«Περιγραφή ψηφιακών αντικειμένων» – Α


 

1.Εισαγωγή

Αυτό το μάθημα εξηγεί μερικούς βασικούς όρους όπως το σχήμα μεταδεδομένων, το ελεγχόμενο λεξιλόγιο, τις ταξινομήσεις και άλλους που συσχετίζονται με την έννοια των μεταδεδομένων.

Στα περαιτέρω μέρη θα μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους μεταδεδομένων. Χάρη σε αυτήν την ταξινόμηση δεν πρέπει να αισθανθείτε χαμένοι στο αλσύλλιο των αρκτικολέξων και των ονομάτων που θα αντιμετωπίσετε σίγουρα επιλέγοντας πρότυπα μεταδεδομένων κατάλληλα για τις ανάγκες σας.

Όπως ειπώθηκε δεν ειναι απαραίτητο να ξέρετε όλα τα υπάρχοντα πρότυπα μεταδεδομένων, σε αυτό το μάθημα που θα μάθετε για τα σημαντικότερα. Αυτή η γνώση πρέπει να σας βοηθήσει για να αποφασίσει ποια λύση είναι η καταλληλότερη για τη συλλογή σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία των μεταδεδομένων θα εξηγηθούν στο ακόλουθο μάθημα «πώς να προετοιμάσουν τα περιγραφικά μεταδεδομένα».

2.Τι είναι τα μεταδεδομένα;

Υπάρχουν πολλαπλάσιοι ορισμοί για τα μεταδεδομένα , ο πιο γενικός δηλώνει ότι τα μεταδεδομένα είναι στοιχεία για τα στοιχεία [πηγή]. Οι όροι για τα μεταδεδομένα χρησιμοποιούνται από πολλές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων υπολογιστών, βιβλιοθηκάριων και πιθανότατα από άλλους. Τα μεταδεδομένα στις βιβλιοθήκες χρησιμοποιούνται συνήθως στα πλαίσια της περιγραφής ενός αντικειμένου. Η περιγραφή σημαίνει όλες τις πληροφορίες που απλοποιούν τη χρήση, την ανάκτηση και τη διαχείριση του δεδομένου πόρου. Τα καλά έτοιμα μεταδεδομένα εξασφαλίζουν ότι το δεδομένο αντικείμενο θα επιζήσει και θα συνεχίσει να είναι προσιτό και χρήσιμο στο μέλλον [πηγή]. Και λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την ποικιλία των πόρων και του οργάνου που μπορεί να απαιτήσει τα μεταδεδομένα, είναι δύσκολο να φανταστούμε τη δημιουργία μεταδεδομένων ως απλό στόχο. Πράγματι υπάρχουν πολλά διάφορα πρότυπα μεταδεδομένων, αλλά ευτυχώς δεν ειναι απαραίτητο να τα ξέρετε όλα.

Τι μπορεί να περιγραφεί με τη χρησιμοποίηση των μεταδεδομένων;

Τα μεταδεδομένα μπορούν να εφαρμοστούν στο φυσικό αντικείμενο (δηλ. Σε σχέδια βιβλίων, εφημερίδων ή στο σχέδιο του γιου σας) καθώς επίσης και στην ψηφιακή αντιπροσώπευσή του δηλ. Σε σκαναρισμένα βιβλία, σχέδια αλλά και υλικά που δημιουργήθηκαν με ψηφιακή μορφή. Σε μερικές περιπτώσεις είναι επίσης αρκετά κοινό να περιγραφεί ολόκληρη η συλλογή ή μια συλλογή των συλλογών. Τα μεταδεδομένα μπορούν να εφαρμοστούν κυριολεκτικά σε όλα ακόμη και στα μεταδεδομένα τα ίδια. Όπως βλέπετε μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει μια διάκριση μεταξύ των στοιχείων και των μεταδεδομένων.

clip_image002

Σχήμα 1: Φωτογραφία μιας κάρτας από τον κατάλογο, με τον τίτλο, το συντάκτη και τον αριθμό του ραφιού. (Φωτογραφία από τον dfulmer που χρησιμοποιείται μέσα στους όρους της άδειας CreativeCommons).

Ξέρετε βεβαίως τον παραδοσιακό κατάλογο καρτών (δείτε το σχήμα 1), κάθε κάρτα περιέχει το όνομα του συντάκτη, του τίτλου, μερικών λέξεων κλειδιών και του αριθμού ραφιών. Αυτό το απλοϊκό παράδειγμα επιδεικνύει πώς είναι τα χρήσιμα και κοινά μεταδεδομένα. Τα μεταδεδομένα είναι δομημένες πληροφορίες, αυτή η δομή επιτρέπει στους χρήστες (και επίσης τα προγράμματα υπολογιστών) να ερμηνεύσουν εύκολα την περιγραφή. Ρίξτε μια ματιά σε ένα απλό παράδειγμα, υπάρχει ένας κατάλογος λέξεων κλειδιών: LeonardoDaVinci, MonaLisa, γυναίκα, ζωγραφική. Είναι ακριβώς ένας απλός, ξερός κατάλογος λέξεων. Μια τέτοια περιγραφή το κάνει δύσκολο να ερμηνευτεί το περιεχόμενο της εικόνας, δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο συντάκτης (πολύ πιθανό ο Leonardo αλλά ίσως να είναι η MonaLisa), δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ζωγράφος. Με την πρόσθεση μερικών κατηγοριών, τα πράγματα θα ήταν σαφέστερα:

* Δημιουργός: LeonardoDaVinci,

* Τίτλος: MonaLisa,

* Θέμα: γυναίκα, πορτρέτο.

Γι αυτό η δομή είναι σημαντική, ήδη αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πολλά πρότυπα στον τομέα. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, αλλά γενικά τα περισσότερα από αυτά έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τη δική τους δομή περιγραφής. Τα πρότυπα καθορίζουν κάθε στοιχείο έτσι ώστε δεν έχετε την ανησυχία για μια κατάλληλη ερμηνεία της δεδομένης κατηγορίας του στοιχείου, μερικές φορές καθορίζει επίσης τους κανόνες σχετικά με ποιες λέξεις ή φράσεις μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το δεδομένο στοιχείο της περιγραφής. Εάν αυτοί οι κανόνες καθορίζουν ένα περιορισμένο κατάλογο λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη δεδομένη κατηγορία, αυτό ονομάζεται ελεγχόμενο λεξιλόγιο.

clip_image002[6]

 

Σχήμα 2: Το ηλεκτονικό κατάστημα Amazon περιέχει πολλά μεταδεδομένα.

Το σχήμα 2 παρουσιάζει την ιστοσελίδα ενός από τα σημαντικότερα on-line βιβλιοπωλεία, η εικόνα παρουσιάζει ένα παράδειγμα των μεταδεδομένων που συνδέονται με ένα από τα βιβλία. Χάρη σε αυτά τα μεταδεδομένα οι χρήστες είναι σε θέση να βρούν τα βιβλία που η μπορεί να τους ενδιαφέρουν. Συχνά λέγεται ότι τα μεταδεδομένα διευκολύνουν την ανακάλυψη των πόρων. Η καθορισμένη με σαφήνεια δομή επιτρέπει στους υπεύθυνους για την ανάπτυξη να δημιουργήσουν περίπλοκες μηχανές αναζήτησης που θα επιτρέψουν στους χρήστες για να βρούν τι ψάχνουν. Στην περίπτωση ενός on-line βιβλιοπωλείου τα καλά μεταδεδομένα είναι απαραίτητα, επειδή ολόκληρο το εισόδημα εξαρτάται από εάν οι άνθρωποι θα βρούν και θα αγοράσουν τα στοιχεία του ενδιαφέροντός τους.

clip_image002[8]

Τα μεταδεδομένα θεωρούνται συχνά ως πραγματικά περίπλοκο κτήνος, χρειάζεστε πτυχίο από το πανεπιστήμιο ή να συμμετέχετε τουλάχιστον σε μια σειρά μαθημάτων όπως αυτήν προκειμένου να καταλάβετε τι γίνεται. Μερικές φορές αυτό ισχύει, όταν θέλετε να δημιουργήσετε πραγματικά ακριβή μεταδεδομένα όπου είναι πραγματικά δύσκολο να αποφασιστεί ποιες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τι πρέπει να περιγραφεί προκειμένου να δημιουργηθούν τα καλά περιγραφικά μεταδεδομένα. Γενικά όσο πιο επιμελημένα είναι τα μεταδεδομένα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να βρει κάποιος ένα συγκεκριμένο πόρο. Αλλά τα μεταδεδομένα δεν περιέχουν πάντα ψηφιακό πόρο από μόνα τους. «Τα μεταδεδομένα προσφέρουν αμετάβλητα μια εκλεκτική ή απλουστευμένη περιγραφή ενός πόρου. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ορίζει τα μεταδεδομένα ως «στοιχείο που λειτουργεί σε έναν υψηλότερου επιπέδου αφαιρετισμό». Εάν «μια εικόνα χρωματίσει χίλιες λέξεις» (ή περισσότερες!) είναι σαφές ότι βασισμένες στο κείμενο περιγραφές μας πάντα μόνο μερικώς θα συλλάβουν τις πληροφορίες ή έννοιες που κρατιούνται μέσα σε έναν ψηφιακό πόρο – πόσο μάλλον για όλες τις άλλες πληροφορίες που ειναι να συνδεθούν με αυτες (π.χ. η ιστορία της δημιουργίας του, η σχέση του σε άλλους πόρους [.]» [πηγή].
Μερικές φορές θα πρέπει να είστε πολύ εκλεκτικοί δημιουργώντας μια περιγραφή μεταδεδομένων δηλ. περιγράφοντας ένα βιβλίο   διευθύνσεων του ΧΙΧ αιώνα θα μπείτε στον πειρασμό, να βάλετε τουλάχιστον μερικά από τα ονόματα των οδών που καλύπτονται σε αυτό το βιβλίο,αλλά με ποιο τρόπο θα τα επιλέξετε; Είναι δυνατό να μπουν όλες τους στην περιγραφή; Αφ’ ετέρου υπάρχουν καταστάσεις που περιορίζουν τον καταλογογράφο όπως το μοναδικό στοχείο μιας παλιάς φωτογραφίας. Πώς να προσδιορίσετε τα κτήρια, ή μνημεία που δεν υπάρχουν πλέον; Σε αυτήν την περίπτωση ο καταλογογράφος μοιάζει λίγο με ιδιωτικό αστυνομικό που πρέπει να επιλύσει το μυστήριο της παλαιάς εικόνας.

 

clip_image002[10]

Σχήμα 4: Σχόλιο από χρήστες για τον περιγεγραμμένο πόρο.

Το σχήμα 3 παρουσιάζει έναν ιστοχώρο του «Flickr.com:Thecommonsproject».* Αυτό το πρόγραμμα άρχισε ως κοινή πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LOC) και της πύλης του Flickr.com το 2008. Τα LOC υπέβαλαν μερικές από τις εικόνες τους στην πύλη του Flickr.com και χάρη στους χρήστες αυτής της πύλης, οι βιβλιοθηκάριοι ήταν σε θέση να ενημερώσουν και να εμπλουτίσουν τις περιγραφές της παλαιάς φωτογραφίας που είχαν στη συλλογή τους. Το σχήμα 3 παρουσιάζει ένα σχόλιο από το χρήστη που ήξερε τι ήταν στη δεδομένη εικόνα, ευχαριστεί στο προσωπικό του σχόλιο τη βιβλιοθήκη που ήταν σε θέση να προετοιμάσει καλύτερα τα μεταδεδομένα (προσθέτοντας τη γεωγραφική θέση). Σε μερικές περιπτώσεις οι χρήστες μπορούν επίσης να υποβάλουν μια εικόνα μιας δεδομένης θέσης όπως υπάρχει στο παρόν. Πιθανώς αναρωτιέστε εάν αυτά είναι επίσης μεταδεδομένα – ναι είναι.

3.Τι είναι αυτό που καθορίζει τα πρότυπα μεταδεδομένων;

Τι είναι πρότυπα μεταδεδομένων; Τι είναι σχήμα μεταδεδομένων; Τι εννοούμε λέγοντας ιδιοτήτα του στοιχείου μεταδεδομένων; Ναι, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που απαιτούν την απάντηση πριν πάμε παρακάτω. Η έννοια των μεταδεδομένων καθορίστηκε ήδη, ποιοι άλλοι σημαντικοί όροι συνδέονται με τα μεταδεδομένα;
Όπως ειπώθηκε τα μεταδεδομένα είναι δομημένες πληροφορίες, έτσι είναι απαραίτητο να καθοριστεί αυτή η δομή με κάποιο τρόπο. Οι κανόνες που συνδέονται με τη δομή της περιγραφής καλούνται το σχήμα ή σχήμα μεταδεδομένων. Το σχήμα χτίζεται από το δημιουργό κατηγοριών/στοιχείων/τομέων/ιδιοτήτων π.χ., τίτλος, θέμα. Αυτά τα στοιχεία/τομείς μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αριθμό υπό-πεδίων που μπορεί να φυλάξει περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες π.χ. ένα ψηφιοποιημένο βιβλίο συνδέει τουλάχιστον δύο ημερομηνίες με τον κύκλο της ζωής του: ημερομηνία της δημοσίευσης και ημερομηνία της ψηφιακής αναλογικής μεταλλαγής, για να έχει πλήρως δομημένες πληροφορίες που και οι δύο αυτές οι ημερομηνίες πρέπει να καταγραφούν (κάτω από τις κατάλληλες ετικέτες) ως τα υποστοιχεία του τομέα ημερομηνίας.
Η κατοχή ενός τέτοιου προκαθορισμένου συνόλου κατηγοριών απλοποιεί τη δημιουργία της περιγραφής και το καθιστά σαφέστερο και εύκολο να διαβαστεί και από τους ανθρώπους και από τα προγράμματα υπολογιστών. Παρακαλώ αναφερθείτε στην περιγραφή του σχήματος 1 στο προηγούμενο μέρος αυτού του μαθήματος για πιο επιμελημένες εξηγήσεις γιατί η δομημένη περιγραφή είναι καλύτερη από μια σειρά λέξεων κλειδιών.
Επιπλέον το σχήμα μεταδεδομένων μπορεί να δηλώσει ποιες πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν στους ιδιαίτερους τομείς της περιγραφής, μπορεί να καταλάβει ποια στοιχεία απαιτούνται και ποιοι τομείς μπορούν να επαναληφθούν. Σε μερικές περιπτώσεις το σχήμα μεταδεδομένων   δεν λέει πώς αυτές οι πληροφορίες πρέπει να διατυπωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

1.χρησιμοποιώντας τους όρους και τις φράσεις που καθορίζονται σε ένα ελεγχόμενο λεξικό (λεξιλόγιο, ορολογία),
2.ή με τη διευκρίνιση μερικών κανόνων κωδικοποίησης που να είναι απαραίτητοι για μερικές πληροφορίες (δηλ. ημερομηνίες, διαταγή του ονόματος και του επωνύμου). Η ελεγχόμενη χρησιμοποίηση των λεξιλόγιων και οι κανόνες κωδικοποίησης είναι ένα πραγματικά πολύτιμο πράγμα..Στο επόμενο μέρος θα μάθετε περισσότερα για τα πιθανά οφέλη που προέρχονται από τη χρησιμοποίηση των ελεγχόμενων λεξιλογίων.
Σε περίπτωση μερικών τομέων όπως τον τίτλο είναι άσκοπο να χρησιμοποιηθούν τα ελεγχόμενα λεξιλόγια. Τα σχήματα μεταδεδομένων όπως τα στοιχεία μεταδεδομένων του Dublincore καθορίζουν άμεσα ποιοι τομείς είναι κατάλληλοι για τη χρήση με τα ελεγχόμενα λεξιλόγια.

4.Τι είναι ελεγχόμενο λεξιλόγιο;
Το ελεγχόμενο λεξιλόγιο είναι γενικά κατάλογος λέξεων ή φράσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας περιγραφής μεταδεδομένων. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη όλων των τύπων ελεγχόμενων λεξιλογίων είναι το γεγονός ότι το δεδομένο- οντότητα ή το θέμα αναφέρεται πάντα με τον ίδιο τρόπο π.χ. ο «2ος παγκόσμιος πόλεμος» χρησιμοποιείται πάντα όταν αναφέρεται το δεδομένο ψηφιακό αντικείμενο στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή η φράση μπορεί να γραφτεί από πολλές απόψεις π.χ. δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ΙΙ παγκόσμιος πόλεμος, 2ος ΠΠκ.λπ. Όταν το δεδομένο λεξιλόγιο χρησιμοποιείται πρέπει μόνο να χρησιμοποιήσετε μια λέξη που καθορίζεται σε ένα ελεγχόμενο λεξιλόγιο. Εάν το δεδομένο ελεγχόμενο λεξιλόγιο είναι ευρέως γνωστό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα αναζήτησης και να επιτρέψει τη δημιουργία των πιό προηγμένων εργαλείων αναζήτησης.
Υπάρχουν πολοι τύποι ελεγχόμενων λεξιλογίων: κατάλογοι λέξης, θησαυροί, υπαγόμενοι τίτλοι (SHs), κατάλογοι αρχής και σχέδια ταξινομήσεων. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένα κομμάτι διαφορετικό αλλά όλοι τους είναι χρήσιμοι κατά τη δημιουργία των μεταδεδομένων.
Οι κατάλογοι λέξης είναι απλός προκαθορισμένος κατάλογος λέξεων, αυτές οι λέξεις πρέπει να είναι σαφείς και καλά καθορισμένες στο πεδίο ολόκληρου του καταλόγου. Οι κατάλογοι λέξεων δεν έχουν οποιαδήποτε ιεραρχία των εννοιών (δεν παρουσιάζουν ποια έννοια συσχετίζεται με άλλη). Ο κατάλογος λέξεων είναι χρήσιμος να καθορίσει ποια μορφή μιας δεδομένης λέξης πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ένα αρχείο μεταδεδομένων και να περιορίσει τον αριθμό πιθανών τιμών της δεδομένης λέξης,π.χ εφημερίδα αντι εφημερίδες.
Ο θησαυρός δινει εντολή για ιεραρχηση των στοιχείων(λέξεις ή φράσεις), έχετε πρόσβαση στους γενικούς και πιό συγκεκριμένους όρους π.χ. το σπίτι (στενότερος όρος) είναι ένα είδος οικοδόμησης (ευρύτερος όρος). Συνήθως θα βρείτε επίσης τις πληροφορίες για τους σχετικούς όρους, τα συνώνυμα (λέξη με την ίδια έννοια) και τους προτιμημένους όρους. Στο «ControllingyourLanguage: aDirectoryofMetadataVocabularies»

[πηγή] επίσης μπορείτε να βρειτε ένα παράδειγμα δύο καταχωρήσεων από το θησαυρό:

κατοικίες

Use:σπίτια

Broader term(BT)=κτήρια

Narrower Term (NT)=εξοχικάσπίτια

Related Term (RT) = παλάτια

Usefor κατοικίες.

Ο θησαυρός είναι μια τεράστια βοήθεια για τους χρήστες χωρίς περιορισμούς στη γνώση για χρήστες που δεν ξέρουν τι ακριβώς ψάχνουν. Γιατί; Το Wordnet [πηγή] είναι ένας από τους πιό διάσημους θησαυρούς γενικού σκοπού στον κόσμο,επειδή εκτός από τη σχέση μεταξύ των λέξεων παρουσιάζει επίσης τους ορισμούς των λέξεων. Οι χρήστες μπορούν να κοιτάξουν βιαστικά έναν θησαυρό προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος όρος και να εκδοθεί έπειτα η ερώτηση που θα επιστρέψει τα έγγραφα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του πρόβλημά τους ή να απαντήσουν στην ερώτησή τους.
Οι υπαγόμενοι τίτλοι χαρακτηρίζουν επίσης μια ιεραρχία των σχετικών όρων έτσι μπορεί να μοιάζουν πολύ με το θησαυρό αλλά λειτουργούν διαφορετικά. Οι θησαυροί επιτρέπουν την επιλογή μιας λέξης ή μιας φράσης και οι υπαγόμενοι τίτλοι μπορούν να συνδυαστούν προκειμένου να εκφραστεί μια πιό λεπτομερής έννοια. Οι υπαγόμενοι τίτλοι βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH) είναι ένα από τα ευρύτατα χρησιμοποιημένα SHs, κατέχει 270 000 τίτλους όπως: «Τέχνη και ο πόλεμος» ή «παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945».

Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις προκαθορισμένες επιγραφές στα αρχεία μεταδεδομένων. Όπως ειπώθηκε οι υπαγόμενοι τίτλοι μπορούν να συνδυαστούν, π.χ. «παγκόσμιος   πόλεμος, το 1939-1945 — Η τέχνη και ο πόλεμος» στενεύουν την έννοια «της τέχνης και του πολέμου» στην περίοδο δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Οι κατάλογοι λέξης, οι θησαυροί και οι υπαγόμενοι τίτλοι δημιουργήθηκαν προκειμένου να βελτιωθούν οι ικανότητες ανάκτησης των μεταδεδομένων. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας τέτοιος μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε στις αποθήκες μεταδεδομένω ν προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικά προβλήματα, θα συζητήσουμε την καταλληλότητα των ελεγχόμενων λεξιλογίων αργότερα σε αυτό το θέμα.
Η ταξινόμηση είναι μια μια άλλη μορφή ελεγχόμενου λεξιλογίου, δημιουργήθηκε κυρίως για να οργανώσει τους πόρους. Στην παραδοσιακή βιβλιοθήκη τα αντικείμενα ήταν ταξινομημένα προκειμένου αυτα να βρεθούν ευκολότερα στα ράφια. Κάθε στοιχείο στη βιβλιοθήκη περιγράφηκε χρησιμοποιώντας τους πολλαπλους υπαγόμενους τίτλους αλλά ορίστηκε μόνο σε μια κατηγορία. Με την αυγή της ψηφιακής εποχής η διαφορά μεταξύ της ταξινόμησης και του υπαγόμενου τίτλου έγινε πιό θολή. «Οι ταξινομήσεις είναι συνήθως ιεραρχικές: αρχίζουν με τις ευρείες θεματικές περιοχές και υπόκεινται όλο και περισσότερο σε στενότερα θέματα. Κατά αυτόν τον τρόπο μοιάζουν με τους θησαυρούς, αλλά οι ταξινομήσεις είναι γενικά πιό άκαμπτες στη δομή τους.

Ενώ είναι εξ ολοκλήρου εφικτό για έναν όρο θησαυρών να υπάρξουν περισσότεροι από ένας ευρύτεροι όροι (αυτό είναι γνωστό δεδομένης της πολυιεραρχιας »), ένα σχέδιο ταξινόμησης θα αναλύσει την υπαγόμενη περιοχή του με μόνο έναν τρόπο. Λόγω αυτού, οι ταξινομήσεις προσφέρουν μια ενιαία παγκόσμια αντίληψη », επιβάλλοντας μια δομή που δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιήσει κάθε χρήστη και αντίθετα από τους όρους θησαυρών, τα σχέδια ταξινόμησης δηλώνουν τις δομικές προκαταλήψεις τους ανοιχτά μέσω των αριθμών και των κωδίκων που υιοθετούν. Παραδείγματος χάριν, στο Dewey οι δεκαδικοί πόροι ταξινόμησης στο βουδισμό είναι συνήθως ταξινομημένοι «σε 294». Αυτά τα ψηφία είναι σημαντικά: 200s είναι για «τη θρησκεία» 290s, «άλλες και συγκριτικές θρησκείες» (σημειώστε ότι οι περισσότεροι από τους αριθμούς από 200-289 αφιερώνονται στο χριστιανισμό) και 294s, «θρησκείες προέλευσης Indic». Εδώ η δυτική παγκόσμια αντίληψη 19ου αιώνα στην οποία η ταξινόμηση Dewey είναι βασισμένη γίνεται προφανής» [πηγή]
Ο τελευταίος αλλά βεβαίως ειδικός πόρος που καλύπτεται σε αυτό το μέρος του μαθήματος είναι κατάλογοι ή αρχεία αρχής δεδομένων όπως τους αποκαλούν.Τα αρχεία αρχής φυλάσσουν τις πληροφορίες για τους ανθρώπους, τις οργανώσεις και τις θέσεις – γενικά τα κατάλληλα ονόματα. Οι κατάλογοι όπως της Αρχης της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCA) προσφέρουν μια απέραντη (σχεδόν 4 εκατομμύρια) βάση δεδομένων των κύριων ονομάτων που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στα μεταδεδομένα σας. Αυτό επιτρέπει την ενοποιήση του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα για τα κατάλληλα ονόματα αναφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα ρίξτε μια ματιά στο: «Controllingyourlanguage:aDirectoryofMetadataVocabularies» ένας κατάλογος των χρήσιμων ελεγχόμενων λεξιλογίων που διατηρούνται JISC στο ψηφιακό MEDIABlog.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

 

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ομαδική εργασία για το μάθημα Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

Υπεύθυνος καθηγητής : κ. Σαράντος Καπιδάκης

Για την εργασία εργάστηκαν οι φοιτητές:

Νικολούζος Αλέξης

Λάμπρου Ιωάννα

Χρίστου Μαρία

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Computers and Internet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.