ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ,ΝΗ ΑΡΚΟΥΣΙΝ


A)Έρευνα για τη «σκοτεινή ύλη» χαρτογραφεί το αόρατο στο Σύμπαν

SPACE BLACK

Στο νέο χάρτη, οι φωτεινές περιοχές αντιστοιχούν σε «σβόλους» και «νήματα» σκοτεινής ύλης (Πηγή: L. Van Waerbeke, C. Heymans / CFHT) 

Όστιν, Τέξας

Ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα χάρτης της σκοτεινής ύλης, του μυστηριώδους, αόρατου υλικού που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ύλης του Σύμπαντος, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου που σάρωσε δέκα εκατομμύρια γαλαξίες.
Αν και μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης -ύλης που παραμένει αόρατη επειδή δεν εκπέμπει και δεν διαθλά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Όμως παρόλο που δεν μπορεί να ανιχνευτεί άμεσα, το μυστηριώδες υλικό, που εκτιμάται ότι είναι πέντε φορές περισσότερο από την κανονική ύλη, γίνεται αντιληπτό επειδή αρκεί βαρυτική έλξη στα άστρα και τους γαλαξίες.
Επιπλέον, η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το φως μακρινών γαλαξιών καθώς ταξιδεύει προς τη Γη.
Αυτό ήταν το φαινόμενο που χρησιμοποίησε διεθνής ερευνητική ομάδα για να δημιουργήσει τον νέο χάρτη.
Οι τελικές εικόνες, που καλύπτουν μια περιοχή του Σύμπαντος πλάτους ενός δισεκατομμυρίου ετών, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Τέξας.
Το Τηλεσκόπιο Γαλλίας-Καναδά-Χαβάης (CFHT) στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, εφοδιασμένο με κάμερα των 340 Megapixel, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να εξετάσει την ακτινοβολία δέκα εκατομμυρίων γαλαξιών, και να αναλύσει τις παραμορφώσεις που προκαλεί στα είδωλά τους η σκοτεινή ύλη.
«Είναι συναρπαστικό να μπορούμε να “δούμε” τη σκοτεινή ύλη εξετάζοντας την παραμόρφωση του χωροχρόνου» σχολίασε στο AFP ο Λούντοβικ Βαν Βέρντεκε του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία έδειχναν ότι η σκοτεινή ύλη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο Σύμπαν -σχηματίζει γιγάντιους «σβόλους» και νήματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αχανείς περιοχές χωρίς καθόλου σκοτεινή ύλη.
Η ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων θα εξεταστεί περαιτέρω σε περίπου τρία χρόνια, διάστημα που εκτιμούν ότι χρειάζονται οι ερευνητές προκειμένου να επεκτείνουν τον χάρτη τους κατά δέκα φορές.

Newsroom ΔΟΛ /2012

EUCHARISTOOMEN PROSELEENIE

B)«Greek minds at work»!*

Ο 1ος δορυφόρος κατασκευασμένος αποκλειστικά από Έλληνες είναι έτοιμος και περιμένει να λάβει ημερομηνία εκτόξευσης από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Πρόκειται για τον μικροδορυφόροLamdasat** που ετοιμάζει η ομάδα του καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, Περικλή Παπαδόπουλου. Η ομάδα αποτελείται από 10 Έλληνες ερευνητές.

Το κόστος της εκτόξευσης θα αγγίξει τα 3,5 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τη ΝΑSA, ενώ για την κατασκευή του δορυφόρου συγκεντρώθηκαν 100.000 δολάρια από ανιδιοτελείς και ανώνυμες προσφορές Ελλήνων.

«Είμαστε γραμμένοι στο μανιφέστο του διαστημικού σταθμού. Έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση μικροδορυφόρου που τον φτιάχνουν Έλληνες από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews. O δορυφόρος με την ονομασία Lamdasat θα βρίσκεται σε τροχιά για 300 μέρες.
Ο στόχος του είναι διττός:
1. Στο πεδίο της τηλε-επικοινωνίας:
Θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων. «Θα δώσουμε στίγμα σε όσους επιθυμούν να κάνουν δίκτυο με το Lamdasat», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Ακόμη, θα είναι δυνατή η παροχή πληροφοριών για τα πλοία που απειλούνται από πειρατεία, ειδικά στις αφρικανικές ακτές. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
2. Στο επιστημονικό πεδίο:
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο test του υλικού graphene, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τα μελλοντικά τρανζίστορ. Επιθυμία των επιστημόνων είναι να ελέγξουν πως αντιδρά το συγκεκριμένο υλικό με την ηλιακή ακτινοβολία.
Όλα ξεκίνησαν πριν 1 χρόνο, όταν ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος μαζί με την ομάδα του κατασκεύασαν έναν μικροδορυφόρο, τον οποίο και παρουσίασαν στη NASA. Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews:
«Πάρα πολλά πανεπιστήμια και οργανισμοί επιθυμούν να βάλουν μικροδορυφόρους στο διάστημα, η λίστα είναι ατελείωτη. Εξήγησα στους αρμόδιους από τη NASA ότι εμείς ήδη το έχουμε κάνει με επιτυχία και επιπλέον είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι για τους νέους στην Ελλάδα. Η ανταπόκρισή τους ήταν όντως συγκινητική».
Πλέον, η ελληνική επιστημονική ομάδα βρίσκεται στον σταθμό της NASA, δουλεύοντας για το πολυαναμενόμενο εγχείρημα. Έχουν καταφέρει μάλιστα, να δημιουργήσουν από το μηδέν το ηλεκτρονικό σύστημα AIS, το οποίο κανονικά στοιχίζει πάνω από 500.000 δολάρια.
«Κάθε 2-3 βδομάδες περνάμε από review boards για να δείξουμε την πρόοδό μας και η ίδια η Nasa αναγνωρίζει ότι τα παιδιά έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά», αναφέρει.
*Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, που ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος έχει δώσει στην ομάδα του το όνομα «Greek Minds at Work».
Στην ερώτηση, πως θα γίνει πάλι η Ελλάδα GoodNews, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας απάντησε:
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει το δυναμικό της. Οι νέοι είναι απόλυτα καταρτισμένοι. Αυτοί είναι και η δύναμις. Το πρόβλημα είναι που αυτοί οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα καλά νέα θα έρθουν από τους νέους που τώρα είναι 17 ετών έως 25-30. Αυτή η γενιά είναι αυτή που επωμίζεται και την υπερχρέωση της Ελλάδας».

Παγκόσμιο δίκτυο mentroring για Έλληνες!
Στα επόμενα σχέδια της ομάδας με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο είναι η δημιουργία ενός προγράμματος παγκόσμιας δικτύωσης. Μέσω δικτύου καθοδήγησης (mentoring) θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ομογενή, που το επιθυμεί, να λάβει το ρόλο του πνευματικού γονέα. Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και επαγγελματίες με εμπειρία και συσσωρευμένη γνώση (mentors) θα έρθουν σε επαφή με νέους (mentees) που χρειάζονται συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού ή πρακτική βοήθεια ένταξης στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα ή εξωτερικό.
O κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Για παράδειγμα ένας ομογενής γιατρός από την Αυστραλία θα αναλαμβάνει 4-5 παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιατρική και θα τους παράσχει συμβουλές στην επιλογή τους, αλλά και βοήθεια στην περαιτέρω ακαδημαϊκή τους πορεία».
**Η ονομασία Lamdasat προέρχεται από το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου «λάμδα», το οποίο συμβολίζει τους Λακεδαιμόνιους, την Ελλάδα (τα 2 λλ), τον ήλιο και τη θάλασσα.
Το βιογραφικό του Περικλή Παπαδόπουλου:

Ο Περικλής Παπαδόπουλος αφού αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο πήγε στην Αμερική το 1982 με σκοπό να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics. Το 1992 πήρε το διδακτορικό του στο Stanford. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά απέσπασε το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής.
Σήμερα, είναι καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης. Ακόμη, είναι μέλος στο TAU-BETA-PI National Engineering Honorary Society και το PI-TAU-SIGMA National Mechanical Engineering Honorary Fraternity.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, συνεργάστηκε με τη NASA για την πρόσφατη αποστολή του Curiosity στον πλανήτη Άρη. Για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκε περίπου 10 χρόνια, καθώς ήταν υπεύθυνος για το θερμικό προστατευτικό σύστημα. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική του συμμετοχή σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, καθώς έχει λάβει μέρος σε αρκετά προγράμματα και αποστολές σχετικές με το ηλιακό μας σύστημα, όπως του Marsh Science Laboratory (MSL).
http://www.sjsu.edu/people/periklis.papadopoulos/
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews: http://www.athina984.gr/node/221535
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.lambdasat.com

EUCHARISTOOMEN EPEIE PANOPEA

Advertisements

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in NEWS FROM SYNPAN and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.