ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΕΩΣ (ΙIτελος)


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 29/08/12)

ΖΩΝΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Οι περισσότεροι πλέον έγκριτοι διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί συμφωνούν πως το φάσμα της H/M/κής ακτινοβολίας που βρίσκεται στην περιοχή συχνοτήτων από 1 – 1000 MHz και ειδικότερα εκείνη που κυμαίνεται από 30 – 300 MHz είναι πλέον επικίνδυνη για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι.

Στη βάση αυτών των αξιολογήσεων και διαπιστώσεων προχώρησαν στη θέσπιση ορίων επικινδυνότητας που διαφοροποιούνται: α) Για εργαζόμενους που εκτίθενται λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στους παράγοντες αυτούς (με βάση την 8ωρη ημερήσια έκθεση) και β) για τον γενικό πληθυσμό.

Τα όρια αυτά διαφοροποιούνται επίσης σε εκείνα που θεσπίστηκαν στα πλαίσια των σοσιαλιστικών χωρών (Σοβιετική Ένωση) και είχαν καθιερωθεί με κριτήριο «την πλήρη πρόληψη οποιασδήποτε διαταραχής στην υγεία» και ήταν 10μW/cm2 για εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση, δηλαδή εκατό φορές μικρότερα από τα αντίστοιχα όρια του λεγόμενου «δυτικού» κόσμου 1mW/cm2. Και για το γενικό πληθυσμό το όριο ήταν 1μW/cm2 (διακόσιες φορές μικρότερο) έναντι 200μW/cm2 αντίστοιχα.

Η εκθετική αύξηση των εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας με ανάλογη αύξηση της έκθεσης του γενικού πληθυσμού σε Η/M ακτινοβολία, όπως επίσης και οι αυξανόμενες ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία πολυάριθμων ερευνών από επιστήμονες αδιαμφισβήτητου κύρους, οδήγησαν στη συστηματική αξιολόγησή τους και την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων και προτάσεων, που διατυπώθηκαν στη γνωστή έκθεση της Επιτροπής του Αμερικανικού Συμβουλίου Προστασίας από τις Ακτινοβολίες (ΝCRΡ-1995) σύμφωνα με την οποία:  Όσον αφορά το γενικό πληθυσμό θα πρέπει να θεσπιστούν σταδιακές δραστικές μειώσεις των υφιστάμενων ορίων επικινδυνότητας για τις Η/M ακτινοβολίες.

 • Από το 1995 αυτά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 1μΤ (μικρό Τέσλα) για το μαγνητικό πεδίο και τα 100V/m για το ηλεκτρικό πεδίο σε σπίτια, σχολεία και άλλους μη βιομηχανικούς ή γενικότερα εργασιακούς χώρους.
 • Μετά το 2001 τα όρια αυτά δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 0,5μΤ και 10V/m.
 • Μετά το 2005 τα όρια θα πρέπει να μειωθούν στα 0,2μΤ και 10V/m.

2. Όσον αφορά τους εργαζόμενους (8ωρη επαγγελματική έκθεση):

– Τα όρια σε χώρους γραφείων: Ίδια με αυτά του γενικού πληθυσμού.

– Τα όρια σε βιομηχανικούς χώρους μέχρι το 2005 οι μέσες τιμές των πεδίων, για μια οπωσδήποτε ώρα στη διάρκεια της οκτάωρης απασχόλησης, δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10μΤ και 1000V/m.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΟΛΥΝΣΗΣ

Τα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (πάνω από 50-60 Hz) και η σχετιζόμενη μ’ αυτά ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για μας. Η μακροχρόνια έκθεση σ’ αυτά μπορεί να επιδεινώσει υπαρκτά προβλήματα υγείας ή ασθένειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο χρόνια κούραση, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, υπερδραστηριότητα, διαταραχές ύπνου και συναισθηματική αστάθεια. Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αποκτούν υπερευαισθησία στα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και πολλοί μπορούν ακόμη και να τα αισθανθούν να τους διαπερνά, υποφέροντας από συμπτώματα, όπως σπασμούς, προβλήματα μνήμης και κατάθλιψη. Χρόνια έκθεση σ’ αυτού του είδους τα πεδία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο στρες και διαταραχές ύπνου, που εμποδίζουν την ανανέωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία υπάρχουν γύρω από τους πυλώνες της ΔΕΗ, τους σταθμούς εκπομπής ραδιοκυμάτων, τα ραντάρ, τις ηλεκτρικές θερμάστρες, τους θερμοσίφωνες, τους ηλεκτρικούς φούρνους και τους φούρνους μικροκυμάτων, τα ψυγεία, τις ηλεκτρικές σκούπες και πιστολάκια, τις τηλεοράσεις, τις οθόνες των υπολογιστών και τα κινητά τηλέφωνα. Τα σπίτια μας είναι γεμάτα από πηγές ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης που μας βομβαρδίζουν καθημερινά από σοβαρές δόσεις ακτινοβολίας, η οποία αθροίζεται στον οργανισμό μας και μπορεί να μας προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Είναι σκόπιμο λοιπόν να ξέρουμε πως να προφυλαχθούμε.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε πως η καλύτερη προφύλαξη είναι το να κρατάτε μια απόσταση ασφαλείας από κάθε ηλεκτρική συσκευή και να τη χρησιμοποιείτε μόνον όσο είναι απαραίτητο. Πιο αναλυτικά:

 • Προσέξτε στην επιλογή του τόπου διαμονής σας. Φροντίστε το σπίτι που μένετε να βρίσκετε σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ. Φροντίστε τα παιδιά σας να παίζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ.
 • Αποφύγετε να βρείτε σπίτι κοντά (200 μέτρα) σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, που εκπέμπουν ραδιοτηλεοπτικά σήματα και κυρίως κοντά σε αναμεταδότες, όπως είναι τα «πάρκα κεραιών» στο Χορτιάτη και στον Υμηττό. Αποφύγετε τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές τρένων. Επίσης δεν είναι υγιές να μένετε σε πολυκατοικία με κεραία κινητής τηλεφωνίας στην κορυφή της. Η σχετική απόσταση ασφαλείας είναι τα 50 μέτρα.
 • Αν κτίζετε μόνοι σπίτι σας τοποθετήστε τον πίνακα ηλεκτρικής εγκατάστασης σ’ ένα απόμερο σημείο του. Υποδείξτε στον ηλεκτρολόγο σας να κάνει σωστές γειώσεις, επειδή συχνά οι ηλεκτρολόγοι «στρίβουν» για ευκολία μαζί τους ουδέτερους αγωγούς, προκαλώντας ανισορροπία ρευμάτων και δημιουργία μαγνητικών πεδίων.
 • Μη μένετε άσκοπα κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές εν ώρα λειτουργίας, ελαχιστοποιείστε τις λάμπες φθορισμού, μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και ξυριστικές μηχανές, μίξερ, και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές σκούπες όταν δεν είναι απαραίτητο.
 • Χρησιμοποιείστε όσο το δυνατόν λιγότερο πιστολάκια μαλλιών. Φροντίστε να μην έχετε ανοικτή τη συσκευή για περισσότερα από δύο λεπτά και να τηρείτε απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη των 10 εκατοστών.
 • Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι απαραίτητος, αλλά αν τον χρειάζεστε, τοποθετήστε τον όσο ψηλότερα γίνεται και μακριά από τα παιδιά σας. Αντί για συχνή χρήση του ηλεκτρικού σας φούρνου π.χ. για καφέ, προτιμήστε το γκαζάκι, που είναι και πιο οικονομικό.
 • Ο χώρος που περνάτε πολλές ώρες και ξεκουράζεστε π.χ. καναπές, φροντίστε να μην έχει κοντά του ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια και πρίζες. Πρέπει να γνωρίζετε πως ηλεκτρομαγνητικά πεδία εκπέμπονται από τα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών, ακόμη κι όταν αυτές είναι κλειστές. Τα ηλεκτρικά πεδία του εναλλασσόμενου ρεύματος δεν εξαφανίζονται όταν οι συσκευές είναι κλειστές, μόνον τα μαγνητικά πεδία εξαφανίζονται. Κρατήστε λοιπόν τα ηλεκτρικά καλώδια μακριά από το σώμα σας.
 • Να μη βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση και βρίσκεστε πάντα σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μακριά από την οθόνη της, η οποία εκπέμπει ακόμη και ραδιενέργεια. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Να μην καθαρίζετε την οθόνη της τηλεόρασης εν ώρα λειτουργίας.
 • Στο γραφείο σας φροντίστε να βρίσκεστε σε απόσταση  μεγαλύτερη του μισού μέτρου από την οθόνη του υπολογιστή σας. Φροντίστε μάλιστα να μην βρίσκεται κανείς σε απόσταση ενός μέτρου πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας. Στα γραφεία φροντίστε οι υπολογιστές να βρίσκονται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους.
 • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ο αδένας της επίφυσης είναι πιο ευάλωτος. Πρέπει να γνωρίζετε πως όταν κοιμάστε στο σκοτάδι ή –το λιγότερο– με καλυμμένα τα μάτια σας, τότε η επίφυση παράγει τη μετατονίνη, που είναι πολύ χρήσιμη στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιδανικό είναι να μην έχετε μέσα στο υπνοδωμάτιο σας καμιά ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή σε λειτουργία και να καλύψετε με πλαστικό ακόμη και τις πρίζες. Εννοείται πως πρέπει να αποφεύγονται τα ηλεκτρικά ρολόγια και τα ηλεκτρικά υδροστρώματα. Καλά είναι να αποφεύγονται τα κρεβάτια με μεταλλικό πλαίσιο και σούστες, γιατί είναι καλοί αγωγοί των ηλεκτρικών πεδίων. Τα ξύλινα είναι τα ιδανικότερα.
 • Αποφύγετε τη χρήση ασύρματου τηλεφώνου μέσα στο σπίτι σας. Σε αντίθεση με το κινητό, που είναι και πιο ακριβό, πολλοί συνηθίζουν να μιλούν με τις ώρες από το σταθερό ασύρματο τηλέφωνο τους και να περιφέρονται στο σπίτι τους κάνοντας διάφορες δουλειές, πράγμα που εκθέτει άμεσα τον εγκέφαλο τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Τέλος να περιορίσετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε λιγότερο από 10 λεπτά ημερησίως. Αν το χρησιμοποιείτε περισσότερο φροντίστε να προμηθευτείτε Hands Free ή αξεσουάρ προστασίας, όπως φυσικοί ιονιστές (π.χ. Bioguard). (Η ισχύς της εκπομπής των συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να κυμαίνεται κάτω των 0,5W με προοπτική μείωσης 0,25W).

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Μέχρι πρόσφατα οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης εστιάζονταν κυρίως στους ηλεκτρικούς πυλώνες υψηλής τάσης, στα ραντάρ και γενικώς στους σταθμούς ραδιεκπομπών. Όμως, εδώ και μια δεκαετία περίπου, οι ανησυχίες εστιάζονται σε μια μικρή συσκευή, που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τη φέρνουν καθημερινά στη δεξιά πλευρά του εγκέφαλό τους: το κινητό τηλέφωνο.

Τα κινητά τηλέφωνα μέσα σε μια δεκαετία κατέκτησαν ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους επικοινωνία. Το γεγονός αυτό τα καθιστά έναν από τους πιο «ύπουλους» φίλους μας.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες, που σχετίζονται με την εμφάνιση Aλτσχάιμερ, λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία από τη συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων. Για πρώτη φορά το 1993 ξέσπασε μεγάλος θόρυβος για την επικινδυνότητα των κινητών τηλεφώνων, όταν σε εκπομπή του Larry King στο CNN ένας Αμερικανός πολίτης ισχυρίστηκε ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου προκάλεσε στη σύζυγό του καρκίνου του εγκεφάλου και υπέβαλε σχετική μήνυση. Αν και οι επίσημες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και η Food and Drug Administration, αποφάνθηκαν πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη σύνδεση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων» και ότι «δεν υπάρχει λόγος λήψης πρόσθετων μέτρων», εντούτοις μια σειρά από επιστημονικές έρευνες που ακολούθησαν απέδειξαν το αντίθετο.

Με βάση τις οδηγίες για τις συχνότητες και τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων, προβλέπονται τα εξής:

1.            Για ολόσωμη 24ωρη έκθεση καθορίστηκε ως όριο επικινδυνότητας τα 0,6 mW/cm²  ή 600 μW/cm² και ως μέγιστο επιτρεπόμενο ΕΡΑ (Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης) τα 0,8 W/Kg.

2.            Αν η έκθεση στην ακτινοβολία είναι τοπική (στο αυτί και στο κεφάλι) ο ΕΡΑ πρέπει να είναι μικρότερος από 1,6 W/Kg.

3.            Οι πομποί συχνοτήτων 450-1500 MHz θεωρούνται ασφαλείς αν η ισχύς εκπομπή τους  είναι μικρότερη από 1,4 (450/f), όπου f είναι η συχνότητα σε MHz.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν το 1993 στην Ελλάδα είχαν ισχύ 2 W, ενώ για να θεωρείται «ασφαλής» μια συσκευή κινητού τηλεφώνου πρέπει να έχει ισχύς μέχρι 0,6 W/Kg.

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Μια νέα έρευνα, του 2003, Σουηδών επιστημόνων αποκάλυψε τη σαφή σύνδεση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα με τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και την καταστροφή των νευρώνων στον εγκέφαλο ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. H σουηδική έρευνα στράφηκε στο πιο «σκοτεινό», στο πιο ανεξερεύνητο πεδίο των επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν και τα κινητά τηλέφωνα, τις λεγόμενες μη θερμικές επιδράσεις.

Θερμικές ονομάζονται εκείνες οι επιδράσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών που ακτινοβολούνται, σε ένα επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί. Μη θερμικές είναι εκείνες που φαίνεται να μην προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας. Μέχρι πρόσφατα στη Δύση, το σύνολο σχεδόν των ερευνών και τα όρια που θεσπίστηκαν αφορούσαν τις θερμικές επιδράσεις. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Ανατολική Eυρώπη είχαν ερευνηθεί οι μη θερμικές επιδράσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει σε πολύ αυστηρότερα όρια.

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος των εταιρειών που κατασκευάζουν κινητά και που ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία των προϊόντων τους είναι σήμερα κάτω από τα όρια που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες επιτροπές σε HΠA και E.E. «H επιθεώρηση των ερευνών που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια δεν έδωσαν κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με βλάβες στην υγεία», λέει ο Mέι Σβίκορντ, επιστημονικός διευθυντής της «Mοτορόλα». Είναι γνωστό, βέβαια, ότι τα «όρια ασφαλείας» που κάθε φορά αποφασίζονται είναι μάλλον ένας συμβιβασμός μεταξύ της διαπιστωμένης επικινδυνότητας και των οικονομικών «δυνατοτήτων» της βιομηχανίας. Το σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι τα όρια αυτά να γίνονται διαρκώς αυστηρότερα, καθώς η έρευνα και η εμπειρία από τη χρήση της νέας τεχνολογίας ανατρέπει τις εκάστοτε γραμμές άμυνας των εταιρειών.

Πολλές από τις εκατοντάδες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο ανεπιθύμητων συνεπειών, όπως πονοκέφαλοι και αδυνάτισμα της μνήμης. Μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα εμφανίζουν πολύ πιο ανατριχιαστικά αποτελέσματα, όπως διπλασιασμό της πιθανότητας εμφάνισης λεμφώματος σε ποντίκια, που είχαν προδιάθεση, ύστερα από μακρά έκθεση σε GSM ακτινοβολία (Αυστραλία) και βλάβες στο DNA (πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον), που μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκινογενέσεις. Μελέτη που έγινε παλιότερα στο πανεπιστήμιο του Έσσεν συνδέει τη χρήση του κινητού με την εμφάνιση καρκίνου του οφθαλμού.

Οι ελληνικές έρευνες, μέσω του Εργαστηρίου Bιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Aπεικονιστικής Τεχνολογίας και του πολυετούς ερευνητικού προγράμματος COST 281, έγιναν με βάση ομοιώματα ανθρώπινων εγκεφάλων και μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές. Ο υπολογισμός του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης ακτινοβολίας έδωσε αποτελέσματα τα οποία είναι πάνω από τα όρια που έχουν υιοθετήσει οι HΠA, ενώ είναι χαμηλότερα, αλλά αρκετά κοντά στα όρια της E.E. Ενώ το αμερικανικό όριο είναι 1,6 w/kg ο μέσος ελληνικός ΕΡΑ με τη συγκεκριμένη μέθοδο έφτασε στα 2,2 w/kg για τους ανηλίκους και 2,4 για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Nικήτα, συντονίστρια της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, «η εναποτιθέμενη ισχύς σε ευαίσθητους ιστούς του κεφαλιού, κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας για την απορροφούμενη από τους βιολογικούς ιστούς ισχύ». Κι ακόμα, «δεν είναι δυνατό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφωνικών συσκευών, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ αυτά που προτείνονται στα πρότυπα ασφαλείας, δεν σχετίζεται με πιθανές μη αναστρέψιμες επιδράσεις στην υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνεται η εξάπλωση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από ενήλικες και ιδιαίτερα από παιδιά για όχι ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους».

«Ο εγκέφαλος του χρήστη φωτίζεται και θερμαίνεται, καθώς απορροφά έως και το 70% της ισχύος που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο», τονίζει ο Κώστας Λιολιούσης, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι αρνητικές επιδράσεις αναδεικνύονται πια στατιστικά ως βεβαιότητα», υπογραμμίζει. Έτσι, το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Είναι σχετικά εύκολο να ελέγξετε αν το σπίτι σας και ο χώρος εργασίας σας είναι ηλεκτρομαγνητικά επιβαρημένος και να λάβετε κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης. Για ακριβή πάντως μέτρηση της επικινδυνότητας χρειάζεστε πεδιόμετρο, που υπολογίζει ακόμη και τα millivolts που εκπέμπονται. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και μπορεί να σας το δανείσει κάποιος φίλος σας για να κάνετε τη μέτρηση. Αν η μέτρηση δείχνει 200 mV αυτό είναι καλό, αν και το ιδανικό είναι να δείξει κάτω από 100 mV (γύρω από το κρεβάτι σας καλά είναι να δείχνει λιγότερο από 10 mV, γι’ αυτό και μετακινήστε το αν είναι απαραίτητο μακριά από πρίζες και καλώδια). Αφού κάνετε τη μέτρηση φροντίστε να μονώσετε καλύτερα τα ηλεκτρικά καλώδια, να τα τοποθετήσετε μακριά από τα σημεία που περνάτε πολλές ώρες, να κλείσετε με καπάκια τις πρίζες και να κάνετε μια σωστή γείωση στο έδαφος, προσέχοντας ωστόσο να μην είναι κοντά στους υδροσωλήνες και στον κεντρικό αγωγό ρεύματος. Πρέπει να γνωρίζετε πως στις πολυκατοικίες ένας ψηλός όροφος έχει πάντα περισσότερο voltages από ένα ισόγειο, όσο κι αν η διανομή των καλωδίων μέσα στα διαμερίσματα είναι η καλύτερη δυνατή.

Ορισμένοι ραβδοσκόποι ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει επικίνδυνα γήινα ρεύματα από ελαττωματικά δίκτυα και υπόγεια ενεργειακά ρεύματα, κάτω από τα κρεβάτια πολλών ανθρώπων που έπαθαν καρκίνο. Αυτά τα γήινα ρεύματα μπορούν να επιδεινώσουν πολλές άλλες ασθένειες. Για προστασία από αυτά απαιτείται η συνδρομή ενός ραβδοσκόπου, που έχει την ικανότητα να διαπιστώσει αν το κρεβάτι σας βρίσκεται πάνω σε επικίνδυνη υπόγεια ακτινοβολία. Ένας άλλος τρόπος είναι εξετάζοντας την κινητικότητα των μυών (κινησιολογία). Γεωποαθητικές διαταραχές μπορούν επίσης να ανιχνευτούν κι από ένα επιστημονικό όργανο, το Geo Test 35 Meter, το οποίο υποδεικνύει το βαθμό της διαταραχής του τοπικού μαγνητικού πεδίου. Για προστασία από ελαττωματικές γραμμές ρεύματος και επικίνδυνα υπόγεια ενεργειακά ρεύματα ή γραμμές Λέϊ (ley lines), μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια κάτω από το κρεβάτι σας με μερικά εκατοστά άμμου χαλαζία, που δημιουργεί ένα είδος ασπίδας, μια ενεργειακή μόνωση.

Η ηλεκτρομαγνητική μόλυνση είναι μια νέα αόρατη απειλή από την οποία πρέπει να προφυλαχθούμε. Η γνώση των κινδύνων, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, ούτε και να φοβόμαστε. «Κανένα πάθος δεν καταληστεύει τόσο αποτελεσματικά το πνεύμα, από την ενεργητικότητα και τη λογική, όσο ο φόβος» (Edmund Burke).

Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας-δημοσιογράφος και εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΖΕΝΙΘ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟ BIOGUARD21

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Health and wellness and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.