ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Ώπις, 324 π.χ.
 
Εξεφωνήθη σε συμπόσιον ενώπιον 9.000 αξιωματούχων Ελλήνων και εκπροσώπων διαφόρων εθνοτήτων. Πέρσες, Ινδοί, Μήδοι, Φοίνικες, Αιγύπτιοι κ.ά. Διεσώθη από τον φιλόσοφο Ερατοσθένη, διευθυντή της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας.
 
 
« ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΙΡΗΝΙΚΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΚΟΠΗ. ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΦΥΛΗ. ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ. ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΕΤΗ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ ΞΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟ.  ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΛΥΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΓΙΝΩ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΑΣ.
ΜΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΟ ΠΑΤΕΡΑ. ΕΤΣΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.   ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΘΕΩΡΩ ΙΣΟΥΣ, ΛΕΥΚΟΥΣ  ΚΑΙ  ΜΕΛΑΨΟΥΣ. ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΟΧΟΙ   ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ. ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΤΟ, ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΣΠΟΝΔΕΣ, ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΑΠΗΣ  ».
 
Απόδοση στα Νέα Ελληνικά:     

                                        Κ.Γεωργακόπουλος

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in Ideologic matters. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.