ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ….-ΣΤΑΘΕΡΑ,ΔΥΝΑΤΑ,ΦΩΝΑΧΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ


A)Το παραμελημένο εύκολο χρήμα

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Δεν είμαστε τόσο κακομοίρηδες όσο παραπονιόμαστε. Αν έχουμε «μπροστά μας πολύ δύσκολα χρόνια» είναι λόγω του αντιπαραγωγικού μας συστήματος του γρήγορου βολέματος, της αρπαχτής, της περιφρόνησης των θεσμών. Το 2008, η Ελλάδα εισέπραξε από τα κοινοτικά ταμεία περισσότερα χρήματα, σε απόλυτα ποσά, από κάθε άλλη χώρα, πλην Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας: 8,5 δισ. ευρώ (καθαρά, πλην των δικών μας εισφορών, 6,3 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τα περυσινά οικονομικά πεπραγμένα της Ε.Ε. Τι κάναμε με τα χρήματα αυτά; Δόθηκαν για να τονωθεί η παραγωγή, να βελτιωθεί η παιδεία, να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες;

Πήραμε 4,71 δισ. ευρώ από τη «συνοχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση» και τι τα κάναμε; Δρόμους. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διοχετεύει τους κοινοτικούς πόρους στις υποδομές (60%), τα πιο εύκολα έργα, και αφήνει τα ψίχουλα για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία (5%), την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση.

Πήραμε 3,44 δισ., για τη «διαφύλαξη και διαχείριση των φυσικών πόρων» και μετά την Ηλεία και την Εύβοια, κάψαμε τη ΒΑ Αττική. Το ότι οι πυροσβέστες έδωσαν ηρωική μάχη ή το ότι κάηκε και η Καλιφόρνια δεν αποτελεί επιχείρημα. Ακόμη δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα σκουπίδια μας, τα τοξικά απόβλητα αποθηκεύονται πρόχειρα ή λιμνάζουν σε αγρούς, η Κορώνεια δεν είναι λίμνη και ο Ασωπός δεν είναι ποταμός, δεν διαχωρίζουμε το δάσος από το οικόπεδο (δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, σε μια χώρα όπου ατμομηχανή της οικονομίας είναι η οικοδομή). Το αίτημα για περισσότερα χρήματα στην παιδεία κατάντησε γραφικό από την επανάληψη. Προτιμάμε να στέλνουμε τους ερευνητές μας έξω από το να αναπτύξουμε την έρευνα στην Ελλάδα. Οταν παιδεία και έρευνα είναι οι αποδοτικότερες επενδύσεις…

Διότι, το κοινοτικό χρήμα δεν είναι μόνο για να «απορροφείται» κατά τη στρεβλή έννοια που έχει δοθεί στον όρο από το 1983 έως σήμερα, αλλά για να έχει απόδοση στον χρόνο, να φέρνει πρόσθετο εισόδημα και ευημερία. Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, αν η Ελλάδα αξιοποιούσε σωστά τα κονδύλια από το προηγούμενο και το τρέχον «πακέτο» θα ήμασταν πλουσιότεροι κατά 52 δισ. ευρώ. Αγνοούμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει μια επένδυση με πόρους Ε.Ε. Δημιουργήσαμε μια παράλληλη δημόσια διοίκηση με πλήθος από βοηθητικές υπηρεσίες που δεν μείωσε τα λάθη, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις, τις μεταφορές κεφαλαίων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και τα έργα «γέφυρες», παρά ενίσχυσε τη γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία. Μάθαμε στο εύκολο χρήμα μέσω προγραμμάτων (συχνά αμφιβόλου σκοπιμότητας και ποιότητας). Η κοινωνία εθίστηκε στη διαφθορά, κατολίσθησε. Ο ατομισμός κατάπιε την αλήθεια, το ήθος, τους θεσμούς, καταστρέφοντας την πηγαία εκείνη ψυχική δύναμη κατά της αδικίας, υπέρ του αυτοσεβασμού, του φιλότιμου, της συλλογικότητας, της ελπίδας για μια αξιότερη κοινωνία.

Χωρίς αυτή τη δύναμη, που έθρεψε όλες τις αντιστάσεις σε κάθε είδους υποτέλεια, τα ελλείμματα και τα δανεικά θα διογκώνονται, καθηλώνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη ταχύτητα, την οικονομική αποσάθρωση και εξάρτηση και μετατρέποντάς την σε ελεγχόμενο θέρετρο και λαχανόκηπο των εταίρων.

KATHEEMERINEE

B)  ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΟΠΑΘΕΙΑ

Στερεό σώμα δεν θα μπορούσαν να είναι, ένεκα σταθερού όγκου και σχήματος. Ούτε αέριο όμως, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Μόνο η υγρή κατάσταση της ύλης φέρνει κοντά σε εκλογές.

Καταλαμβάνουν σταθερό χώρο στη δημόσια ζωή. Στη χώρα αυτή αρχίζουμε να συζητάμε από την επομένη των εκλογών πότε θα γίνουν οι επόμενες, γιατί έχουμε πάρει διαζύγιο με τη σταθερότητα των κανόνων.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι μέσω της «ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας», της «μεγάλης μέρας του λαού», αλλάζει το σχήμα του δημόσιου βίου. Ενίοτε, για να μείνει το ίδιο.

Οι εκλογές του 2007 ήταν γάλα εβαπορέ με μπόλικο κακάο. Συμπυκνωμένη, σφιχτή, προεκλογική περίοδος. Περιορισμένος διάλογος, λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών. Ανούσια συνθήματα. Ψήφος με βαριά καρδιά και το βλέμμα στ’ αποκαΐδια.

Οι εκλογές του 2009 είναι βυσσινάδα, παχύρρευστη, παραβρασμένη, που έχει χάσει το ωραίο βυσσινί χρωματάκι της και έχει περάσει σε πιο σκούρες αποχρώσεις, γιατί οι «μαύρες τρύπες» κάνουν πάρτι. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην «πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης» με το γείτονα.

Θα την αραιώσουμε τη βυσσινάδα και θα την καταναλώσουμε, όπως καταναλώσαμε τόσα και τόσα, από κούφιους διαξιφισμούς στο εικονοστάσι της τηλεόρασης μέχρι τα μεγάλα, τα δεινά, τα φαύλα;

Θα εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στα καθημερινά δρώμενα μιας εικονικής πραγματικότητας, την οποία αφήνουμε να μας χωνέψει;

Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε παρά μόνο ό,τι έχει ή μας σερβίρουν στο πιάτο μας, χωρίς ανάστημα, αλλά με πόζα;

Θα καμαρώνουμε και θα κολακεύομαστε πως γεννήσαμε τη Δημοκρατία, και θα σταυρώνουμε όσους μας κανοναρχούν οι Σαρδανάπαλοι, που ερμηνεύουν την πραγματικότητα, την οποία οι ίδιοι κατασκευάζουν;

Και ύστερα, όλοι, γατόπαρδοι, τσακάλια και πρόβατα θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας, «το άλας της γης»; Να λείπει το βύσσινο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.