ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Κ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΣΦΙΞ της αχαιας


Σκεπτόμενοι σαν ένα μεγάλο πλήθος, το κοινο, αποτελει το μεγαλύτερο σφάλμα. Ο κόσμος γενικά όπου γης, το έθνος, η πόλης, η κωμόπολης, το χωριό, το καθένα στην πράξη, η ύπαρξή του αποτελεί-αντιπροσωπεύει μια μοναδική κοινότητα ενδιαφέροντος, αλλά το καθένα επίσης αγκαλιάζει μια μεγάλη γκάμα πολυσύνθετων ενδιαφερόντων και ανησυχιών.
Και το μικρότερο χωριό στην πράξη είναι μια συραφη ρεταλιων,κουρελου , ομάδων, ενδιαφερόντων που δύναται να θεωρηθεί κοινο . Υπάρχουν τόσα κοινα όσες ομάδες και ομάδες με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος, παιδείας, προτιμήσεων και κοινωνικής εγρήγορσης και άλλα τόσες κοινοτητες και ομάδες με διαφορετικές πολιτικές συμπάθειες, διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.ο.κ. Το τι ενδιαφέρει και απασχολεί ένα κοινο πιθανώς να είναι άσχετο και μηδαμινής ΑΞΙΑΣ στα άλλα κοινά.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο ορισμός κάθε κοινου δεν είναι ποτέ στατικός, αλλά αλλάζει όταν τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες αλλάζουν τόσο σε ατομικό αλλά και σε γενικό επίπεδο. Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κοινα και η κριτική Μ.Μ.Ε έχει αφετηρία ότι είναι ακατόρθωτο να ικανοποιεί τους πάντες σε μια ετερογενή κοινωνία.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο εξαιτίας ότι τα Μ.Μ.Ε προσπαθούν όχι μόνο να πληροφορήσουν, αλλά να καθοδηγήσουν, χειραγωγήσουν και διασκεδάσουν. Πώς είναι δυνατόν να πληροφορήσει, καθοδηγήσει, διασκεδάσει ταυτόχρονα, ένα διευθυντή τράπεζας ή επιχείρησης και τον καθαριστή και κλητήρα, έναν συγγραφέα και τον ανιψιό του που έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο, έναν καθηγητή, τη φτωχή άνεργη μητέρα πέντε παιδιών, ένα σοσιαλιστή και έναν φιλελεύθερο, έναν Ορθόδοξο και έναν Βουδιστή;
Η απάντηση βέβαια είναι ότι τα Μ.Μ.Ε έχουν αποτύχει πλήρως στο σκοπό τους να πλησιάσουν τους πάντες. Υπάρχει η προσέγγιση να βλέπουμε τα Μ.Μ.Ε εφημερίδες, περιοδικά, ράδιο και τηλεόραση σαν μια οντότητα, έχοντας τον ίδιο προσανατολισμό αντικειμενικής ενημέρωσης και όχι σαν φερέφωνα ακολουθώντας τα κελεύσματα των ιδιοκτητών τους.
Αν και το ράδιο και η τηλεόραση θεωρούνται μέσα διασκέδασης, οι εφημερίδες και τα περιοδικά για τη διάδοση πληροφοριών και πολύ λίγη ψυχαγωγία, δεν απέχει πολύ στην πράξη ότι τα Μ.Μ.Ε. προωθούν τα συμφέροντα της κατέχουσας τάξης και τα κρατικά των εκάστοτε κυβερνώντων. Τα κοινα βρίσκονται στο έλεος των ορέξεων των εχόντων και κατεχόντων των Μέσων Παραγωγής Καταναλωτικών Αγαθών για το πλουτισμό των, που έχουν δημιουργήσει ένα τέλειο σύστημα για την εξαφάνιση της ανθρωπιάς, την αφυδάτωση της σκέψης και της ισοπέδωσης της όποιας προσωπικότητας. Δημιουργούν μάζες ανθρώπων άβουλων, τυποποιημένων ατόμων με εντελώς όμοιες σκέψεις και στο τελος καθόλου σκέψεις.
Χωρίς αισθήσεις, χωρίς μνήμη, χωρίς όνειρα, με τα εκσυχρονισμένα μέσα όπως η πλύση εγκεφάλου μέσω των Μ.Μ.Ε., με τα ναρκωτικά και όλα τα ψυχολογικά ευρήματα εκμετάλλευσης, θεμιτά και αθέμιτα με τους καθ’ υπαγόρευση νόμους και θεσμούς, όπως δικαιοσύνη, Δικαστική εξουσία, Εκκλησία. Ορθά και πάντα επίκαιρα τα γραπτά του Πλούταρχου
΄Τους νόμους α μηδέν των Αραχνίων διαφέρειν αλλ’ ως εκείνα τους μεν ασθενείς και λεπτούς των αλισκομένων καθέξειν, υπό των Δυνατών και πλουσίων διαρραγήσεσθαι.
Οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης, όπως δηλαδή εκεί που αν πέσει καμιά μύγα ή κανένα κουνούπι πιάνεται, ενώ αν πέσει κάποια σφήκα ή μέλισσα τον σχίζει και φεύγει, έτσι και στους νόμους, εάν πέσει στη λαβίδα τους κανένας φτωχός πιάνεται, ενώ αν πέσει κανένας πλούσιος ή ισχυρός τσακίζει τα πλαίσια του νόμου και ελεύθερα τρέχει!!
Και του Πλούταρχου συνέχεια(Ηθικά),
εν δε Θήβαις εικόνες ήσαν ανακείμεναι δικαστών άχειρες ή δε αρχιδικαστού καταμύουσα τοις όμμασιν, ως άδωροι άμα την Δικαιοσύνην και ανέντευκον ούσαν.
Εις τας Θήβας Αιγύπτου ανδριάντες δικαστών δίχως χέρια, του δε αρχιδικαστού μάλιστα είχε τα μάτια κλειστά, για να συμβολίζουν ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να κάμπτεται ούτε από δώρα , ούτε από παρακλήσεις!!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ,οικονομολογος,πολιτικος επιστημονας.

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.