ΝΑΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ – ΜΟΥΣΕΙΑ


A)Αρχαιοελληνικός ναός της Κάτω Ιταλίας στο έλεος των κυμάτων

Αρχαιοελληνικός ναός της Κάτω Ιταλίας στο έλεος των κυμάτων

Θύμα της καταιγίδας και των μανιασμένων κυμάτων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου πέφτει ο αρχαίος ελληνικός ναός στο Μοναστηράκι της Κάτω Ιταλίας, εκεί όπου βρέθηκε το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων στη Μεγάλη Ελλάδα. Η μανία των κυμάτων απειλεί να εξαφανίσει χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, καθώς ο δωρικός ναός της αρχαίας Καυλωνίας κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι νεροποντές διέβρωσαν τον αμμόλοφο που λειτουργούσε ως προστατευτικό φράγμα για τον παραθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο. Παρά το γεγονός ότι ο κώδωνας του κινδύνου είχε χτυπήσει ήδη από τον Νοέμβριο για την περιοχή με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα οι Αρχές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία του ναού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση οι λίθοι που τα κύματα απομάκρυναν από τον ναό και θα ληφθούν προστατευτικά μέτρα, αλλά οι καιρικές συνθήκες προς το παρόν δεν επιτρέπουν να γίνουν εργασίες διότι θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των εργατών.

ΠΗΓΗ  http://www.tanea.gr/

Β)Ίχνη του μυκηναϊκού πολιτισμού εντοπίστηκαν στην Αιανή της Κοζάνης

Μυκηναϊκούς τάφους «έκρυβε» η νεκρόπολη στην Αιανή στην Κοζάνη, αποδεικνύοντας τον ενιαίο πολιτισμό της εποχής του Χαλκού, που ήταν εξαπλωμένος σε όλο τον ελλαδικό χώρο, από την Κρήτη ως και τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με το Βήμα, στη διάρκεια των εργασιών για το προστατευτικό στέγαστρο τμήματος της νεκρόπολης, εντοπίστηκαν τέσσερις λακκοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι, μαζί με τα κτερίσματά τους.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν αμφορείς, οινοχόες και άλλα αμαυρόχρωμα αγγεία της Υστερης Εποχής του Χαλκού, προϊόντα τοπικού εργαστηρίου και διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα.

«Ως τώρα έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 20 θέσεις με μυκηναϊκά ευρήματα στον νομό της Κοζάνης, τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατοίκησης της Μακεδονίας από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν κοινά πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας, ήταν δηλαδή μέρος της» δήλωσε η έφορος Αρχαιοτήτων της Αιανής Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Γ)Το Μουσείο Παλαιοντολογίας στα Γρεβενά /2010

Ο γεωλογικός και παλαιοντολογικός πλούτος της περιοχής θα αποτελέσει τον πυρήνα του Μουσείου.

Η περιοχή των Γρεβενών αποτελεί ένα ανεκτίμητο, φυσικό « αρχείο πληροφοριών» για το απώτερο παρελθόν, καθώς παρουσιάζει τεράστιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

Οι συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν   από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ έφεραν στο φως απολιθώματα ζώων και προβοσκιδοτών τα οποία παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής.

Στόχος μας είναι η διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της παλαιοντολογικής συλλογής, αλλά και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσω προσέλκυσης επισκεπτών για αυτό προχωράμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου Μουσείου Παλαιοντολογίας στον οικισμό του Δ.Δ. Μηλιάς στο Δήμο Ηρακλεωτών.

Έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου της σύνταξης  των Μελετών τόνισε ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης κατά την διάρκεια σύσκεψης. Είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε σε πιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την μελέτη του Κέντρου Παλαιοντολογίας αλλά και των άλλων ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας προβλέπεται να κατασκευασθεί σε οικόπεδο του Δ.Δ. Μηλιάς πολύ κοντά στο χώρο διεξαγωγής των ανασκαφών. Έτσι θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη της εύκολης πρόσβασης ( λόγω του καλού οδικού δικτύου) και την ευκαιρία σύνδεσης του μουσείου με τον χώρο ανασκαφής (λόγω της γειτνίασης) με βασικό στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη.

Σύμφωνα με τους μελετητές το Μ. Π. θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: αυτόν της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παλαιοντολογίας και αυτόν της έκθεσης και μέσω αυτής την εκπαίδευση.

Παράλληλα θα αποτελεί κέντρο ευρύτερης ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα καθώς και έδρα ανάπτυξης κοινωνικών δράσεων και δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της περιοχής.

Το Μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα αφιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.

Ο γεωλογικός και παλαιοντολογικός πλούτος της περιοχής θα αποτελέσει τον πυρήνα του Μουσείου. Ως εκ τούτου οι λειτουργίες έκθεσης και εκπαίδευσης θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στη δομή του ενώ σε μία αμφίδρομη σχέση θα αποτελέσει την υποδομή υποστήριξης της έρευνας, αφενός μεν ως υποδοχή χώρου επιστημονικών συναντήσεων αφετέρου με την εργαστηριακή υποστήριξη της ανασκαφικής έρευνας.

Η ενότητα υποδομή έρευνας-εργαστήρια και αποθήκες αποτελεί την δεύτερη βασική λειτουργική ενότητα του κτηρίου.

Η αρχική και βασική εκτίμηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Παλαιοντολογικού Μουσείου είναι 1.500-2000 μ2 ( στην πρώτη φάση λειτουργίας του). Ο υπολογισμός έγινε βάσει της εμπειρίας  των μελετητών και της γενικής εκτίμησης των απαιτήσεων του εκθεσιακού χώρου και των λοιπών λειτουργιών του για την ανάδειξη των ευρημάτων και την εκπλήρωση των γενικών σκοπών του Κέντρου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο με μέλλον, λειτουργικό και ωφέλιμο για τον επισκέπτη και όχι ένα ακόμη κτήριο με αβέβαιο αύριο.

Ένα κτήριο το οποίο θα στεγάσει όνειρα, ελπίδες και οράματα μιας κοινωνίας που επενδύει στον παλαιοντολογικό πλούτο των 3.000.000 χρόνων που έκρυβε στα σπλάχνα της η γη των Γρεβενών. Έναν πλούτο που μας έκανε γνωστούς παγκόσμια και έστρεψε τα βλέμματα επιστημόνων και πολιτών στον τόπο μας τόνισε ο Νομάρχης κ. Κουπτσίδης.

Πιστεύω ότι η καινοτόμα αυτή προσπάθειά μας θα συμβάλλει σημαντικά στο κεφάλαιο Ανάπτυξη-Τουρισμός. Στην προσπάθειά μας αυτή τόνισε έχουμε αρωγούς και συμπαραστάτες φορείς και πολίτες του Νομού αλλά και όμορων Νομών οι οποίοι πιστεύουν και αυτοί ότι το Μ.Π θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια σημείο αναφοράς Γρεβενών και Βορείου Ελλάδος.

πηγη  http://www.elikoncc.info/

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in ARCHAEOLOGIE and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s