ΧΡΗΜΑ, ΠΛΟΥΤΟΣ-τα ζητουμενα η απομυθοποιηση


Ακόμη και κατά την πρώιμη κοινωνικοποίησή ενος εκαστου αντιλαμβάνεσαι την αξία του χρήματος και την δυναμική προς τον πλουτισμό, τη συσσώρευση πλούτου και την αίσθηση που απορέει από την κατοχή του.

Ο πλουτισμός αρχικά δεν ορίζεται ως αυτοσκοπός. Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεσή του με παραμέτρους ευζωίας. Σε μιά αναδρομή σε εφηβικές,νεανικες περιόδους, που χαρακτηρίζονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση , καθότι βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες εμπειρίες, θα παρατηρήσουμε οτι η ανάγκη μας για χρήμα είναι συγκεκριμένη και πεπερασμένη.

Στην εξέλιξη όμως του αγώνα γιά την απόκτηση πλούτου ως μέσου που απλά θα υποστηρίξει την υπό δόμηση ευτυχία , χάνεται ο προσανατολισμός.
Η θυσία που απαιτεί το χρήμα γιά ν’αποκτηθεί ( χρόνος, ενέργεια , ηθικές αξίες, γενικότερη δοτική διάθεση), μας καταντά συνήθως «ανενεργούς» όταν το έχουμε συσσωρεύσει. Μας χωρίζει πολύς καιρός από τότε που μιά καλή παρέα με αγνά αισθήματα χρειαζόταν λίγα χρήματα γιά να πραγματοποιήσει τα πλάνα της.

Ο μοναχικός αγώνας προς τον πλουτισμό έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τα αισθήματα, τα οποία αναζητούμε απεγνωσμένα στα πολυτελή σκηνικά , που δημιουργούμε και ορίζουμε ως περιβάλλον διαβίωσης. Ακόμα και εκεί η πόρωση δεν μας επιτρέπει να διαγνώσουμε την αιτία της δυστυχίας. Αντιθέτως η αίσθηση ανικανοποίησης θεωρούμε οτι προέρχεται ως αποτέλεσμα της υστέρησης του οικονομικού μας επιπέδου συγκριτικά με συνανθρώπων μας , και των περιορισμένων δυνατοτήτων μας εξ’αυτού.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

• Δικαιολογημένα ο άνθρωπος στο υφιστάμενο κοινωνικό περιβάλλον , αναζητά το χρήμα όταν ξεφύγει από την ρομαντική παιδική περίοδο, οπου και αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητά του.
• Το χρήμα απομυθοποιείται και παύει να λειτουργεί ως γνώμονας γιά τη λειτουργία μας , όταν σε συνθήκες συναισθηματικής ισορροπίας , πλεονάζει ως μέσο γιά την πραγματοποίηση ονείρων και επιθυμιών. Είναι διαπιστωμένο οτι σε «καθεστώς» συναισθηματικής ισορροπίας , αυτοεκτίμησης και αποδοχής μας απο το κοινωνικό περιβάλλον,ο καταναλωτικός μας πήχυς τοποθετείται αισθητά χαμηλότερα. Μήπως τα άτομα που εμείς οι «υγιείς» θεωρούμε τρελλούς έχουν απομυθοποιήσει πλήρως το χρήμα? Μήπως σ’αυτούς η υπέρβαση του «εγώ» τους αγγίζει δυσθεώρητα γιά εμάς ύψη ?
• Σε στιγμές πραγματικής συναισθηματικής κορύφωσης θα διαπιστώσουμε οτι το χρήμα έχει πολύ μικρή συμμετοχή σε σχέση με την ψυχική κατάθεση.
• Η αίσθηση του πλούτου δεν βιώνεται ποτέ στα πλαίσια ενός συσχετισμού της οικονομικής μας θέσης με το περιβάλλον μας καθότι στη διαδρομή μας προς τον πλουτισμό ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται και το περιβάλλον – μέτρο συσχετισμού. Αντιθέτως βιώνεται στα πλαίσια μιάς συναισθηματικής επάρκειας ,οπου οι χρηματικές ανάγκες υπολείπονται της συσσωρευθείσης περιουσίας.

Ο ΔΙΑΡΜΩΝ

About sooteris kyritsis

Job title: (f)PHELLOW OF SOPHIA Profession: RESEARCHER Company: ANTHROOPISMOS Favorite quote: "ITS TIME FOR KOSMOPOLITANS(=HELLINES) TO FLY IN SPACE." Interested in: Activity Partners, Friends Fashion: Classic Humor: Friendly Places lived: EN THE HIGHLANDS OF KOSMOS THROUGH THE DARKNESS OF AMENTHE
This entry was posted in News and politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.