DIOONEE–THALATTA–DIASTEEMIKA TAKSEIDIA


A)Ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, Διώνη έχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του.

Η Διώνη, δορυφόρος του Κρόνου. Photo:NASA

Ένα διαστημόπλοιο της NASA, που περιστρέφεται γύρω από το Κρόνο, ανακάλυψε μια αραιή ατμόσφαιρα οξυγόνου στην Διώνη, τον παγωμένο δορυφόρο του “δαχτυλiδoφορου” πλανήτη. Δεν θα θέλατε όμως να ζήσετε εκεί!  Πρώτα απ όλα, δεν θα μπορούσατε να αναπνεύσετε. Η ατμόσφαιρα τις Διώνης είναι 5 τρισεκατομμύρια φορές αραιότερη από αυτή στην επιφάνεια της Γης,λένε οι επιστήμονες.

           Η ατμόσφαιρα τις Διώνης ανιχνεύτηκε από το διαστημόπλοιο της NASA, Cassini, το οποίο ανίχνευσε μια υπέρ-λεπτή στρώση από ιόντα οξυγόνοu τόσο αραιή που είναι ανάλογη με συνθήκες 480 km πάνω από την επιφάνεια τις Γης. Στην Διώνη υπάρχει μόνο ένα ιόν οξυγόνου για κάθε 11 κυβικά εκατοστά χώρου, είναι όμως επαρκώς μεγάλο  για να προβιβαστεί σε ατμόσφαιρα, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Cassini, στις 2 Μαρτίου.

         “Ξέρουμε τώρα ότι η Διώνη, επιπρόσθετα με τα δακτυλίδια του Κρόνου και τη Ρέα, είναι πηγή μορίων οξυγόνου,”  είπε σε δήλωση του ο Robert Tokar από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamo, μέλος τις ομάδας Cassini που ηγήθηκε της νέας έρευνας. “Αυτό δείχνει ότι το μοριακό οξυγόνο είναι στη πραγματικότητα κοινό στο σύστημα του Κρόνου και ενισχύει την άποψη ότι μπορεί να έρθει από διαδικασίες που δεν εμπλέκει έμβιους παράγοντες.”
          Η Διώνη είναι από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου και είναι κάπου 1,123 km σε πλάτος. Κάνει μια περιστροφή γύρω από το Κρόνο κάθε 2,7 μέρες σε μια απόσταση περίπου 377,400 km. Σχεδόν η ίδια απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με περιγραφές της NASA.
     Το οξυγόνο της Διώνης είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε από ηλιακά φωτόνια η σωματίδια υψηλής ενέργειας που βομβαρδίζουν την παγωμένη επιφάνεια της, κλωτσώντας προς τα πάνω ιόντα οξυγόνου κατά τη διάρκεια τις διαδικασίας αυτής, εξηγεί ο Tokar. Μια άλλη ιδέα προτείνει ότι γεωλογικές διεργασίες τρέφουν την ατμόσφαιρα της Διώνης, προσθέτουν οι ερευνητές.
       Η έρευνα αναλύεται σε ένα πρόσφατο τεύχος της εφημερίδας “Geophysical Research Letters”
            Η Διώνη σε καμία περίπτωση δεν είναι το μονο πετρώδες σώμα, στο ηλιακό μας σύστημα, με ατμόσφαιρα. Πυκνές ατμόσφαιρες καλύπτουν τους πλανήτες Γη, Αφροδίτη, Άρη, όπως επίσης και το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου,τον Τιτάνα.
               Μια λεπτή ατμόσφαιρα στο φεγγάρι του Κρόνου, Ρέα, παρόμοια με αυτή τις Διώνης, εντοπίστηκε επίσης το 2010, λένε αξιωματικοί τις NASA. Η παρατήρηση και η ανακάλυψη όζοντος στην Διώνη από το τηλεσκόπιο Hubble οδήγησε τους επιστήμονες να υποψιαστούν ότι μπορεί να φιλοξενεί μια λεπτή ατμόσφαιρα.
           Αλλά δεν υπήρχε σιγουριά μέχρι το διαστημόπλοιο Cassini χρησιμοποίησε ένα όργανο, που ονομάζεται “plasma spectrometer” “σπεκτομετρο πλάσματος’ , για να εντοπίσει ιονισμένο οξυγόνο στην Διώνη, κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης (503 km από τη Διώνη) , τον Απρίλιο του 2011. Το διαστημόπλοιο ανίχνευσε μια ατμόσφαιρα αποτελούμενη από 90.000 ιόντα οξυγόνου σε κάθε κυβικό μέτρο, λένε οι ερευνητές.
               “Οι ερευνητές δεν ήταν καν σίγουροι ότι η Διώνη θα είναι αρκετά μεγάλη για να έχει ατμόσφαιρα, αλλά αυτή η νέα ερευνα έδειξε ότι η Διώνη είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα απ ότι νομίζαμε πριν” είπε η Amanda Hendrix, η υπεύθυνη επιστήμονας της αποστολής για το Cassini στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory, στη Pasadena της California. Δεν συμμετείχε παρολαυτά στην έρευνα του Tokar. “Οι ερευνητές τώρα ψάχνουν τα δεδομένα του Cassini για τη Διώνη για να ερευνήσουν το φεγγάρι αυτό με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.”
                Η Διώνη ανακαλύφτηκε  το 1684 από τον αστρονόμο Giovanni Cassini, απ όπου ονομάστηκε και το ομώνυμο διαστημόπλοιο. Το φεγγάρι ονομάστηκε από την αρχαία Ελληνίδα θεα Διώνη, την οποία ο αρχαίος έλληνας ποιητής Όμηρος, την περιέγραφε, ως την μητέρα της Αφροδίτης, μας εξηγούν υπεύθυνοι τις NASA.
                  Η Nasa ξεκίνησε την αποστολή Κασίνι, το 1997 και από τότε το διαστημόπλοιο περιστρέφεται γύρω από τον  πλανήτη με τους δακτυλίους από τότε που έφτασε εκεί, το 2004. Η αποστολή, η οποία είναι συνεταιρική μεταξύ της NASA και των διαστημικών εταιριών Ευρώπης και Ιταλίας, έχει επεκταθεί κάμποσες φορές, πιο πρόσφατα μέχρι το 2017.

Source:Space.com
Elliniki apodosi by Cannis Majoris.

B)Πλέοντας σε μια εξωγήινη θάλασσα.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας.

Πολλοί από εμάς έχουμε πλεύσει στις λίμνες στα ποτάμια και στις θάλασσες τις Γης. Φανταστείτε όμως να πλέετε σε μια εξωγήινη θάλασσα από μεθάνιο-αιθάνιο δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη. Τέτοιες είναι οι ιδέες που κάνουν την επιστημονική φαντασία τόσο ενδιαφέρουσα. Είναι όμως φαντασία;

Κάτω από το πρόγραμμα της “Discovery” η NASA διεξάγει έναν διαγωνισμό ανάμεσα σε τρεις επιστημονικές ομάδες. Μια ομάδα πρόκειται να επιλεχθεί για μια αποστολή, το 2016.

        Πιθανές επιλογές για την αποστολή είναι οι εξής:

      (1) Έρευνα στο εσωτερικό του πλανήτη Άρη για πρώτη φορά.

        (2) Μετρήσεις στους περιβαλλοντικούς παράγοντες σε έναν από τους ωκεανούς του Τιτάνα.

      (3) Έρευνα τις επιφάνειας του πυρήνα ενός κομήτη, με μεγάλη λεπτομέρεια.

       Λοιπόν. Έχουμε βρεθεί στον Άρη πολλές φορές και έχουμε μελετήσει κομήτες σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε όμως τοποθετήσει ποτέ ένα γήινο διαστημόπλοιο σε θάλασσα έξω από τη Γη, πόσο μάλλον σε ένα φεγγάρι του Κρόνου! 

Ο TiME (Titan Mare Explorer), είναι σχεδιασμένος για να κάνει ακριβώς αυτό.  Αν αυτό το πρόγραμμα επιλεχθεί από την NASA, μια αμερικανική ομάδα έρευνας και αποστολής θα δημιουργήσει ένα μικρό διαπλανητικό διαστημόπλοιο, που θα μπορεί να ταξιδεύσει από τη Γη στον Κρόνο.

Καθώς θα πλησιάζει αυτό τον εξώτερο πλανήτη,  κάπου 1 δισεκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, Ο TiME θα διαταχτεί να εκτελέσει μια ευθεία είσοδο στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Μετά την αρχική είσοδο, μια σειρά από αλεξίπτωτα, θα οδηγήσουν το διαστημόπλοιο σε μια αργή βουτιά στην Λίγεια Mare (78 degrees Η, 250 degrees W), μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του Τιτάνα, με έκταση περίπου 100,000 km

      Η απογείωση από τη Γη θα γίνει μέσα στο 2016 και ο TiME θα κάνει τι βουτιά του το 2023. Οι στόχοι των επιστημόνων στον Τιτάνα περιλαμβάνουν τον καθορισμό τις χημείας και του βάθους της θάλασσας, πως η τοπική μετεωρολογία κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας και τις ιδιότητες του αέρα πάνω από την θάλασσα.

     Η πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα και η απόσταση από τον Ήλιο αποκλείουν τη χρήση ηλιακών συλλεκτών. Συνεπώς ο TiME, θα είναι η δοκιμαστική πτήση για τον (ASRG) (Advanced Stirling Radioisotope Generator) (Γεννήτρια Ισοτόπων με μηχανή stirling).

      Ο TiME θα επικοινωνεί απευθείας με τι Γη, μέχρι το 2026, όταν αυτή θα βυθιστεί πίσω από τον ορίζοντα, όπως φαίνεται από την Λίγεια. Η ανατολή της Γης θα γίνεi πάλι το 2035.

Και ποιος είπε: Τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει στη NASA.
Source: Elliniki apodosi apo http://www.spacedaily.com
Article on this site by Launchspace Stafffor Launchspace
Bethesda MD (SPX) Feb 16, 2012

C)Η ‘Εικόνα’ της NASA για το Μέλλον των Ανθρώπινων Διαστημικών Ταξιδιών.

Γραφική αναπαράσταση της NASA για το μέλλον τις διαστημικής πτήσης. Credit: NASA

Η NASA κυκλοφόρησε μια νέα διαδραστική γραφιστική αναπαράσταση (infographic) που επιδιώκει να δώσει μια εικόνα για το μέλλον και τις δραστηριότητες της διαστημικής ανθρώπινης πτήσης και το κατά που οδεύει η υπηρεσία. Το νέο σύστημα Διαστημικής Εκτόξευσης και το Orion MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle)-(πολυχρηστικό όχημα πληρώματος) σκοπεύουν κυρίως να πάνε σε μελλοντικούς προορισμούs όπως η Σελήνη, ο Άρης, αστεροειδείς κοντά στη Γη, ακόμα και στα σημεία LaGrange. Θα ήταν εξαίσιο να πάει σε όλους αυτούς τους προορισμούς αλλα -πείτε με πεσιμίστρια- στην πραγματικότητα, θα είμαστε τυχεροί αν θα πάμε σε ένα από αυτά τα επόμενα 30 χρόνια. Αλλά, από τη στιγμή που ο τομέας τις διαστημικής πτήσης πήρε θετικά μηνύματα για χρηματοδότηση του από τις προτάσεις του νέου προϋπολογισμού τις NASA, μπορούμε να ελπίζουμε για την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του MPCV το 2013 η 2014.

Στον τομέα  “interactive feature” μπορείς να μάθεις για το SLS και MPCV, καθώς και για διαστημικές στολές, κατοίκηση του μακρινού διαστήματος, επικοινωνίες και πολλά άλλα. Επιπροσθέτως υπάρχουν συνεντεύξεις με κάποιους αστροναύτες  και αξιωματούχους τις NASA.

Όσον αφορά τους διάφορους προορισμούς, λέει ο αστροναύτης Harrison Schmitt, πρέπει να επιστρέψουμε στο Φεγγάρι καθώς οι αποστολές Apollo μόλις που “έξυσαν την επιφάνεια” και “το Φεγγάρι είναι ένα ιστορικό βιβλίο του τι συνέβη στο εγγύτερο στη Γη διάστημα και τι συνέβη κατά τι παιδική ηλικία του ηλιακού μας συστήματος. Η πραγματική γεωλογική αξία του Φεγγαριού είναι το να μάθουμε για τον εαυτό μας.

             Ο αστροναύτης Tom Jones μας λέει ότι οι αστεροειδείς επίσης θα μας παράσχουν επιστημονικές πληροφορίες για τις πρώιμες ημέρες του ηλιακού

μας συστήματος καθώς επίσης και για τους διαστημικούς πόρους, όπως το νερό. Μπορούμε επίσης να μάθουμε πως να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. “Αυτά τα αντικείμενα θα έρθουν κατά πάνω μας στο μέλλον, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Για να επιβιώσουμε μακροπρόθεσμα πρέπει να μάθουμε να επεμβαίνουμε και να εμποδίσουμε μια μελλοντική σύγκρουση, χρησιμοποιώντας την διαστημική μας τεχνολογία στην αλλαγή των τροχιών μερικών τέτοιων αντικειμένων”.

Ο δημοσιογράφος Leonard David έγραψε ένα άρθρο αυτή την εβδομάδα για ένα πρόσφατο υπόμνημα τις NASA που μιλά για την πιθανότητα να δημιουργήσει ένα σταθμό σε ένα από τα  σημεία LaGrange (Libration Points) Γης-Σελήνης. Επίσης μια ομάδα εργασίας από μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, διεξάγεται στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα και ο David λέει ότι αυτή η στρατηγική είναι πιθανόν να συζητηθεί με διεθνείς συνεργάτες. Σίγουρα ακούγεται συναρπαστικό αλλά πιθανώς είναι ο πιο ακριβός προορισμός καθώς κάθε πόρος πρέπει να μεταφερθεί εκεί για να χτιστεί ο σταθμός, σε αντίθεση με την προσεδάφιση σε ένα προορισμό όπως η Σελήνη η ένας αστεροειδής όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιθανοί πόροι από εκεί.

ΠΗΓΗ :http://www.universetoday.com

Ελληνική απόδοση από άρθρο της NANCY ATKINSON  στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

APO TEEN HISTOSELIDA  http://celestialawe.blogspot.be

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in NEWS FROM SYNPAN and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.