ΟΛΑ ΑΝΑΓΕΝΝΩΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ


Ο «μαέστρος» παίζει αρχαία ελληνικά

Ο Ενιο Μορικόνε για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο, με έργο εμπνευσμένο από την επιτύμβια στήλη του Σεικίλου

Ελάχιστη ώρα μόνο από την άφιξή του στην Αθήνα, οΕνιο Μορικόνε – ή «μαέστρος» όπως τον αποκαλούν- βρέθηκε ευδιάθετος σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να μιλήσει για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στις δύο νέες συναυλίες του στη χώρα μας.
« Οταν με ρώτησαν προ τριετίας αν γνωρίζω για την ελληνική μουσική,απάντησαότι ξέρω μόνο μέρος των κινηματογραφικών του Μίκη Θεοδωράκη, έχοντας στομυαλό μου τη σύγχρονη μουσική. Ομως γνωρίζω αρκετά για την αρχαίαελληνική μουσική και αυτό τοθαυμάσιο έργο που έχει διασωθεί, τον επιτύμβιο του Σεικίλου, στο οποίο βασίστηκε και το έργο που θα παρουσιάσω » είπε σχετικά με το «Sicilo e altri frammenti».
Πρόκειται για ένα έργο που ο Μορικόνε εμπνεύστηκε στη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 2005. Εμπνευση που άντλησε από την επιτύμβια στήλη του Σεικίλου που βρέθηκε στην πόλη Τράλλεις (κοντά στα Αδανα) της Μικράς Ασίας και αποτελεί μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαιοελληνικής μουσικής. Με έκδηλη συγκίνηση, ο Μορικόνε τραγούδησε τα χαρακτηριστικά διαστήματα αυτής της μουσικής φράσης δηλώνοντας ότι είναι κάτι που τον έχει επηρεάσει σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Το γεγονός στάθηκε και η αφορμή για να γράψει ένα ολόκληρο έργο εμπνευσμένος από αυτό. Το «Sicilo e altri frammenti» είναι μια προσωπική ματιά του Μορικόνε πάνω στο σύνολο της μουσικής και αποτελεί μια αισθητική και φιλοσοφική θέση του.
Δηλώνει μάλιστα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ότι το «Sicilo e altri frammenti» είναι το ελληνικό έργο του και ότι ο ιδανικός χώρος για την παρουσίασή του είναι το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Για τη δημιουργία του χρησιμοποίησε τα 9 από τα 18 αποσπάσματα που βρέθηκαν και πρόσθεσε τη δική του μουσική, ώστε να μεταφέρει το έργο στο σήμερα. Ενα έργο νατουραλιστικό, το οποίο ξεκινά «με βήματα, τον ήχο του ανέμου, μυστηριώδεις κινήσεις» όπου και μπαίνει το βασικό θέμα του έργου. Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα απαρτίζουν συνθέσεις από το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του με έμφαση στη μουσική που έγραψε για τις ταινίες του Σέρτζιο Λεόνε. Μια δύσκολη ομολογουμένως επιλογή, αφού θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα περίπου 500 σάουντρακ που έχει συνθέσει ως σήμερα. Ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι είχε δηλώσει κάποτε ότι ίσως δεν υπάρχει σημαντική ιταλική ταινία που να μην έχει μουσική του «μαέστρου».
Ο Μορικόνε μίλησε σχετικά και με την αδιαφορία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να τον βραβεύσει με ένα Οσκαρέχει πάρει μόνο τιμητικό Οσκαρ από τα χέρια του Κλιντ Ιστγουντ – στα 50 χρόνια της καριέρας του, λέγοντας: «Οταν έρχονταν οι πέντε υποψηφιότητες η μία μετά την άλλη,όλοι γύρω μου ψιθύριζανότι το Οσκαρ δεν θα αργήσει να έλθει. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν αυτό το άγχος της καριέρας μου.Κάποιος συνθέτει και ηχογραφεί μουσική επειδή πρωτίστως την αγαπά και όχι για τις βραβεύσεις. Οταν αυτές έλθουν, καλώς να έλθουν, όπως συνέβη με το τιμητικό Οσκαρ. Δεν μπορώ όμως να περιμένω για το επόμενο».
Ο Ενιο Μορικόνε εμφανίζεται σε δύο συναυλίες στο Ηρώδειο την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου. Μαζί του η Ορχήστρα Roma Sinfonietta, πολυμελής χορωδία, η υψίφωνος Σουζάνα Ριγκάτσι και η πιανίστρια Τζίλντα Μπούτα.

Εισιτήρια:
Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210 3272.000.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

κατωθι ακουωμεν τον ηχον ως πρωτοτυπον

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Music. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.