωπούν. 

Ενδεικτικές Χρήσεις του Ελεύθερου Λογισμικού
Ελεύθερο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί σε πλέον εξεζητημένα πεδία εφαρμογών με μεγάλη επιτυχία. Εντελώς ενδεικτικά μερικά παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω:
*OLPC (one laptop per child = ένα λάπτοπ για κάθε παιδί). Η χρήση του Linux ως λογισμικό σύστημα βοήθησε τον Ελληνοαμερικάνο καθηγητή, Ν. Νεγρεπόντη, να κρατήσει χαμηλά την τιμή του ‘λάπτοπ των 100 δολαρίων’

*EPICS(ExperimentalPhysicsandIndustrial Control System) που χρησιμοποιείται στον ITER (Διεθνής θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας), όπου επιχειρείται η εκμετάλλευση της ενέργειας, που αποδεσμεύεται κατά την πυρηνική σύντηξη.

*’Oscar project’: Είναι ένα πρόγραμμα για τη σχεδίαση αυτοκινήτου με λογισμικό ανοικτού κώδικα. Ξεκίνησε στη Γερμανία και αναπτύχθηκε ώστε να ενσωματώσει και Αμερικανούς επαγγελματίες σχεδιαστές. (Οι οποίοι κάποια στιγμή σταμάτησαν τη συμμετοχή τους. Στην αρχή στο site ανέφεραν ότι έπρεπε να σταματήσουν χωρίς να μπορούν να πουν οτιδήποτε άλλο. Αργότερα, ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στις αρχές του 2004 χωρίς, όμως, να το πράξουν.)

*Τα συστήματα κατανεμημένης επεξεργασίας πληροφορίας (grid computing). Επειδή στις μέρες μας ο όγκος των πληροφοριών που καλούνται να επεξεργαστούν διάφορα υπολογιστικά συστήματα είναι τεράστιος, η επεξεργασία αυτών καταμερίζεται σε πολλά τερματικά που επεξεργάζονται τα δεδομένα παράλληλα. Και σε αυτόν τον τομέα τα καταφέρνουν περίφημα το Linux και τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα οικογένειας Unix. Εχουν, μάλιστα, δημιουργηθεί και διανομές ειδικές γι’ αυτόν τον σκοπό(Red hat Cluster).

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΠΗΓΗ  https://foss.ntua.gr/ , Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Πολυτεχνείου Κρήτης

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s