EY-OI EY-AN BAKCHES EN OMERICA


Το Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη θα παρουσιάσει την παράσταση "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη,στην Αμερική,

στα κάτωθι εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις αναγραφόμενες ημερομηνίες:

1. 18 Σεπτεμβριου 2008 : Πανεπιστημίο του Γουέστερν Κοννεκτικατ Στειτ, Ντάνμπερυ (Western Connecticut State University,

Danbury, CT)

2. 20 Σεπτεμβριου 2008: Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, Κίνγκστον (University of Rhode Island, Kingston, RI)

3. 21 Σεπτεμβριου 2008: Πανεπιστήμιο του Κοννεκτικατ,Στόρς (University of Connecticut, Storrs, CT)

4. 23 Σεπτεμβριου 2008: Λύκειο του Χιαννίς,Χιαννίς (Hyannis High School, Hyannis, MA)

5. 24 Σεπτεμβριου 2008: Μουσείο Καλών Τεχνών του Πόρτλαντ,Πόρτλαντ (Portland Museum of Fine Arts, Portland, ME)

6. 25 Σεπτεμβριου 2008: Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμπσαιρ, Νιού Χαμπσάιρ (University of New Hampshire, N.H.)

7. 27 Σεπτεμβριου 2008: Πανεπιστήμιο Ατλάντικ της Φλόριδα,Μπόκα Ρέιτον (Florida Atlantic University, Boca Raton, FL)

8. 2 Οκτωβρίου 2008: Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, Σαρλότ (University of North Carolina, Charlotte, NC)

9. 5 Οκτωβρίου 2008: Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα,Μομπάιλ (University of South Alabama, Mobile, AL)

10. 8 Οκτωβρίου 2008: Ελληνικό Πολιτισμικό Κέντρο,Χιούστον (Hellenic Cultural Center, Houston, TX)

Το Έργο

Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος και ο τραγικότερος από τους δραματικούς ποιητές της Αρχαίας Ελλάδας γράφει τις «Βάκχες» το 415 π.Χ. υπογραμμίζοντας το τέλος μιας εποχής.

Οι «Βάκχες» είναι το τελευταίο έργο του Ευριπίδη και θεωρείται το πιο αινιγματικό της θεατρικής παραγωγής του ποιητή, ο οποίος βιώνει τις επιπτώσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και προβλέπει μέσα από τις «Βάκχες» την έλευση μιας καινούργιας πλέον περιόδου για την Ελλάδα. Διαβάζοντας τις «Βάκχες» διαπιστώνει κανείς την αναπόφευκτη διαμάχη ανάμεσα στο απερχόμενο και το επερχόμενο. Ο Πενθέας εκφράζει την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων ενώ ο Διόνυσος την νέα κοσμοθεωρία, εκείνη που τελικά θα επικρατήσει.

Οι «Βάκχες» αποτελούν τη συνιστώσα όλων των τραγικών πτυχών του βίου των θνητών και ανάγονται στον κόσμο της οικουμενικότητας και της παγκοσμιότητας. Η επιλογή μας να παρουσιάσουμε τον Ευριπίδη στοχεύει στην ανάδειξη προβληματισμών γύρω από την διαπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση.

Στην παράστασή μας δίνουμε έμφαση στην φιλοσοφική διάσταση του θεάτρου όπως λειτουργούσε στην αρχαιότητα. Επίσης εστιάζουμε την προσοχή του κοινό στα ανθρωπιστικά ιδεώδη παρουσιάζοντάς τα σε πλαίσιο διαχρονικότητας αποφεύγοντας τον εντυπωσιασμό μέσα από ακραίες σύγχρονες προσεγγίσεις των σύγχρονων προβλημάτων του ανθρώπου.

Γνώμονας για τη σκηνοθεσία των Βακχών είναι η καλλιέργεια του μέτρου και της κλασικής αρμονίας. Δεν λησμονούμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα ο θεσμός των θεατρικών αγώνων είχε απώτερο σκοπό να ενεργοποιήσει την μαθησιακή πράξη γι’ αυτό και το θέατρο λειτουργούσε ως σχολείο αγωγής της ψυχής και του πνεύματος μέσα από τα μεγάλα παραδείγματα των τραγικών ηρώων.

Η παράστασή μας απευθύνεται στο κοινό με διάθεση να ευαισθητοποιήσει την έννοια του τραγικού και να ξαναδώσει το χαρακτηριστικό της νόημα, που είναι η αυτογνωσία.

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in θεα-τ-ρο=THEA-TER. Bookmark the permalink.

1 Response to EY-OI EY-AN BAKCHES EN OMERICA

 1. EURIPIDIS says:

  Βραβεύσεις για Λεωνίδα Λοιζίδη και "ΒΑΚΧΕΣ" στις ΗΠΑ

  «Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, βραβέυει τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη.
  Στις 16/10/2008 στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, ο Δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα ανακηρύξουν τον Ελληνοκύπριο σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη επίτιμο δημότη της Νέας Υόρκης, τιμώντας τον για την ευρηματική και πρωτοπόρα σκηνοθεσία του στο έργο "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ Αμερικής, από το Θεατρικό του Σχήμα στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του.

  Την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον καταξιωμένο σκηνοθέτη θα κάνει ο κ. Alan J. Gerson, μέλος του Δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης.
  «Το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών( EAWC )  βραβέυει τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη.»

  Στις 16/10/2008 στo Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών( EAWC ) θα βραβεύσει τον Ελληνο-Κύπριο  σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη για την ευρηματική και ευφάνταστη σκηνοθετική του προσέγγιση στην αρχάια τραγωδία "Βάκχες" του Ευριπίδη – που παρουσιάστηκε σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ Αμερικής, από το Θεατρικό του Σχήμα, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του-η οποία αναδεικνύει και προβάλλει την γυναικεία δυναμική στην κοινωνία και στην τέχνη.Την απονομή του βραβείου θα κάνουν η πρόεδρος του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών( EAWC ), κ. Λούλα Λ. Αλαφογιάννη, και η κ. Τatiana Stepanovic.
  «Η Carolυn B. Maloney,μέλος του Αμερικανικού Κονγκρέσου, βραβέυει τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη.

  Στις 16/10/2008 στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, η κ. Carolyn B. Maloney, μέλος του Αμερικανικού Κονγκρέσου, θα βραβεύσει τον  Ελληνο-Κύπριο  σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη για την πολύτιμη προσφορά του στην ανάδειξη του ανυπέρβλητου ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική μέσα από την αριστουργηματική και ευφάνταστη σκηνοθετική του προσέγγιση στην αρχάια τραγωδία "Βάκχες" του Ευριπίδη  που παρουσιάστηκε σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ Αμερικής, από το Θεατρικό του Σχήμα στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του.

  Η πρωτοποριακή αντίληψη του σκηνοθέτη αποτυπώνεται στην επιλογή του να ενσαρκώσουν όλους τους ρόλους αποκλειστικά γυναίκες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς. Εκτός αυτού, η όλη σύλληψη της σκηνοθεσίας τοποθετεί τη ροή του έργου σε περιβάλλον σχετιζόμενο με τη βυζαντινή εποχή, τόσο με την επιλογή των κοστουμιών και των σκηνικών, όσο και με την μουσική επένδυση η οποία  είναι σύγχρονη ατμοσφαιρική, βασισμένη στους βυζαντινούς δρόμους. Στόχος είναι να τονιστεί η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και η επικράτηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη νέα εποχή που έφερε η ρωμαϊκή κυριαρχία αρχικά, η εισβολή του Χριστιανισμού έπειτα και σήμερα η τεχνολογική επανάσταση.
  Ο Λεωνίδας Λοιζιδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου(22 Φεβρουαρίου, 1964) και είναι ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης θεατρικών έργων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στη Σχολή Καλών Τεχνών Tisch από όπου και έλαβε το πτυχίο του στην σκηνοθεσία. Η καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στην Δραματική Σχολή της Σόνιας Μούρ για να ‘βαπτιστεί’ στις τεχνικές του Στανισλάβσκι στην υποκριτική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, γύρισε στην Ελλάδα και δοκίμασε τις σκηνοθετικές του ικανότητες ,παρουσιάζοντας την δουλειά του σε μεγάλα κεντρικά θέατρα της Αθήνας και ανέβασε έργα με ρεπερτόριο από την αρχαία τραγωδία μέχρι και την σύγχρονη εποχή.     Το 1991 δημιούργησε το «Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη» το οποίο ταξιδέψε και έδωσε παραστάσεις σε ακροατήρια παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και της Κύπρου, Αγγλίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, λαμβάνοντας θερμές κριτικές από κοινό και τύπο.Στα είκοσι χρόνια πορείας του στο θέατρο, οι σκηνοθετικές του προσεγγίσεις πάντα χαρακτηρίζονταν από πρωτοπορία, συνέπεια, φαντασία και ευρηματικότητα, γεγονός που κατά καιρούς του έχει αποφέρει τιμητικές διακρίσεις από εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού.Η περιοδεία του Θεατρικού Σχήματος Λεωνίδα Λοιζίδη  στην Αμερική παρουσιάζοντας την αρχαία τραγωδία «ΒΑΚΧΕΣ»  του Ευριπίδη, ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου, έχοντας περάσει από 18 πολιτείες της Αμερικής,με σημαντικότερους σταθμούς την Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Φλόριδα, Σικάγο, Χιούστον και Βοστώνη.Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπριακής Δημοκρατίας, του Οργανισμού Προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αμερικής.

  Trackbacks

  TRACKBACK URL: http://www.madblog.gr/trackback/4299

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.